Wat is een Lungo? Uw Espresso leren kennen

Facebook
Twitter
LinkedIn


lungo

Americano, ristretto, en nu lungo? Het kan moeilijk zijn om de verschillende varianten van espresso die koffieshop en espressomachines te bieden hebben bij te houden.

Maar vrees niet! We gaan je de volle lading geven van wat een lungo is, hoe het verschilt van de andere menu-items, en zelfs hoe je het moet maken.


Wat staat er in het woord?


wat is lungo

Laten we beginnen met de naam, zullen we? Het woord lungo is Italiaans voor “lang”, dus dat zou je een hint moeten geven over hoe deze drank eruit ziet in vergelijking met de basislijn: een shotje espresso. Bovendien geeft het ook de hoeveelheid tijd aan die nodig is om het te trekken.


Hoe het gemaakt is


lungo koffie

Dus, hoe wordt het “langer”? Nou, het heeft te maken met de hoeveelheid water die gebruikt wordt om het schot te trekken. Gewoonlijk wordt een shot espresso getrokken met behulp van ongeveer 30mL water gedurende 18 tot 30 seconden. Aan de andere kant gebruikt een lungo het dubbele van de hoeveelheid water. Door het extra water kan het tot een minuut duren om te trekken.

Door de toename van het water is er een aanzienlijk groter schot. Eenmaal in het glas is een lungo ongeveer zo groot als een doppio, oftewel een dubbele portie espresso. De grootte is echter niet het enige verschil voor dit drankje.


gran lungo

Voor zover het gaat om het maken van een espresso thuis, hebben veel espressomachines er een voorinstelling voor. Nespresso heeft zelfs speciale lungo pods om te gebruiken voor de drank. Maar als u een machine hebt die iets meer betrokken is, zorg er dan voor dat u de trektijd en de hoeveelheid gebruikt water kunt aanpassen. Als u deze twee instellingen kunt aanpassen, kunt u een lungo maken.

Je laat de andere elementen hetzelfde als bij een espressoschot, inclusief de temperatuur en de hoeveelheid grond. Vervolgens verhoog je gewoon het water en pas je de tijd aan totdat je de sweet spot raakt vlak voor de over-extractie.


De smaak


cafe lungo

Omdat je meer water gebruikt om een lungo te trekken, is de smaak veel ingetogener dan die van een espresso of ristretto (een schot dat met de helft van het water wordt getrokken). Echter, terwijl de drank minder sterk is (door het water) is het meer bitter. Voor sommigen klinkt dat misschien heerlijk. Maar voor anderen maakt de bitterheid deze versie tot hun minst favoriete van de espressovarianten.

Dit bitterheidsverschijnsel kan worden toegeschreven aan het feit dat de meeste bitterheid veroorzakende componenten van koffie later in het extractieproces worden opgelost. Door de hoeveelheid tijd die nodig is om het schot te trekken, wordt er dus meer tijd uitgetrokken om deze in het brouwsel op te nemen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat een lungo niet zomaar een halfslachtig schot is. Omdat het brouwen verschillende chemische processen met zich meebrengt, verandert het smaakprofiel wel degelijk, behalve dat het door het water wordt verdund. Aan het einde van de dag zal een lungo extra rokerige, geroosterde noten hebben in vergelijking met zijn andere espresso-metgezellen.


Cafeïne?


lungo nespresso

De hoeveelheid cafeïne in een lungo is betwistbaar. Sommigen zeggen dat er meer cafeïne in een lungo zit dan in een normale espresso. Echter, de hoeveelheid cafeïne die je daadwerkelijk krijgt hangt veel meer af van de bonen die je gebruikt dan de hoeveelheid tijd en water die je gebruikt om je shot te trekken.

Bovendien gebruiken beide dranken dezelfde hoeveelheid gemalen koffie en is cafeïne een van de eerste bestanddelen die u in uw koffie opneemt. Daarom is er eerlijk gezegd niet veel uitleg voor het feit dat er meer cafeïne in de lungo zit.

Als je echt op zoek bent naar een cafeïneslag, ga dan voor een ristretto. De meeste winkels verkopen alleen maar dubbele shots ristretto, dus je krijgt eigenlijk een dubbele portie meer geconcentreerde espresso. Of, als je geen fan bent van ristretto, probeer dan een doppio of Americano met een extra shot.


Verwarring


espresso lungo

Americano & Long Black


Espresso+extra water is dat niet gewoon een Americano? Niet echt. Met een Americano trekt de barista gewoon een normale espressoschot, en voegt dan water toe. Of, in het geval van de lange zwarte, het toevoegen van een shot espresso aan een gelijk deel van het water.


lungo coffee

Hoe dan ook, de barista voegt het water toe na het brouwproces. Terwijl de drankjes dus minder sterk zijn, zijn ze anders van smaak. De rokerige noten die we eerder bespraken, zijn te vinden in een lungo, maar niet in een Americano, die qua smaak dichter bij uw typische druppelkoffie staat.


Espresso & Ristretto


We hebben al kort besproken hoe een lungo verschilt van een gewone espresso. Hoewel een lungo nog steeds wordt beschouwd als een variant op de espresso, wordt hij anders bereid en onderscheidt hij zich enorm door zijn smaak.

Een andere espressovariant die we hier besproken hebben en die men vaak verwart met de lungo is de ristretto. Terwijl bij beide dranken de hoeveelheid water die gebruikt wordt om een shot espresso te trekken verandert, vermindert de ristretto die hoeveelheid terwijl de lungo toeneemt.

Dus, om het simpeler te zeggen, de koffie/water verhouding voor de verschillende espresso shots zijn 1:1 voor ristretto, 1:2 voor espresso, en 1:4 voor lungo.


Latte


zijn verwarring is eerder te wijten aan de namen dan aan de overeenkomsten tussen de drankjes onderling. Een latte is een espresso en een drank op basis van melk waarbij gestoomde melk en melkschuim over een shot of twee espresso wordt gegoten. Ondertussen is een lungo een espressovariant.

Dus, terwijl dit meestal twee aparte dranken zijn, zou je de typische shot kunnen vervangen door een lungo IN een latte als je een ander smaakprofiel wilde verkennen.


Conclussie


lungo koffie apparaat

Dus, de vraag van het uur is: Moet je een lungo proberen?

Als je van de rokerige, aardse noten van espresso houdt, is een lungo zeker een geweldig drankje om te proberen. Ook, als je go-to een Americano is, zou het vervangen van de gebruikelijke shot of shots door een lungo kunnen passen bij je smaak.


nespresso kopjes lungo

Aan de andere kant, als je meestal een voor zoetere hersenspinsels bent, is deze misschien geen winnaar voor jou. Echter, als u nog steeds geïnteresseerd bent om het te proberen in een bepaalde hoedanigheid, probeer het dan te gebruiken om de espresso te vervangen in een ander drankje, zoals een cappuccino of een latte macchiato (NIET een espresso macchiato).

Gelukkig Caffeïneren!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen