Worden koffiebonen slecht?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Ik ben het soort koffie liefhebber die meestal de fout maakt om meer te zetten dan ik kan consumeren in een vergadering. Maar uren later, na een schokkende slok van wat perfect gezette koffie was, komt deze gedachte bij me op:

Worden koffiebonen slecht en waarom bederft koffie?

Als je al eens ‘verrast’ bent door ranzigheid in je brouwsel, of als je bonen niet voldoen aan je superhoge koffienormen – en je je afvraagt hoe lang koffiebonen meegaan – lees dan verder en ontdek hoe je meest favoriete ding ter wereld kan ‘bederven’, en hoe je ermee om kunt gaan:


worden koffiebonen slecht

Het begint met de bonen

Wat was uw koffie voordat hij dat diepe, donkere kopje goedheid werd? De reis begint helemaal terug in de ruwe staat, waar technisch gezien de ‘bonen’ de zaden van de koffiebes zijn. Deze kleine groene bonen zijn niet geschikt om te malen of te brouwen.

Ze moeten eerst door het brandproces (1), waarbij ze aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld, waardoor het caffeol vrijkomt dat dat uitgesproken koffiearoma en die smaak produceert. Direct na het branden zijn de koffiebonen op hun “versst”. Vanaf dit punt hebben de gebrande bonen te maken met hun grootste vijanden in de omgeving – zuurstof/lucht, vocht, hitte en licht.


Hoe lang blijven koffiebonen vers?

Goede vraag – en die beantwoorden we graag voor je. Feit is, niet zo lang, tenzij je de voorzorgsmaatregelen neemt waarmee we je gaan wapenen. De delicate bestanddelen van koffie reageren namelijk snel op de bovengenoemde elementen en versnellen het proces dat oxidatie heet, en dat de concentratie van belangrijke koffieoliën in de bonen aantast.

Hoe langer de pas geroosterde bonen aan de lucht worden blootgesteld, hoe sneller ze oxideren, waardoor hun smaak (met de ongewenste bitterheid) en aroma verloren gaan. Dit proberen branders te vermijden door hun bonen zo snel mogelijk na het branden te verpakken en te leveren.

Vraag een willekeurige koffie-expert hoe lang koffiebonen vers blijven en zij zullen je vertellen dat versgebrande bonen altijd binnen een week tot een maand na het branden moeten worden geconsumeerd, om de kwaliteit optimaal te benutten. Daarna is het een beetje hit and miss!


De kunst van het vers houden van geroosterde bonen


Nu je weet dat pas geroosterde bonen relatief snel hun versheid kunnen verliezen, is het belangrijk dat je ook weet dat je niet helemaal hulpeloos bent. Je kunt beginnen met het bewuster bewaren van koffiebonen.

Er zijn 3 belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het bewaren van je koffie.

Eerst en vooral wil je de koffie niet blootstellen aan lucht of zuurstof. De verpakking is de sleutel. De handigste verpakking om te gebruiken, en iets wat je waarschijnlijk in supermarkten en sommige coffeeshops zult vinden, zijn pakken met ventielen.

Verpakkingen met ventielen voor koffiebonen zijn voorzien van een speciaal ontworpen gat waardoor kooldioxide vrijkomt, zonder dat er lucht bij komt waardoor de bonen muf kunnen worden. Ze zijn echter niet bedoeld om langdurig te bewaren, dus controleer altijd de branddatum die op de verpakking staat.

Een andere opslagmogelijkheid zijn luchtdichte, ondoorzichtige potten. Hoewel mason jars je glanzend bruine koffiebonen prachtig kunnen laten uitkomen, laten ze te veel licht door, wat ook de kwaliteit van je koffie kan aantasten.

In plaats van doorzichtige potten kunt u beter kiezen voor speciaal ontworpen koffiekluizen, die meestal van roestvrij staal zijn gemaakt en met deksels zijn afgesloten om de kluizen luchtdicht te houden.

Als u eenmaal een goed formaat, luchtdichte container hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat deze wordt blootgesteld aan hoge temperaturen of hete omgevingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor uw vensterbank, de kast bij uw fornuis of het aanrecht naast uw broodrooster.

Hitte kan de niet-enzymatische bruinkleuring en afbraak van de aromatische eigenschappen van uw bonen versnellen, waardoor ze ook sneller oud worden.

Een veelgestelde bewaarvraag is: kun je koffie invriezen om hem vers te houden? We beantwoorden die vraag hier, maar hier is de korte versie:

Vocht speelt een rol wanneer je koffie in een koude omgeving plaatst, zoals je vriezer. Zelfs als de koffie goed is afgesloten in een koffiekluis van goede kwaliteit, kan het eruit halen, openen en weer terugzetten in de vriezer temperatuurveranderingen veroorzaken waardoor condensatie op de bonen kan ontstaan.

Als invriezen überhaupt nodig is, raden we je aan de koffiebonen die je niet van plan bent te gebruiken of te malen ten minste een week apart te zetten, en ervoor te zorgen dat je je bonen in een gegarandeerd luchtdichte container doet. Je kunt ze ook in kleine porties verdelen, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.

Deze video geeft een goed inzicht in hoe u uw kostbare, vers gebrande koffiebonen kunt bewaren.