logo

Melk opschuimen zonder melkopschuimer

Ben je verliefd op cappuccino's of lattes? Wilt u deze schuimende melk thuis maken maar heeft u geen goede melkopschuimer?

Wat als ik je vertel dat je dat nog steeds kan? Nu meteen! Ik durf te wedden dat je ten minste een hulpmiddel in je keukenkastje hebt om wat authentiek melkschuim te maken.

melk opschuimen zonder melkopschuimer

Geloof je me niet? Nou, heb je ofwel een ...

 • Melkkan
 • Blenderfles
 • Handmixer of garde
 • Franse pers

Ja? Alsjeblieft, ik heb het je gezegd! Je kunt je eigen melk thuis opschuimen!

In al mijn testen gebruikte ik koude 2% melk direct uit de koelkast! Zoals je kunt zien in de volgende video, die je hopelijk bekijkt, meestal met groot succes.

Als ik deze tests had herhaald met warme melk om te zien wat voor schuim ik krijg, zou ik hoogstwaarschijnlijk meer melk in mijn lichaam hebben dan bloed na de smaaktests.

Wat ik echter onbedoeld heb getest, is het opschuimen van melk op kamertemperatuur. Ik heb de melk per ongeluk te lang op de toonbank laten staan en kon daardoor geen enkele bel vinden nadat ik meer dan een minuut als een gek had geschud!

Om te slagen in het opschuimen van melk zonder schuim, is het het makkelijkst om ijskoude melk te gebruiken!

Bij kamertemperatuur ontstaat geen schuim, hoe lang je ook schudt, dus verspil je tijd niet!

Als u meer wilt weten over hoe schuimende melk eigenlijk werkt vanuit een scheikundig oogpunt, raad ik u aan Milk Foam te lezen: Textuur en stabiliteit creëren (1) door de Special Coffee Chronicle.

Maar natuurlijk, als u klaar bent met mijn post, graag!

Blijf lezen en in minder dan 15 minuten geniet u van uw eerste cappuccino met schuimend, romig melkschuim dat u thuis heeft gemaakt - in uw eentje!

De melkschuimkruik - Schudden, schudden, en schudden

melkschuimkruik

Ik heb verschillende maten containers geprobeerd en naar mijn mening, hoe groter de container is, hoe gladder het melkschuim zal worden. Daarom raad ik je aan om een grote, lege kan te bewaren.

Je krijgt echter meer een bruisend melkschuim, niet zozeer een romige schuimende melk als met de franse pers, maar later meer.

Voeg nu zoveel melk toe als je nodig hebt. Omdat de kan groot genoeg is, hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel het melkvolume zal toenemen.

De volgende stap is om te schudden alsof de wereld morgen eindigt - gedurende minstens 30 seconden! Giet het melkschuim in een glas en verwarm het in de magnetron gedurende 30-60 seconden.

Let op en let goed op uw melk!

Nadat de melk is opgewarmd, is het slechts een kwestie van seconden totdat het schuim opstijgt en overkookt. Stop de magnetron onmiddellijk!

Nu is het aan u hoe glad u uw melkschuim wilt hebben.

U kunt het eruit halen en in uw bereide espresso gieten of andersom. Of u wacht even en herhaalt de verwarming in de magnetron.

Als de melk schuimig genoeg is geworden, legt u het een paar seconden opzij, zodat het melkschuim zich kan scheiden van de melk zelf. Gebruik een lepel voor het schuim en voeg de rest van de melk toe aan uw sterk gezette koffie of espresso.

Deze methode is vrij eenvoudig, maar heeft enkele beperkingen.

Het schuim is niet zo romig en zorgt niet voor de gewenste microbellen. Bovendien is de melkkan niet zo gemakkelijk te vullen en te reinigen.

Maar hé, het is gratis.

BlenderBottle® - Minder schudden met een kleine helper

BlenderBottle

Bekijk de dagprijs

Het maken van melkschuim met een B lenderBottle® (geregistreerd handelsmerk) is vergelijkbaar met de melkkan.

Echter, het voordeel van een BlenderBottle ten opzichte van een melkkan is, dat het makkelijker is om de melk te gieten omdat de opening groter is.

Hierdoor is het ook veel gemakkelijker schoon te maken, zowel in de gootsteen als in de vaatwasser.

De BlenderBottle wordt geleverd met de gepatenteerde BlenderBall die perfect is om shakes, dressings, pannenkoekbeslag of in ons geval om melk op te schuimen te mengen. Vergeet niet om ook hier ijskoude melk uit de koelkast te gebruiken, anders zie je geen enkele luchtbel.

Giet de melk in de blender en schud deze, net als de melkkan, tot je sterren ziet. Alsjeblieft niet :-). Verhit de romige melk in de magnetron en dat is het!

Als je geen BlenderBottle hebt, is er een andere optie:

Een theeball-infuus maakt van een gewone shakerfles een perfecte melkopschuimer voor romige cappuccino's!

handmixer of Whisk - Romig melkschuim zonder dat het zweet breekt

handmixer

Bekijk de dagprijs

Een staafmixer of garde is een geweldig hulpmiddel en supergemakkelijk om een gladde melkkap voor uw cappuccino te krijgen.

Ik kreeg de beste resultaten als ik de melk in een smalle maar grote bak goot om het melkschuim te laten opstijgen.

Als je een staafmixer gebruikt, zorg er dan voor dat je de kop van de staafmixer langzaam omhoog brengt totdat je het bruisende geluid hoort, zodat er lucht in de melk kan worden geduwd. Breng de staafmixer voorzichtig omhoog en omlaag totdat de melk ongeveer verdubbeld is.

Verwarm het in de magnetron en giet het in uw espresso.

Melk opschuimen met een Franse pers

Franse pers melk

Bekijk de dagprijs

Het beste voor het laatst bewaren: de Franse pers!

Als u de gelukkige eigenaar bent van een en er uitsluitend koffie mee hebt gemaakt, moet u echt proberen om melk te schuimen!

Het is zo eenvoudig en creëert geweldige romige, schuimende melkschuim. Ik was onder de indruk en verwachtte deze kwaliteit van opgeschuimde melk niet.

Ik zal het kort houden omdat je de resultaten in de video kunt zien.

Het enige wat je nodig hebt is om ijskoude melk in de Franse pers te gieten en de zuiger ongeveer 20-30 keer te duwen of totdat de melk verdubbeld is in omvang. Je moet eigenlijk oppassen dat je niet te vaak duwt, anders wordt het melkschuim te stijf.

Wat we willen is een authentieke cappuccino. Dit betekent dat je de melk gewoon in de koffie moet kunnen gieten zonder dat je een lepel nodig hebt.

De volgende stap is het opwarmen in de magnetron en u te verbazen over de kwaliteit van het melkschuim. Ik zou het gewoon uit de pers kunnen scheppen en de koffie helemaal kunnen vergeten.

Als je zowel je koffie als melkschuim in de Franse pers maakt, stel ik voor om te beginnen met de koffie, want het duurt ongeveer 4-6 minuten tot hij is gezet.

Beste melk voor schuim - Melk snorren gegarandeerd

Om jezelf te verwennen met het perfecte melkschuim, maakt het niet echt uit wat voor soort melk je gebruikt. Het gaat erom hoe je het klaarmaakt.

Als u een van de methoden die ik hierboven heb beschreven uitprobeert, zou ik vetarme of magere melk aanbevelen omdat het gemakkelijker is om te slagen.

Hele melk heeft meer vet, dat is zwaar en duwt daarom de bubbels naar beneden.

En nogmaals ter herinnering, ik raad u aan om ijskoude melk direct uit de koelkast te gebruiken en op te warmen nadat u het hebt opgeschuimd.

De Veganistische Cappuccino - Beste Niet-Melk voor Cappuccino

Of u nu een lactose-intolerantie heeft of gewoon niet van zuivelmelk houdt, het betekent niet automatisch dat u niet kunt genieten van een heerlijke cappuccino of latte.

Hieronder vindt u vier zuivelvrije alternatieven en hun verschillende melkschuimresultaten.

Amandelmelkschuim

 • Goede resultaten
 • Geen verzadigde vetten
 • Creëert stijf schuim

Rijstmelkschuim

 • Goede resultaten
 • Geen verzadigde vetten
 • Creëert stijf schuim - geen microbellen

Kokosmelk Schuim

 • Zeer goede resultaten
 • ~2% verzadigde vetten
 • pluizig schuim

Sojamelk Schuim

 • Goede resultaten
 • ~2% verzadigde vetten
 • Beste schuimresultaten

Melkschuim Vs. Gestoomde melk - Is er een verschil?

Schuim kan worden gecreëerd door lucht in de melk te injecteren totdat deze romig of stijf wordt.

Stomen aan de andere kant is gewoon het verwarmen van de melk. meestal met een melkopschuimer. In dit geval is het niet te vermijden om wat extra schuim te krijgen.

Het verschil lijkt ons misschien verwaarloosbaar, maar alleen als u de juiste soort melk gebruikt - opgeschuimd of gestoomd - kunt u uw drankje cappuccino of latte noemen.

Kijk naar de lijst hieronder die moet verduidelijken welk type en hoeveel melk te gebruiken voor de meest populaire koffiedranken.

Onnodig te zeggen, dat u niet echt beide kunt doen, verwarmen en opschuimen, tegelijkertijd met onze handmatige methoden.

Gestoomde of geschuimde koffie - Hoe maak je koffiedranken op basis van melk?

Café Latte

Café Latte
 • 2 oz espresso
 • 6-10 oz gestoomde melk
 • motorkap van melkschuim

Cappuccino

Cappuccino
 • 2 oz espresso
 • 2 oz gestoomde melk
 • 2 oz melkschuim

Macchiato

Macchiato
 • 1 oz espresso
 • motorkap van melkschuim

Flat white

flat white
 • 2 oz espresso
 • 4 oz gestoomde melk

Mijn conclusie over schuimvorming

Het opschuimen van melk thuis opent de deur voor u om een verscheidenheid aan heerlijke koffiedranken te maken.

De duidelijke winnaar is de Franse pers op de voet gevolgd door de garde. Beide maken een echt glad en romig melkschuim met kleine microbelletjes.

Na mijn testen staat de BlenderBottle op de derde plaats achter de koffiepers en de garde maar voor de melkkan.

Het melkschuim is glad en romig maar niet zo perfect als met de franse pers of garde.

Eindelijk, de melkkan, die gebruikt kan worden als je gewoon meer wilt dan alleen maar gewone melk toevoegen aan je koffiedrankje. Maar verwacht niet dat het melkschuim te romig is. De bubbels zijn groter en het schuim is meer van een stijf en droog type.

Zoals u ziet heeft u geen nieuw gereedschap nodig, het enige wat u nodig heeft is dat u weet hoe u de melk op de juiste manier moet opschuimen! Vertel me eens, wat is je favoriete manier om melk op te schuimen? Deel het commentaar hieronder! U kunt hier ook leren hoe u thuis een latte kunt maken zonder een espressomachine.

© 2020 coffeelabs.be | Alle rechten voorbehouden. Privacy & Voorwaarden.