Kurkuma latte of turmeric : wat is het en hoe maak je het?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ken jij de kurkuma latte al? Kurkuma is een specerij dat voornamelijk uit India komt. Het wordt ook wel Indiase geelwortel genoemd en vroeger was het bekend onder de naam tarmeriek. Er worden veel goede effecten aan kurkuma toegeschreven en het wordt ook ingezet als medicijn.

Het drankje wordt ook wel gouden melk, turmeric latte of golden milk genoemd. Hieronder lees je meer over wat kurkuma latte is en hoe je het precies klaar kunt maken. Is kurkuma latte gezond en waarom zou het dan gezond zijn? Welke stofjes zitten erin?


Kurkuma latte

Waarom zou je voor kurkuma latte kiezen?

Er zijn zoveel verschillende soorten koffie die je kunt zetten. Waarom zou je dan speciaal voor de kurkuma latte kiezen? Een van de redenen is dat het echt even helemaal iets anders is. Zo zal jouw koffiemomentje niet snel gaan vervelen, want je hebt echt een afwisselende smaak gekozen. Bovendien vinden veel mensen kurkuma latte gewoon lekker. Maar er is nog een reden om hiervoor te kiezen. Kurkuma latte is gezond. De naam gouden melk is dan ook niet voor niets.


Waarom is kurkuma latte gezond?

Waarom is kurkuma latte zo gezond? Kurkuma is dus in principe geelwortelpoeder. Je kunt het in poedervorm bestellen, maar ook voor een kurkumamolen kiezen, zodat je het zelf kunt malen. Wanneer je gek bent op de smaak van kurkuma, dan is dat laatste beslist een aanrader. De smaak is hierbij namelijk net iets sterker.

In kurkuma zit het stofje curcumine. Curcumine is een antioxidant die kurkuma gezond maakt. Het is een stofje dat goed is voor je spijsvertering. Verder zit er in kurkuma het stofje choline. Dit helpt je lever om vetten te reguleren. In de Aryuveda schrijven ze nog veel meer gunstige gevolgen aan kurkuma toe. Kurkuma zou bijvoorbeeld helpen tegen koorts en infecties, maar ook bij reuma en leveraandoeningen. Ook wordt het veel gebruikt door patiënten met prostaatkanker. De effecten van kurkuma zijn echter niet wetenschappelijk bewezen.

Kies je voor een kurkuma latte, dan zou dit vooral na het eten een aanrader zijn. Het zorgt namelijk voor een betere spijsvertering, waardoor je na de maaltijd niet zo lang een vol gevoel hebt.


Kurkuma in combinatie met zwarte peper

Als je kurkuma op zichzelf staand inneemt, dan zijn de effecten minimaal. Het werkt wel, maar je benut niet de volle effectiviteit. Daarvoor moet je zwarte peper toevoegen. De stof curcumine wordt hier als het ware door geactiveerd. Kies je puur voor je gezondheid voor een kurkuma latte, gebruik dan altijd ook wat zwarte peper erbij. Zo wordt de kurkuma beter opgenomen in je lichaam.


Hoe maak je een kurkuma latte?

Voor een kurkuma latte heb je diverse ingrediënten nodig, het is belangrijk dat je deze in huis hebt voor een optimale smaaksensatie. Het kost je ongeveer 10 minuten om een kurkuma latte klaar te maken.

Deze ingrediënten heb je nodig voor een kurkuma latte of golden milk:


turmeric latte

 • 1 tl kurkumapoeder
 • 5 plakjes verse kurkuma (eventueel een half schepje meer poeder)
 • een snufje zwarte peper
 • 2 tl agavesiroop
 • 2 plakjes gember
 • 0,5 tl kaneelpoeder
 • 400 ml amandelmelk


Stappenplan voor het maken van een golden milk

Met het onderstaande stappenplan heb jij je golden milk of gouden melk zo gemaakt!


 1. Doe de amandelmelk in een klein pannetje.
 2. Voeg verse kurkuma, kurkumapoeder, zwarte peper, gember, agavesiroop en kaneelpoeder toe en roer dit goed door.
 3. Zet het pannetje op middelhoog vuur. Haal de gemberplakjes en kurkumaplakjes uit het pannetje voor het mengsel aan de kook is.
 4. Schuim de melk op met een melkopschuimer of garde.
 5. Doe de kurkuma latte in een glas en sprenkel hier lichtjes kaneelpoeder op, net zoveel als je zelf lekker vindt.


Als je deze handige stappen hebt gevolgd, is je kurkuma latte klaar!


Houd je niet echt van kurkuma?

Houd je niet zo van kurkuma, maar wil je het voor je gezondheid nemen? Er zijn zelfs kurkumacapsules beschikbaar. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon gebruiken tijdens het koken. Kurkuma kan vrijwel overal mee gecombineerd worden en smaakt bijvoorbeeld prima in combinatie met allerlei rijstgerechten. Ook met pastaschotels kun je prima kurkuma gebruiken. Denk er wel altijd aan om kurkuma dan te combineren met zwarte peper, zodat het beter werkzaam is.

Let op. Kurkuma geeft net als kerrie vervelende vlekken op kleding en oppervlakten. Zorg er dus voor dat je niet knoeit. Toch geknoeid? Haal de vlek dan zo snel mogelijk weg, zodat het niet in kan trekken.

Gerelateerd: hoe een espresso macchiato maken ?


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen