Jura ENA 8 Automatische Koffiemachine Review

Facebook
Twitter
LinkedIn


De Jura ENA 8 is een nieuwe toevoeging aan de uitgebreide line-up van volautomatische espressomachines van het bedrijf. Het is het kleinste Jura model dat melkgebaseerde dranken zoals cappuccino’s en macchiato’s biedt met een druk op de knop, waardoor het perfect is voor kleinere keukens of op kantoor.

In deze Jura ENA 8 review gaan we dieper in op alles wat dit model te bieden heeft, zoals het design, de koffiekwaliteit, het gebruiks- en onderhoudsgemak. Aan het eind zult u alles weten wat u nodig hebt om te beslissen of dit het juiste Jura koffiezetapparaat voor u is.


Samenvatting: De Jura Ena 8 automatische koffiemachineJura ENA 8 review

  • Prachtig ontworpen compacte volautomatische koffiemachine
  • Zeer veelzijdig, met 10 volledig aanpasbare one-touch koffiespecialiteiten
  • Bevat de Aroma G3 molen, PEP en Fine Foam technologieën


Houdt van alle verschillende drankopties, en elk heeft een unieke smaak afhankelijk van de maling, temperatuur, volume, toevoeging van melk, en de volgorde van bereiding.Bekijk de dagprijs


De volledige Jura ENA 8 review

De Jura ENA 8 is een gloednieuw koffiezetapparaat dat klaar lijkt te zijn om een grote verkoper te worden. Het combineert de keuze aan dranken en de geavanceerde technologie van enkele van de grotere en duurdere Jura koffiemachines, met behoud van de compacte voetafdruk van een instapmodel machine. Als u in een klein huishouden op zoek bent naar een betrouwbare manier om met één druk op de knop een cappuccino te zetten, lees dan verder.
jura ena 8 touch metropolitan black

Ontwerp


Veel Jura koffiemachines hebben vergelijkbare zetmogelijkheden, dus het ontwerp is een van de belangrijkste verkoopargumenten van de ENA 8. Het is een van Jura’s meest compacte koffiemachines, en hij is bijna net zo klein als Jura’s instapmodel A1. Maar in tegenstelling tot de A1, kan hij ook melkdranken bereiden.

De ENA 8 is 32,2 cm hoog, 44,5 cm diep en slechts 27,1 cm breed, en weegt iets meer dan 9,4 kg. Als u een kleine keuken heeft, maar geen compromissen wilt sluiten als het gaat om uw ochtend latte, dan is dit het compacte model voor u.

Natuurlijk heeft het kleine formaat ook zijn beperkingen qua capaciteit. De bonencontainer heeft een capaciteit van slechts een kwart pond koffiebonen, in de afvalbak past ongeveer tien koffiegruis en het waterreservoir meet slechts 1,1 liter. Dit is meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden van twee koffiedrinkers, maar drukkere huishoudens die veel koffiespecialiteiten consumeren zouden op den duur moe kunnen worden van al dat bijvullen.

Vanuit esthetisch oogpunt zijn alle Jura koffiemachines even mooi. Het merk heeft een Zwitsers designgevoel, met een voorkeur voor strakke lijnen en tijdloze, stijlvolle ontwerpen. De ENA 8 onderscheidt zich echter van de rest van het assortiment dankzij het prachtige cilindrische waterreservoir, met een patroon dat lijkt op kristallen karaffen van topkwaliteit. Dit onberispelijke ontwerp is verkrijgbaar in Metropolitan Black, Nordic White en Sunset Red.


jura ena 8 sunset red

Brouwsysteem


Hoewel het formaat van dit koffiezetapparaat u misschien doet denken aan de instapmodel Jura A1, zijn de functies van de Jura ENA 8 allesbehalve basic. Dat is wat deze nieuwe volautomatische espressomachine zo uniek maakt.

De Ena 8 heeft veel van de geavanceerde technologie van de grotere machines van het merk samengebracht in een gebruiksvriendelijker en compacter pakket.

De ENA 8 maakt gebruik van een thermoblokverwarming, dus het duurt minder dan een minuut om op te warmen. Dit wordt gecombineerd met een standaard 15 bar pomp, die meer dan genoeg druk heeft om een goede espresso met een rijke laag crema te produceren.

U gebruikt een groot 2,8″ TFT-kleurenscherm voor alle aspecten van de werking van deze machine, waaronder het aanpassen van instellingen, het uitvoeren van reinigingscycli en het bereiden van drankjes. Het scherm heeft een prachtige helderheid en maakt dit model gemakkelijk en intuïtief te gebruiken. Stel bijvoorbeeld dat u de juiste Italiaanse namen van de beschikbare koffiedranken niet wilt leren. In dat geval wordt elke drankoptie met één druk op de knop ook aangeduid met een afbeelding die de verhoudingen van melk en koffie weergeeft.

Zoals alle Jura machines heeft ook deze machine een ingebouwde bonenmaler, de verbeterde Aroma G3 maler, die sneller en stiller is dan voorgaande modellen. De bonencontainer is voorzien van een luchtdichte siliconenafdichting, zodat de daarin opgeslagen koffiebonen zo vers mogelijk blijven.


jura ena 8 nordic white

PEP-technologie in Ena 8


De Jura ENA 8 is uitgerust met Jura’s gepatenteerde Pulse Extraction Process (PEP) technologie, ontworpen om de koffiesmaak en het aroma van espresso, ristretto, en espresso doppio shots te optimaliseren. In plaats van een constante druk, wordt heet water door de gemalen koffie gepulseerd. Tests door zowel Jura als onafhankelijke onderzoekers, zoals datawetenschapper en espressoliefhebber Robert McKeon Aloe, hebben aangetoond dat dit een beter geëxtraheerd shot oplevert (1).

Het [gepulseerde shot] duurde langer om te trekken, maar het resultaat was verbluffend. Het resulteerde in het beste shot van mijn leven tot nu toe.

Maar dit is niet alleen een espressomachine; hij heeft ook een melksysteem. Door gebruik te maken van een melkhevel in combinatie met Jura’s Fine Foam technologie, kan hij met één druk op de knop net zo snel drankjes op basis van melk bereiden. Om een melkdrank te maken, zoals een latte macchiato, hoeft u alleen maar de melkhevel in een bak melk te plaatsen, waarna de melkhevel de juiste hoeveelheid melk opzuigt en perfect opschuimt voor de door u bestelde drank. De Fine Foam-technologie voegt precies de juiste hoeveelheid lucht toe voor een schuimige cappuccino of een zijdezachte latte.

De hevelbuis heeft een aantal voordelen ten opzichte van een ingebouwde melkkaraf, het andere populaire melksysteem op volautomatische espressomachines:


  1. Het stelt deze koffiemachine in staat om compact te blijven.
  2. Het maakt het gemakkelijk om tussen de verschillende melksoorten te wisselen, bijvoorbeeld wanneer het ene gezinslid melk en het andere havermelk verkiest.
  3. Het is een onderdeel minder om schoon te maken, want de buis is zelfreinigend via een korte stoomstoot na elk gebruik.


Met de hevelslang kunt u de melk in elke gewenste kan doen, maar als u niets bij de hand hebt, verkoopt Jura twee verschillende karaffen voor dit doel. Er is een voordelige gewone karaf en een duurdere maar praktische koelkaraf.


Jura ENA 8 Metropolitan Black

Kwaliteit en veelzijdigheid van de koffie


Elke espressonerd zal u vertellen dat de koffiekwaliteit van een volautomatische espressomachine niet kan tippen aan die van een halfautomatische espressomachine die wordt bediend door een ervaren barista. Maar dat is niet de vergelijking hier, en met de voortdurende vooruitgang in automatiseringstechnologie is het ook niet altijd meer waar (2).

De Jura ENA 8 is een one-touch koffiemachine met een indrukwekkende gebruikersfunctionaliteit, vergelijkbaar met zoiets als een Nespresso. En in die vergelijking is de koffiekwaliteit van Jura veruit superieur (3). Een capsule-apparaat zoals Nespresso kan niet concurreren met versgemalen bonen. Bovendien kunt u met een Nespresso-apparaat alleen koffiebonen gebruiken van de merken die capsules maken, terwijl u met de Jura ENA 8 elke uitstekende koffie kunt gebruiken die u maar wilt en toch kunt genieten van het gemak van één druk op de knop.

De Jura ENA 8 heeft veel veelzijdigheid, ook ten opzichte van de rest van de ENA-lijn. Hij heeft tien koffiespecialiteiten, waaronder melkdranken, beschikbaar met één druk op de knop. Volgens het jaarverslag van de National Coffee Association worden op espresso gebaseerde dranken steeds populairder, waarbij cappuccino het populairst is (4). De ENA 8 speelt hierop in door u de mogelijkheid te bieden een ristretto, espresso, koffie, cappuccino, dubbele espresso, macchiato en flat white te bereiden, evenals een portie melkschuim of gewoon heet water voor thee.

Tien specialiteiten zijn nog maar het begin, want elke specialiteit kan verder worden aangepast, waardoor er duizenden drankopties mogelijk zijn.

U kunt de hoeveelheid water instellen, een van de tien koffiesterktes kiezen en een van de drie brouwtemperaturen kiezen. Stel dat u alleen heet water wilt voor thee of een Americano. In dat geval kunt u ook de temperatuur van het hete water wijzigen, wat van vitaal belang is omdat thee misschien nog gevoeliger is voor de brouwtemperatuur dan koffie (5).

Alle koffierecepten zijn eenvoudig te programmeren via het TFT kleurenscherm, maar omdat dit koffiezetapparaat is voorzien van wifi, kunt u ook de Jura app, JOE, gebruiken.

Een andere leuke optie die bijdraagt aan de veelzijdigheid van dit model ten opzichte van sommige goedkopere koffiezetapparaten is de bypass doser, waarmee u voorgemalen koffie kunt toevoegen en de molen over kunt slaan. Dit is geweldig als u liever een voorgemalen merk koopt, maar het is ook handig als u af en toe van een decaf-koffie of koffie met een smaakje wilt genieten en de bonencontainer niet wilt legen.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar, variërend van 2 tot 5 inch, en dit is geschikt voor alle, behalve de grootste, reisbekers en thermosflessen. Een onverwachte maar aantrekkelijke functie is de amberkleurige of witte kopjesverlichting. Als u ‘s ochtends vroeg een kopje koffie wilt zetten terwijl uw gezin slaapt, hoeft u niet eens het licht aan te doen.


Reiniging en onderhoud


Een gemeenschappelijk kenmerk van alle Jura machines, wat een voor- of nadeel kan zijn, afhankelijk van uw perspectief, is dat de koffiezeteenheid niet uitneembaar is om schoon te maken. In plaats daarvan hoeft u alleen maar een van de Jura ontkalkingstabletten in de bypass-dosering te doen en de reinigingscyclus te starten, die zelfs aangeeft wanneer dit nodig is.

De meeste gebruikers houden van automatische reiniging omdat het ongelooflijk handig is, en kopers van Jura espressomachines hechten over het algemeen waarde aan gemak. Het is echter ook duurder om steeds reinigingstabletten te kopen. En als er toch iets misgaat, is het moeilijk om toegang te krijgen tot het binnenwerk om zelf reparaties uit te voeren, en zult u het apparaat naar een dealer moeten sturen.

De enige regelmatige schoonmaakbeurt die van de gebruiker wordt verlangd, is het legen van de lekbak en de afvalbak, wat marginaal meer moeite kost dan nodig is. De lekbak is erg groot en de achterste helft steekt ver uit in de koffiemachine en bevat de afvalbak voor koffiedik. Er is dus geen eenvoudige manier om alleen de lade te legen.

Als u het geheel uittrekt, bestaat het uit vier delen:


  • De basis lekbak
  • De afvalbak
  • Het metalen voorstuk
  • Een plastic lekbakdeksel


Hoewel het deksel leuk is omdat het voorkomt dat je morst op weg naar de gootsteen, voelt het als een heleboel onderdelen om schoon te maken.


Waar voor je geld


Het valt niet te ontkennen dat Jura espressomachines duur zijn, en de Jura ENA 8 is daarop geen uitzondering. Als we eerlijk zijn, kunnen goedkopere espressomachines betere koffie zetten. Maar het zal u moeite kosten een goedkopere espressomachine te vinden die zo gemakkelijk zulke goede koffie kan maken, en dat is waar u voor betaalt.

Laat ik het zo zeggen. Voor een gemak dat gelijkwaardig is aan een Jura koffiezetapparaat, heb je twee opties. U kunt een capsule-apparaat nemen zoals een Nespresso, dat van tevoren minder kost, maar dure capsules vereist en inferieure dranken produceert. Of u kunt naar een koffiezaak gaan, waar een professionele barista waarschijnlijk een betere cappuccino kan bereiden, maar u zult veel meer geld betalen als u een regelmatige koffiedrinker bent (6). De Jura houdt het midden tussen deze twee opties, en vanuit dat oogpunt biedt hij een uitstekende waarde.


JURA ENA 8 Massive Aluminium

De Jura ENA 8 Vs E8


Maakt u zich geen zorgen; u bent niet de enige die in de war is tussen de Jura E8, een oude bestseller, en de nieuwe ENA 8. Dus laten we hier een snelle vergelijking maken tussen de twee.

De Jura E8 is lange tijd een van de meest populaire Jura modellen geweest, omdat het in het midden van hun assortiment valt, zowel in termen van prijs als functionaliteit. Het is een stapje hoger dan de basismodellen, maar is nog steeds aanzienlijk betaalbaarder dan andere Jura modellen zoals de Giga W3.

Vergeleken met de Jura ENA 8 is de E8 iets groter, wat een voor- of een nadeel kan zijn, afhankelijk van uw behoeften. De bonencontainer en het waterreservoir hebben een grotere capaciteit, maar het neemt wel meer ruimte in op uw aanrecht. De Jura E8 biedt een paar drankjes meer met één druk op de knop dan de ENA 8, maar hij is ook duurder.

Samenvattend zijn het allebei geweldige koffiemachines die dezelfde kwaliteit espresso produceren en vele jaren mee zouden moeten gaan, dus het komt gewoon op uw prioriteiten aan.


Koop de Jura ENA 8 niet als…

U geen melkdranken drinkt – Als u van espresso houdt maar geen melkschuim wilt, kunt u veel geld besparen door te kiezen voor een model zonder melkschuimsysteem. Kijk eens naar de Jura A1, die compacter en betaalbaarder is dan de ENA 8, maar hetzelfde pulsextractieproces heeft om topkwaliteit espresso te garanderen.

U wilt iets betaalbaarders – Jura machines zijn prijzig, hoewel ik zou willen stellen dat de espressokwaliteit en Zwitserse techniek het geld goed besteed maken. Maar als u geen budget hebt en toch het gemak van een vol automatische espressomachine wilt, kunt u de Gaggia Anima Prestige espressomachine, de DeLonghi Magnifica of de Phillips 3200 overwegen, die beide minder dan de helft kosten van de Jura ENA 8.

U wilt meer controle – Als u bereid bent om een beetje gemak op te offeren ten gunste van meer controle, zijn er tal van geweldige opties. De Breville Barista Express, die nog steeds een ingebouwde molen heeft, is al vele jaren een bestseller. Of, als u een tandje hoger wilt, kunt u kijken naar de Rancilio Silvia of Gaggia Classic Pro in combinatie met een fatsoenlijke espressomolen, die niet duurder zijn dan de aanschaf van de Jura.


Conclusie

Jura heeft een welverdiende reputatie voor het maken van enkele van de beste volautomatische espressomachines op de markt. Er is gewoon geen ander merk dat dezelfde kwaliteit biedt in deze markt, al betaal je er wel een meerprijs voor. De onlangs uitgebrachte Jura ENA 8 is perfect voor de koffieliefhebber die met één druk op de knop espresso en melkdranken wil, maar niet veel ruimte op zijn aanrecht over heeft.jura ena 8 full metropolian all black special edition

Bekijk de dagprijs
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen