Veel mensen zijn verslaafd aan koffie. Of het nu ‘s morgens is, na de lunch of halverwege de middag, koffie is altijd welkom.
Maar weet je of koffie dikmakend is? Hoe zit het met het vet– en suikergehalte? Is koffie goed voor uw dieet? Dat is wat we je vandaag in dit artikel gaan vertellen.
De bestanddelen van koffiebonen
Om te beginnen is het belangrijk de verschillende stoffen waaruit koffiebonen bestaan te kennen. Zo weet u of koffie dikmakend is.
Cafeïne is natuurlijk de belangrijkste stimulerende stof in koffie. Er zijn echter ook andere stoffen. Het is belangrijk op te merken dat deze verschillen naar gelang van de oorsprong van de bonen.
Koffie bestaat hoofdzakelijk uit twee antioxidanten. Zo zijn er de chlorogeenzuren, die zich van nature in koffie bevinden wanneer de bonen nog groen zijn. Er zijn ook melanoïden, die verschijnen tijdens het roosteren van de bonen. Zij geven koffie zijn bruine kleur. Als u meer wilt weten over koffiebonen kunt u op de link klikken.
Door zijn samenstelling heeft koffie een hoog gehalte aan antioxidanten. Een kop zwarte koffie bevat echter 0% calorieën. Door het elke dag te drinken, krijg je een inname van anti-oxidanten. Antioxidanten verminderen het risico op vele ziekten. Ze gaan ook veroudering tegen en helpen u uw figuur te behouden.
Tips om niet aan te komen terwijl je koffie drinkt
Veel mensen vragen zich af of je dik wordt van koffie. Dat hangt af van hoe je het drinkt, maar ook van het aantal kopjes dat je per dag drinkt.
De beste manier om koffie te drinken zonder aan te komen is minder dan drie koffies per dag te drinken, en dat uitsluitend als espresso of americano.
Hiervoor kunt u een koffiezetapparaat met bonen gebruiken, ook wel koffiemolen of espressomolen genoemd.
Pas op voor melkachtige koffies, die gemaakt zijn van suiker en melk. Deze twee voedingsmiddelen worden niet aanbevolen voor het dieet. Van koffie drinken word je niet dik, maar van koffie met toegevoegde melk of suiker word je dik!
Bovendien zou een consumptie van meer dan vier koppen koffie per dag niet in overeenstemming zijn met uw dieet. Je zou tegelijkertijd het risico op het metabool syndroom kunnen verhogen.
Pas op voor de voedingsmiddelen die je toevoegt!
Door zijn samenstelling maakt zwarte koffie op zich u niet dik. U kunt zelfs meerdere kopjes per dag drinken (niet meer dan 3), maar dit zal geen invloed hebben op uw gewicht. Pas op voor de negatieve gezondheidseffecten van koffie als u meer dan 5 kopjes per dag drinkt.
Wat je echter kan doen aankomen, zijn de voedingsmiddelen die je als extra’s toevoegt, zoals melk en suiker bijvoorbeeld. Evenals de gebakjes, taarten of chocolaatjes die ook bij deze geliefde drank horen.
Maakt koffie dik? Het antwoord is nee! Als u uw figuur wilt behouden, is het sterk aan te raden de inname van suiker en melk te beperken.
Daarom raden wij u sterk aan te kiezen voor een eenvoudige espresso of americano. Melkkoffies, zoals onder meer cappuccino en latte macchiato, moeten worden voorgeschreven of ten minste een lage dosis suiker bevatten.
Van koffie word je niet dik, maar je moet er niet te veel misbruik van maken!
Koffie is een nogal verslavende drank. Sommige mensen drinken meerdere kopjes gedurende de dag. Als u op dieet bent of op uw figuur wilt letten, kunt u koffie drinken. Je moet het echter niet misbruiken.
Volgens verschillende studies zou het aantal koffies per dag niet meer dan drie of vier kopjes mogen bedragen. Bij meer dan vier kopjes per dag kan koffie een rol spelen bij je gewichtstoename. Te veel chlorogeenzuur kan in sommige cellen in vet veranderen.
Koffie verhoogt de capaciteit van het metabolisme en maakt je dus niet dik
Metabolisme is theoretisch de snelheid waarmee je lichaam het voedsel dat je eet verwerkt. Als u echter op dieet bent, moet u zeker weten dat het verhogen van uw stofwisseling alleen maar goed is voor uw figuur.
Als u dagelijks koffie drinkt, zonder te overdrijven natuurlijk, dan kan koffie en vooral de cafeïne erin het menselijke metabolisme verhogen. Het kan ook de spijsvertering bevorderen en uw energieniveau verhogen. Je zult dan meer gemotiveerd zijn en je lichaam zal klaar zijn om wat vet te verbranden.
Conclusie: word je dik van koffie?
Het dagelijks drinken van koffie heeft geen invloed op uw gewicht. Het kan zelfs goed zijn voor je figuur. Dankzij de cafeïne en antioxidanten in koffie, onderdrukt het tijdelijk het hongergevoel en geeft het energie. Dit zal u meer motivatie geven, bijvoorbeeld om te sporten en goed te eten.
U moet echter wel redelijk blijven en niet te veel drinken. Pas ook op voor de extra suiker, melk en room, die de neiging hebben snel calorieën aan de drank toe te voegen! Zij zijn degenen die je dik maken.
FAQ – vaak gestelde vragen
Hoe kan ik koffie gebruiken om af te vallen?
Koffie kan u helpen gewicht te verliezen. Het onderdrukt tijdelijk de eetlust en bevordert op kleine schaal de verbranding van calorieën. Je moet het echter niet misbruiken! Je moet niet meer dan drie of vier koffie per dag drinken. Bovendien is het beter de inname van suiker, melk en room te beperken.
Het is aan te bevelen een eenvoudige koffie te kiezen, zoals een espresso of een Americano. Onze selectie van koffiezetapparaten zal u helpen om heerlijke koffie te maken.
Maakt groene koffie je dik?
Nee. We hebben het over koffie in zijn pure staat, de soort die nog niet gebrand is. Het kan je ook helpen gewicht te verliezen. Van ongebrande koffie wordt gezegd dat het in staat is vet om te zetten in energie, waardoor het cholesterolgehalte daalt en u sneller kunt afvallen. Rijk aan antioxidanten, helpt het je lichaam bepaalde ziekten te bestrijden. Groene koffie kan worden geconsumeerd als een infusie of in capsules.
Verliest u gewicht door koffie? Is het goed voor een dieet?
Koffie zelf is goed voor het dieet. Het vermindert enigszins de honger en geeft energie aan het lichaam. Bovendien is het rijk aan antioxidanten. U kunt koffie heel goed consumeren als voedingssupplement in het kader van een evenwichtige voeding of om af te vallen. Onthoud: niet meer dan drie tot vier kopjes per dag. Bovendien moet u oppassen voor verslavende supplementen, zoals suiker, room en melk.
Wat zijn de risico’s van te veel koffie drinken?
Koffie is een stimulerende drank. U moet dus redelijk blijven en niet te veel drinken. Als u te veel drinkt, kunnen de chlorogeenzuren in de cellen worden omgezet in vet. Dit zou het tegenovergestelde van het dieet zijn! Bovendien bestaat het risico dat uw spijsvertering wordt verstoord, wat uiteindelijk tot diarree kan leiden. Koffie kan ook je slaap beïnvloeden en je uit je slaap houden.
- Connected koffiezetapparaat: vergelijking van de 5 beste modellen
- Hoe bewaar je koffiebonen?
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle