Het grote nieuws is hier, je bent zwanger! Je gezin staat op het punt te groeien, tot je grote vreugde… maar je hebt veel vragen! Als verschillende voedingsmiddelen niet worden aanbevolen voor zwangere vrouwen, hoe zit het dan met de consumptie van cafeïne? Gaan koffie en zwangerschap samen?
Er zijn veel studies over dit onderwerp verricht en zij zijn het allemaal over twee punten eens. Overmatige cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het welzijn van de aanstaande moeder. Daarom is het belangrijk de consumptie te beperken. Wij leggen alles in detail uit in dit artikel.
Lager dan normaal geboortegewicht
In 2018 bleek uit een groot onderzoek in Noorwegen bij 60.000 zwangere vrouwen dat overmatig koffiegebruik een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de foetus.
Uit het onderzoek bleek dat een inname van meer dan 200 mg cafeïne per dag het risico op het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht verhoogt.
Hoewel dit effect niet ernstig is voor een baby van normale grootte, kan het dramatisch zijn voor een zuigeling met een laag geboortegewicht.
Ter herinnering: een baby met een laag geboortegewicht heeft een verhoogd risico op stoornissen in de warmteregeling en de stofwisseling. Deze achterblijvende groei kan zelfs de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in de kindertijd en op volwassen leeftijd bevorderen.
Andere studies hebben aangetoond dat koffieconsumptie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap het risico op een miskraam aanzienlijk verhoogt.
Er is echter geen verband vastgesteld tussen vroeggeboorten en cafeïneconsumptie bij zwangere vrouwen.
Stoornissen in de ontwikkeling van de hersenen van de baby
Cafeïne is mogelijk giftig voor de baby. Deze krachtige psychotrope drug kan de placentabarrière overschrijden en het zenuwstelsel van de foetus bereiken, dat nog niet over de enzymen beschikt om het te elimineren. Een overmatige hoeveelheid koffie kan dus schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.
In dit verband heeft INSERM (het Franse nationale instituut voor gezondheid en medisch onderzoek) een studie verricht naar het effect van cafeïne op zwangere muizen. De onderzoekers voegden koffie toe aan de drankjes van de knaagdieren, wat overeenkomt met 2 of 3 kopjes bij mensen.
Uit dit onderzoek bleek dat de muizen veel meer last hadden van geheugenproblemen, maar ook van epileptische aanvallen. Christophe Bernard, auteur van de studie, zegt dat er slechts 2 tot 3 koppen koffie nodig zijn om “de zich ontwikkelende hersenen te beïnvloeden, wat leidt tot een grotere vatbaarheid voor epileptische aanvallen en geheugenproblemen bij het nageslacht”.
Dit is uiteraard een dierlijke studie, maar zij doet de vraag rijzen naar het effect van koffieconsumptie tijdens de zwangerschap op de mens.
Koffie en zwangerschap: meer ongewenste effecten op de aanstaande moeder
Naast de risico’s voor de baby wordt de aanstaande moeder ook blootgesteld aan ongewenste effecten van cafeïnerijke dranken. De hormonale veranderingen die de zwangere vrouw ondergaat, verstoren de eliminatie van cafeïne, die steeds trager verloopt. De effecten van cafeïne, zoals hartkloppingen, hoofdpijn en nervositeit, worden daardoor vertienvoudigd.
Tijdens deze periode van verandering zult u waarschijnlijk wat ongemak ervaren in uw dagelijks leven: misselijkheid, brandend maagzuur, braken, enz. Het drinken van koffie kan al deze problemen verergeren, vooral als u er vatbaar voor bent.
Sta je op het punt een baby te krijgen? Verhinderen hormonen en lichamelijke veranderingen u om een rustige nachtrust te hebben? Het is duidelijk dat koffiedrinken tijdens de zwangerschap de slaapstoornissen versterkt en de slapeloosheid verergert. Het lijkt dan ook verstandig om uw consumptie te beperken.
Tot slot staat cafeïne ook bekend om zijn vochtafdrijvende werking. Afgezien van het feit dat u daardoor vaker naar het toilet moet, leidt het vochtverlies tot een vermindering van het ijzergehalte in het bloed. Dit mineraal is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat het ervoor zorgt dat het bloedvolume van de baby voldoende zuurstof krijgt, waardoor een gezonde ontwikkeling van de baby wordt gegarandeerd.
Aanbevelingen voor cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap
De normen van de Wereldgezondheidsorganisatie
Gezien de gevaren van koffieconsumptie tijdens de zwangerschap raadt de Wereldgezondheidsorganisatie zwangere vrouwen aan niet meer dan 300 mg koffie per dag te gebruiken, d.w.z. ongeveer 2 tot 3 kopjes.
Natuurlijk moet rekening worden gehouden met elke bron die cafeïne bevat:
- koffie;
- thee
- chocolade; energiedranken
- energiedrankjes;
- wat frisdrank.
Tips voor toepassing
Bent u een koffieliefhebber en wilt u niet helemaal stoppen met koffie drinken? Geen paniek, hier zijn enkele tips die u kunt toepassen tijdens uw zwangerschap (wij raden u echter aan te investeren in een goed koffiezetapparaat om te kunnen profiteren van kwaliteitskoffie):
- Neem 2 à 3 kopjes filterkoffie per dag, bij voorkeur arabica;
- kies voor cafeïnevrije koffie met een laag cafeïnegehalte, ongeveer 2 mg per kopje;
- de voorkeur geeft aan een espresso, is de hoeveelheid koffie en de zettijd korter dan bij een filterkoffie.
Koffie en borstvoeding
Is je baby er eindelijk en wil je borstvoeding geven? Misschien komt u in de verleiding om een kop koffie te nemen tegen de vermoeidheid, maar dat moet nog even wachten!
De cafeïne die de moeder binnenkrijgt, gaat over in haar moedermelk en wordt doorgegeven aan de baby. Net als tijdens de zwangerschap is het raadzaam om tijdens de borstvoeding cafeïne met mate te consumeren.
Als u te veel inneemt, kunt u merken dat uw baby moeilijk in slaap valt, braakt en abnormaal onrustig is. Let op het gedrag van uw baby tijdens de borstvoeding en volg vooral uw instinct!
De conclusie is dat koffieconsumptie tijdens de zwangerschap moet worden beperkt
Koffie en zwangerschap zijn verenigbaar, op voorwaarde dat u de 300 mg per dag niet overschrijdt. Aangezien cafeïne wordt doorgegeven via de placenta en ook in moedermelk, moet u bedenken dat wanneer u uw koffie drinkt, uw baby daar ook van profiteert.
Maak je geen zorgen, zodra je baby er is en je klaar bent met borstvoeding geven, heb je genoeg tijd om van je favoriete koffie te genieten! En hoe kun je dat beter doen dan met je eigen koffiezetapparaat thuis?
- Is koffie goed of slecht voor je?
- Koffie en zwangerschap: waarom moet je zo snel mogelijk stoppen?
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle