Ik ben het soort koffie liefhebber die meestal de fout maakt om meer te zetten dan ik kan consumeren in een vergadering. Maar uren later, na een schokkende slok van wat perfect gezette koffie was, komt deze gedachte bij me op:
Worden koffiebonen slecht en waarom bederft koffie?
Als je al eens ‘verrast’ bent door ranzigheid in je brouwsel, of als je bonen niet voldoen aan je superhoge koffienormen – en je je afvraagt hoe lang koffiebonen meegaan – lees dan verder en ontdek hoe je meest favoriete ding ter wereld kan ‘bederven’, en hoe je ermee om kunt gaan:
Het begint met de bonen
Wat was uw koffie voordat hij dat diepe, donkere kopje goedheid werd? De reis begint helemaal terug in de ruwe staat, waar technisch gezien de ‘bonen’ de zaden van de koffiebes zijn. Deze kleine groene bonen zijn niet geschikt om te malen of te brouwen.
Ze moeten eerst door het brandproces (1), waarbij ze aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld, waardoor het caffeol vrijkomt dat dat uitgesproken koffiearoma en die smaak produceert. Direct na het branden zijn de koffiebonen op hun “versst”. Vanaf dit punt hebben de gebrande bonen te maken met hun grootste vijanden in de omgeving – zuurstof/lucht, vocht, hitte en licht.
Hoe lang blijven koffiebonen vers?
Goede vraag – en die beantwoorden we graag voor je. Feit is, niet zo lang, tenzij je de voorzorgsmaatregelen neemt waarmee we je gaan wapenen. De delicate bestanddelen van koffie reageren namelijk snel op de bovengenoemde elementen en versnellen het proces dat oxidatie heet, en dat de concentratie van belangrijke koffieoliën in de bonen aantast.
Hoe langer de pas geroosterde bonen aan de lucht worden blootgesteld, hoe sneller ze oxideren, waardoor hun smaak (met de ongewenste bitterheid) en aroma verloren gaan. Dit proberen branders te vermijden door hun bonen zo snel mogelijk na het branden te verpakken en te leveren.
Vraag een willekeurige koffie-expert hoe lang koffiebonen vers blijven en zij zullen je vertellen dat versgebrande bonen altijd binnen een week tot een maand na het branden moeten worden geconsumeerd, om de kwaliteit optimaal te benutten. Daarna is het een beetje hit and miss!
De kunst van het vers houden van geroosterde bonen
Nu je weet dat pas geroosterde bonen relatief snel hun versheid kunnen verliezen, is het belangrijk dat je ook weet dat je niet helemaal hulpeloos bent. Je kunt beginnen met het bewuster bewaren van koffiebonen.
Er zijn 3 belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het bewaren van je koffie.
Eerst en vooral wil je de koffie niet blootstellen aan lucht of zuurstof. De verpakking is de sleutel. De handigste verpakking om te gebruiken, en iets wat je waarschijnlijk in supermarkten en sommige coffeeshops zult vinden, zijn pakken met ventielen.
Verpakkingen met ventielen voor koffiebonen zijn voorzien van een speciaal ontworpen gat waardoor kooldioxide vrijkomt, zonder dat er lucht bij komt waardoor de bonen muf kunnen worden. Ze zijn echter niet bedoeld om langdurig te bewaren, dus controleer altijd de branddatum die op de verpakking staat.
Een andere opslagmogelijkheid zijn luchtdichte, ondoorzichtige potten. Hoewel mason jars je glanzend bruine koffiebonen prachtig kunnen laten uitkomen, laten ze te veel licht door, wat ook de kwaliteit van je koffie kan aantasten.
In plaats van doorzichtige potten kunt u beter kiezen voor speciaal ontworpen koffiekluizen, die meestal van roestvrij staal zijn gemaakt en met deksels zijn afgesloten om de kluizen luchtdicht te houden.
Als u eenmaal een goed formaat, luchtdichte container hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat deze wordt blootgesteld aan hoge temperaturen of hete omgevingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor uw vensterbank, de kast bij uw fornuis of het aanrecht naast uw broodrooster.
Hitte kan de niet-enzymatische bruinkleuring en afbraak van de aromatische eigenschappen van uw bonen versnellen, waardoor ze ook sneller oud worden.
Een veelgestelde bewaarvraag is: kun je koffie invriezen om hem vers te houden? We beantwoorden die vraag hier, maar hier is de korte versie:
Vocht speelt een rol wanneer je koffie in een koude omgeving plaatst, zoals je vriezer. Zelfs als de koffie goed is afgesloten in een koffiekluis van goede kwaliteit, kan het eruit halen, openen en weer terugzetten in de vriezer temperatuurveranderingen veroorzaken waardoor condensatie op de bonen kan ontstaan.
Als invriezen überhaupt nodig is, raden we je aan de koffiebonen die je niet van plan bent te gebruiken of te malen ten minste een week apart te zetten, en ervoor te zorgen dat je je bonen in een gegarandeerd luchtdichte container doet. Je kunt ze ook in kleine porties verdelen, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.
Deze video geeft een goed inzicht in hoe u uw kostbare, vers gebrande koffiebonen kunt bewaren.
Worden koffiebonen slecht?
Je hebt er alles aan gedaan om geweldige bonen te kiezen en ze goed te bewaren voor dat hemelse brouwsel dat het wakker worden de moeite waard maakt. De volgende halte op de reis van uw koffiebonen vindt plaats in een molen. Hier verwerk je de bonen tot ze de juiste grootte en textuur hebben voor de brouwmethode van je keuze.
Maar, hoeveel maal je en hoe lang bewaar je gemalen koffie voordat je het gebruikt? Dit roept de vraag op: kan gemalen koffie bederven? Koffie-experts raden aan om gemalen koffie binnen dertig minuten na het malen te gebruiken voor het brouwen.
Het maalproces versnelt namelijk de oxidatie van de koffie, waardoor de versheid en de sterkte van de smaken afnemen. Als onmiddellijk zetten niet mogelijk is, bewaar je gemalen koffie dan zoals je vers gebrande bonen zou bewaren.
En voor het geval je nieuwsgierig bent: ja, je gezette koffie kan ook muf worden – zelfs sneller dan hele bonen en gemalen koffie! Dit komt doordat water helpt meer oplosbare stoffen vrij te maken, waardoor koffie nog sneller en sneller oxideert.
Als je je brouwsel in een thermoskan bewaart, blijft het misschien wat langer warm en ‘vers’, maar je zult na een uur al een verandering in smaak merken – het wordt wat zuurder en een beetje bitter. Als u meer verse koffie wilt drinken, zet u alleen koffie als dat nodig is.
Je hebt nu geleerd dat je koffie – van bonen tot brouwsel – inderdaad kan bederven, omdat de oliën, zuren en andere chemicaliën kunnen bezwijken en reageren op de natuurlijke ‘vijanden’ in de omgeving. Net als elk ander biologisch voedingsmiddel moet koffie op de juiste manier worden bewaard en behandeld, zodat de versheid, smaak en aroma optimaal zijn.
Hou het vers:
- Koop altijd vers geroosterde bonen.
- Zorg dat u de koffie in de juiste containers bewaart.
- Houd uw opgeslagen koffie uit de buurt van zuurstof, hitte en vocht.
- Maal alleen de hoeveelheid die u nodig hebt voor uw brouwsel.
- Zet alleen wat u het komende uur kunt consumeren.
Nu je weet dat het antwoord op de vraag ‘kan koffie bederven’ JA is, is het niet langer eng, want je hebt net geleerd hoe je koffie langer vers kunt houden. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over een oud en bitter brouwsel. Houd het vers en u houdt uzelf en uw gasten tevreden.
Vaak gestelde vragen
Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?
Je kunt koffiebonen ongeveer een maand bewaren, mits je ze goed bewaart. Gebruik een luchtdichte, lichtdichte verpakking en bewaar ze uit de buurt van warmte of vocht. Koop slechts zoveel koffiebonen als u in die tijd denkt te drinken, en koop de meest verse en laatst gebrande koffie die u kunt krijgen.
Hoe weet u of koffiebonen slecht zijn?
Hoe weet u of koffiebonen slecht zijn: ruik eraan. Oudbakken koffiebonen hebben een doffe, levenloze, en zelfs ranzige of muffe geur. Als de bonen muf ruiken, zal de gezette koffie ook zo smaken.
Zijn oude koffiebonen veilig om te drinken?
Ja, oude koffiebonen zijn veilig om te drinken. Ze zullen niet zo goed smaken als verse bonen, en ze zullen waarschijnlijk een muffe of zelfs ranzige geur hebben, maar ze zullen je niet ziek maken.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle