Zout in Koffie: Gekruid advies of nietszeggende gemeenplaats?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Naast boter, stikstof(nitro) en eieren is zout misschien wel het tamste dat we de laatste tijd in de koffie zien, naast suiker. En dan hebben we het niet over het per ongeluk in de koffie gooien van wat kristallen uit het verkeerde vaatje op tafel. Mensen doen opzettelijk zout in hun koffie. En we zijn hier om u te vertellen waarom.


Zout in Koffie

Waarom zout toevoegen?


Het verhaal gaat dat het toevoegen van zout aan een kop koffie de bitterheid van de drank zou verminderen. Bovendien zou het helpen om de koffie minder muf te maken. Dus als je er zeker van wilt zijn dat je het meeste uit je gemalen koffie haalt, is dit misschien iets voor jou.

Dus of je nu een slecht brouwsel wilt oppeppen of je eigen voorraad wilt verbeteren, door zout toe te voegen kun je je koffieroutine mogelijk verbeteren.


De wetenschap

Je vraagt je misschien af hoe dat precies werkt. Nou, laten we beginnen met wat informatie over je tong. Dat klopt, het zout doet eigenlijk niet veel met je koffiedik of brouwsel voordat je de koffie daadwerkelijk drinkt. In plaats daarvan zorgt het ervoor dat je hersenen de bittere smaak negeren. Hier is hoe:

Je weet waarschijnlijk al dat je duizenden smaakpapillen op je tong hebt, en dat ze verantwoordelijk zijn voor het herkennen van de 5 basissmaken: zoet, zout, bitter, zuur, en umami. Elk van deze smaken, behalve bitter, wordt door vergelijkbare biologische mechanismen gesignaleerd en zout (de stof) kan deze mechanismen versterken.

Bitterheid wordt echter op een andere manier gesignaleerd. Je smaakpapillen geven een calciumion af om die smaak aan te geven, maar zout versterkt deze reactie niet, maar onderdrukt hem. Zo maskeert het de bitterheid.


Het begin

Verrassend genoeg is het toevoegen van zout aan koffie niet bepaald een nieuwe trend. In Noord-Scandinavië, Siberië, Turkije en Hongarije is het al heel lang een vrij gangbare praktijk. Vooral in de kuststreken is het toevoegen van zout in de vorm van brak water al heel lang een gewoonte binnen hun koffiecultuur.

Naar verluidt zorgt het brakke water voor een schuimiger, intenser eindproduct. Wie had dat gedacht!


Gemalen koffie of brouwsel?

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, is de reden dat zout werkt, de interactie met je smaakpapillen en niet zozeer met de koffie zelf. Het maakt dus niet uit of je het zout in de gemalen koffie doet of in het brouwsel zelf, wat de effecten betreft.

Het probleem is echter of je het zout wel of niet wilt proeven. We wedden dat de meeste mensen dat liever niet willen.

Er zijn veel koffie- en kookexperts (waaronder Alton Brown) die aanraden om zout aan de gemalen koffie toe te voegen voordat je gaat zetten. Voorstanders van deze methode raden aan 1/4 theelepel zout toe te voegen aan elke 6 eetlepels koffiedik. Er wordt verondersteld dat het toevoegen aan de gemalen koffie ervoor zorgt dat je het zout niet proeft, terwijl het toch helpt om de bitterheid of mufheid te verminderen.

Maar soms kun je het zout niet aan de gemalen koffie toevoegen omdat jij niet degene bent die de koffie zet. Werkt het dan nog steeds als je het achteraf toevoegt? Het korte antwoord is ja. Het zal de bitterheid tegengaan, maar het nadeel is dat je het zout waarschijnlijk zult kunnen proeven.


Dus, moet je het zout toevoegen?

Voor zover wij kunnen zien, zijn de beste omstandigheden om te proberen wat zout aan je koffie toe te voegen de volgende:


Je bonen/malen zijn overgeroosterd of te donker.

Niemand is perfect. Het is dus heel goed mogelijk dat je werkt met koffie die een beetje buiten je smaak valt. Als dat het geval is, kan het helpen om een beetje zout toe te voegen. Op die manier hoef je niet weg te gooien of door te geven wat je in huis hebt.


Je koffie wordt oudbakken.

Zoals we al zeiden, helpt het toevoegen van zout ook om mufheid tegen te gaan. Dus als je niet graag weggooit wat je nog in je voorraad hebt, probeer dan een beetje zout toe te voegen!


Je bent geen fan van room en suiker, en je hebt een slecht kopje geserveerd gekregen.

We hebben het allemaal meegemaakt. Je hebt die cafeïne fix nodig, maar je kunt niet bij een van je go-to’s komen, dus neem je genoegen met iets waar je normaal niet voor zou gaan. De meeste mensen houden het bij de vertrouwde room en suiker, maar niet iedereen vindt dat een geschikt alternatief.

Als dat het geval is, probeer er dan wat zout bij te doen om je kopje wat smakelijker te maken. Bedenk wel dat je het waarschijnlijk zult kunnen proeven.


Je houdt gewoon ECHT van zout.

Geen oordeel hier; we hebben allemaal onze smaak. Dus als jij iemand bent die gewoon dol is op de smaak van zout, dan is het verre van ons om je ervan te weerhouden het ook aan je koffie toe te voegen. Het gebrek aan bitterheid zal voor u waarschijnlijk alleen maar een extra bonus zijn.


Onze conclusie

Eerlijk gezegd zijn er veel meer manieren om ervoor te zorgen dat je goede koffie zet dan er extra natrium aan toe te voegen. Als je je thuiskoffie wilt verbeteren, zijn hier een paar tips om de kwaliteit te verbeteren:


  • Zorg ervoor dat je bonen vers zijn. Als je weet dat je niet door de bulk heen komt voordat ze bederven, overweeg dan om kleinere zakken te kopen. We raden ook aan hele bonen te kopen en ze zelf te malen om de versheid te bevorderen.
  • Koop kwaliteitsbonen. Als je koffie om te beginnen al niet goed is, zal zout hem niet op magische wijze beter maken. Als je voornamelijk Robusta melange hebt en die is niet goed, overweeg dan over te schakelen op iets met een complexer smaakprofiel.
  • Controleer het water. Het water waarmee je brouwt is belangrijk. Als je kraan veel mineralen of andere deeltjes bevat, overweeg dan om het te filteren. En zorg ervoor dat je je brouwsel niet verbrandt met te heet water of te weinig extraheert met iets lauwers.
  • Controleer je apparatuur. Of het nu vuil is, oud, of gewoon verkeerd gebruikt, zorg ervoor dat je goede apparatuur gebruikt, anders krijg je geen goede koffie.


Wat het buitenshuis oplossen van een mislukt kopje koffie betreft, geven wij persoonlijk de voorkeur aan suiker en room. Maar als je je koffie liever zwart drinkt en je niet over de bitterheid van een slechte koffie heen kunt komen, probeer dan de zouttruc en kijk of het voor jou werkt!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen