Jura WE6 – De meest compacte en functionele koffiemachine die er is

Facebook
Twitter
LinkedIn


De Jura WE6 is een fijne koffiemachine voor zowel thuis, als op de werkvloer. Het strakke simpele design is verre van protserig en de bediening doe je met een enkele toets of de app. De advieshoeveelheid voor het dagelijkse aantal te bereiden kopjes koffie, is 30 stuks. Dat maakt hem een ideale machine voor een kleine groot gezin of werkplek, met maximaal zo’n 15 medewerkers.

Onderwerpen in dit artikel


 • Kenmerken Jura WE6 koffiemachine
 • Koffiespecialiteiten
 • Plus- en minpunten
 • Technische kenmerken van de Jura WE6
 • Wat kost de Jura WE6
 • Conclusie
 • Andere Jura koffiemachinesJura WE6

Bekijk de dagprijs


Kenmerken Jura WE6 koffiemachine

De meest in het oog springende kenmerken van de Jura WE6 zijn de simpele functionele uitvoering en de krachtige professionele motor, onder de strak zwarte behuizing. Hij beschikt slechts over een basic menu. Je kunt er alleen zwarte koffievarianten, zoals espresso, ristretto en gewone koffie mee bereiden. Deze koffie is dan wél van dusdanige kwaliteit dat je er telkens weer aangenaam door verrast wordt.

De WE6 maakt, zonder in sterkte of aan temperatuur te verliezen, met gemak meerdere koppen koffie achter elkaar. Doordat hij niet alleen met de knoppen op het toestel zelf te bedienen is, maar ook met de app, maakt hem, in deze coronatijd ideaal voor gemeenschappelijke ruimten. De mogelijkheid tot bediening op afstand maakt de Jura WE6 helemaal Corona safe.


Jura WE6 mooi design

Van de Jura WE6 kun je gewoonweg niet anders zeggen, dat hij bijzonder stijlvol ontworpen is. Er zit niets te veel aan. Geen ontsierende knoppenplekken, waar niets achter zit, omdat ze dezelfde behuizing ook voor een duurder model gebruiken en ook geen onnodige randjes waar je alleen maar schoonmaakwerk aan hebt. Gewoon een simpele, slanke, strakke en compact uitgevoerde volautomaat.

Deze Jura misstaat in geen enkele keuken, maar door zijn grote zetcapaciteit heb je er ook wat aan in een coffeecorner van een winkel of clubgebouw.


Bediening

Je hoeft geen professor te zijn om de Jura WE6 te bedienen. Omdat het apparaat ook maar 3 soorten koffie maakt, spreekt de bediening eigenlijk voor zich. Aan de voorkant van het apparaat zit een klein display, waarop precies af te lezen is, waar de machine op dat moment mee bezig is. Je activeert het zetproces door op een knop te drukken, van de koffie van je keuze.

Het is niet zo dat je verder niets kunt veranderen aan de smaak van je koffiedrank. Je kunt wel degelijk de sterkte, het volume en de temperatuur van je koffie, naar je eigen smaak regelen. De machine beschikt over een dubbele koffieuitloop, waaruit je binnen de minuut, 2 koppen koffie tapt.

Voor meer bedieningsgemak, beschikt deze Jura WE6 over een connectiemogelijkheid naar de Jura app. Je hoeft dan niet voor de machine, op je koffie te wachten, als je je telefoon gebruikt, heb je ook een groter scherm. Wanneer je daar eenmaal aan gewend bent, zal je merken dat dit nog een stuk makkelijker werkt, dan het display op het toestel zelf.Maalsysteem en zetgroep

Jura besteedt veel aandacht aan het binnenwerk van hun koffiemachines. Voor de fervente koffiedrinker is dat ook eigenlijk, waar het allemaal om draait. De smaak van een kopje espresso is belangrijker, dan het uiterlijk van de machine.

De WE6 is uitgerust met een van de nieuwste typen koffiemolen: de Professional Aroma Grinder. Een type koffiemolen dat voornamelijk gebruikt wordt bij high end koffiemachines en in 2018 voor het eerst door Jura in de Z-serie is gebruikt. Volgens Jura halen deze maalsystemen zo’n 12% meer aroma uit de koffiebonen. De molens zijn ook aanmerkelijk stiller en leveren een meer consistente maling, dan de gebruikelijke koffiemolens in automatische koffiemachines.


Intelligent Pre Brew Aroma Systeem

Het innovatieve pre brew systeem dat in de Jura W6 zit, zien we tegenwoordig bij steeds meer koffiemachines ingebouwd zitten. Het houdt in dat de gemalen koffie, vóór het Pulse Extraction Proces lichtelijk bevochtigd wordt. Ook dit zorgt ervoor dat er meer aroma uit de koffie gehaald kan worden.Jura WE6 bediening

Bekijk de dagprijs


Pulse Extraction Proces

Dat de WE6 met recht een goede koffiemachine is, blijkt ook uit de aanwezigheid van het Pulse Extraction Systeem. In plaats van dat het hete water in een onafgebroken stroom door het koffiepoeder geperst wordt, gebeurt dit met pulserende bewegingen. Dit heeft tot resultaat dat de vetten uit de koffie beter loslaten en er een volumineuzere drankconsistentie ontstaat.


Koffieuitloop in hoogte verstelbaar

Ook hier is de Jura niet de enige. Met een toenemende populariteit aan verschillende koffiedranken, ontstond ook de noodzaak om de koffieuitloop van koffiemachines verstelbaar te maken. Een latte macchiato drink je immers uit een glas en een espresso uit een klein kopje.

Als je koffie maakt, is het belangrijk dat je de uitloop op de goede hoogte zet. Ten eerste wil je natuurlijk geen spetters tegen de machine en op het aanrecht, maar wanneer je een crèmige koffiesoort hebt, of melkschuim toevoegt, verandert de consistentie, zodra de vloeistof van grote hoogte in je kopje komt. Melkschuim bijvoorbeeld, krijgt wel grotere belletjes, maar verliest in stevigheid. Hetzelfde geldt voor het koffieschuim van een espresso.


Koffie met melk

Helaas is het niet mogelijk om met de Jura W6 koffie met melk te maken. Het is echt een machine voor zwartdrinkers. Wil je toch een koffiedrank met melk bereiden, dien je een losse melkwarmer of melkopschuimer aan te schaffen.


Koffiebonenvak

Een van de redenen dat deze Jura WE6 zo uitermate geschikt is voor een werkplek of clubgebouw is het grote bonenvak. Het is groot genoeg voor een pondspak koffiebonen. Er zijn koffieapparaten die een nóg groter bonenvak hebben. In aanmerking genomen dat de capaciteit van deze WE6 rond de 30 kopjes per dag ligt, is een 500 gram bonenvak ruim voldoende.

Ondanks dat de bonenhouder een goed afsluitbaar deksel heeft, is het raadzaam de bonen niet te lang in het vak te laten zitten. Ook wanneer er niet dagelijks koffie met de machine gemaakt wordt, kun je het bonenvak beter niet helemaal afvullen. Hoe langer vers gebrande koffiebonen aan de buitenlucht blootgesteld worden, hoe meer aroma er verloren gaat.
Waterreservoir

Ook hier geldt, voor een machine die 30 kopjes koffie per dag aankan, dat het waterreservoir aan de royale kant is. 3 liter kan hij hebben en dat is een fijne hoeveelheid, als je met meerderen het apparaat gebruikt. Net als met de koffiebonen, is de versheid van het water belangrijk voor de smaak van je koffie. Laat, bij weinig gebruik, daarom het water niet te lang in het reservoir zitten. Vul liever een keertje extra bij, dan dat je koffie maakt van water wat al dagenlang in het reservoir staat.

Gebruik je de machine in een gebied met een hoge waterhardheid, is het raadzaam in het reservoir een Claris (Pro) Smartfilter te plaatsen. Hoe lang je deze kunt gebruiken, geeft de machine zelf aan. Water dat rijk aan kalk is, doet afbreuk aan de snaak van je koffie en verkort tevens de levensduur van het apparaat.


Ontkalken en onderhoud

Wat ontkalken en onderhoud van de Jura WE6 betreft, kan het bijna niet makkelijker. Het apparaat geeft namelijk zelf aan, wanneer dat moet gebeuren. Wanneer je de machine net nieuw gekocht hebt en hem installeert, zal je bij het uitpakken een stripje tegenkomen, waarmee je de hardheid van het water kunt testen. De waarden die op het stripje verschijnen, voer je vervolgens in, in het instellingsmenu van het koffieapparaat. Dit kan niet fabriek-af al gebeuren, omdat de waterhardheid per regio verschillend is.

Om de WE6 te ontkalken heb je speciale ontkalkingstabletten nodig. Deze dien je apart aan te schaffen. Om de x-aantal koppen koffie, geeft de machine zelf aan dat hij toe is aan, een grondige circuitreiniging. Je hoeft dit dus niet zelf in de gaten te houden. Ook hiervoor is apart reinigingsmiddel te verkrijgen. Het is niet aan te raden dit met gewone huishoudschoonmaakmiddelen te doen, omdat dit de koffiesmaak sterk kan beïnvloeden.

De koffiedikbak is erop gemaakt dat hij een hoeveelheid koffiedrab aankan, van zo’n 25 koppen koffie. Vaak is dan een of maximaal twee keer legen op een dag wel voldoende. De lekbak is daarentegen wel iets waarop gelet moet worden. Na elke zetting reinigt de machine zichzelf. Dit spoelwater wordt afgevoerd naar de lekbak. Deze kan dus, ook als je niet morst of drupt, best wel snel vol zijn. Hogere modellen hebben hiervoor een ingebouwd vlottertje dat aangeeft, wanneer je de lekbak moet legen.


Extra opties

We noemden al dat de Jura WE6 een prima apparaat is voor op een werkvloer of verenigingsgebouw. Aan het apparaat is tevens een betaalautomaat te koppelen en ook een kopjeswarmer behoort tot de mogelijkheid.


Corona safe met app

Het fijne van de Jura WE6 is ook dat hij te bedienen is via de app. Het enige wat je dan wel even extra moet aanschaffen is een Smart Connect. Deze functioneert als brug, waarover de WE6 verbinding kan leggen met andere smartdevices, zoals telefoons en tablets. Op deze manier hoeft de machine niet aangeraakt te worden en kunnen er meerdere mensen, ook vreemden van buitenaf, op een hygiënische manier gebruik maken van het apparaat. Net als via het bedieningspaneel, zijn ook alle commando’s en instellingen, met de app te bereiken.Jura WE6 Professional Volautomaat Espressomachine

Bekijk de dagprijs


Koffiespecialiteiten

Met de Jura WE6 is het alleen mogelijk automatisch zwarte koffiespecialiteiten te maken: koffie, espresso en ristretto. De machine beschikt over een 2-kopsfunctie, zodat je ook gewoon in een keer een grote mok koffie kunt maken, in plaats van een kopje.

Wil je een keertje thee of aan een oplosdrank, zoals chocolademelk of soep, kun je gebruik maken van de heet waterfunctie. Deze is trouwens in 3 standen in te stellen.


Plus- en minpunten

Het klinkt misschien gek, maar de Jura WE6 heeft zo goed als geen minpunten. Als je de WE6 koopt weet je namelijk dat hij alleen zwarte koffie maakt. We kunnen dit dus niet aanrekenen als minpunt.Pluspunten

 • Hij maakt een uitstekende espresso
 • Meerkopsfunctie
 • Royaal waterreservoir
 • Goed bedeeld met hightechfucties
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Te bedienen via app


Minpunten

 • Gemalen koffie vak ontbreekt


Bekijk de dagprijs


Technische kenmerken van de Jura WE6

 • Het bereiden van een koffiespecialiteit
 • Koffiedrank: Koffie, espresso en ristretto
 • Soort koffie: Koffiebonen naar je eigen smaak
 • Kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
 • Melkspecialiteiten: Nee
 • Koffiesterkte instelbaar: Ja
 • Koffievolume regelbaar: Ja
 • Watertemperatuur instelbaar: Ja
 • Functie voor heet water: Ja
 • Waterreservoir inhoud: 3 Liter
 • Bonenvak inhoud: 500 gram
 • Pompdruk: 15 Bar


Fysieke kenmerken

 • Gewicht: 10 kg
 • Hoogte: 41,9 cm
 • Breedte: 29,5 cm
 • Diepte: 44,4 cm
 • Materiaal behuizing: kunststof
 • Verwarmingselement: 1 thermoblok
 • Kleur: Zwart
 • Vermogen: 1450 Watt
 • Vermogen in Standby: 0,5 Watt


Gebruikseigenschappen

 • Display: Ja, met tft toetsen
 • Gebruikersprofielen op te slaan: Ja
 • App: Ja J.O.E ®, optioneel Smart Connect
 • Koffiemolen: Ja
 • Kopjeswarmer: Optioneel
 • Waterreservoir afneembaar: Ja
 • Standby functie: Ja
 • Automatisch uitschakelen: Ja


Schoonmaken van de Jura WE6

 • Onderhoud zetgroep: Wordt uitgevoerd door automatisch reinigingsprogramma
 • Waterhardheid instelbaar: Ja
 • Waterfilter: Optioneel, 1 Claris Smart-filter
 • Ontkalkingsprogramma: Na melding automatisch, met ontkalkingstabletten
 • Lekbak uitneembaar: Ja
 • Schoonmaakindicatie: Ja
 • Reinigingsprogramma automatisch: Ja.
Jura WE6 Professional

Bekijk de dagprijsWat kost de Jura WE6

Iemand die regelmatig een koffievariatie drinkt, kan weinig met deze Jura WE6. Hen raden we aan te kijken naar een Jura ENA 8. Zo op het eerste gezicht zijn Jura koffiemachines niet goedkoop. Als je echter kijkt naar de kwaliteit van de koffie, de gebruikte materialen en de service van Jura, is het apparaat de uitgave zonder meer waard. Daar waar je twee keer een goedkope koffiemachine moet kopen, kun je met de Jura WE6 jaren en jaren achtereen, van een heerlijke kop koffie genieten.


Bekijk de dagprijs


Conclusie

Het is algemeen bekend dat de Jura koffiemachines tot de betere koffieapparaten behoren. Daarbij hebben de toestellen een lange levensduur, kunnen ze tegen een stootje en heeft Jura een goede serviceverlening. Ben je een zwartdrinker of je wilt op de werkvloer geen gedoe met het schoonmaken van een melksysteem, is dit een hele goede keuze. Wanneer immers je werknemers een goede kop koffie kunnen drinken, is de sfeer op de werkvloer ook al gauw beter.Andere Jura koffiemachines

Het Jura assortiment van professionele koffiemachines, bestaat uit 9 apparaten. Ze hebben machines, met voor elk wat wils. Van basic machines, voor alleen zwarte koffie, tot doorontwikkelde apparaten die elke gewenste koffiespecialiteit, met uiterste precisie bereiden.


Jura WE8


Jura WE8

De Jura WE8 is de doorontwikkelde versie van de WE6. Hij is eveneens geschikt voor een productie van zo’n 30 kopjes per dag. De bediening is vrijwel eender als de WE6, met dat verschil dat de WE8 tevens beschikt over een melkfunctie.


Jura X6


Jura X6

De jura x6, een fijn groot espressoapparaat dat een adviescapaciteit van 80 kopjes koffie per dag heeft. Hij maakt geen melkspecialiteiten, maar is wel voorzien van de nieuwste hightech snufjes om een zo perfect mogelijke kop zwarte koffie te bereiden.


Jura X8


Jura X8

Zoals dat bij de WE modellen is, geldt voor de Jura X8, dat het de melkversie is van de X6. Net als de X6 maakt hij met gemak 80 kopjes koffie per dag. Vanzelfsprekend van een uitstekende kwaliteit en eveneens op afstand te bedienen.


Jura X10


Jura X10

Zoek je een alleskunner die ook nog eens zo’n 80 kopjes koffie per dag maakt, dan is de Jura X10 voor jou gemaakt. Met een bonenvak voor 1 kilo bonen en een waterreservoir van 5 liter, is dit een kanjer die je op elke werkvloer hebben wilt.


Jura Giga X3


Jura Giga X3

Met de Giga X3 gaat Jura nog een stapje verder. Maar liefst 34 soorten koffie, verdeelt over 150 kopjes per dag, maakt deze budgettopper. Hij is misschien niet helemaal uitgerust volgens de laatste technologische trends, maar dat maakt zijn koffie niet minder lekker en daar gaat het tenslotte om.


Jura Giga X3c


Jura Giga X3c

De Jura Giga X3c is identiek aan de Jura Giga X3, met dat verschil dat deze machine geen waterreservoir meer heeft en je hem direct kunt aansluiten op de waterleiding.


Jura Giga X8


Jura Giga X8

Met de Jura Giga X8 maak je met gemak tot 150-200 koppen koffie per dag. In totaal maakt hij automatisch 32 koffiespecialiteiten. Het apparaat is uitgerust met een dubbel bonenvak, keramische koffiemolens en een 5 liter waterreservoir.


Jura Giga X8c


Jura Giga X8c

Net als bij de X3 koffiemachines van Jura is de X8c uitgebreid met een aansluiting voor waterleiding. Voor de rest is hij gelijk aan de X8.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen