Sommige vragen kunnen gênant zijn om te stellen. Ja, je bent een koffieliefhebber, maar je hebt misschien een term geleerd voordat je de betekenis ervan volledig begreep. Dat kan geen kwaad, en we zijn hier om u te vertellen dat er geen gênante vragen zijn als het om koffie gaat.
Dus wat is het verschil tussen koffie en espresso?
Wacht, is espresso geen koffie?
Ja, want koffie is de vloeistof die uit de boon wordt gehaald, niet de bereiding. Je kunt een goed kopje espresso krijgen door een specifieke bereiding van robusta of arabica koffiebonen.
Denk aan alle verschillende manieren waarop u koffie bereidt. Er is French press koffie, gietkoffie, stoofpotpercolatorkoffie en nog veel meer. Dus alle espresso is koffie, maar niet alle koffie is espresso.
Espresso is geen andere koffieboon, hoewel branders een speciaal proces kunnen hebben voor bonen die bestemd zijn om espresso te worden. In feite kunnen branders de voorkeur geven aan het gebruik van hoogwaardige robusta-bonen om een extra cafeïnestoot te geven.
Het grote verschil tussen koffie en espresso
Als het erop aankomt, is de bereiding van espresso wat het echt onderscheidt. Andere bereidingswijzen hebben tijd nodig omdat ze afhankelijk zijn van de langzame filtering van het warme water door het terrein. Dit betekent enkele minuten tussen u en een vers kopje koffie.
Espressomachines zorgen voor druk en schieten bijna kokend water door fijngemalen koffiebonen die in cakes zijn verpakt. Deze methode geeft u in minder dan dertig seconden een complexe, aromatische en met cafeïne gevulde shot koffie.
Natuurlijk heb je geen dure machine nodig. Het maakt de bereiding alleen gemakkelijker en nauwkeuriger. Dus niets houdt je tegen om te leren
hoe je espresso kunt maken zonder een espressomachine. Vergeet niet dat het extra werk voor u betekent!
Druk
De hendel van een espressomachine is de schakelaar voor pure koffiemagie. Druk is niet alleen de hoeksteen van het snel zetten, maar helpt ook bij het ontwikkelen van de crema en het verspreiden van rijke koffieoliën in de uiteindelijke espressoschot.
Gefilterde koffie is afhankelijk van de zwaartekracht om het water door de grond te drijven en zo een kopje koffie te maken. Als u een Moka-pot of zelfs een Franse pers gebruikt, is de werkelijke druk die op het water en de koffie wordt uitgeoefend verwaarloosbaar als u in atmosferische bars meet.
Veel espressomachines zijn standaard ingesteld op negen bars, wat ongeveer overeenkomt met 130 pond per vierkante inch ( psi). Om dat cijfer in perspectief te plaatsen, zou je bijna 300 voet diep in de oceaan moeten duiken om een optimale espressodruk te ervaren.
Het is een ton aan druk en het verklaart waarom de espresso zo snel zo sterk brouwt.
Koffiedik
Na de druk is de grootte van het koffiedik van het grootste belang. Wij raden over het algemeen verse, medium gemalen bonen aan bij het zetten van uw koffie met een druppelfilter of percolator.
Bij een normale zetbeurt zorgt grover gemalen koffie voor een evenwicht tussen het vrijkomen van heerlijke koffiesmaken zonder verspilling of het oplossen van de partikels – te veel verzadiging in de maling maakt de koffie bitterder.
Maar espresso is anders. De eigenschappen van de koffiekoek, ook wel het koffiebed genoemd, bepalen hoe goed de espresso wordt geëxtraheerd. De kleinere maling stelt meer oppervlakte van de bonen bloot aan water. Dit betekent dat er efficiënter kan worden gezet door het korte infusieproces.
Natuurlijk kunnen te fijne gronden het brouwproces verstoppen of vertragen. Dat komt omdat het koffiebed opzwelt als het wordt blootgesteld aan water, dankzij de druk en de onoplosbare koolhydraten op basis van suiker die zich tijdens het branden ontwikkelen.
Het is dus een goede balans tussen de kleine en middelgrote gronden bij het zetten van espresso.
Anatomie van een Espresso Shot
Als je Italiaans bent of tijd hebt doorgebracht in een espressobar (ja, ze bestaan!), dan weet je hoe een espressoschot eruit ziet.
Traditioneel wordt dit donkere brouwsel geserveerd in een bescheiden porseleinen kopje dat nauwelijks 50 milliliter (ongeveer 1,6 ons) kan bevatten. Goed bereid, wordt het bedekt met een dikke laag bruine, bruisende crema, of de heilige graal van koffieschuim.
De crema
Dit heerlijke schuim is de primaire visuele indicator van een goed geëxtraheerde espresso. Wanneer er water onder druk in de koffiekoek wordt geperst, worden er verschillende reacties verwacht:
- Meer delicate koffieoliën mengen zich met het hete water.
- Door de blootstelling aan de druk wordt de boon ontgast, waardoor de kooldioxide die bij het branden wordt opgevangen, ontsnapt.
- Bicarbonaat-ionen in het water ondergaan een chemische reactie van de plotselinge blootstelling aan een evoluerende pH-waarde van de koffiecake.
- Door de plotselinge verandering van een hogedrukomgeving (de machine) naar een lagedrukomgeving (het kopje) kan het kooldioxide door de wanden van de espressocellen en de bubbels heen breken.
Al deze krachten komen samen om de toplaag van de espressoschot te creëren. Over het algemeen kan de crema zo’n 40 minuten blijven hangen… als je shot zo lang duurt. Immers, espresso is Italiaans voor expressie, zoals in deze espresso is gemaakt voor het uitdrukkelijke doel van u het drinken van het zo snel mogelijk.
De espresso
De eigenlijke espresso onder de crema heeft bij een goede bereiding een unieke, rijke smaak, een fluweelzacht mondgevoel en een aromatische geur. De kortere periode van blootstelling aan water trekt minder zuur aan dan bij andere brouwmethodes, terwijl toch 60% tot 70% van de cafeïne in het laatste kopje blijft zitten.
Dus ook al duurt het brouwen van espresso slechts 30 seconden, toch levert het een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne op. Het proces bewaart ook meer vluchtige en aromatische koffieoliën die je niet in je gewone kopje koffie zult vinden.
Is espresso slecht voor u?
Het korte antwoord is nee. Espresso heeft, net als zwarte koffie, eigenlijk veel meer gezondheidsvoordelen dan nadelen. Op een vrij basaal niveau is espresso hoog in antioxidanten en laag in calorieën, wat een aantal vrij duidelijke voordelen oplevert.
Bovendien is aangetoond dat espresso het langetermijngeheugen, de concentratie en de stemming verbetert. Studies hebben ook gesuggereerd dat espresso het risico op een beroerte en type 2 diabetes kan verminderen. Bovendien gebruiken sommige mensen espresso om hun trainingsprestaties te verbeteren. Het is dus veilig om te zeggen dat dit drankje de gezondheid van mensen niet echt ruïneert.
Echter, een van de grootste, meest voor de hand liggende voordelen van espresso is eigenlijk wat wordt beschouwd als het grootste nadeel: de cafeïne. Hoewel cafeïne verantwoordelijk is voor de zeer gewilde energieboost, is er eigenlijk een grens aan hoeveel je zou moeten drinken.
Hoeveel cafeïne zit er in een shotje espresso?
Terwijl slechts één dubbel shot espresso geen ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van de meeste mensen, kan er te veel van worden gedronken. Het is bekend dat cafeïne slapeloosheid veroorzaakt en de symptomen van angst vergroot. Bovendien kan overmatige cafeïne leiden tot hoge bloeddruk.
Aan de zonnige kant heeft espresso eigenlijk slechts ongeveer 60 mg cafeïne per schot, wat minder dan 1/4 van de totale aanbevolen dagelijkse inname is. Vergelijk dat met de 95 mg in elke 8 oz koffie (de meeste mensen drinken 12 oz), krijg je eigenlijk minder dan de ochtenddruppelende bemanning.
Dus terwijl het chuggen van 5-7 shots espresso uw hart in een tizzy zou kunnen krijgen, zal het consumeren van espresso op verantwoorde wijze u waarschijnlijk meer helpen dan dat het u pijn doet. Echter, zoals altijd, moet u zich bewust zijn van hoe uw lichaam reageert op stoffen als cafeïne en het consumeren of onthouden van het dienovereenkomstig.
Hoe drink je espresso?
Laten we beginnen met het bestellen van de espresso. Als je om een espresso vraagt in je plaatselijke winkel, is de kans groot dat je eigenlijk een dubbel shot, of doppio, geserveerd krijgt. Sommige winkels zullen echter vragen of je een enkele of dubbele espresso wilt. Als het de enige koffie is die je vandaag drinkt, ga dan voor een dubbele.
Het maakt niet uit waar je voor gaat, je espresso moet uitkomen in een keramisch demitasse kopje. Ook zal het waarschijnlijk met water worden geserveerd. Zo niet, dan is het een goed idee om wat te krijgen. Het doel van het water is om uw pallet te reinigen voor de heerlijke espresso die u gaat drinken.
Nu, we zijn op weg naar de crema. Je hebt een paar verschillende opties hier. Sommige mensen kiezen ervoor om het bruine schuim af te romen om de nogal zure smaak te vermijden. Andere mensen kiezen er echter voor om het gewoon door te roeren voordat ze gaan drinken.
Over roeren gesproken, dat moet je waarschijnlijk toch doen. De dikkere, stroperige stukjes zullen vaak naar de bodem zinken, waardoor de smaak lichter en helderder wordt. Daarom, als je een meer gebalanceerde beker wilt, geef hem dan een lekker klein beetje roeren.
Nu is het tijd om te drinken! Het grootste ding is om het niet te nemen als een schot van alcohol. In plaats daarvan, drink dit drankje langzaam. Let op het smaakprofiel, het aroma, de nasmaak, en zorg ervoor dat je echt het meeste uit de ervaring haalt. Zorg er vooral voor dat je geniet.
Espressokenner worden
Als je echt geïnteresseerd bent in de cultuur en de smaken van espresso, is er geen alternatief voor een barista die weet wat hij doet. Het brouwen van espresso is evenzeer een kunst als een wetenschap, zelfs met machines die nauwkeurig druk kunnen uitoefenen op perfect verwarmd water.
Je kunt thuis een goede espresso maken, maar het is altijd leuk om te weten waar je naartoe wilt. Bezoek daarom uw plaatselijke koffieshop of een bekwame barista om het verschil te ervaren dat een geoefende espressobrouwer maakt.
Naast een straight shot zijn er verschillende koffiestijlen die afhankelijk zijn van de toevoeging van espresso. De meeste zijn Italiaans – wat niet verwonderlijk is, want het is de geboorteplaats van de espressomachine.
Soorten espresso shots
Naast je normale shot, ontwikkelde barista’s in de hele twintigste eeuw andere, vaak meer cafeïnehoudende manieren om van espresso te genieten.
- Doppio: In principe een dubbel schot, dit drankje bevat 60 ml-of twee ons espresso.
- Ristretto: Dit drankje is geen driedubbel shot zoals de naam doet vermoeden. Het bestaat uit geconcentreerde espresso met een gewicht van net onder een ons.
- Lungo: Net als doppio bevat dit drankje twee ons espresso. In tegenstelling tot de doppio, is het meer geconcentreerd.
- Macchiato: Het is niet de gigantische koffiehuis drank die je je voorstelt. De klassieke versie is twee ons espresso met een scheutje geschuimde melk.
- Café Noisette: Deze double shot is een mix van twee ons espresso en een ons gestoomde melk.
Drankjes op basis van espresso
Naast shots heeft u ook een verscheidenheid aan bekende en creatieve dranken op basis van espresso.
- Cappuccino: Deze geliefde drank is twee ons espresso met nog eens twee ons gestoomde melk en afgewerkt met twee ons opgeschuimde melk.
- Droge Cappuccino: Net als een cappuccino heeft de droge versie gelijke delen espresso en geschuimde melk. Het laat de gestoomde melk aan het eind gewoon staan.
- Americano: Nog steeds niet je gewone
- Druppelkoffie: deze drank is twee ons espresso gemengd met drie ons heet water.
- Affogato: deze koffie lijkt meer op een dessert dan op een ochtenddrankje. Het is gemaakt met twee ons espresso en drie ons vanille-ijs.
- Breve: Rijk en romig, breve is een mix van twee shots espresso en drie shots van half en half.
- Mokka: De perfecte remedie voor een chocoladehonger, deze drank is 60 ml espresso, 50 ml chocolade en 30 ml gestoomde melk.
- Café Con Hielo: Dit is de ijskoffievariant van de espresso. Het is gewoon 50 ml espresso geserveerd over ijs.
- Con Panna: Nog een dessert espresso, con panna wordt gemaakt met twee ons espresso met drie ons slagroom.
- Plat wit: Met twee ons espresso tot vier ons gestoomde melk kan dit drankje wat smakelijker zijn als je geen fan bent van een sterke koffiesmaak.
- Latte: Deze drank is een mix van twee ons espresso en tien ons gestoomde melk. Het is bedekt met de kleinste hint van gestoomde melk.
De coffeeshops in de keten bieden u misschien andere versies van deze espressodranken aan, maar dit zijn de klassieke manieren om deze heerlijke koffie te ervaren.
Espresso Uw liefde voor koffie
Er gaat niets boven een eeuwenoude koffietraditie. Nu je het grote verschil kent tussen koffie en espresso, ben je klaar om je te verdiepen in de rijke en prachtige variëteiten van deze specialiteit.
Ga er op uit en verken uw lokale espresso-aanbod – als u geluk heeft, vindt u een espressobar in Italiaanse stijl bij u in de buurt. Als er niets in de buurt is, is het nu misschien tijd om te gaan experimenteren.
Gelukkige Caffeïnering!
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle