Koffiebier: een complete gids over dit vreemde smakelijke drankje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Koffiebier: een complete gids over dit vreemde smakelijke drankje

Veel mensen willen na een lange dag ontspannen met een koel drankje of twee. Bier is een populaire keuze, maar degenen onder ons die van de smaak van koffie houden, jones voor iets met een beetje meer cafeïne. Met koffiebier hoef je niet te kiezen. Blijf lezen om er meer over te weten te komen en hoe het is gemaakt.

Wat is koffiebier?

Na het behandelen van vele manieren om koffie te zetten, dachten we dat we het allemaal hadden gezien. Van je klassieke cold brew koffie tot nitro cold brew, we hebben tal van manieren verkend om van dit heerlijke drankje te genieten. Maar toen vonden we koffiebier.

Met een gemiddeld alcoholgehalte van ongeveer 4 tot 5% en een laag cafeïnegehalte is koffiebier een verfrissende cafeïnehoudende alcoholische drank om na een lange dag mee te ontspannen.

 

Koffie Bier

 

Een beetje geschiedenis

In de jaren 1990 brachten brouwerijen – zoals Dogfish Head Craft Brewery, New Glarus Brewing en Redhook Brewing – hun eerste stouts met koffie uit (1). En nadat het publiek, letterlijk, deze nieuwe combinatie had opgedronken, volgden andere brouwerijen. Adam Cieslak, hoofdbrouwer bij Maplewood Brewery, legt de aantrekkingskracht van koffie en bier uit.

Er is een heleboel soorten bonen en een heleboel methoden om die bonen te roosteren, wat resulteert in een breed scala aan smaken. Hierdoor kan koffie met succes worden verwerkt in zowat elke bierstijl.

Voor zover we kunnen zien, zal deze boozy, cafeïnehoudende combo niet snel verdwijnen. Mensen van alle generaties houden van hun bier en koffie. Craft stout heeft een wereldwijde markt van $ 623 miljard, en craft porter is nog eens $ 108 miljard. Voeg dat toe aan de groeiende populariteit van speciale koffie en je hebt een recept voor dranksucces (2). In feite begint speciale koffiewijn trend te worden.

Millennials en Gen Z zijn de drijvende kracht achter de groei van deze drank. Ze zijn gepassioneerd door speciale koffie en ambachtelijk bier en zijn bereid om een premium prijs te betalen voor dranken zoals Starbucks ‘nitro cold brew, een koffiedrank met een Guinness-bierachtige textuur.

Bekijk deze video voor een blik op de kruising tussen specialty coffee en ambachtelijk bier:

(embed)https://www.youtube.com/watch?v=7_0dOJsP-Rg(/embed)

Hoe wordt koffiebier gemaakt?

Koffiebier, of het nu een porter, stout of pils is, wordt op twee manieren gebrouwen (3). En nee, ze mengen niet zomaar koffie en bier samen in een fles.

Een optie is voor ambachtelijke bierbrouwers om verschillende soorten graan te roosteren om de enigszins bittere, complexe, zoete tonen van gezette koffie na te bootsen.

De pils, porter of stout is op smaak gebracht met deze granen met koffiesmaak, maar bevat geen echte koffie of cafeïne.

De tweede methode om deze drank te maken, omvat het toevoegen van koffie aan de whort, de vloeistof met eenvoudige suikers uit de gebrande tarwe, tijdens de puree- of fermentatiefasen. Hoewel je gezette koffie in deze drank kunt gebruiken, geven veel brouwerijen er de voorkeur aan om de zoete, zachte smaken van een cold brew-concentraat te mengen met de donkere, chocoladeachtige smaken van een porter of stout.

Laatste gedachten

Als je een drankje na het werk nodig hebt dat je niet te zenuwachtig maakt van cafeïne of gezoemd van drank, is koffiebier de perfecte keuze voor je happy hour. Combineer het met een stevig steak-and-potatoes-diner of met zwierige – zoet en pittige – vleugels om elke dag op een opbeurende noot te eindigen.

Heb je deze drank geprobeerd? Geef je de voorkeur aan koffie stouts of porters? Stuur ons hieronder een reactie, volg ons op Instagram of maak contact met ons in onze Home Grounds Facebook-groep.

Veelgestelde vragen

Zit er cafeïne in koffiebier?

Ja en nee. Terwijl sommige koffiebieren echte koffie bevatten, bootsen anderen alleen de smaak van koffie na met verschillende soorten donker gebrand graan. Om het cafeïnegehalte in elke drank te bepalen, is het altijd een goed idee om het etiket te lezen en er op verantwoorde wijze van te genieten.

Welke soorten bier worden gebruikt in koffiebier?

Porters en stouts zijn de soorten bier die het vaakst worden gebruikt om koffiebier te maken. Porters zijn zoeter en worden gebruikt om koffiebieren te maken die meer naar mokka’s smaken. Stouts zijn bitterder en leveren koffiebieren op die de natuurlijke bitterheid van een koffie versterken. Hoe dan ook, je zult merken dat koffiebieren een vol mondgevoel en een rijke smaak hebben.

Kun je thuis koffiebier maken?

Ja, je kunt make koffie bier thuis. Als je zelfgemaakt bier brouwt, combineer het dan met een hoogwaardig cold brew-concentraat tijdens het brouwen. Of je kunt een makkelijke koffiebiercocktail maken. Combineer eenvoudig een 1:1 verhouding van cold brew concentraat, of nitro cold brew, met een cold porter of stout naar keuze.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen