Jura ENA Micro 1 Review

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het ultracompacte model van Jura is in onze vergelijking opgenomen. De ENA Micro 1 wordt voorgesteld als een zeer intuïtieve robot-shredder met een gemakkelijk te gebruiken aanraakbedieningspaneel. Het ontwerp en de technische specificaties van deze automatische machine zijn vrij eenvoudig, maar verbergen hun ware kleuren vrij goed.


Wij koffiemakers begrijpen hoe moeilijk het is om moeizaam en nauwgezet de perfecte espresso te maken. Dit is vooral het geval wanneer we te laat zijn voor het werk of een evenement en we gewoon niet de tijd hebben om alles te doen wat nodig is om het ideale kopje koffie te zetten. Wat kunnen we dan nog doen?

De Jura Ena Micro 1 is een automatische espressomachine die de moeite van het bekijken waard is

De Jura Ena Micro 1 kan in twee woorden worden samengevat: compact en handig.

Wij hebben hem uitgeprobeerd om koffieliefhebbers zoals u te helpen beslissen of deze machine de beste keuze is voor u en uw huis.

Lees dus verder voor een gedetailleerde kopershandleiding met kenmerken die u moet overwegen alvorens tot aankoop over te gaan, een kort productoverzicht en de voor- en nadelen van deze automatische espressomachine.

Geïnteresseerd in iets anders dan de Jura ENA Micro 1 Automatic Coffee Center? Bekijk dan hier de andere Jura espressomachines!Jura ENA Micro 1 Volautomaat Espressomachine

Bekijk de dagprijs


Presentatie

De Jura ENA Micro 1 is geen zeer recent model, maar het wordt nog steeds aangeboden in de catalogus van de fabrikant. Deze automatische machine met papierversnipperaar, die op de markt werd gebracht voor ongeveer 700 €, is momenteel op het internet verkrijgbaar voor een prijs van 600 €. Zijn positionering in het middensegment resulteert onvermijdelijk in een minder aantrekkelijke technische fiche dan die van de Jura Impressa C60. Dit model heeft alleen een bonenreservoir, de mogelijkheid om slechts één koffie tegelijk te zetten en geen stoompijpje of heetwaterdistributie. De rest van de functies zijn vrij klassiek, met een waterreservoir van 1,1 liter, een bonenreservoir van 125 g, een ruimte voor gemalen koffie en een druk van 15 bar, en dat alles op een kleine voetafdruk.

Gebruiksgemak

De Jura ENA Micro 1 is zeker geschikt voor kleine keukens, want hij heeft een wankele 23 cm breedte. Hoewel de Scott Slimissimo (20 cm) nog steeds de slankste automaat in onze vergelijking is, op de voet gevolgd door de Melitta E950 Caffeo Solo (20 cm) en de Delonghi Autentica Cappuccino (ook 20 cm), doet deze Jura niet onder op het gebied van compactheid. Deze beperkte ruimtebehoefte vertaalt zich noodzakelijkerwijs in een iets grotere diepte (44 cm) om plaats te bieden aan de graanmolen. Het gewicht van 8,8 kg zit er ook in.


Jura ENA Micro 1 ontwerp

Wat de afwerking betreft, staat plastic weer eens in de schijnwerpers. Gelukkig is het van goede kwaliteit en wekt het vertrouwen. Het voordeel van mat plastic is dat het niet onderhevig is aan vingerafdrukken. De bovenkant van de machine is echter gemaakt van glanzend plastic, dat zeer gevoelig is voor stof. Stof kan zijn weg vinden in de groeven van de machine. Ons advies: laat het stof zich niet ophopen, want dan is het nog moeilijker te verwijderen.

Alleen de tuit en het kopjesplateau zijn van roestvrij staal. En het minste wat we kunnen zeggen is dat ze allebei extreem smerig zijn. Als er een druppel koffie wordt gemorst, komen het ontwerp van het product en de hygiëne ervan in gevaar. De uitloop kan met de hand in hoogte worden versteld om de grootte van het kopje aan te passen, maar er kunnen geen twee kopjes tegelijk worden ingeschonken.

Het waterreservoir van 1,1 liter bevindt zich aan de achterkant van de machine. Wanneer het deksel omhoog wordt getrokken, fungeert het als handvat en is het gemakkelijker vast te houden. In tegenstelling tot de Slimissimo van Scott, heeft deze een filterpatroon en hoeft niet te regelmatig ontkalkt te worden. Het is belangrijk te onthouden dat gefilterd water de smaak van koffie bewaart, die door kalk en chloor kan worden aangetast.


Jura ENA Micro 1 waterreservoir

In het bovenste gedeelte van de machine bevindt zich ook het bonenreservoir met een inhoud van 125 g. De draaiknop voor het instellen van de maaldikte (in 4 standen) bevindt zich in een speciaal compartiment, dat gemakkelijk toegankelijk is. Op deze goed doordachte plaats hoeft de gebruiker niet in het bonenreservoir te reiken. We zijn hier erg blij mee. Ook hier betreuren wij het ontbreken van een tweede bonenreservoir, waarmee de gebruiker de smaken zou kunnen variëren. Gelukkig is er een ruimte voor gemalen koffie.


Jura ENA Micro 1 bonenmaler

Het bedieningspaneel heeft 11 gemakkelijk herkenbare pictogrammen. Bij het inschakelen van de machine knipperen de symbolen voor Ristretto, Espresso en Classic koffie in het rood terwijl de machine voorverwarmt. U kunt de sterkte van uw koffie kiezen door de icoontjes te selecteren die worden voorgesteld door koffiebonen. Voor alles wat te maken heeft met ontkalken, vervangen van het filterpatroon of reinigen van de machine, licht het controlelampje rood op om de gebruiker te waarschuwen wanneer een van deze onderhoudswerkzaamheden moet worden uitgevoerd.


Jura ENA Micro 1 bediening

Deze Jura heeft geen display. Alle feedback wordt dus gegeven via deze verlichte pictogrammen, maar ze zijn gemakkelijk herkenbaar. Deze machine heeft ook geen stoompijpje, geen heetwaterdispenser en geen kopjeswarmer.

Het aanpassen van de drankjes is niet zo uitgebreid als bij de Delonghi Prima Donna Elite. Het is echter mogelijk de koffiesterkte te kiezen, de lengte en de hoeveelheid water te programmeren. Om dit te doen, houdt u gewoon de korte of lange koffieknop ingedrukt.

De sproeiers worden automatisch gespoeld wanneer de machine wordt ingeschakeld en zelfs wanneer de gebruiker de machine uitschakelt. Dit betekent dat er twee spoelbeurten nodig zijn: beter te veel dan te weinig. De gebruiker moet er echter aan denken een beker of bakje onder de tuit te plaatsen.


Gemakkelijk schoon te maken

De verschillende pictogrammen lichten rood op, bijvoorbeeld om aan te geven dat de afvalbak of het lekbakje moet worden geleegd.

Wanneer de lekbak echter vol is, moet hij voorzichtig naar de gootsteen worden gedragen om te worden geleegd. De lengte en de smalle randen van de bak maken dit een zeer tijdrovend proces.


Jura ENA Micro 1 accessoires

Na 180 bereidingen en 80 spoelingen moet de ENA Micro 1 worden gereinigd. Jura herinnert ons er in zijn gebruiksaanwijzing aan dat het gebruik van ongeschikte detergenten kan leiden tot de verslechtering van de machine. Wat het ontkalken betreft, hangt de frequentie af van de hardheid van het water.

Ongelooflijk, het is gewoon onmogelijk om bij de afzuiger van de machine te komen zonder hem te moeten demonteren. Het zou heel fijn zijn geweest als de afzuiger gemakkelijk toegankelijk was geweest, zodat de gebruiker hem kon schoonmaken.

Hoewel alle onderdelen vaatwasmachinebestendig zijn, raden wij toch aan ze met de hand schoon te maken. Wassen in de vaatwasmachine kan vervorming van de verschillende verwijderbare onderdelen veroorzaken.


Snelheid

De gemeten tijden behoren tot de snelste die zijn waargenomen op de verschillende modellen in onze vergelijking. Onze testbatterij houdt rekening met het starten van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het inschenken van de koffie (klassieke 40 ml espresso). Volgens onze stopwatch, duren al deze stappen precies een minuut. Het duurt 22 seconden om de tweede koffie te zetten. Ter vergelijking, de Krups Full Auto doet er 2 minuten en 8 seconden over om de eerste koffie ‘s morgens te zetten. Een eeuwigheid!


Stroomverbruik

Het apparaat schakelt automatisch over op stand-by nadat het 30 minuten niet is gebruikt. Deze tijd kan desgewenst door de gebruiker worden ingesteld en verkort tot 15 minuten. Als hij niet in gebruik is, verbruikt hij niets. In stand-by geeft onze stroommeter 3,2 W aan.

Volgens onze metingen, gebaseerd op het zetten van 3 koffie per dag, zal het gebruik van deze machine resulteren in een stroomverbruik van 0,04 kWh, wat neerkomt op ongeveer 9 cent per maand; dat is behoorlijk binnen de perken.


Geluid

De ENA Micro 1 is een van de stilste machines in onze vergelijking. Spoelen is nauwelijks boven de 60 dB en versnipperen is 65 dB. De extractie is slechts 53 dB. Deze Jura is dus bijzonder stil, ook al is de Delonghi Autentica Cappuccino-molen de stilste van onze vergelijking (van 48 tot 65 dB) tot nu toe.Voordelen

 • Kwaliteitsplastic.
 • Compact ontwerp.
 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • Snel.
 • Rustig.
 • Laag energieverbruik.


Nadelen

 • Maar één bonenreservoir.
 • Geen kopjes-warmhoudplaat.
 • Afzuiging volledig geïntegreerd in de machine.
 • Slechts één koffie per keer.Kort productoverzicht


jura ena 1

Bekijk de dagprijs


De Ena Micro 1 van Jura is de ideale automatische espressomachine voor thuisgebruik. Deze machine is uitgerust met alles wat je nodig hebt om in een handomdraai drankjes van baristakwaliteit te maken. Bovendien is deze machine zo eenvoudig in het gebruik dat u met één druk op de knop in een mum van tijd kunt genieten van koffie van barista-kwaliteit.

Zoals eerder vermeld, wordt de Jura Ena Micro 1 bediend met één druk op de knop. Bovendien kunt u met deze knop 3 specialiteiten van barista-kwaliteit bereiden, waaronder Espresso, Ristretto en koffie in het gemak van uw eigen huis.

De Jura Ena Micro 1 is een echte aanrader op het gebied van gebruiksgemak. Deze machine heeft een slank en stijlvol ontwerp dat ideaal is voor kleine ruimtes. Met andere woorden, u kunt van de Jura Ena Micro 1 genieten zonder dat u te maken krijgt met een lelijke doorn in het oog die niet bij uw interieur past. Bovendien beschikt deze automatische espressomachine over een meertraps molen die hele bonen perfect maalt.


Dingen die we leuk vinden:

 • Heeft een veelzijdige mooie zwarte afwerking waardoor het goed past bij vrijwel elke keukeninrichting
 • De machine werkt met één druk op de knop; er zijn geen ingewikkelde bedieningselementen
 • De machine vergt weinig onderhoud en schoonmaken is eenvoudig en gemakkelijk
 • Zorgt voor een hoog energierendement met de geprogrammeerde uitschakeltijd
 • Draagbaar en compact


Ruimte voor verbetering:

 • We zouden willen dat het waterreservoir wat groter was; als je regelmatig koffie drinkt kan het aanvoelen alsof je het steeds moet bijvullen
 • Er zijn perioden dat het apparaat een beetje lawaaierig kan zijn
 • Soms schiet de shotdispenser te ver door en schenkt hij een beetje te veel, maar een simpele reset verhelpt dit probleem


Kenmerken en voordelen


Dit zijn enkele van onze favoriete kenmerken van de Jura Ena Micro 1, waardoor hij op onze lijst van beste espressomachines op de markt staat. Het nut van deze machine blijkt duidelijk uit de functies die het koffiezetten gewoon soepeler laten verlopen.


Kegelvormige braam molen


We weten allemaal hoe het is als de gemalen koffie niet fijn genoeg is. Een goede molen zorgt ervoor dat de gemalen koffie niet samenklontert en houdt de bonen koel tijdens het maalproces. Bovendien zorgt een goede molen voor een gelijkmatige verdeling van de koffie in het mandje. Ongelijk verdeelde gemalen koffie daarentegen veroorzaakt een hoop problemen, wat typisch is voor molens van slechte kwaliteit.

Hoewel een maler met bladen effectief genoeg is om de klus te klaren, is de beste soort maler die je kunt hebben een braammolen. Gelukkig is de Jura Ena Micro 1 uitgerust met een burr grinder – een meertraps molen die hele bonen perfect maalt tot de optimale fijnheid.


Eenvoudige bediening


jura ena micro 1 bediening

Hebt u wel eens een automatische espressomachine benaderd, maar bent u er door alle intimiderende knoppen en snufjes van weerhouden om hem te gebruiken? U weet wel, zo’n espressomachine met 5 verschillende knoppen die allemaal hetzelfde lijken te doen. Als dat zo is, weet u hoe zo’n machine het zetten van een goede kop koffie nodeloos moeilijk kan maken.

Het volstaat te zeggen dat sommige automatische espressomachines het koffiezetten te ingewikkeld maken, vooral als u een persoon bent die altijd onderweg is.

Als u dat in een notendop bent, dan weet u hoe het is om achter te lopen voor een afspraak en geen tijd te hebben om aan ontelbare knoppen te zitten prutsen. Gelukkig vereenvoudigt de Jura Ena Micro 1 dit proces door de bedieningselementen terug te brengen tot één knop.

Deze knop is alles wat u nodig hebt om drie speciale Barista-dranken te maken, waaronder Espresso, Ristretto en koffie. U hoeft zich niet langer af te vragen of u de juiste knop hebt ingedrukt om uw favoriete kopje koffie te zetten. U kunt genieten van de heerlijke smaak van Barista-kwaliteit brouwsel samen met de verfrissende eenvoud die de Jura Ena Micro 1 te bieden heeft.


Compact en stijlvol


Als het op gebruiksgemak aankomt, zijn niet alle automatische espressomachines gelijk geschapen. U hebt vast wel eens een grote, logge espressomachine op iemands aanrecht zien staan die er niet eens stijlvol uitziet.

Voor velen is de keuken hun toevluchtsoord; ze willen die niet bezoedelen met een te grote espressomachine die in strijd is met hun keukeninrichting. Wanneer u een automatische espressomachine koopt, wilt u niet alleen dat deze functioneel is, maar ook dat deze handig is en stijlvol oogt.

De Jura Ena Micro 1 is het beste van twee werelden in één machine. U krijgt niet alleen een espressomachine die een lekker kopje koffie kan zetten, maar ook een compacte en elegant ontworpen machine die in de meeste keukens past.


Alternatieven & Conclusie


De Jura Ena Micro 1 heeft een vakkundig niveau van vakmanschap dat kwaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt. Gemaakt van roestvrij staal, zal de Jura Ena Micro 1 jarenlang meegaan, zelfs bij regelmatig gebruik. Met de Jura Ena Micro 1 beschikt u over een compacte en stijlvolle espressomachine en tegelijkertijd over een machine die koffie van barista-kwaliteit produceert.

We weten dat één maat niet voor alle gebruikers geschikt is, en misschien waardeert u de Jura espressomachine wel, maar is het niet helemaal uw stijl. Als u op zoek bent naar iets veelzijdigers, iets groters, maar uitgerust met meer functies, kijk dan eens naar de Mr. Coffee Espresso Maker.

Als u voor de meer betaalbare prijs gaat, kijk dan eens naar de Gaggia Classic Pro Espresso Machine.

Met een beetje onderzoek en een duidelijke visie op uw behoeften, bent u in een mum van tijd op weg naar een heerlijke espresso!


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen