Mijn Dolce Gusto Koffiezetapparaat gaat niet aan…

Facebook
Twitter
LinkedIn


Het is een vraag die, zoals we zowel op het internet als in diverse commentaren op onze website hebben kunnen verifiëren (bijvoorbeeld in het artikel over het repareren van de Dolce Gusto koffiemachine, of in het artikel over de kleuren van de aan/uit-knop), relatief vaak voorkomt onder gebruikers.

De Dolce Gusto koffiemachine schakelt niet in (dit kan overigens ook bij Nespresso machines gebeuren). De aan/uit-knop doet vreemde dingen of knippert als het niet mag, de Dolce Gusto koffiemachine stopt zichzelf zodra hij wordt ingeschakeld, of hij schakelt in maar verwarmt de verschillende watersymptomen niet voor dezelfde gemeenschappelijke oorzaak.

Het probleem is elektrisch en manifesteert zich meestal op twee manieren:

  • Eerst zetten we de koffiemachine aan, de knop wordt rood en na een paar seconden gaat hij uit. Er is niets anders dat we kunnen doen, en er is geen manier om de koffiemachine operationeel te maken.
  • Of we zetten de koffiemachine aan, de knop wordt rood, en dan blijft hij voor onbepaalde tijd groen knipperen. In dit geval kunnen we het koffiezetapparaat gebruiken, maar we zullen merken dat het niet in staat is om het water te verwarmen.Aan/uit-knop van een Dolce Gusto Piccolo

Als u weet hoe uw Dolce Gusto werkt (zo niet, dan kunt u hem hier bekijken), dan blijft hij meestal nog een paar seconden rood nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt, en dan wordt hij constant groen en knippert hij nooit meer. Dit geeft aan dat het koffiezetapparaat het water al heeft verwarmd en klaar is voor gebruik.

Dus, zoals u misschien al heeft geraden, wanneer het hierboven beschreven probleem zich voordoet, is het gevolg dat ofwel het koffiezetapparaat niet aangaat, ofwel dat het water niet wordt verwarmd als het wel aangaat.


De condensatoren van Dolce Gusto koffiemachines (en andere capsule-machines)

Het is een probleem dat vaak gerelateerd is aan condensatoren. Het vervangen van de condensatoren door nieuwe (waarbij de elektrische plaat van het koffiezetapparaat wordt betreden, de oude condensatoren worden losgesoldeerd en de nieuwe worden gesoldeerd) lost het probleem op. De elektrische stroom zal meestal weer aankomen bij uw Dolce Gusto koffiezetapparaat, en daarom zult u bij het inschakelen weer het gebruikelijke gedrag zien. De aan/uit-knop zal veranderen van rood naar groen, en het koffiezetapparaat zal het water weer opwarmen.

Zoals gezegd is dit een elektrisch probleem, en we raden u daarom aan om niet te proberen het zelf te repareren, tenzij u zeer bekend bent met deze problemen en weet wat u doet.

Nu, we staan erop: om het zelf te doen moet u perfect weten hoe u uw koffiemachine kunt demonteren, hoe u bij het elektrische bord kunt komen, hoe u de condensatoren daarop kunt detecteren, hoe u de nieuwe condensatoren kunt losmaken en solderen, wat voor nieuwe condensatoren u moet kopen en ga zo maar door. De bediening is eenvoudig en goedkoop (condensatoren kosten niet meer dan een euro, mogelijk minder afhankelijk van waar u ze koopt). Toch moet het met kennis van zaken gebeuren of gedelegeerd worden aan een professional.

In de volgende video wordt het ook in detail uitgelegd. Ze gebruiken een Nespresso Essenza koffiemachine als voorbeeld, maar het probleem en de elektrische plaat zijn zeer vergelijkbaar in alle koffiemachines van dit type (de video is in het Spaans, maar duidelijk, zelfs als je geen enkel woord begrijpt).