Hoe maak je een Chemex schoon (snel & simpel)

Facebook
Twitter
LinkedIn

chemex schoonmaken

De Chemex is een mooi en effectief koffiezetapparaat. Het stijlvolle glazen ontwerp is perfect voor op het aanrecht of de brunchtafel – maar als je hem niet goed schoonmaakt, zul je hem in plaats daarvan in een kast moeten verstoppen. Bovendien kan de opvallende vorm lastig schoon te maken zijn.

Dat is waar deze gids om de hoek komt kijken. We laten u zien hoe u uw Chemex gemakkelijk kunt schoonmaken tot hij glanst – of klaar is om te worden tentoongesteld in het Museum of Modern Art!

Hoe vaak moet je je Chemex schoonmaken?

Dit hangt af van je voorkeuren voor het schoonmaken van de keuken. De beste manier om mogelijk ongezonde bacteriële ophoping in je koffiezetapparaat te voorkomen, is om het elke keer dat je het gebruikt af te wassen met water en zeep.

Als je minder zin hebt in zeep of meer tijd hebt, kun je je Chemex na gebruik snel uitspoelen met heet water. Maar je zult hem toch minstens een keer per week met water en zeep moeten schrobben. Tussen twee reinigingsbeurten door raden we je aan hem regelmatig uit te spoelen. Nadat u een pot koffie hebt gezet en het filter hebt weggegooid, neemt u het handvat eraf en spoelt u uw Chemex onder warm water. Dit voorkomt dat er zich een film van koffie op het glas opbouwt.

chemex reinigen

Vaatwasmachine of handwas?

Als je echt een hekel hebt aan afwassen, hebben we goed nieuws voor je! De glazen karaf van de Chemex kan in de vaatwasser. Maak het leren riempje los, verwijder het houten handvat en plaats de karaf omgekeerd op het bovenste rek. Zorg er ook voor dat er geen andere vaat in aanraking komt met je Chemex.

Je Chemex in de vaatwasser wassen is handig, maar je wilt het misschien niet doen. Waarom niet? Je zou de levensduur van je geliefde koffiezetapparaat kunnen verkorten. Vaatwassers kunnen hard zijn voor het glas en je Chemex kan hierdoor barsten of krassen oplopen.

Als uw prioriteit is om uw Chemex ongerept te houden, raden wij u aan om hem met de hand te wassen met water en zeep. Scroll naar beneden om het eenvoudige proces te zien:

Chemex Schoonmaken: 5 Eenvoudige Stappen

Wat heb je nodig?

Vloeistoffen

  • Zeep
  • Warm water
  • Witte azijn (optioneel)

Uitrusting

  • Fles borstel
  • Spons

1. Verwijder het houten handvat.

chemex handvat verwijderen

Voordat u uw Chemex nat maakt, dient u de leren band en het houten handvat te verwijderen. Als u deze onderdelen droog houdt, voorkomt u waterschade en hoeft u geen nieuwe te kopen.

2. Schrob de buitenkant van de karaf.

Chemex schrobben met zeep en spons

Als je het handvat eraf hebt, kun je de buitenkant van de karaf gemakkelijk schrobben met zeep, water en een spons.

3. Optioneel: Voeg witte azijn toe aan de karaf.

voeg witte azijn toe aan Chemex en laat het weken

Deze stap is optioneel, maar wordt sterk aanbevolen, vooral als je hard water hebt. Vul de bodem van je Chemex met witte azijn en laat het minstens 30 minuten staan. Dit zal alle oliën of mineralen oplossen die zich hebben opgebouwd op de glazen wanden van je Chemex. Giet de azijn vervolgens weg.

4. Was af met water en zeep.

was Chemex met een flessenborstel en afwasmiddel

Giet afwasmiddel en warm water in de karaf. Duw vervolgens de flessenborstel erin en schrob de zijkanten. De flessenborstel is hier belangrijk omdat hij alle kanten van de karaf kan bereiken.

5. Spoel uit en laat drogen.

laat schone Chemex drogen

Spoel de zeep uit met water en laat de karaf drogen. We raden aan om hem ondersteboven op een theedoek te zetten. Om er zeker van te zijn dat uw Chemex volledig droogt, kunt u eventueel een lepel of ander gebruiksvoorwerp onder de lip plaatsen. Zo voorkom je dat het glas tegen je aanrecht plakt en er mogelijk schimmel op groeit.

Als hij droog is, zet je het handvat er weer op. Dat was het! Uw schone Chemex is nu sprankelend en klaar om een nieuwe pot te brouwen.

FAQ

Is de Chemex vaatwasserbestendig?

Ja! Verwijder gewoon het handvat en de band en plaats uw Chemex ondersteboven op het bovenste rek van uw vaatwasser.

Hoe krijg je koffievlekken uit een Chemex?

Als u uw Chemex regelmatig wast, houdt u vlekken weg. Gelukkig maakt glas niet snel vlekken, dus zelfs de dikste koffieaanslag kan met een beetje schrobben uit je Chemex worden verwijderd. Spoel of was hem met water en zeep elke keer dat je hem gebruikt, en dompel hem in witte azijn als er veel ophoping is.

Wat is de beste Chemex schoonmaakborstel?

Om je Chemex schoon te maken, raden we een flessenborstel met zachte haren en een lange steel aan. De zachte haren maken geen krassen op het glas en de lange steel helpt je om de bodem van de karaf te bereiken.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen