Jura Ena Micro 5: hij zet alleen koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn


De automatische koffiemachines met molen van de Zwitserse fabrikant Jura worden gekenmerkt door een uiterst eenvoudig frontpaneel, dat een zeer eenvoudige technische fiche weerspiegelt. Deze eenvoud gaat echter vaak hand in hand met zeer goede prestaties. Vandaag heeft de Jura Ena Micro 5 zijn baristatest in ons testlaboratorium doorstaan.Jura Ena Micro 5

Bekijk de dagprijsPresentatie

De Jura Ena Micro 5 is een automatisch koffiezetapparaat met een vrij eenvoudige molen, die profiteert van een druk van 15 bar, voldoende om espresso’s goed te kunnen verpakken. Jura heeft het uitgerust met verschillende eigen technologieën, zoals het intelligente voorzetproces genaamd “I.P.B.A.S” (Intelligent Pre Brew Aroma System), dat het koffiepoeder bevochtigt met een ideale hoeveelheid water, zodat er meer aroma vrijkomt tijdens de bereiding van de drank. Minder geavanceerd dan een model als de Delonghi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS, is hij beperkt tot drie koffiebereidingen, omdat hij niet over een melkkan beschikt. Het is dus waarschijnlijker dat espressoliefhebbers hier hun gading vinden dan liefhebbers van cappuccino.


Gebruiksgemak

Het algemene uiterlijk van de Jura Ena Micro 5 is zeer sober. Het voorpaneel is bedekt met een plastic coating die eruit ziet als aluminium en heeft geen enkel display of knoppen; deze bevinden zich aan de bovenkant van het apparaat. Alleen het cilindrische doseerpijpje voegt een vleugje originaliteit toe aan het geheel, zonder te overdrijven. Dit is natuurlijk allemaal erg subjectief, maar de Jura Ena Micro 5 mag niet in de weg staan in de keuken, zelfs niet als deze open is. Hij is ook compact genoeg (45 cm diep en 21 cm breed) en licht genoeg (8,9 kg) om op een plank te worden geplaatst.


Jura Ena Micro 5 sober ontwerp

De bovenkant van de Jura Ena Micro 5 herbergt de graanbak met één holte (capaciteit beperkt tot 125 gram, die regelmatig zal moeten worden bijgevuld). Dit betekent dat liefhebbers van deep l niet in staat zullen zijn hun koffiegenoegens te variëren door de bonen on the fly te verwisselen. De gasten kunnen echter wel een kopje cafeïnevrije koffie bestellen, want Jura heeft voor een gemalen koffietank gezorgd. Hier bevindt zich ook de regelknop voor de fijne maling.


Jura Ena Micro 5 opvangbakje voor gemalen koffie

Het waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van de machine, wat iets minder praktisch is dan wanneer het aan de zijkant is geplaatst. Er zij op gewezen dat hij vrij hoog moet worden uitgetrokken om hem eruit te halen en dat hij door zijn geringe inhoud van 1,1 liter zeer vaak moet worden bijgevuld.


Jura Ena Micro 5 waterreservoir

Gelukkig is de operatie op zich niet moeilijk en het lusdeksel maakt het nog gemakkelijker.


Jura Ena Micro 5 deksel waterreservoir

Zoals reeds gezegd, is de Ena Micro 5 ontworpen voor pure liefhebbers van diepe L. Met dit model heeft Jura latte macchiato, flat white en cappuccino achter zich gelaten en zich geconcentreerd op zwarte koffie. Er worden slechts drie specialiteiten aangeboden: ristretto, espresso en koffie. Om te beginnen met brouwen, drukt u gewoon op de speciale aanraaktoets; eenvoudiger kan niet.


Jura Ena Micro 5 bediening

Niettemin is de aanpassing van de drankjes zeer eenvoudig. Het omvat wel de sterkte van de drank, die kan worden gewijzigd door een van de knoppen aan de bovenkant van de machine aan te raken. Het is ook mogelijk de maalfijnheid in te stellen door aan de knop achter het rechter draaideurtje te draaien. Wanneer de bonen fijngemalen zijn, doet het water er langer over om door het poeder te dringen (de zogenaamde extractietijd) en wordt de koffie aromatischer. De gebruiker kan ook de lengte van het drankje aanpassen, maar kan de temperatuur van het drankje niet wijzigen, wat jammer is.


Jura Ena Micro 5 - 2 kopjes

Het koffie-uitlooppijpje dient tevens als keuzeschakelaar voor het aantal te bereiden dranken. Draai hem gewoon naar rechts om koffie te zetten. Door hem naar links te draaien, past de Ena Micro 5 de water- en koffiehoeveelheden aan om twee drankjes tegelijk te serveren.

Het is mogelijk de waterhardheid te wijzigen, maar dit is niet eenvoudig vanwege het beperkte aantal knoppen. Men moet dus jongleren met het gelijktijdig indrukken van toetsen gedurende een bepaalde tijd, terwijl men knipperende LED’s moet interpreteren die niet ontworpen zijn om deze informatie te geven. We hebben meer praktische dingen gezien.

De Jura Ena Micro 5 is niet beter voorzien van recepten dan van accessoires; geen bakje om kopjes op te warmen, geen diode onder de uitgiftepijpjes…


Bekijk de dagprijs


Gemak van onderhoud

Ondanks het ontbreken van een scherm informeert de Jura Ena Micro 5 de gebruiker over de uit te voeren handelingen voor het algemene onderhoud van de machine. Daartoe gebruikt het een reeks pictogrammen op het bovenste voorpaneel. Ze lichten rood op naar gelang van de uit te voeren taken: ontkalken, filter, reiniging, waterreservoir, gemalen koffie, koffieresidubak. Als er één oplicht, is het tijd om de afvalbak te legen of de watertank te vullen…


Jura Ena Micro 5 schoonmaken

De lekbak is niet erg lang en kan gemakkelijk worden geleegd, zonder dat er tijdens de handeling een vies ruikende vloeistof wordt gemorst. Er zij ook op gewezen dat de afvalbak van dit onderdeel kan worden losgemaakt om het verwijderen van de gebruikte kiezels nog gemakkelijker te maken.


Jura Ena Micro 5 reinigen

Voor kieskeurige diepliefhebbers kan het echter onmogelijk zijn om de extractiekamer uit de machine te halen voor een grondige reiniging. De kans is groot dat er koffiepoeder in de hoekjes en gaatjes van de Ena Micro 5 terechtkomt, wat niet erg hygiënisch is.


Snelheid

Jura molens zijn vaak snel in de bereiding van koffie, en de Ena Micro 5 is geen uitzondering. Het is zelfs het eerste model in onze vergelijking dat de symbolische barrière van één minuut voor het maken van de eerste espresso doorbreekt; het duurt slechts 56 seconden om dit te doen. Slechts 31 seconden later staat er een tweede espresso te dampen in het kopje. Alleen de Jura A1 doet het beter, hij heeft slechts 22 seconden nodig om een tweede kopje te maken.


Stroomverbruik

Het is niet mogelijk een tijdslimiet in te stellen waarna de Jura Ena Micro 5 uitschakelt. Bij een verbruik van 4,2 kWh (en daarmee een van de meest energieverslindende modellen in onze vergelijking) moet u dus 30 minuten wachten voordat de machine uitschakelt; tenzij u natuurlijk op de grote schakelaar boven op de machine drukt.

De Jura Ena Micro 5 verbruikt 0,044 kWh om zichzelf gereed te maken (dit omvat het inschakelen, het voorverwarmen van de spuitmonden en het reinigen van het doseersysteem) en om drie espresso’s en drie gewone koffie te zetten.

Op de elektriciteitsrekening komt dit neer op een kostprijs van 9 eurocent per maand.


Geluid

Meer dan de drank is het lawaai dat wordt veroorzaakt door de bereiding van de drank de grootste zorg voor eigenaars van automatische machines met molen. De Jura Ena Micro 5 is geen stille machine, want het geluidsniveau tijdens het malen van de bonen bedraagt 68 dB(A). De koffie-extractie is iets stiller met 55 dB(A), maar laat zich nog steeds horen.


Productspecificaties


 • Afmetingen (HxBxD): 32 x 23 x 45 mm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 1,1 L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: Nee
 • Filterpatroon: Ja
 • Melkkan: Nee
 • Aanpassing van recepten: Nee
 • Luik voor gemalen koffie: Ja
 • Twee bonencontainers: Neen
 • Inhoud: 125 g
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachinesVolautomatische koffiemachines
 • Merk: JURA


Bekijk de dagprijs


Voordelen

 • Snel te bereiden koffie.
 • Gemakkelijk te bedienen.
 • Gemakkelijk te onderhouden.


Nadelen

 • Niet erg veelzijdig.
 • Gebrek aan aanpassing van de drankjes.
 • Kan extractiekamer niet verwijderen voor onderhoud.


Conclusie


Liefhebbers van gevarieerde en melkachtige cafeïnehoudende dranken, sla het over. Met slechts drie recepten richt de Jura Ena Micro 5 zich tot diegenen die van zwarte koffie houden zoals in een roman van Léo Malet. Dit model, dat gemakkelijk te hanteren en te onderhouden is (maar waarvan de afzuigkamer niet kan worden verwijderd), mist een kern van ambitie, en wij hadden graag wat meer vrijheid gehad bij het personaliseren van de dranken.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen