Baratza Virtuoso koffiemolen – bonenmaler kopen en review

Facebook
Twitter
LinkedIn
baratza-virtuoso-koffiemolen

Een van de eenvoudigste en beste manieren om uw koffiebrouwspel te verbeteren is te investeren in een goede koffiemolen. Maar met zoveel schijnbaar uitstekende modellen op de markt, hoe moet je nu weten welke voor jou de beste is? In deze Baratza Virtuoso+ review bespreken we alle ins en outs van deze populaire machine, zodat u kunt beslissen of dit de juiste machine is voor uw aanrecht.

Lees verder voor een overzicht van het merk en het product, alsook een grondige evaluatie, enkele nuttige richtlijnen om in gedachten te houden bij de aankoop, en enkele mogelijke alternatieven als dit niet de machine voor u is.

Baratza Virtuoso koffiemomelen

Bekijk de dagprijs

Waarom zou u een molen aanschaffen?

Als je je afvraagt of een koffiemolen de investering waard is, wees dan gerust, dat is het zeker. Of u nu kiest voor de Vertuoso+ of voor iets heel anders, dit advies blijft hetzelfde.

De belangrijkste reden waarom u in een molen zou moeten investeren is omwille van de versheid. Net zoals het belangrijk is om vers gebrande bonen te hebben, is het net zo belangrijk om vers gemalen koffie te hebben. Voorgemalen koffie kopen betekent dat uw koffie veel sneller bederft, dus een molen is vooral van vitaal belang voor mensen die graag in het groot inkopen.

Baratza Virtuoso+ Bespreking

Als je geen zin hebt om de volledige beschrijvingen en uitsplitsingen van deze review te lezen, lees dan gewoon hier om de grote lijnen en onze belangrijkste takeaways over zowel de positieve als de negatieve punten van deze machine te krijgen.

Voordelen

 • De 40 maalinstellingen is een volledig respectabel bereik, vooral als je voornamelijk werkt met handmatig en druppelbrouwen.
 • De Virtuoso+ voelt professioneel aan, ondanks het feit dat het een middenklasse machine is, dankzij het gewicht en de metalen onderdelen.
 • Zoals altijd zijn we grote fans van consistentie, en de Virtuoso+ levert op dat front. Met slechts enkele kleine problemen aan de meest extreme uiteinden van het. malingsspectrum, blaast dit ding veel van de concurrentie uit het water.
 • De klantenservice van Baratza is absoluut uitstekend.

Nadelen

 • Zoals veel elektrische molens is ook de Virtuoso+ een beetje lawaaierig, vooral als je vergeet het deksel op de hopper te doen.
 • Als je deze machine op het hoogste toerental zet met een super lange maalduur, loop je het risico je bonen te beschadigen door warmte overdracht.
 • Er is een verschil tussen de capaciteit van de afvalbak (5,1oz) en de bonencontainer (8oz), wat voor sommigen een probleem kan zijn. Dit is ook problematisch vanwege de ondoorzichtige droesbak.
 • De prijs is vrij hoog voor wat je krijgt; je kunt machines voor experts vinden met 60+ maalinstellingen voor minder geld dan deze machine.

Productspecificaties

 • Automatisch uitschakelen:Ja
 • Bediening:Knoppen
 • Fabrieksgarantie termijn:2 jaar
 • Gewicht:3973 g
 • Inhoud:300 g
 • Instelbare maalgraad:Nee
 • Koffie bonen reservoir:250
 • Koord opslagruimte:Nee
 • Materiaal behuizing:Kunststof
 • Materiaal maalschijven:Roestvrij staal
 • Met maatverdeling:Nee
 • Model:VIRTUOSO 586
 • Product gewicht:3.6 kg
 • Reparatie type:Carry-in
 • Taal handleiding:Nederlands
 • Toerental:550 r/min
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie:geen
 • Vaatwasser veilig:Nee
 • Verpakking breedte:195 mm
 • Verpakking hoogte:183 mm
 • Verpakking lengte:374 mm
 • Verpakkingsinhoud:1x Baratza Virtuoso Koffiemolen

Eigenschappen om op te merken

De updates

De Virtuoso werd voor het eerst geïntroduceerd in 2005, maar heeft onlangs een hoognodige update gekregen met de Virtuoso+. Na veel feedback van gebruikers hebben ze de timerschakelaar geüpdatet voor een digitale display, zodat je nu met de 40 seconden digitale timer een herhaalbare dosis kunt instellen.

Afgezien daarvan en nog een paar kleine aanpassingen en updates (zoals een verlichte afvalbak), is dit nog steeds dezelfde betrouwbare machine die de klanten kennen en waar ze van houden.

Consistentie van de maling

Zoals we al zeiden, heeft deze machine maar liefst 40 maalinstellingen. Maar wat belangrijker is dan het aantal opties, is hoe goed die opties daadwerkelijk zijn. Laten we eens kijken naar de consistentie van de maling.

In de hoogste stand van de maalschaal (40 – de grofste stand) zal je een beetje inconsistentie in je maling zien. Dat is vrij standaard, omdat grovere malingen grotere openingen in de bramen vereisen, waardoor er meer brokjes door de kieren vallen.

Maar dat is niet van plan om je French press of cold brew dromen te ruïneren. Bij een iets lagere stand is de maling nog steeds grof genoeg en voldoende consistent.

In het midden van het bereik, rond de maalgraad die u zou gebruiken voor druppelmethoden, is deze machine het meest consistent. Dat is rond de 20-30 – geen klachten daar.

Aan de lagere, fijnste kant, blijft de maling consistent. Het is echter niet fijn genoeg voor een portafilter zonder druk, naar onze mening. Dus als u een chique halfautomatische machine gebruikt, zoek dan iets met een nog breder bereik of iets dat speciaal is ontworpen voor het zetten van espresso.

Gebruiksgemak

Het mooie van de Baratza is dat hij zo eenvoudig of zo complex is als u besluit hem te maken. Als je niet aan de machine wilt sleutelen, kun je hem gebruiken op zijn basissnelheid van 450 toeren per minuut met de 40 maalinstellingen. Dat werkt prima.

Als je daarentegen de draaisnelheid of maalduur wilt aanpassen, kun je de versnellingsbak openklappen en dat doen. In plaats van de standaard 450 tpm, kun je van 405 tot 495 gaan. Bovendien kun je de maalsnelheid instellen van 1,5-2,4 g/sec, wat behoorlijk indrukwekkend is.

Toch is dit een supergemakkelijk te gebruiken machine zonder al die zaken. Je kunt zelfs de handige pulse grinder gebruiken om direct in een portafilter onder druk te malen.

Kwaliteit

Er valt hier eigenlijk niets negatiefs te zeggen. Oppervlakkig gezien geeft de Virtuoso+ u de slanke, stijlvolle look die u mag verwachten voor deze prijsklasse. De metalen boven- en onderkant geven hem het gevoel van een machine van hoge kwaliteit.

Deze machine heeft 40mm stalen stiftfrezen, vervaardigd in Europa, met een gelijkstroommotor. Dat betekent dat u kunt uitkijken naar jaren van consistentie en duurzaamheid voordat u zelfs maar denkt aan het vervangen van onderdelen. En zelfs dan hoeft u niet de hele machine te vervangen.

De Baratza producten zijn niet alleen stevig gebouwd, ze worden ook allemaal ondersteund door een ongelooflijke klantenservice en een garantie van 1 jaar.

Onderhoud

Het schoonmaken van een elektrische molen is altijd een beetje een proces, en er gaan wat gemengde gevoelens rond over hoe makkelijk of moeilijk deze te hanteren is. Maar hier zijn onze twee centen.

Ja, als je elk spleetje van het binnenwerk van deze machine schoon wilt krijgen, zul je misschien wat moeten manoeuvreren en kantelen. Maar dat is niet nodig om uw machine goed te onderhouden.

De onderdelen die u WEL moet schoonmaken en controleren (namelijk de bramen, de vultrechter en de afvalbak) zijn gemakkelijk bereikbaar. Dus alles wat je nodig hebt is een borstel en een paar minuten en je bent klaar om te gaan.

Omdat slijtage uiteindelijk zijn tol eist (hopelijk ver in de toekomst), moedigt Baratza klanten aan om hun machine te repareren in plaats van te vervangen.

Over Baratza

Baratza is een bedrijf voor elektrische koffiemolens gevestigd in de Verenigde Staten. Ze zijn in 1999 opgericht door Kyle Anderson en Kyra Kennedy en hebben zich toegelegd op het maken van toegankelijke molens voor de thuisbrouwmarkt.

Omdat ze zich uitsluitend richten op het maken van hoogwaardige koffiemolens op consumentenniveau, weet u dat u kwaliteitsproducten in huis haalt.

Elektrische vs. handmatige koffiemolens

We hebben dit al eerder besproken bij de beoordeling van molens, maar voor degenen die nog niet helemaal op de hoogte zijn, volgt hier een korte samenvatting. Een van de eerste beslissingen die je moet nemen als je een molen koopt, is of je voor een elektrische of een handmatige molen gaat.

Elektrische molens hebben over het algemeen de voorkeur in commerciële omgevingen omdat ze sneller en handiger zijn. Ook kunt u grotere hoeveelheden malen. Je kunt ze vinden in een van de variaties die we hieronder bespreken. Conische stalen bramenmalers zijn echter de meest gebruikte.

Toch gebruiken mensen thuis ook elektrische molens. Sommige, zoals de Vertuoso+, zijn daar zelfs speciaal voor bedoeld. Dit is ook vanwege hun snelheid en gemak.

Aan de andere kant wordt de voorkeur gegeven aan manuele molenbollen door mensen die in kleinere hoeveelheden willen malen of die hun molen draagbaar willen houden.

Type braam

Nu je een idee hebt van de basisprincipes die de verschillende soorten maalmachines van elkaar onderscheiden, gaan we het nu hebben over de details van de verschillende factoren.

Keramisch vs. staal

Laten we het eerst even hebben over het verschil tussen keramische en roestvrijstalen molens. De Vertuoso heeft een roestvrijstalen molen, wat vrij standaard is voor elektrische molens. Dit komt omdat stalen molens scherper beginnen en duurzamer zijn dan keramische.

Maar wat is er aan de andere kant van het hek? Keramische slijpmachines kunnen misschien niet dezelfde aanvangsscherpte bereiken als stalen slijpmachines, maar het duurt veel langer voordat ze dof worden.

Bovendien beweren veel voorstanders dat ze minder snel oververhit raken. De meeste elektrische slijpmachines zijn echter zo geprogrammeerd dat ze langzaam slijpen om dit probleem te voorkomen, ongeacht het materiaal van de slijpmachine.

In het algemeen is de kans klein dat je veel verschil zult merken tussen de twee soorten maling als je ze voor ongeveer dezelfde prijs koopt (hoewel roestvrij staal meestal een tikkeltje goedkoper is).

Plat vs. kegelvormig

Terwijl de vorige variatie te maken heeft met de bouwmaterialen, heeft deze te maken met de vorm van de maler. Het klinkt misschien onbelangrijk, maar de vorm is wel degelijk van belang.

Voor de Vertuoso heeft Baratza gekozen voor een conische braam molen. Dat betekent dat er een kegelvormige ring binnen een andere holle ring zit. Ze draaien minder snel rond dan platte burr molens en produceren daardoor minder warmte, zodat ze meestal de voorkeur krijgen in commerciële instellingen.

Een platte braam heeft daarentegen twee ringen die horizontaal geplaatst zijn, waardoor ze meer als maaltanden werken. Hoewel sommigen de voorkeur geven aan het malen met een platte braam, hebben ze een paar mechanische nadelen.

Ze hebben de neiging te verstoppen bij het malen in grote hoeveelheden, dus ze zouden niet ideaal zijn voor een elektrische molen van dit formaat. Ten tweede produceert het maalproces meer warmte, wat de smaak van de bonen kan vervormen als je te snel maalt.

Ook zult u meer last hebben van statische elektriciteit. Dit maakt platte bramen moeilijker schoon te maken en draagt bij aan het verstoppingsprobleem. Het is dus het beste dat Baratza voor deze machine voor conische bramen heeft gekozen.

Voor wie is het?

De Vertuoso is een prima machine voor de middenklasse. Hij is ideaal voor half-gevorderde barista’s die het maalbereik en de consistentie nodig hebben, maar niet kunnen investeren in een €1000+ machine met 100-en maalgroottes.

De 40 opties zouden voldoende moeten zijn om je van een pers tot een bijna-espresso te brengen met voldoende ruimte om tussendoor te experimenteren. Als je dus verschillende brouwgereedschappen hebt die je graag inruilt, is dit apparaat een uitstekende keuze.

Wie zou elders moeten kijken

Hoewel dit waarschijnlijk de perfecte molen is voor sommigen, is hij, zoals elk koffieproduct, niet voor iedereen geschikt. Hier zijn een paar omstandigheden waaronder je waarschijnlijk naar andere opties zou moeten kijken:

Ten eerste, als je op zoek bent naar een borderline stille maler. Hoewel de Virtuoso niet ongelooflijk luid is, maken alle elektrische koffiemolens een flinke portie onvermijdelijk lawaai door hun motoren en…nou ja…het malen. Als dit voor jou het geval is, kijk dan eens naar wat handmatige opties.

En als je echt een enorm maalbereik nodig hebt of wilt, dan zijn er andere molens met aanzienlijk meer opties dan de Virtuoso. Tot slot, aan de andere kant van het ervaringsspectrum, is deze molen misschien niet de beste keuze voor iemand die net begint met koffiespecialiteiten of die slechts voor één nieuwe methode wil malen.

Conclusie

De Vertuoso wordt aangeprezen als de “perfecte [machine] voor uw reis op het gebied van handmatig koffiezetten”. En hij doet zeker zijn werk voor zover hij je een groot aantal maalopties biedt en een paar toeters en bellen zodat je je een professional voelt.

Deze machine valt ergens tussen de zeer populaire instapmachines (zoals de Baratza Encore, Capresso Infinity en Bodum Bistro) en de meer uitgeruste, veelzijdige machines op expertniveau.

Over het geheel genomen is dit een solide, respectabele machine. We denken echter dat voor de meeste mensen, iets met wat meer of minder toeters en bellen rond hetzelfde of een lager prijspunt je net zo goed of beter van dienst kan zijn.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen