Latte vs. koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn


cafe latte macchiato

Een latte en een kopje koffie: de wereld houdt van beide. Een kopje van een van beide kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen. Of, op die moeilijke slaperige ochtenden, de enige manier om uit bed te komen.

Maar er is een verschil tussen een latte en koffie. Is het het warme water? Is het belangrijk om gestoomde melk te hebben? En is het hetzelfde als een cappuccino? En hoe zit het met espresso?

Er is een onderscheid tussen een latte en koffie en we zijn hier om te helpen vinden wat hen onderscheidt.

Laten we eens kijken naar de latte versus koffie showdown.

Wat is een latte?

Een caffe latte, net als andere espressodranken zoals cappuccino of macchiato, wordt gemaakt met espresso en melk. Het maken van espresso gebeurt met behulp van een espressomachine door druk uit te oefenen op fijngemalen koffie, in combinatie met bijna kokend water.

Een latte wordt normaal gesproken bereid door een combinatie van ongeveer 1/3 espresso, 2/3 gestoomde melk en een klein laagje microschuim erbovenop. Vaak zal de barista in uw favoriete café u vragen of u één shot espresso wilt of twee shots in uw latte. Het wordt dan geserveerd in een hoog kopje, vaak 8oz groot.

De melk in lattes maakt het romig en heerlijk! En omdat er meer melk in lattes zit dan in cappuccino’s, die meestal gemaakt zijn van espresso en geschuimde melk, is een latte een zwaardere drank.

Net zoals het toevoegen van chocoladestof aan de bovenkant van een cappuccino, kan een bekwame barista een latte met lattekunst erbovenop een tulp of een hartje maken met de gestoomde melk. Kan je het drinken zonder de latte-kunst te verpesten? Het is een hele uitdaging.

Koffie is niet zomaar een espresso


koffie latte

Terwijl de term “koffie” gebruikt zou kunnen worden om alle cafeïnehoudende dranken te beschrijven, gaan we hier wat specifieker te werk. Het komt allemaal neer op de bereidingswijze die u kiest voor uw koffiedik.

Espresso is een sterk geconcentreerde “shot” koffie die wordt gemaakt door met behulp van een espressomachine heet water onder druk te zetten door fijngemalen koffiebonen (zoals arabica of robusta). Wanneer dezelfde koffie op een andere manier wordt verwerkt, is de resulterende koffie ook veel meer verschillend.

Laten we het hebben over de meest voorkomende manieren om koffie te zetten.

Laten we beginnen met het brouwen

Filter koffie

Iedereen heeft wel eens druppelkoffie geproefd, het is een handige en makkelijke manier om je koffie te maken. Dit wordt weerspiegeld door het feit dat in 2019 werd vastgesteld dat 45% van de mensen via deze methode koffie consumeerden. Ze kunnen zich niet vergissen!

De meest populaire manier om druppelkoffie te bereiden is met filterkoffiemachines. Het enige wat u hoeft te doen is een filter in een klein kegeltje te doen, de gewenste hoeveelheid koffiedrab toe te voegen, koud water toe te voegen aan de kamer en de machine aan te zetten.

De machine produceert net zoveel koffie als u er water in doet. Het is een geweldige en snelle manier om grote hoeveelheden koffie te maken, maar het zal niet zo sterk zijn als espresso.

Moka-pot

De Moka Pot is een nietje van elke goed uitgeruste keuken: mooi om te zien en erg handig!

Dit kleine apparaatje werkt door koud water toe te voegen aan de onderste kamer en vervolgens fijngemalen koffie, ongeveer 15 tot 17 gram (2,5 eetlepels), toe te voegen aan het filter erboven. Schroef vervolgens alles aan elkaar – zorg ervoor dat het niet te strak zit – voordat je het over een matig vuur zet met het deksel open. Als de stroom goudkleurig is, verwijder dan voorzichtig de pot van het vuur en sluit het deksel.

In tegenstelling tot druppelkoffie zal de koffie die u uit een Moka-pot krijgt, geconcentreerd en vrij intens zijn – vergelijkbaar met espresso – dus het kan zijn dat u deze moet verdunnen met wat meer heet water of dat u melk moet toevoegen.

En vergeet niet dat de Moka Potten variëren in grootte en dat ze één tot achttien porties koffie van 50 ml kunnen serveren. Dus als je meerdere koffiedrankjes wilt maken in een kleine Moka Pot, wees dan bereid om het proces een paar keer te herhalen en veel melk bij de hand te hebben als dat nodig is!

Cafetière (of Franse pers)

Net als de Moka Pot is een Cafetiére, of een Franse pers, een koffiezetapparaat dat heel gewoon is. Koffie maken op deze manier is ook heel gemakkelijk en handig. Zodra u de gewenste hoeveelheid koffiedik in het lege bekerglas hebt gedaan, voegt u heet water toe (199-205 °F/93-96 °C) met de aanbevolen verhouding van 30 g koffiedik tot ongeveer 17 US fl oz (500 ml) water. Laat het vervolgens twee tot vier minuten trekken, voordat u de plunjer langzaam laat zakken.

Vergeet niet dat het te lang laten staan van de gebrouwen koffie in de kamer uw koffiedrank bitter zal doen smaken, tenzij u het leuk vindt om het zo te maken. Vul hem ook bij met melk of water, als dat nodig is.

Hoe moet ik kiezen?


caffe latte

De drank die u elke keer kiest, hangt af van uw voorkeur, die natuurlijk elke dag kan veranderen. Soms heb je zin in een romige latte of een cappuccino, soms wil je gewoon een eenvoudige zwarte koffie.

Hier zijn enkele van de doorslaggevende factoren om te overwegen.

Sterkte

Een cafe latte die in een café wordt gemaakt, bevat meestal één of twee shots espresso. Dit geldt ook voor een macchiato, cappuccino, espresso en americano. Er is een limiet aan de hoeveelheid koffiedik in een koffiebed, dus de koffie die je in een café koopt kan maar zo sterk zijn.

Ook bestaat een caffe latte meestal uit gestoomde melk, zodat de sterkte van de espresso wordt verdund.

Hoewel je ook beperkt bent door de hoeveelheid koffie die je kunt toevoegen aan een Moka Pot, Cafetiére of Drip Coffee machine, is er veel meer vrijheid met deze methoden – je kunt zo veel of zo weinig koffie toevoegen als je wilt, binnen de grenzen van het redelijke.

Proef

Het mooie van het zetten van koffie thuis is dat je kunt kiezen, melk of geen melk, chocolade op je cappuccino of helemaal niet! In een café kan uw barista u verschillende soorten bonen aanbieden om uit te kiezen voor uw latte, cappuccino of andere drank op basis van espresso, maar dit gebeurt niet altijd.

Koffiebonen kunnen, afhankelijk van wat voor soort boon ze zijn, hoe ze worden gekweekt en verwerkt, gemengd en gebrand, een enorme verscheidenheid aan smaken hebben! Het is erg leuk om zelf verschillende soorten koffie uit te proberen. Thuis koffie zetten stelt je in staat om te experimenteren met verschillende koffiebonen en verschillende single-origing-koffie, voor de echte koffie snobs die er zijn.

Gemak

Hoewel het bestellen van een latte of een cappuccino in je favoriete café handig lijkt, is niets zo handig als thuis koffie te kunnen zetten. Wel is het zo dat uw café meestal beter uitgerust is om espressodranken of gestoomde melk te maken.

Daarom is het misschien een beter idee om, zelfs als u uw koffie gemakkelijk thuis kunt zetten, als u zin hebt in een latte of een cappuccino, deze uit uw café te halen, dat een krachtige machine heeft en uw espresso zal zetten en uw melk zal stomen tot in de perfectie.

Dankzij de boom in de koffiehuiscultuur is het nu makkelijker dan ooit om een kopje koffie te laten zetten zoals u dat wilt. Soms is het vooruitzicht op een latte, cappuccino of espresso uit uw favoriete plaatselijke café opwindend, maar andere dagen maakt u het liever in het comfort van uw eigen huis… de keuze is aan u!

Latte? Check. Hoe zit het met de anderen?

Nu je weet wat een latte is, ben je nieuwsgierig naar een latte versus cappuccino showdown? Of misschien heb je je afgevraagd: wat is een flat white koffie? Maak je geen zorgen, alle vragen die je hebt, we hebben je gedekt.

Of je nu kiest voor een latte of een koffie de volgende keer, zorg er gewoon voor dat je cafeïnevrij blijft!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen