Cappuccino vs Koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als u voor de keuze staat tussen een traditionele cappuccino of een Amerikaanse druppelkoffie, zou u dan weten welke wekker u moet kiezen?Cappuccino vs Koffie

Als dat niet zo is, maak je dan geen zorgen; wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Lees verder voor de volledige informatie over het verschil tussen deze twee dranken, van het brouwen tot het tijdstip waarop ze meestal worden geserveerd.


Gelijkenis


Eerlijk gezegd zijn er niet veel gemeenschappelijke elementen tussen een cappuccino en een druppelkoffie. Er zijn er echter wel een paar.

Ten eerste wordt zowel bij een traditionele cappuccino als bij een Amerikaanse dripkoffie verwacht dat de smaak van koffie een sterk kenmerk van de drank is. Toegegeven, gewone koffie zal bijna altijd zwakker van smaak zijn dan espresso, die in cappuccino’s wordt gebruikt.

Bovendien hebben beide dranken baat bij het gebruik van verse kwaliteitsbonen. Hoe beter en verser de gemalen koffie, hoe lekkerder en robuuster de drank zal zijn.


Cappuccino overzicht


De cappuccino is een op espresso gebaseerde Italiaanse klassieker. De unieke 1:1:1 structuur werd gestandaardiseerd in de jaren 1940 en is sindsdien een favoriet drankje in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Deze drank wordt meestal geserveerd in een glas van 180ml om de gelaagdheid te laten zien, die zo duidelijk is dat geoefende barista’s het verschil in gewicht kunnen voelen tussen een goed en een slecht gemaakte capp.

Ze worden meestal gemaakt met een of twee espressoshots en gelijke delen gestoomde melk en melkschuim om het evenwicht te bewaren.

Cappuccino’s hebben een relatief laagzure espressosmaak. Door de precieze portionering komt die espresso toch sterk naar voren in de drank. Dit in tegenstelling tot de melkproducten die de koffiecomponent overheersen.

Het resultaat is een veel zwakkere koffiedrank in vergelijking met espresso.


Koffie overzicht


Traditionele koffie is veel eenvoudiger dan de cappuccino. In plaats van te klooien met een espressomachine of melk op te schuimen, hebt u gewoon een gewoon koffiezetapparaat nodig.

De machines werken met slechts een paar eenvoudige stappen. U begint met het plaatsen van een papieren filter in de machine en vult deze met uw (versgemalen) gemalen koffie.

Het systeem pompt vervolgens water uit een voorgevuld waterreservoir door een verwarmingselement, waardoor het tot het kookpunt wordt gebracht. De belletjes van het verwarmde water gaan door een aparte buis en het water wordt over de gemalen koffie verspreid.

Het water trekt even in de gemalen koffie voordat het door het filter in uw kopje stroomt.


Melk en schuim


Voor een cappuccino is de balans tussen de melkproducten en de espresso een essentieel onderdeel van de opbouw van de drank. Cappuccino bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 luchtig melkschuim, waardoor een duidelijk gelaagde drank ontstaat.

Zonder de precieze balans van deze melkproducten krijg je gewoon geen cappuccino. Te veel en het lijkt op een latte; te weinig en het is in feite een traditionele macchiato.

Als je een koffie bestelt, is de kans groot dat je een kopje druppelkoffie krijgt, zwart geserveerd.

Hoewel veel mensen ervoor kiezen melk of room aan hun koffie toe te voegen, kan hij ook zwart worden gedronken als de gemalen koffie goed genoeg is (of als je gewoon van de bitterheid houdt).


Gemalen

De juiste maling is een belangrijk onderdeel van elke koffiedrank.

De bonen die je maalt zijn net zo belangrijk als de manier waarop je ze maalt. Zorg er dus voor dat ze van hoge kwaliteit zijn en vers gebrand om het beste uit beide dranken te halen.

Zoals je waarschijnlijk weet, is het altijd het beste om je eigen bonen te malen om versheid te garanderen. Dus als je thuis nog geen molen hebt, raden we je aan er een aan te schaffen.

Een molen bij de hand hebben is vooral belangrijk als je meerdere soorten koffiedranken wilt zetten, zoals de twee die we hier bespreken.

De espresso in cappuccino’s vereist een zeer fijne maling. Het zorgt voor een zeer sterk koffieconcentraat dat veel intenser is dan een traditionele koffie.

Druppelkoffie daarentegen vereist een gemiddelde grofheid. Op die manier krijgt u toch een behoorlijk sterke kop zonder dat het zetsysteem verstopt raakt.


Tijdstip van de dag

Hoewel u natuurlijk alles kunt drinken wat u wilt wanneer u maar wilt, worden bepaalde dranken meestal geassocieerd met bepaalde tijdstippen van de dag.

Cappuccino is zo’n drank. Cappuccino wordt traditioneel geserveerd rond het ontbijt en wordt zelden aangeboden als drank na de lunch of het avondeten. Dit is te wijten aan de grote hoeveelheid verteringsbevorderende melkproducten, die slecht samengaan met grotere maaltijden.

Aan het begin en het einde van de dag wordt daarentegen wel druppelkoffie geserveerd. Veel consumenten drinken de hele dag door koffie, maar de populariteit bereikt een hoogtepunt rond etenstijd.

Zo wordt koffie vaak gecombineerd met ontbijt en lunch, en wordt het soms geserveerd aan het eind van een diner bij banketten en dergelijke evenementen.


Calorieën en voeding

Een kop zwarte koffie bevat relatief weinig calorieën, meestal ongeveer 2 calorieën per kop van 8 oz. Veel koffiedrinkers kiezen echter voor meerdere kopjes en/of zoetstoffen, dus het aantal calorieën kan behoorlijk variëren, afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Als je het aantal calorieën per eetlepel meet, staat room bovenaan met 52, gevolgd door suiker met 48, en half-om-half met 20.

Dus als je één of twee kopjes bijna-zwarte koffie drinkt met slechts een beetje half-om-half, zit je qua voedingswaarde nog steeds goed. Maar als je een hele pot drinkt, versierd met zuivel en een paar flinke lepels suiker… misschien niet zo veel.

Hetzelfde geldt voor de cappuccino. Espresso zelf bevat vrij weinig calorieën, maar de 2/3 portie melk heeft een veel hogere caloriewaarde. Een klassieke cappuccino bevat waarschijnlijk ongeveer 110 calorieën met ongeveer 6 gram vet. De Starbucks cappuccino van 16oz heeft echter 140 calorieën. En als je er extra suiker, siroop of cacaopoeder aan toevoegt, schiet dat aantal al snel omhoog.

Dat gezegd hebbende, de traditionele cappuccino is niet de minst gezondheidsbewuste koffie die je kunt bestellen. Zowel lattes als flat whites met volle melk bevatten meer calorieën.

Voor beide dranken is de keuze van de melk belangrijk! Zoals we al zeiden, kun je half-om-half gebruiken (stukje over half-om-half opschuimen invoegen), wat 20 calorieën per eetlepel is. Je kunt ook volle melk gebruiken (9 cal/lepel), vetvrije melk (5 cal/lepel) of amandelmelk (8 cal/lepel).

Voor koffie kunt u echter zuivelvrije koffiemelk gebruiken, die zowel in poedervorm als in vloeibare vorm verkrijgbaar is. Een gewoon niet-zuivelpoeder is ongeveer 33 cal/ton (de light versie is ongeveer 25). Als je voor vloeibaar kiest, krijg je ongeveer 10-20, afhankelijk van of je voor de light of gewone versie kiest.


Conclussie

In een notendop is een cappuccino een zeer precieze drank op basis van espresso met gestoomde melk en melkschuim, die meestal rond het ontbijt wordt geserveerd.

Druppelkoffie is een zwakkere koffiedrank die meestal zwart wordt geserveerd, maar waaraan suiker of room kan worden toegevoegd. U kunt het op elk moment serveren of drinken, van voor het ontbijt tot na het avondeten.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen