Espresso als bestrijding tegen hoofdpijn

Facebook
Twitter
LinkedIn


Hoofdpijn hebben is echt ontzettend vervelend en beperkt je in veel dingen. Maar wist je ook dat het drinken van een goede espressokoffie bij kan dragen aan het verminderen of zelfs voorkomen van hoofdpijn? De koffieboon heeft namelijk van nature een aantal bijzondere eigenschappen waardoor het bijdraagt aan een goede gezondheid. Maar er zijn wel wat trucjes om de koffie zodanig te zetten zodat het bijdraagt tegen de hoofdpijnklachten. In dit artikel lees je alles over de espressokoffie en hoe dit een positieve bijdrage kan leveren aan jouw gezondheid. Je zult je verrassen en nieuwe dingen leren over koffie die je nog niet wist.espresso tegen hoofdpijn

Verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is een heel complex iets. Er bestaat namelijk niet maar één soort hoofdpijn. Hoofdpijn kan hele diverse oorzaken hebben. Van spanningshoofdpijn tot hoofdpijn die ontstaat door hormonale processen zoals vrouwen die menstrueren. Maar ook hoofdpijn die ontstaan is door een trauma (klap of val) of door een neurologische afwijking (tumor of ander letsel)

Het is daarom heel lastig om maar één specifieke behandelmethode te vinden voor hoofdpijnklachten. Vaak is de behandeling van een dokter of specialist erop gericht om de klachten beheersbaar te maken. Comfort behandeling dus. Want mensen die bijvoorbeeld lijden aan migraine krijgen speciale medicatie, maar nemen ze deze niet op tijd in dan breekt de migraine gewoon door.

Zoals je dus kunt zien is het behandelen en classificeren van hoofdpijn heel lastig en complex. Er bestaat zelfs een speciale hoofdpijnlijn waar mensen terecht kunnen met hun vragen en klachten aangaande alles wat over hoofdpijn gaat.


De toegevoegde waarde van Vitamine C

Oké we gaan gelijk maar met de deur in huis vallen. Het toverwoord met hoofdpijn is espresso met citroensap. Dit kan citroensap zijn of een vers schijfje citroen. Het is maar net hoe jij het lekker vindt. Kies je voor gemak dan kies je citroensap maar houd je van vers dan neem je een schijfje citroen. Maar waarom nou die citroen bij de koffie? Waar is dat dan precies goed voor?

Dit heeft te maken met de stof vitamine C. Deze vitamine is op alle fronten heel goed voor de gezondheid. Vitamine C is voor het lichaam een hele belangrijke hulpstof. Zo is bijvoorbeeld bekend dat een dagelijkse inname van Vitamine C ervoor zorgt dat ijzer makkelijker opgenomen wordt door het lichaam. IJzergebrek is overal ter wereld een enorm groot probleem. En dit leidt tot vele gezondheidsklachten.

Maar Vitamine C is ook belangrijk voor onze weerstand. Als je voldoende Vitamine C binnenkrijgt is het risico op griep en verkoudheidsklachten maar ook sinus problemen een stuk minder. En sinus problemen (de holtes van je hoofd) leiden vaak weer tot hoofdpijn.

Daarnaast zorgt Vitamine C voor de aanmaak en het transport van serotonine en endorfine, deze stofjes zijn heel erg belangrijk om je stresslevel laag te houden. Het stresslevel is ons lichaam is bepalend voor heel veel processen in ons lichaam. Als we een te hoog stresslevel hebben gaat er van alles mis in het lichaam, dus het is belangrijk om dit te voorkomen.


De rol van koffie bij het ontstaan of verminderen van hoofdpijn

Wetenschappers zijn behoorlijk verdeeld over de rol van koffie bij het ontstaan of het verminderen van hoofdpijn. Zo zal de ene wetenschapper beweren dat koffie juist bijdraagt aan het ontstaan van hoofdpijn terwijl de andere weer zegt dat het juist hoofdpijn voorkomt. Maar hoe komt dit nou? Hoe werkt dat precies?

Dat heeft te maken met het feit dat koffie meerdere uitwerkingen op het lichaam heeft. Zo is het een algemeen gegeven dat als je koffiedrinkt dat er dan vocht aan je lichaam wordt onttrokken. En als je te weinig vocht hebt dan leidt dit over het algemeen ook tot het hebben van hoofdpijn. Daarom is het ook belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.

Eigenlijk kun je daarvoor koffie ook niet als boosdoener aanwijzen voor dit probleem. Want vochttekort ontstaat echt niet doordat je een paar kopjes koffiedrinkt. Het kan wel zijn dat je als bijna alleen maar koffiedrinkt en verder niks anders dat je dan hoofdpijn kunt krijgen.

Aan de andere kant zijn er ook wetenschappers die bewijs hebben gevonden dat koffiedrinken bij een aantal vormen van hoofdpijn juist kan helpen. Want als je bijvoorbeeld last hebt van migraine dan kan koffiedrinken ervoor zorgen dat de hoofdpijn minder wordt of juist afneemt.

Dat heeft ermee te maken dat tijdens migraine de bloedvaten nauwer worden. Koffie heeft juist een averechts effect op de bloedvaten. Want als je koffie drinkt gaan juist jouw vaten wijder worden. Hierdoor zal het hart ook iets harder gaan pompen. Zo krijg je ook het -wakker worden- gevoel in de ochtend.

Heb jij dus migraine dan staan jouw bloedvaten in het hoofd te wijd open. Daardoor krijg je de kenmerkende zware migraine hoofdpijn aanvallen en door het drinken van koffie worden de vaten wat vernauwd. Daardoor neemt de migraine af.

Tegenstanders van koffie drinken als medicijn tegen hoofdpijn zullen waarschijnlijk weer beweren dat dit dikke onzin is omdat het hart harder moet pompen als je koffiedrinkt en dat je daar dan juist hoofdpijn van krijgt. De meningen zijn over dit onderwerp enorm verschillend.


Koffie werkt ontspannend

Laten we eerlijk zijn, hoe je het ook went of keert maar ontspanning is heel erg belangrijk om lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en gespannen spieren te voorkomen. Gespannen spieren verzorgen namelijk vaak ook hoofdpijn. Als de spieren in je nek verstijfd raken dan werkt dit ook door op jouw hoofd.

Daarom is het heerlijk erg belangrijk om ontspanning te zoeken. En de geur van koffie, dát alleen al is enorm ontspannend. Zeg nou eens eerlijk, als jij in de ochtend naar beneden komt en je ruikt de geur van verse koffie dan heeft dit al een enorme impact op jouw stresslevel. De geur van verse koffie in de ochtend werkt namelijk ontspannend.

Alleen al het snuiven aan een zakje verse koffiebonen zonder überhaupt een slok koffie te nemen kan ontspannend werken. Daarom alleen al brengt koffie een gezonde bijdrage aan jouw mentale en lichamelijke gezondheid.

Belangrijk is wel dat je koffie natuurlijk met mate drinkt. Als je grotere hoeveelheden koffiedrinkt dan kan dit juist een averechts effect geven. Dat wil je natuurlijk ook niet. Zorg er daarom ook voor dat je met mate lekker geniet van de koffie. En dat is het allerbelangrijkste!


Espresso met een citroenschijfje erin dus


Heb jij regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan het dus heel handig zijn om eens een kopje espresso te bereiden met een schijfje citroen erin. Door de vitamine C die in de citroenschijf zit help je jouw lichaam om een sterk immuunsysteem op te bouwen maar ook jouw stresslevels omlaag te helpen wat ervoor zorgt dat je minder stress in het lichaam hebt.

Maar het gaat er natuurlijk ook om hoe je de espresso klaar maakt. Waar het om draait is dat je een aandacht geeft met alles waar je op dat moment mee bezig bent. Als je dus koffie aan het maken bent, geniet dan ook echt van het moment an sich. Maak er een bijzonder moment van. Als je trouwens niet van citroen houdt kun je ook wat anders kiezen. Eet bijvoorbeeld een lekkere mandarijn of sinaasappel naast je kopje koffie.


Wetenschappelijk bewijs


Ook al heb je misschien geen wetenschappelijk dat koffie bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van hoofdpijnklachten, dat maakt eigenlijk niets uit. Er is veel meer dan alleen maar de wetenschap. En er zijn genoeg theorieën te bedenken waarom koffie dus juist wel bijdraagt aan het verminderen van hoofdpijnklachten.

De wetenschap kan lang niet alles altijd verklaren. Soms komt men pas jaren later tot nieuwe inzichten. In elk geval is koffie en citroen een natuurlijk middel en kan het zeker geen kwaad. Chemisch samengestelde pijnstillers hebben veel meer bijwerkingen en nare neven effecten/ risico’s. Dus het kan sowieso geen kwaad om het te proberen.


Conclusie


Koffiedrinken is, als je het met mate doet, hartstikke goed voor jouw gezondheid. Overal waar té voor staat is niet goed natuurlijk. Maar koffie heeft hele bijzondere eigenschappen die ook een positief effect hebben op jouw gezondheid. Eén daarvan is dat koffie echt een impact heeft op jouw stresslevel.

Zeker in combinatie met vitamine C. Het kan nooit kwaad om jouw vitamine C inname te verhogen want vitamine C komen heel veel mensen tekort. Dit komt omdat het lastig is om jouw complete vitamine behoefte uit voeding alleen te halen. Dat is gewoon lastig.

Maar als je hoofdpijn hebt is het vooral heel erg belangrijk dat je gaat leren ontspannen. Met hoofdpijn is ontspannen natuurlijk onmogelijk maar door meer rust in je leven in te bouwen en minder stress zorg je er wel voor dat het risico op het ontwikkelen van hoofdpijn een stuk minder wordt.

Want stress zorgt nu eenmaal voor een verhoogde spierspanning én bloeddruk en daardoor krijg je ook sneller weer last van hoofdpijn. Koffiedrinken kan daarbij helpen, drink dan wel de koffie met de nodige liefde, zorg en aandacht. Op die manier geniet je écht van het moment.

Lees ook:


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen