In advertenties en films wordt een evocatief geluid gehoord wanneer een personage de koffiemachine gebruikt. In werkelijkheid maken deze machines wel lawaai, maar niet op precies dezelfde manier.
Het geluid dat wordt gemaakt, varieert van machine tot machine. Het geluid van een Melitta koffiebonenmachine, bijvoorbeeld, is niet hetzelfde als dat van een Delonghi. Waarom koffiemachines lawaai maken, zullen we in de volgende paragrafen zien.
De oorsprong van het lawaai dat door koffiemachines wordt geproduceerd
Het specifieke geluid dat hoorbaar is wanneer de koffiemachine opstart, is te wijten aan de trilling van de leidingen. Deze componenten zijn afneembaar en mobiel. Dit betekent dat ze heen en weer kunnen bewegen terwijl de koffie erdoor stroomt.
In de meeste gevallen is dit te wijten aan loszittende of niet goed bevestigde onderdelen van de apparatuur.
Nu u weet waarom koffiemachines lawaai maken, zullen wij u vertellen wat u moet doen als uw koffiemachine abnormaal begint te trillen. Vooral als uw model is gemaakt door een van de topmerken van koffiezetapparaten.
Controleer de staat van de koffiemachine
Voordat u uw koffiemachine een onderhoudsbeurt geeft, kunt u overwegen deze 3 routine-inspecties uit te voeren om de bron van het geluid te identificeren:
- Controleer de buitenkant van de apparatuur om er zeker van te zijn dat er geen onderdelen beschadigd of gecorrodeerd zijn
- Luister goed wanneer u uw koffiezetapparaat gebruikt om te zien of het probleem van binnenuit komt
- Controleer of slangen of koppelingen niet in contact komen met het huis van de machine
Als u al deze controles hebt uitgevoerd en het geluid blijft aanhouden, kan het zijn dat de silent blocks die de pomp op zijn plaats houden, defect zijn.
In dat geval moeten ze worden vervangen. Een andere mogelijkheid is dat uw koffiezetapparaat zwaar geschaald is. In dit tweede geval moet worden ontkalkt.
Ontkalk uw koffiemachine om lawaai te verminderen
Ontkalken is één manier om het lawaai dat uw koffiemachine tijdens het gebruik maakt, te verminderen. Deze operatie houdt niet alleen de werking in stand, maar verlengt ook de levensduur.
Er zij op gewezen dat elk merk koffiezetapparaat aanverwante producten verkoopt, waaronder ontkalkingsproducten, zoals tabletten. Wij adviseren u daarom bij voorkeur ontkalkingsmiddelen van hetzelfde merk koffiezetapparaat te gebruiken in plaats van zelfgemaakte producten zoals witte azijn.
Hier zijn de stappen voor het ontkalken:
- Verwijder de filter of de pod uit uw koffiezetapparaat
- Bereid de ontkalker (zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig leest)
- Giet de ontkalker erin en zet de machine aan
- De vloeistof zal door alle leidingen stromen en uiteindelijk uit de koffie-uitloop
- Wanneer de vloeistof die eruit is gekomen gelijk is aan ongeveer een kopje koffie, zet u de machine een minuut of tien stil (dit is de minimale tijd die de ontkalker nodig heeft om de kalkaanslag te verwijderen die zich in alle hoeken van de koffiemachine heeft opgehoopt)
- Spoel het apparaat terwijl het loopt om eventuele sporen van de ontkalker te verwijderen
- Vul het waterreservoir met schoon water en zet het koffiezetapparaat weer aan.
Een andere tip is om witte azijn en zuiveringszout te gebruiken in plaats van ontkalker.
Wanneer moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?
Professionals raden aan een huishoudelijke koffiemachine om de 3 maanden te ontkalken. Dit onderhoud komt overeen met 500 koppen koffie, of ongeveer 6 koppen koffie per dag.
Houd er echter rekening mee dat uw machine wekelijks moet worden schoongemaakt.
Afgezien van het lawaai dat de machine maakt, zijn dit de tekenen dat u moet ontkalken:
- Langzaam stromend water
- De hoeveelheid koffie die uit de machine komt is afgenomen
- De smaak van de koffie is veranderd.
- Koffie en zwangerschap: waarom is het beter om te stoppen?
- Koffiezetapparaat: Jura vs Delonghi, welk merk is beter?
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle