Hoe Breville Espresso Machine te ontkalken (je moet dit leren)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Hoe Breville Espresso Machine te ontkalken (je moet dit leren)

Wil je dat je Breville espressomachine zo lang mogelijk meegaat? Wil je dat het gedurende zijn hele leven heerlijke koffie produceert? Natuurlijk wel! De beste manier om beide resultaten te garanderen, is door uw koffiezetapparaat schoon te houden.

Het ontkalkingsproces verwijdert kalkaanslag uit het sanitair en de ketels van uw Breville-machine. Het is veel gemakkelijker om uit te voeren dan je zou denken. In feite is het zeer waarschijnlijk dat uw Breville al het werk voor u zal doen. In deze handleiding leert u hoe breville espressomachine te ontkalken.

Wat je nodig hebt

  • Witte azijn, commercieel ontkalkingsmiddel of citroenzuur
  • Water
  • Lege 68-ounce container die onder de groepskop past

In één oogopslag

Tijd: 30 minuten

Hier is onze stapsgewijze videogids, als u de voorkeur geeft aan video-instructies:

(embed)https://www.youtube.com/watch?v=LxFCYRHG0wI(/embed)

Hoe een Breville EspressoMachine te ontkalken

De opbouw van minerale afzettingen, ook bekend als schaal, in het sanitair en de ketel van uw Breville-koffiezetapparaat heeft invloed op de prestaties en levensduur. Het is niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar het kan de smaak van je koffie negatief beïnvloeden (1). Gelukkig is het verwijderen van de weegschaal waterdicht. De meeste Breville-machines zijn uitgerust met automatische weegschaalsensoren die u waarschuwen wanneer het tijd is om te ontkalken, en u kunt vervolgens geautomatiseerde ontkalkingscycli activeren om al het werk namens u te doen.

Ontkalken in 4 eenvoudige stappen

 

Als het gaat om uw espressomachine, is het beste medicijn altijd preventie. Als uw Breville-koffiezetapparaat kan worden uitgerust met een waterfilter, zorg er dan voor dat u dit doet. Gebruik anders waar mogelijk gefilterd water voor het zetten van koffie. Dit is vooral belangrijk als je in een regio woont met hard water.

Kalkaanslag is onvermijdelijk, hoe goed je je water ook beheert. Als het tijd is om te ontkalken, volg dan deze eenvoudige handleiding – en raadpleeg de gebruikershandleiding voor uw specifieke machine – en u zult in een mum van tijd een piepschoon espressoapparaat hebben!

1. Heeft je espressomachine ontkalking nodig?

Een leuke eigenschap van Breville espressomachines is dat de meeste van hen u laten weten wanneer een ontkalking nodig is.

De methode van de waarschuwing varieert afhankelijk van het model waarvan u de eigenaar bent. De duurdere machines, zoals de Breville Barista Touch, knipperen een bericht op het scherm. De mid-level modellen, zoals de Breville Barista Express en Breville Barista Pro, hebben een lampje dat gaat branden wanneer reiniging nodig is. Meer basismodellen, zoals de Breville Bambino, gebruiken knipperende knoppen.

De goedkoopste modellen, zoals het Cafe Roma, bieden geen ontkalkingswaarschuwing. Let in dit geval goed op veranderingen in de smaak van uw koffie, de waterstroom en de algehele prestaties van uw machine.

Raadpleeg uw gebruikershandleiding om te zien of uw koffiezetapparaat een ontkalkingswaarschuwing heeft en hoe deze wordt weergegeven.

Pro tip: Als uw Breville-koffiezetapparaat geen ontkalkingsindicator heeft, is een goede vuistregel om eens in de 3 tot 6 maanden te ontkalken. Het kan nodig zijn om vaker te komen als u zeer hard water heeft of uw machine meer dan gemiddeld gebruikt.

2. Bereid de ontkalkingsoplossing voor

De gemakkelijkste en meest betaalbare ontkalkingsoplossing is een 1:1 water-azijnmengsel. U kunt ook een commerciële ontkalkingsoplossing kopen en deze verdunnen met water volgens de aanbeveling van de fabrikant. Of u kunt citroenzuur in poedervorm gebruiken gemengd met water. Maar we gebruiken graag azijn voor het ontkalkingsproces, omdat het even effectief en veel goedkoper is.

Als uw Breville-machine een ontkalkingslijn op het reservoir heeft gemarkeerd, vult u deze tot op dit punt met de ontkalkingsoplossing. Als er geen lijn is, vul dan het reservoir tot de maximale lijn.

Plaats een lege 68-ounce container onder de groep en stoompijp om afvalwater op te vangen. Zorg ervoor dat de lekbak leeg is en houd een absorberende handdoek in de buurt om eventuele overloop van de ontkalkingsoplossing op te vangen.

Pro tip: Sommige bronnen online suggereren dat azijn de binnenkant van uw koffiezetapparaat. In onze ervaring zijn dit over het algemeen sites die ontkalkingsoplossingen proberen te verkopen, en we hebben geen problemen ondervonden met het gebruik van half azijn en half water.

 

het voorbereiden van een ontkalkingsoplossing voor het reinigen van een Breville-machine

 

3. Voer de ontkalkingscyclus uit

Verwijder het portafilter. Schakel het apparaat uit en laat het volledig afkoelen voordat u het ontkalkingsproces start.

De meeste Breville machines zijn uitgerust met een automatische ontkalkingscyclus. Het openen van de ontkalkingsmodus varieert per model. In machines met touchscreens navigeert u naar het reinigingsmenu. In meer basismodellen is het een reeks gecoördineerde knopdrukken. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor de precieze methode.

Als uw model geen automatische ontkalkingscyclus heeft, start u de extractie alsof u een opname maakt. Ga door totdat het waterreservoir leeg is.

Wanneer de cyclus is voltooid, verwijdert en leegt u de afvalwatercontainer en de lekbak.

Pro tip: Als uw water uitzonderlijk hard is of als u uw machine al lange tijd niet hebt ontkalkt, moet u de ontkalkingscyclus mogelijk twee keer uitvoeren.

 

het opzetten van een ontkalkingscyclus

 

4. Afspoelen met vers water

Zodra het waterreservoir leeg is van de ontkalkingsoplossing, wordt de automatische cyclus gepauzeerd. Als alternatief, als u handmatig ontkalkt, stopt u gewoon het schot wanneer de tank leeg is.

Vul de watertank opnieuw, vervang de lege afvalcontainer en hervat de ontkalkingscyclus. Het spoelt het verse water door het systeem en spoelt de azijnoplossing in de machine.

Leeg de afvalcontainer wanneer de spoeling is voltooid. Je koffiezetapparaat is klaar om weer heerlijke shots espresso te trekken!

Pro tip: Nadat de spoelcyclus is voltooid, gebruikt u uw neus. Als u nog steeds azijn kunt ruiken, spoel dan meer water door de machine totdat er geen geur is. Er zijn weinig dingen erger dan espresso met azijnsmaak.

 

het bijvullen van de watertank voor reinigingscycli

 

 

 

spoelwatercyclus

 

 

zuiver water spoelen door middel van stoompijp

 

Laatste gedachten

Het ontkalken van een Breville espressomachine is heel eenvoudig. In overeenstemming met de reputatie van het merk voor gebruiksvriendelijke producten, zijn de meeste Breville-modellen uitgerust met ontkalkings- en reinigingswaarschuwingen en automatische cycli die al het werk voor u doen. Als je water en azijn kunt mengen, kun je je Breville soepel laten werken.

Veelgestelde vragen

Kun je een espressomachine ontkalken met citroensap?

Ja, je kunt een espressomachine ontkalken met citroensap, een natuurlijke citroenzuurbron (2). Zowel vers als geconcentreerd gebotteld citroensap zal werken. Bereid gewoon een oplossing van 1:1 citroensap en water. Het enige nadeel is dat citroensap meestal duurder is dan het gebruik van azijn of citroenzuur.

Wat is backflushing van een espressomachine?

Het terugvloeien van een espressomachine is een andere reinigingscyclus die losstaat van ontkalken, die u vaker moet uitvoeren. Het backflushing reinigingsproces dwingt heet water terug door de brouwkop en het brouwcircuit, soms gemengd met een reinigingsoplossing. Het is een ander essentieel onderdeel van het schoonhouden van uw Breville-machine.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag, ook bekend als schaal, is een harde, krijtachtige substantie die vaak wordt aangetroffen in pijpen, koffiezetapparaten en waterkokers (3). Water bevat opgeloste ionen zoals calcium, magnesium en carbonaat die zich als kalkaanslag afzetten wanneer het water verdampt. Harder kraanwater bevat meer ionen, dus minerale opbouw is een groter probleem in regio’s met hard water. Een waterfilter kan kalkvorming in koffiemachines aanzienlijk helpen voorkomen.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen