Hoe koffiebonen bewaren (en tips voor het invriezen van koffiebonen)

Dus je hebt een heerlijke zak vers gebrande koffiebonen. Je hebt de maling, de timing en de verhouding goed ingesteld en je hebt een waanzinnig lekker kopje gezet. Nu wil je er zeker van zijn dat je zo lang mogelijk kunt genieten van die vers gebrande koffie-ervaring.

Maar hoe kun je de gelukzaligheid verlengen? Hoe voorkom je dat deze prachtige schatten muf, geoxideerd of zelfs - durven we het te zeggen - ranzig worden?

Vrees niet, mijn mede koffieliefhebber. Ik ben hier om u de beste manier voor te stellen om koffiebonen te bewaren, zodat u optimaal van verse koffie kunt genieten.

koffiebonen bewaren

Koffiebonen zijn bederfelijk

Koffiebonen zijn een natuurlijk voedselproduct, net als rijp fruit of versgebakken brood. En net als alle natuurlijke voedingsmiddelen (we hebben het nu niet over plastic kaas of die mysterieuze boterhammen met vlees uit de automaat) hebben koffiebonen een houdbaarheidsdatum.

En de trieste waarheid is, dat die houdbaarheid ongeveer een maand is. (Daarom raden we je aan om maar zoveel koffie te kopen als je binnen een maand opdrinkt). Maar de nog triester waarheid is: als je niet oppast, kun je die houdbaarheid met de helft, of meer, verminderen.

Laten we dus eerst eens kijken waar je tegen vecht, en daarna geven we je een aantal strategieën om je bonen vers te houden.

De vier behoeftes van de koffie-apocalyps

We zeggen vaak dat de vier behoeftes van de koffie-apocalyps zuurstof, hitte, licht en vocht zijn.

Zuurstof is het grootste gevaar, omdat het overal aanwezig is waar je je bonen bewaart. Vanaf het moment dat je de vacuüm verzegeling verbreekt, begint zuurstof naar binnen te kruipen en het aroma van je bonen aan te tasten.

Hitte is bijna net zo erg, omdat hitte de chemische reacties versnelt die koffie vernietigen. Bij elke stijging van 10 graden Celsius verlopen chemische reacties - zoals oxidatie - twee keer zo snel. Als je je bonen dus in een hete ruimte in de keuken bewaart (bijvoorbeeld boven het fornuis of zelfs boven het koffiezetapparaat), verkort dat hun levensduur aanzienlijk.

Licht breekt ook de delicate smaak- en aromastoffen in koffie af. Dus die mooie glazen pot met een gepolijste koperen bovenkant die je op een hoge plank in de keuken hebt staan - oh, wacht, dat is mijn keuken. Niet de beste bewaarplaats voor de lange termijn.

Het laatste gevaar: vocht introduceert niet alleen de mogelijkheid van schimmel en meeldauw (geloof me, je wilt er niet eens aan denken dat koffiebonen beschimmeld zijn), maar het introduceert ook "vreemde" aroma's en kan geuren uit andere delen van de keuken overbrengen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je bonen vers blijven als je met al deze existentiële bedreigingen voor je geliefde koffie wordt geconfronteerd? De oplossing: bewaar ze goed om ze tegen deze gevaren te beschermen. Hier zijn drie oplossingen voor hele bonen, en een bonus voor speciale omstandigheden.

Voordelig bewaren: De koffiezak

koffiebonen bewaren koffiezak

Eén oplossing is gemakkelijk verkrijgbaar: ondoorzichtige koffiezakken met een eenrichtingsventiel. In supermarkten en online op Amazon.com kun je koffie vinden die al handig in deze zakken is opgeborgen. Met dit opslagsysteem kan vers geroosterde koffie gemakkelijk worden verpakt terwijl zoveel mogelijk kooldioxide intact blijft om oxidatie te voorkomen. Bovendien laat het eenrichtingsventiel kooldioxide ontsnappen wanneer de koffie op natuurlijke wijze ontgast - in plaats van de zak op te blazen.

Als het tijd is om de zak te bewaren tot de volgende kop koffie, doe hem dan niet gewoon dicht: rol hem strak op om zoveel mogelijk lucht uit de binnenkant te verwijderen en wikkel er vervolgens een elastiek omheen om hem dicht te houden en de hoeveelheid lucht die erin komt te verminderen. Bewaar de zak vervolgens op een koele en droge plaats - niet in de koelkast, waar vocht rond de gemalen koffie zal condenseren wanneer u de zak opent, en de aroma's ervan zullen doordringen.

Niemand wil een Colombiaanse Caturra die naar oude sla ruikt. Nee, het is niet zo goed als een vacuüm afgesloten keramische koffiekan, maar het houdt het ergste bederf wel een paar weken tegen.

Beste bewaarplaats: Een koffiebus

We geven een heel eenvoudige eis voor het bewaren van koffie: wat je nodig hebt is een luchtdichte, ondoorzichtige container. (1)

Er zijn speciale koffiebewaarbussen op de markt, en sommige daarvan zijn inderdaad heel goed. Ze zijn allemaal beter dan een week koffie malen en die in plastic zakken bewaren, maar de beste zijn echt super, en kunnen een maand lang koffie bewaren in een staat die zo dicht mogelijk in de buurt komt van vers gebrande koffie als je kunt verwachten (ervan uitgaande dat je alle andere voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het vermijden van warmte en vocht).

Als u een van deze overweegt, bekijk dan onze beoordeling van de beste koffiebussen door deze gids te lezen. Hierin worden de details van zeven speciale koffiebewaarcontainers besproken, en natuurlijk hebben wij onze favoriet.

Als je je bonen echt zo vers mogelijk wilt houden, is deze roestvrijstalen koffiekan van Coffee Gator je beste keus. Hij is ontworpen om kooldioxide vrij te laten en oxidatie te minimaliseren, zodat je bonen het langst vers blijven!

Kun je koffiebonen invriezen?

De vriezer is een andere plek om je bonen te bewaren - met één serieuze waarschuwing: Open je bonenreservoir niet in de vriezer. Herinner je je de zorgen over vocht? Koude koffiebonen zullen condens aantrekken als je ze opent terwijl ze nog bevroren zijn. Als je ze na het openen weer in de vriezer stopt, kan de condens leiden tot dat vreselijke vriesbrandaroma.

Maar bij zorgvuldig gebruik kan de vriezer een goede oplossing zijn als u bonen in bulk koopt - bijvoorbeeld een zak van 5 pond van iets tegen een speciale prijs. Bewaar ze in afzonderlijke luchtdichte bakjes (of van die vacuümverzegelde diepvrieszakjes), elk voor ongeveer een maand aan koffie. Schrijf de datum op de verpakking zodat je weet wanneer ze erin zijn gegaan, en laat ze bevroren tot je meer koffie nodig hebt.

Als u ze uit de vriezer haalt, laat ze dan eerst op kamertemperatuur komen voordat u de zak openmaakt. Zo voorkom je condensvorming op de bonen zelf, de bijbehorende geurtjes en het risico van schimmel en meeldauw.

Gemalen koffie bewaren

Gemalen koffie bewaren

Dit is het laatste redmiddel om koffie te bewaren, maar soms hebt u geen keus. Reist u naar een plek zonder goede koffie? Uw koffiemolen wordt niet fijn genoeg voor uw espressomachine, dus u laat uw bonen in de winkel malen? Het overkomt de beste onder ons.

Nog meer dan bij hele bonen is het belangrijk gemalen koffie te beschermen tegen lucht, licht, warmte en vocht. De beste oplossing: koop slechts voor ongeveer een week gemalen koffie en bewaar die in een speciale koffiebewaarpot. Als je op reis gaat, maal dan net zoveel koffie als je nodig hebt, doe de gemalen koffie in een Ziploc-zakje en druk alle lucht eruit voordat je het afsluit. Bewaar het dan in je bagage, waar het veilig is voor warmte, licht en vocht. Dit is voldoende voor een lang weekend, maar als je veel langer reist, koop dan ter plekke verse koffie.

PRO TIP: de roestvrijstalen blikjes die Illy Caffe gebruikt voor hun gemalen espresso zijn een prima oplossing, en vrijwel gratis. Niemand zegt dat je ze niet kunt hervullen met versgemalen espresso van je favoriete lokale brander.

Conclussie: Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Uiteindelijk kun je koffiebonen het beste bewaren in een goede, luchtdichte verpakking die speciaal voor koffie is ontworpen. Dit biedt de beste bescherming tegen zuurstof, hitte, licht en vocht.

Nogmaals, hier is onze gids over koffiebussen waar u kunt kiezen voor een solide optie.

Vaak gestelde vragen

Hoe lang zijn koffiebonen goed voor?

Koffiebonen zijn ongeveer een maand goed, mits goed bewaard. Bedenk dat gemalen koffie al na 30 minuten begint te bederven, en u begrijpt de aanbeveling om hele koffiebonen goed te bewaren en ze alleen te malen vlak voor het zetten.

Moet ik gemalen koffie in de vriezer bewaren?

Hoewel het bewaren van gemalen koffie bij een koelere temperatuur de oxidatie zal vertragen, verliest het nog steeds sneller zijn gewenste eigenschappen dan koffie uit hele bonen. Gemalen koffie heeft ook een groter oppervlak dan hele bonen en loopt dus een groter risico om aan vocht te worden blootgesteld als je het in de vriezer bewaart.

Hoe kan ik mijn bonen tegen vocht beschermen als ik ervoor kies ze in de vriezer te bewaren?

De beste manier om koffiebonen in de vriezer te bewaren en ze tegen vocht te beschermen is door ze in luchtdichte zakken of bussen te bewaren. Wij raden u ook aan uw bonen in kleinere, consumeerbare porties te verdelen om het risico van blootstelling aan vocht te verminderen. Wij raden alleen aan uw bonen in te vriezen als u niet van plan bent ze binnen 10 dagen na het branden te consumeren.

Kun je bevroren koffiebonen malen?

Ja, u kunt bevroren koffiebonen malen omdat ze normaal gesproken tijdens het maalproces ontdooien. Koffie van bevroren bonen - zolang ze tijdens de opslag niet aan vocht zijn blootgesteld - kan hetzelfde smaken als koffie van niet bevroren bonen.