Koffiezetapparaat ontkalken op de juiste manier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het ontkalken van jouw koffiezetapparaat biedt veel voordelen. Zeker als je in een gebied woont met veel hard water is het ontkalken van jouw koffieapparaat gewenst. Kalkaanslag heeft veel effect op de smaak van de koffie uit jouw koffiemachine. Zodra de lampjes rood beginnen te branden is het tijd om jouw apparaat te ontkalken. Maar hoe doe je dat dan?


koffiezetapparaat ontkalken

Hoe ontstaat kalkaanslag?

In Nederland en België heeft ons leidingwater hoge concentraties aan magnesium en calcium. Deze mineralen zijn van nature in de bodem aanwezig en komen ook terecht in ons drinkwater. Deze mineralen zorgen ervoor dat er ook ontslag ontstaat in jouw koffiemachine, in jouw wasmachine en in andere apparaten waar je leidingwater voor nodig hebt. Zeker met warmer water is de kans op kalkaanslag hoog. Vandaar dat ik ook aanslag sneller wordt gevormd in een waterkoker of koffieapparaat. Deze kalkaanslag hoopt zich op. En met het ontkalken van jouw machine ga je dit niet tegen, maar zorg je ervoor dat opgehoopte kalkaanslag wordt verwijderd uit jouw machine.


Wanneer ontkalken?

Meer moderne machines geven door middel van een rood licht aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Niet alle koffieapparaten hebben de beschikking tot deze functie. Zekere oudere apparaten bevatten niet over deze functie. Het wordt aangeraden om één keer per maand jouw koffiezetapparaat te ontkalken. Het ontkalken van jouw machine heeft vele voordelen en de belangrijkste is het behoud van de smaakbeleving van koffie. En de levensduur van jouw koffiezetapparaat is langer.


Stappenplan voor ontkalken.

Wij kunnen de belangen van het ontkalken van jouw koffiezetapparaat wel benoemen, maar hoe ontkalk je dan jouw apparaat? We hebben een stappenplan voor jou. Voor het ontkalken kan je een mengsel gebruiken van water en azijn of gebruik ontkalker van een bekend merk zoals Durgol.


koffiemachine ontkalken

Stap 1: Maak jouw koffiezetapparaat leeg

Zorg ervoor dat jouw koffiemachine leeg is. Gooi alle capsules en filters weg. Dat jouw uitlekbak ook gelegd is en er geen gemalen koffie meer aanwezig is.


Stap 2: Maak jouw ontkalkingsmiddel

Kies je ervoor om Durgol te gebruiken dan kan je deze stap overslaan. Wil je toch water en azijn gebruiken voor het reinigen van jouw koffiezetapparaat, maak dan een mengsel van gelijke delen water en azijn.


Stap 3: Vul het waterreservoir met de oplossing

Vul het waterreservoir van jouw koffiemachine met jouw reinigingsmiddel of schoonmaak mengsel.


Stap 4: Laat het waterreservoir voor de helft leeglopen

Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat je jouw koffiemachine hebt schoongemaakt, laat het schoonmaak mengsel een uur in de leidingen van jouw machine zitten. Als je regelmatig ontkalkt hoef je niet een uur te wachten en ga dan door naar stap 5.


Stap 5 Laat het water en mengsel door de machine lopen

Spoel de koffiezetmachine door met jouw schoonmaakmiddel en laat deze door de machine lopen. Zorg er wel voor dat je uit de koffie uitlaat een opvangbakje hebt staan.


Stap 6 Spoel de machine

Vul het waterreservoir van jouw koffiemachine met water en laat dit door de machine lopen. Vang het afval water op en gooi dit weg. Herhaal dit proces voor drie keer. Raakt jouw koffieapparaat oververhit? Laat dan tussen de tweede en derde keer jouw koffiezetapparaat even rusten.


Stap 7 Maak het waterreservoir schoon en zet een kopje koffie.

Na het spoelen van de machine, maak jouw waterreservoir schoon en droog en vul het reservoir daarna met water. Zet een kopje koffie zoals je dit normaal doet met jouw koffiemachine en gooi de koffie weg. Daarna kan je jouw koffieapparaat weer gebruiken voor het nuttigen van een kopje koffie.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen