Jura Giga 5 Review: Een high-end en programmeerbare automatische koffiemachine

Facebook
Twitter
LinkedIn


De naam Jura is een garantie op zich als het gaat om volautomatische koffiemachines. Dit gerenommeerde Zwitserse bedrijf biedt momenteel meer dan twintig verschillende koffiezetapparaten, variërend van de meest eenvoudige espressomachines tot het machine-equivalent van het hebben van een persoonlijke live-in barista. De Giga 5 is een van de slimste en meest luxueuze modellen die Jura aanbiedt, bekijk hem eens om te zien of deze upgrade in uw toekomst ligt.

Samenvatting: Jura Giga 5 volautomatische koffie- en espressomachineJura Giga 5

  • Sportief premium design en professionele technologie
  • Biedt 19 programmeerbare drankopties en 12 koffiespecialiteitenrecepten
  • Gedetailleerde aanpassingsmogelijkheden voor alle zetvariabelen


Jura’s buitengewone GIGA 5 koffiemachine combineert barista-technologie met hoge kwaliteitsprestaties en beschikt over een dubbel systeem, met twee molens en verwarmingssystemen, dat in staat is om twee specialiteiten tegelijk te serveren.


Bekijk de dagprijs


De Jura Giga 5 Review

De Jura Giga 5 is een ultra-luxe volautomatische koffiemachine die elke koffieliefhebber versteld zal doen staan. Met schijnbaar eindeloze aanpassingsmogelijkheden en twee ingebouwde molens, brengt de Giga 5 u in een mum van tijd van boon tot het brouwsel van uw dromen! Hoewel de complexiteit en veelzijdigheid van de machine zijn belangrijkste verkoopargument zijn, maken ze het onderhoud ook omslachtiger en tijdrovender. Lees verder om een beter idee te krijgen of de Giga 5 al dan niet iets voor jou is.Jura Giga 5 black

Ontwerp


Laten we eerlijk zijn, de Jura Giga 5 is meer dan een high-end volautomatische koffiemachine: het is een luxe statement! Met een gewicht van 40 kilo en afmetingen van 20x17x13 inch is deze prachtige, solide ogende machine ongetwijfeld het eerste wat mensen opvalt als ze de kamer binnenkomen. Als u houdt van de veelzijdigheid van de Giga 5, maar niet helemaal verkocht bent aan de omvangrijke bouw. De Giga 5 heeft een mooie aluminium voorkant en zwarte plastic zijkanten, terwijl er ook een volledig zwarte optie is, als dat meer uw stijl is.

De bovenkant bevat de aan/uit- en programmaknoppen en een draaiknop, maar het belangrijkste bedieningspaneel bevindt zich aan de voorkant en bestaat uit een prachtig TFT-kleurenscherm dat echt de show steelt. Hoewel de bediening niet via een aanraakscherm gebeurt, zijn de 8 knoppen aan de zijkant en de draaiknop aan de bovenkant toch gemakkelijk te bedienen.Jura Giga 5 bovenaanzicht

Natuurlijk kan het even duren voordat je weet hoe je alle instellingen het beste kunt gebruiken, maar het apparaat is over het algemeen heel gebruiksvriendelijk.

Onder het display bevinden zich twee in hoogte verstelbare uitlopen, één voor heet water en een vlindervormige dubbele uitloop voor koffie en melk. De mensen van Jura hebben overal aan gedacht en hebben de tweede uitloop uitgerust met een magnetisch bevestigd spatscherm en een handig lampje.

Het afneembare waterreservoir is gemakkelijk te bereiken dankzij de handgreep aan de bovenkant, maar gezien de grote inhoud van 87 ounce zult u zich zeker geen zorgen hoeven te maken over het bijvullen ervan op een andere dag. Kijk voor een andere esthetiek van het waterreservoir eens naar de Jura Z6, die een aan de zijkant gemonteerd reservoir heeft dat wordt verlicht door een aquariumachtige lamp.


Brouwsysteem


Hoewel de hoogwaardige esthetiek al aangeeft dat dit de Rolls-Royce onder de volautomatische koffiemachines is, is het zetsysteem de brullende motor die hem doet opvallen.Koffie zetten met de Jura Giga 5

Bovendien is de Jura Giga 5 uitgerust met twee verzegelde hoppers (elk 9,8 oz) en twee burr molens! Met slijtagevrije keramische schijven, zijn ze ongelooflijk nauwkeurig en stil in vergelijking met de meeste modellen.

U kunt niet alleen de maalgraad wijzigen, maar ook de consistentie van de maling, zodat u bijvoorbeeld 60% uit de ene hopper haalt en 40% uit de andere.

Dit betekent oneindig veel combinatiemogelijkheden, zodat u kunt experimenteren met verschillende percentages van twee soorten bonen en uw eigen melanges kunt samenstellen. De bypass doser zorgt voor nog meer opties en een snellere manier om cafeïnevrije dranken te krijgen.

Er zijn ook twee thermoblok-verwarmingssystemen van hoogwaardig, met roestvrij staal bekleed aluminium en twee bijbehorende pompen. Om problemen met de ontstane stoom te voorkomen, heeft Jura verstelbare Venti Ports geïnstalleerd die verse lucht toevoeren, als aanvulling op het efficiënte elektronische ventilatiesysteem.


De dubbele sets van molens en thermoblokken zijn zeker indrukwekkend en uitstekend voor een machine die veel koffie gaat zetten. Dit soort ontwerp is optimaal voor een kantoor, horeca of restaurant waar elke dag veel koffie wordt geserveerd. Als u echter niet van plan bent uw Jura zo intensief te gebruiken, is de Jura A9 wellicht een betere keuze.

Net als een aantal van de beste Jura koffie- en espressomachines is de Giga 5 voorzien van het Intelligent Pre-Brew Aroma System (IPBAS) en het gepatenteerde Pulse Extraction Process (PEP) van Jura, die zorgen voor behoud van aroma en optimale extractietijd. (1)

Voordat we u overdonderen met het aantal koffiedranken dat u kunt maken, moeten we niet vergeten dat al deze melkachtige dranken beginnen met een espressoshot, en dat een goede espresso niet kan worden gezet zonder de juiste hoeveelheid druk. Terwijl het vereiste minimum 9 is, zet de Giga 5 met 15 bar druk. (2)

Aangezien lekkere koffie sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de input, raden wij u aan de kwaliteit van uw water niet over het hoofd te zien. (3) Gelukkig is dit met de Giga 5 eenvoudig te regelen, want het waterreservoir is compatibel met Claris-waterfilters, en er wordt er zelfs een meegeleverd om mee te beginnen.Kwaliteit en veelzijdigheid van de koffie


Als u nog meer aanpassingsmogelijkheden wilt, zult u een barista moeten inhuren die 24/7 in uw keuken staat. De Jura Giga 5 heeft vrijwel geen beperkingen als het gaat om aanpassingen en drankopties.

U kunt twee drankjes tegelijk bereiden en elk drankje afzonderlijk aanpassen met 5 niveaus voor koffiesterkte en 3 niveaus voor heet water, en ook het shotvolume en de hoeveelheid melk en schuim aanpassen. Zodra u uw favoriete combinatie van instellingen hebt gevonden, kunt u deze in uw machine programmeren en krijgt u dezelfde resultaten met slechts één druk op de knop.Jura Giga 5 Koffie kwaliteit

U kunt het extractieproces natuurlijk nog meer beïnvloeden door de maalgraad van de twee molens aan te passen en te experimenteren met verschillende percentages en combinaties. Wat de koffiekwaliteit betreft, zal de Jura Giga 5 alle verwachtingen overtreffen dankzij de innovatieve IPBAS-, PEP- en melkopschuimtechnologie.

Jura’s gepatenteerde meerkamersysteem voor melkopschuiming bereikt professionele normen en stelt u in staat om alles naar uw hand te zetten zonder dat u uw pols hoeft te vermoeien om te leren hoe u net zo soepel melk kunt opschuimen. Aangezien de melk automatisch wordt opgeschuimd en afgegeven, krijgt u niet de latte art die u misschien in het koffiehuis ziet, maar kunt u wel genieten van melkschuim met een fijne textuur en een lange houdbaarheid.

Als u zich zorgen maakt over een gebrek aan creativiteit als het gaat om drankrecepten, kunt u gerust zijn. De Giga 5 bevat 12 speciale koffierecepten en leidt u stap voor stap door elk recept, wachtend tot u elke taak hebt voltooid voordat u naar het volgende gaat. Als u niet van plan bent om gebruik te maken van alle opties die de Giga 5 te bieden heeft, raden wij u aan te kijken naar eenvoudiger alternatieven zoals de Jura A1 en Ena Micro 1.

Aangezien duurzaamheid een van Jura’s kernwaarden is, heeft de Giga 5 een energiebesparingsmodus en een programmeerbare functie voor automatische uitschakeling. (4)Reiniging en onderhoud


Als u kiest voor de Rolls Royce onder de espressomachines, moet u accepteren dat meer drankopties en functies meer onderhoud betekenen. Gezien het prijskaartje is het niet meer dan logisch dat deze machine zo lang mogelijk meegaat, en dat vereist dagelijks onderhoud en af en toe een grondige schoonmaakbeurt.

Na elk gebruik moet u de dubbele uitloop demonteren en spoelen en het melksysteem reinigen. Doe dit met de hand omdat de melkaanzuigbuis niet geschikt is voor de vaatwasser. Vergeet niet de lekbak om te spoelen, het afvalbakje te legen, het waterreservoir om te spoelen en het oppervlak van de machine van tijd tot tijd schoon te vegen.Jura Giga 5 barista

Hoewel er zeker enige toewijding van uw kant vereist is, doet Jura toch zijn best om het schoonmaken niet tot een last te maken. Telkens wanneer u de machine uitschakelt, wordt het brouwsysteem automatisch gespoeld. Wat het onderhoud op lange termijn betreft, zal de machine u vragen om het waterfilter te vervangen, te ontkalken, het melksysteem te spoelen en te reinigen en het koffiesysteem te spoelen. Het display leidt u door het proces en u kunt zelfs de status van uw machine volgen via het menu Status onderhoud.

We zullen er niet om liegen, het onderhoud van de Giga 5 kost veel tijd, maar het behoud van de uitmuntende kwaliteit van het brouwsysteem en de vele functies is het zeker waard.Waar voor je geld


We kunnen het niet mooier maken dan het is: de Jura Giga 5 is een van de duurste koffiemachines in het huidige assortiment van Jura. Hij is ongeveer even duur als de Giga W3, en komt op de tweede plaats na de Giga 6. Gezien de prijs waren we verbaasd dat het melkreservoir niet is inbegrepen.

Maar als je hoge eisen stelt en een ruim budget hebt, kan je echt niet in de fout gaan met de Zwitserse innovatie en precisie van de Giga 5. (5)

“Net als de makers van de beste Zwitserse horloges, gaat Jura prat op precisiewerk, zorgvuldig ontwerp en vakmanschap.”

We willen graag eerlijk en objectief zijn, dus we raden de Jura Giga 5 alleen aan aan de diepe L-liefhebbers die een gedurfd luxe statement willen maken en het zich comfortabel kunnen veroorloven om dat te doen.


Koop de Jura Giga 5 niet als…

U geen afscheid wilt nemen van zoveel loonstrookjes – We hebben het al een keer gezegd, maar laten we het nog een keer zeggen: de Giga 5 is duur. Als u enthousiast was over het idee van het bezit van een veelzijdige hoogwaardige volautomatische koffiemachine, maar u kreeg bijna een hartaanval toen u de prijs controleerde, geen paniek. Met minder functies maar een redelijker prijskaartje zijn de Jura E8 en de Jura D6 goede alternatieven. Net als de Giga 5 zijn beide modellen voorzien van het pulsextractieproces, hoewel de eerste het Intelligent Pre-Brew Aroma System heeft. Beide machines voldoen gegarandeerd aan de hoge Jura standaarden voor koffie. Lees onze volledige Jura Impressa E8 review of onze Jura D6 review voor meer informatie.

Je hebt al een melkopschuimer – Wat heeft het voor zin om meer geld te betalen voor geweldige melkfuncties als je al een melkopschuimer hebt? In dat geval raden we een basismodel als de Jura A1 aan. Deze volautomatische espressomachine richt zich op ristretto’s en espresso’s, maar ook op grotere koppen koffie. Ontdek al zijn functies in onze review.

Het prijskaartje schrikt je niet af: je wilt nog meer! – Als je een nog gedurfder statement wilt maken en de absolute top van volautomatische espressomachines wilt bereiken, dan zijn je enige opties het inhuren van de live-in barista waar we het eerder over hadden of het kopen van de Jura Giga 6. Dit model bevat nieuwe drankjes en fancy functies, een touch-screen display, een Bluetooth-verbinding met de Jura app en het gebruik van kunstmatige intelligentie om uw ervaring te verbeteren.


Conclusie over de Jura Giga 5


De Jura Giga 5 is een uitstekende volautomatische koffiemachine die koffiedranken op professioneel niveau kan leveren in uw keuken of kantoor. Gezien het forse prijskaartje is deze luxe, high-tech machine zeker niet voor iedereen weggelegd, en zelfs als je het je zou kunnen veroorloven, zorg er dan voor dat je alle functies ook echt gaat gebruiken. Het heeft geen zin om de koffiemachine te kopen die alles kan als u slechts in één of twee soorten koffie geïnteresseerd bent.Jura Giga 5 Vooraanzicht

Lees onze gedachten over alle verschillende opties van Jura in ons overzicht van de beste Jura espressomachines hier. Maar als je reactie op dit bericht was: “JA, ik kan het me veroorloven,” en “DUH, natuurlijk ga ik elke dag experimenteren met verschillende soorten koffie,” dan…

GA ERVOOR!

Wij zullen hier gewoon zitten en een beetje jaloers zijn.


Bekijk de dagprijs


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen