Wat is groene koffie en koffiebonen en wat kan je er allemaal mee?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Groene koffie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Groene koffie is een speciale soort koffie met ongebrande koffiebonen. Deze soort koffiebonen zouden heel veel goede bijwerkingen hebben en bijvoorbeeld ook helpen bij het afvallen en kan je maken met koffiemachines en koffiezetapparaten. Wil je meer weten over groene koffie? Lees dan hier verder.


Wat is groene koffie

Wat is groene koffie precies

Bij groene koffie gaat het vooral om de koffiebonen. Koffie maak je namelijk met koffiebonen. Deze worden normaliter geroosterd. Hierdoor krijg je die typische koffiesmaak. De koffiebonen worden dan gemalen tot een poeder. Om hier koffie van te maken, laat je warm water over de gemalen koffie stromen. Het water gaat dan door een filter en je houdt heldere koffie over.

Het grootste verschil bij groene koffie is dat de koffiebonen niet geroosterd of bewerkt worden. De koffieboon wordt geplukt van de koffieplant en wordt verder niet bewerkt. Wanneer koffiebonen gebrand worden, kunnen er chemische stoffen vrijkomen. Groene koffiebonen zijn dus helemaal natuurlijk. Doordat ze niet gebrand zijn, kunnen er ook geen chemische stoffen bijkomen.


Groene Koffie gemalen 500g


Groene Koffie gemalen 500g

Bekijk de dagprijs

Groene koffie is niets anders dan de koffieboon voordat hij geroosterd wordt. De ongebrande koffiebonen zijn vol chlorogeenzuur welke de snelle stofwisseling beïnvloedt. De ongeroosterde bonen hebben een hoog gehalte aan anti-oxidanten en chlorogeenzuur. Er wordt beweerd dat de anti-oxidanten het lichaam beschermen tegen vrijradicalen en dat het zuur het metabolisme verhoogt. Dit zou het lichaam meer energie geven en tot gewichtsafname leiden, wanneer het gecombineerd wordt met een gezond dieet en oefening.


Het helpt bij afvallen, en nog meer voordelen

De reden waarom groene koffie zoveel bekendheid krijgt, is omdat het goed zou helpen bij het afvallen. In de groene koffieboon zitten veel gezonde stoffen die bij het brandingsproces normaal verdwijnen. Door de koffiebonen niet te branden behoud je deze stoffen dus.

Hoe kan je nu afvallen door groene koffie? In de ongebrande koffiebonen zitten bepaalde zuren die verloren gaan bij het brandingsproces. Deze zuren stimuleren de vetverbranding in het lichaam. Hierdoor gaat de stofwisseling harder werken en zal je uiteindelijk afvallen. Wanneer het lichaamsvet dan verbrand wordt, komt er ook energie vrij. Het is dus zeker aan te raden om groene koffie te drinken voordat je gaat sporten. Hierdoor kan je veel meer uit de activiteit halen.

Het is wel belangrijk om te melden dat dit geen wondermiddel is om af te vallen, die bestaan helaas niet. Groene koffie kan zeker helpen bij het afvallen, mits je er ook gezond bij eet en regelmatig sport. Wanneer je dan groene koffie consumeert, kan het zeker een positief effect hebben op de vetverbranding. Wanneer je dus al bezig bent met een dieet is het zeker een aanrader om groene koffie aan te schaffen

Verder heeft groene koffie ook nog een aantal andere gezondheidsvoordelen. Groene koffie bevat ten eerste verschillende antioxidanten. Dit zijn gezonde stoffen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Hiermee verlaag je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Ook werken antioxidanten goed voor je huid en haar. Groene koffie is dus niet alleen voordelig wanneer je wilt afvallen, maar ook wanneer je gezonde stoffen binnen wilt krijgen.


De smaak van de koffie

De smaak van groene koffie is heel erg anders dan de smaak van normale koffie. Je hoeft bij groene koffie dus eigenlijk helemaal geen koffiesmaak te verwachten. De koffiesmaak wordt namelijk geproduceerd door de branding van de koffiebonen. Je bent misschien wel bekend met verschillende ‘roasts’ van koffiebonen. Hoe donkerder de roast, hoe sterker de smaak van de koffie. Deze roast wordt bepaald door hoe lang de bonen gebrand worden. De bonen van groene koffie zijn helemaal niet gebrand, vandaar dat de smaak mist.

Wanneer je dus echt een kopje koffie wilt zetten met groene koffiebonen, zal je misschien even moeten wennen aan de smaak. Verschillende soorten groene koffiebonen zullen ook net een iets andere smaak hebben.

Je zult dus net als bij gebrande koffiebonen even moeten zoeken totdat jij de perfecte soort koffie gevonden hebt. De smaak van groene koffie kan best sterk en machtig zijn. Ondanks dat niet iedereen dit lekker zal vinden, zit er wel een voordeel aan. Doordat de groene koffie best machtig is, zit je snel vol. Dit kan ook helpen bij het afvallen doordat je dan minder snel hoeft te eten en minder honger hebt.


Verschillende manieren om het te drinken

Lijkt jou de smaak van groene koffie nou niet zo lekker? Dan zijn er gelukkig nog andere alternatieven om het te consumeren. Op deze manier kan je toch genieten van alle positieve effecten.


Drink de koffie niet zwart, maar voeg er iets aan toe

Zoals al besproken is, kan je ook koffie zetten met groene koffiebonen. De smaak is alleen heel erg anders en veel mensen zullen dit niet zo lekker vinden. Een tip is daarom om bijvoorbeeld melk toe te voegen aan de koffie en een lekkere cappuccino of latte te maken. De smaak van de bonen valt dan iets minder op. Wil je het nu helemaal gezond houden? Dan kan je natuurlijk ook melkvarianten gebruiken zoals amandelmelk. Wanneer je koffie gaat zetten, moeten de bonen eerst gemalen worden. Doordat de bonen niet gebrand zijn, zullen ze een stuk harder zijn dan gebrande koffiebonen. Wanneer je ze dan wilt gaan malen, kan dit lastig gaan. Het is daarom een tip om gemalen groene koffie te kopen als je snel en makkelijk een kopje koffie wilt zetten.


Supplementen

Groene koffie supplementen zijn een goede oplossing als je helemaal niet de smaak van groene koffie wilt ervaren. De supplementen bevatten extracten van de ongebrande koffiebonen. Hierbij worden alle gezonde stoffen behouden. De supplementen werken hetzelfde als bijvoorbeeld vitamines. Je kan deze gewoon in een keer doorslikken.


Poeder voor smoothies

Je kan groene koffie ook in poedervorm kopen. De poeder bevat extracten van de groene koffiebonen. Het poeder is veel geconcentreerder dan bijvoorbeeld gemalen koffiebonen. Hierdoor heb je ook maar een klein beetje nodig. Dit poeder heeft dezelfde smaak, maar doordat je maar een klein beetje hoeft te verwerken in gerechten of drankjes, proef je er bijna niks van. Je kan het poeder bijvoorbeeld toevoegen aan smoothies of sapjes. De smaken van de groentes of het fruit overheersen de smaak van de groene koffie. Je kan de poeder bijvoorbeeld ook bij je ontbijt in de yoghurt of kwark doen.


Waar moet je nog meer opletten?

Groene koffie heeft dus veel voordelen en je kan het op verschillende manieren gebruiken. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je gebruik wilt gaan maken van groene koffie.


Cafeïne

In groene koffie zit ook cafeïne, net zoals in normale koffie. Hier krijg je bijvoorbeeld energie van. Het is belangrijk om niet te veel cafeïne binnen te krijgen, vooral niet in de avond wanneer je wilt gaan slapen. Wanneer je gebruik maakt van de poeder of supplementen, is het dus verstandig om te kijken hoeveel cafeïne die bevatten en wanneer je ze inneemt.


Bijwerkingen

Sommige mensen ervaren ook bijwerkingen bij groene koffie. Je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen. Dit kan deels verklaard worden door de cafeïne. Een andere bijwerking is duizeligheid. Gelukkig hebben de meeste mensen hier geen last van. Het is altijd aan te raden om gezond te blijven eten en genoeg water te drinken.


Groene koffie, wel of niet doen?

Groene koffiebonen zijn supergezond, helpen bij het afvallen en bevatten veel gezonde stoffen zoals antioxidanten. Wanneer je een gezond dieet volgt, kan groene koffie zeker een goede toevoeging zijn daaraan. Je kan groene koffie in veel varianten kopen. Je kan dus zelf uitzoeken welke variant het beste bij jou past. Er is genoeg ruimte om hiermee te experimenteren. De conclusie: het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen!
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen