DeLonghi Magnifica S: Hoe ontkalkt u de koffiemachine?

Facebook
Twitter
LinkedIn


DeLonghi Magnifica S ontkalken

U kunt uw Delonghi Magnifica S gemakkelijk thuis ontkalken. Wij laten u precies zien hoe het werkt in een stap-voor-stap gids. Zo kan er niets misgaan en is uw koffiezetapparaat in een mum van tijd weer klaar voor gebruik.

De Delonghi Magnifica S ontkalken – een gids

Als het controlelampje op het bedieningspaneel van uw koffiezetapparaat gaat branden, moet u uw apparaat ontkalken. Om uw Delonghi Magnifica S te ontkalken heeft u nodig: een ontkalker en een grote kan of pot en voldoende water. Delonghi raadt u aan alleen de eigen ontkalker te gebruiken. U kunt ook een andere, goedkopere ontkalker voor een koffiemachine gebruiken – maar dan vervalt de garantie.

  1. Druk op de knop linksboven om de koffiemachine in te schakelen. Wanneer de machine klaar is voor gebruik, kunt u het waterreservoir legen en het onthardingsfilter verwijderen.
  2. Vul het waterreservoir tot aan de A-markering met de ontkalker die u hebt gekocht en vul de rest tot aan de B-markering met water.
  3. Zet nu een bakje onder de melkopschuimer. Het moet een inhoud van 1,5 liter hebben.
  4. Zorg ervoor dat u de ontkalker niet op uw handen of in uw ogen krijgt, want het heeft een sterk irriterende werking op de huid en de slijmvliezen. Plaats het gevulde waterreservoir terug in de machine.
  5. Druk gedurende minstens 5 seconden op de kleine knipperende knop onderaan in het midden van het apparaat. Nu licht deze knop rood op en knippert de knop rechtsboven.
  6. Draai de linker bovenhendel (de stoomknop) van het apparaat naar links in stand I en de reiniging begint: Het water-ontkalkingsmengsel loopt nu door de melkopschuimer.
  7. Na een half uur is de eerste handeling voltooid en gaan de controlelampjes knipperen. Draai nu de regelknop naar stand 0. Leeg de grote kan en plaats deze weer onder de melkopschuimer.
  8. Maak het waterreservoir grondig schoon en vul het opnieuw volledig met water tot aan de “B”-markering. Zet de watertank terug op zijn plaats.
  9. Het controlelampje knippert. De regelknop moet weer in stand I worden gezet. Nu blijft de machine automatisch spoelen. Herhaal deze stap zodat de machine ten minste twee keer met schoon water wordt gespoeld.
  10. Wanneer het lampje rechtsboven weer gaat branden, betekent dit dat het reinigingsproces is voltooid. Je kunt de schakelaar linksboven weer omzetten en met nieuw water vullen.
  11. Nu kan de machine weer als vanouds worden gebruikt.

Bijna iedere volautomatische koffie machine heeft een voorgeprogrammeerd programma om de machine te ontkalken die per merk van elkaar kunnen verschillen. Het basisprincipe is eigenlijk bij iedere machine gelijk. Ook bij espresso machines werkt het bijna op eenzelfde manier.

Toch wordt het aangeraden de gebruiksaanwijzing goed te lezen voor wat betreft het reinigen en ontkalken van je machine, dan weet je zeker dat je geen stappen overgeslagen hebt. De uitleg van de DeLonghi Magnifica heb ik alvast voor je opgeschreven, zodat je deze altijd terug kan vinden.


Waarom moet je je machine ontkalken?


Ontkalken is een vervelende klus en de koffiemachine vraagt er regelmatig om. Meestal gebeurt dit dan ook op een super onhandig moment, wanneer het je echt even niet uit komt, dan wil je eigenlijk gewoon je kopje koffie kunnen drinken!

Toch is het verstandig om het ontkalken niet te lang voor je uit te blijven schuiven. Er zijn een aantal redenen voor te bedenken waarom je dat niet zou moeten doen. Deze redenen worden hieronder uitgelegd:


  • Wanneer er te veel kalk in de machine zit wordt de smaak van de koffie anders. Het is toch zonde als je minder van je koffie kan genieten omdat de smaak niet meer lekker is? .
  • Je zal veel langer van je koffiemachine kunnen genieten wanneer je regelmatig je machine ontkalkt en reinigt. Wanneer je niet ontkalkt kan de kalk in de leidingen gaan ophopen waardoor de leidingen van je machine verstopt zullen raken.


Hoe vaak moet je je machine ontkalken?

Het hele ontkalkingsprogramma laten draaien kost je meer dan een half uur aan tijd. Het is dus wel een taakje dat wat tijd in beslag zal nemen. Het is niet zo dat je naast de machine hoeft te blijven staan als je het programma aan het werk hebt gezet. Ondertussen zou je dus heel makkelijk iets anders nuttigs kunnen gaan doen, waardoor de tijd geen verloren tijd is geworden.

Hoe vaak je dit programma moet laten draaien heeft te maken met de hardheid van het water in de regio waar je woont. JE zal al snel merken dat je minimaal een keer je maand dit programma even moet laten draaien.

Het kan zijn dat je een waterontharder hebt geplaats op je waterleidingen, dan is het natuurlijk minder vaak nodig om het programma te laten draaien. Bij verschillende machines is het mogelijk dat je de hardheid van het water in kan stellen. De machine zal dan zelf aangeven wanneer het tijd is om het ontkalkingsprogramma te laten draaien.

De programma’s om je machine te ontkalken en reinigen zijn bij de DeLonghi apparaten goed, maar niet echt uitgebreid te noemen. Vaak gaat ook niet alles helemaal automatisch, maar niet minder accuraat. De machines met meer opties hebben vaak ook een meer grondige reinigingsbeurt nodig als een apparaat met minder opties.


DeLonghi Magnifica S reinigen

Hoeveel ontkalkingsmiddel moet je gebruiken?


Bij het gebruik van het aanbevolen ontkalkingsmiddel heb je vaak maar een tablet of zakje nodig voor een ontkalkingsbeurt

Sommige ontkalkingsmiddelen kan je ook in grote flacons kopen. Maar wanneer je daar gebruik van wil maken dan moet je wel goed letten op de hoeveelheden die worden aangegeven op de fles. Bij de DeLonghi Magnifica moet je het ontkalkingsmiddel vullen tot aan het minimum en ook bij andere merken van volautomatische machines zal je als het goed is ook een minimum aangegeven zien op de waterbak.


Welk ontkalkingsmiddel gebruik je voor DeLonghi koffiemachines?


Er zal altijd een aanbevolen ontkalkingsmiddel zijn die door de fabrikant aangegeven wordt. Vaak is dat een advies van een eigen merk of een merk waar de fabrikant afspraken mee heeft gemaakt. Voor de DeLonghi is het de Eco Decalk die ontwikkeld is om de materialen als de leidingen en de slangen van je machine niet te kunnen beschadigen.

Alleen de aangeraden ontkalkingsmiddelen door de fabrikant zijn aan de behoeftes van de machine aangepast. Het is dan ook aan te raden dit advies te volgen.


Het schoonmaken van de DeLonghi Magnifica


DeLonghi Magnifica S schoonmaken

Het is niet alleen zo dat je de machine moet ontkalken. Je moet de machine ook regelmatig schoonmaken. Deze twee dingen zou je samen kunnen doen, want het een sluit het ander niet uit. J hebt bij het schoonmaak taken die dagelijks gedaan moeten worden maar ook dingen die periodiek gedaan moeten worden.

De schoonmaak taken die je dagelijks zou kunnen doen zijn:

Het schoonmaken van de zetgroep. De zetgroep is bij de DeLonghi machine heel makkelijk uit het apparaat te halen. Onder de lopende kraan moet je deze afspoelen maar je mag er geen zeep bij gebruiken. Daarna moet je hem laten drogen op een handdoek op het aanrecht. Sommige onderdelen kan je in de vaatwasser doen, of dat voor de onderdelen van jouw machine geldt lees je in de gebruiksaanwijzing.

Het komt regelmatig voor dat je de opvangbak van de koffieprut en de lekbak van het water moet legen, wanneer je dat moet doen is het slim om deze onderdelen onder de kraan even schoon te spoelen. Het is zelfs het best om aan het eind van iedere dag de opvangbak en de lekbak leeg te gooien en schoon te maken. De onderdelen hebben dan de hele nacht de tijd om op het aanrecht op een handdoek te drogen.

De waterpak is een ideale plaats voor algen om te kunnen groeien. Dat is natuurlijk niet iets wat je zou willen hebben in je koffiemachine. Dit is te voorkomen, daarvoor hoef je alleen maar water in de waterbak doen wanneer je hem gebruikt. Wanneer je hem niet gebruikt het liefst zonder water laten staan. Voordat je de machine weer in gebruik neemt moet je de waterbak dan wel eerst weer omspoelen.

Voor het stoompijpje geldt dat je deze na iedere keer dat je hem hebt gebruikt schoon moet maken. Voordat je melk op gaat schuimen moet je eerst wat stoom door het stoompijpje naar buiten laten komen. Dit doe je opnieuw als je klaar bent met het opschuimen van de melk. Aan de buitenkant blijft melk achter die je, met een speciaal daarvoor bestemde doek, direct na het gebruik af moet vegen.

De onderdelen die je minder vaak schoon hoeft te maken als de bak waar de koffiebonen in zitten en de koffiemolen zou je schoon kunnen maken wanneer je de koffiebonen bij moet vullen. Dit zou je met een stuk keukenrol of een andere zachte kunnen doen. Deze kunnen de oliën die zijn achtergebleven opnemen. Bij het schoonmaken van de bonenbak en de koffiemolen mag je geen zeep gebruiken. Dit is heel slecht voor de koffiebonen.

Als je de bonenbak niet te vol doet is het zo dat je hem vaker schoon kan maken. Dit komt weer ten goede aan de smaak en de aroma van de koffiebonen. Deze schoonmaaktips kan je gebruiken voor alle soorten koffiemachines, dat is niet merkafhankelijk. Hoe beter je je machine onderhoudt als het gaat om het schoonmaken en ontkalken, hoe langer je kan genieten van heerlijke koffie en je koffiemachine.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen