Stel je dit voor: Je hebt een comfortabele stoel gescoord aan het raam van de koffieshop van je keuze. Zittend met je stomend hete latte, extra scheutje espresso toegevoegd, vraag je je af wat dit moment zo perfect maakt?
Is het de romige combinatie van koffie en melk die tot in de perfectie is gestoomd?
Het lichte en luchtige schuimlaagje boven in uw kopje?
En nog belangrijker, hoe kunt u dit moment van perfectie in het comfort van uw eigen huis nabootsen?
Wij geloven dat het geheim in het microschuim zit. We vertellen je wat deze verbazingwekkende uitvinding is en een paar tips over hoe je het thuis kunt maken.
Microschuim – Wat is het?
Kun je het verschil zien tussen een goede kop koffie en een geweldige kop koffie? Het geheim zit hem in de melk. Het schuim. Het microschuim. Eerst en vooral, wat is microschuim eigenlijk? Het is een laagje fijn gestoomde melk, meestal volle melk, gegoten op het oppervlak van je latte, steamer, of cafe au lait.
Het levensdoel van microschuim is om zo weinig mogelijk lucht in de melk te hebben. Kleinere luchtbelletjes zorgen voor een fluweelzacht schuim en een zijdezacht oppervlak.
Dit is de perfecte basis voor die artistieke latte art en stencilwerkjes die je de barista’s soms ziet maken. Als de gestoomde melk met meer lucht wordt opgeschuimd, worden grotere belletjes gevormd, en dit zou eerder worden beschouwd als een vorm van macroschuim dan van microschuim.
Voor welke dranken is microschuimmelk nodig?
Zonder twijfel zijn er de cafe lattes, cafe au laits en cappuccino’s die volgens ons microschuim vereisen. Macroschuim, dat kan worden bereikt met een eenvoudige handmatige melkopschuimer, wordt echter ook gebruikt voor cappuccino’s.
Als je geen fan bent van koffie, maar niet zonder de smaak van melk kunt, zijn steamers – melk gestoomd tot de belichaming van perfectie met de toegevoegde smaak van je keuze – een drankje dat je zoektocht naar meer zou kunnen beëindigen.
Je kunt een stoomdrankje ook maken met een handopschuimer, maar uiteindelijk komt het neer op een kwestie van voorkeur en de mate van zijdezachtheid die je van je melk wilt.
Hoe maak je microschuim met een stoomstaafje?
Succesvol microschuim maken met een stoomstaafje begint met krachtige stoom. Van daaruit heb je hitte nodig om honderdduizenden kleine belletjes te creëren. Ze zullen niet alleen de delicate smaken en toetsen van de espresso opvangen, maar ook de zoetheid van de melk vrijgeven. Terwijl u nipt aan uw vers ingeschonken kopje koffie, spatten de belletjes op uw tong uiteen en ontstaat de perfecte harmonie van espresso en zoete, romige melk.
- Laat het uiteinde van uw stoompijpje zakken tot net onder het oppervlak van de melk. Zo vermijdt u niet alleen het hoge gesis waar we allemaal van ineenkrimpen, maar zorgt u er ook voor dat er een rollende stroom in de melk ontstaat. Dit helpt om de lucht te breken en een mooi romig microschuim te creëren.
- Voeg lucht toe aan uw melk. Je kunt dit doen door de punt van je stoomstaaf naar het oppervlak te brengen tot je af en toe een scheurend geluid hoort. Het doel is om een latexverf-achtige consistentie en textuur te creëren in het hele schuim. Waarschuwing: Til uw staaf niet te ver uit de kan. Je wilt geen belletjes op het oppervlak van je melk blazen of dat er overal heet melkschuim opspat.
- Breng uw melk aan het rollen. Als je genoeg lucht hebt toegevoegd, breng je de punt van je staaf weer omlaag tot net onder het oppervlak van de melk en laat je de melk draaien. Zoek een mooie stabiele plek en heb wat geduld. Geef je melk de kans om te rollen, je wilt de kan niet te veel bewegen. Het rollen is van het grootste belang omdat het grote bellen helpt opbreken en je schuim een mooi gelijkmatig mengsel geeft.
- Maak de melk niet te heet. Als de melk zo heet is dat je de bodem van je kan niet meer kunt vasthouden, is dit een teken dat je te ver bent gegaan. In dit geval is minder zeker meer als het gaat om de hoeveelheid warmte die je gebruikt. Je moet oppassen dat de melk niet verbrandt. Als het klaar is, giet u het fluweelzachte goedje in uw espresso en geniet u ervan. Als je zin hebt in een uitdaging, kun je zelfs je innerlijke barista volgen door een latte art hart toe te voegen.
Kun je zelf thuis melk van microschuim maken?
Dus je wilt thuis de perfecte latte maken?
De mogelijkheid om een goed gemaakt microschuim in je cuppa joe te gieten kan je drankervaring echt veranderen.
Er zijn 3 manieren om dit te doen. De snelste en gemakkelijkste manier om heerlijk microschuim te maken is te investeren in een automatische melkopschuimer.
Dit apparaat verwarmt niet alleen de melk voor je, maar zorgt ook voor het gewenste schuimniveau in enkele minuten. Een goedkoper alternatief om vergelijkbare resultaten te krijgen voor een fractie van de kosten is om warme melk in een cafetiere te pompen.
Ten slotte kunt u een handopschuimer gebruiken om uw melk met de hand op te schuimen. Dit is de laatste optie, omdat het moeilijk is om met dit apparaat echt kleine belletjes te maken. Het geeft meer de indruk van macroschuim, maar het voordeel is dat je het gemakkelijk kunt schoonmaken.
Temperatuur van de melk
Een laatste ding om te overwegen is de temperatuur van uw melk. Als je melk te heet is, krijg je een uitgerekte fluwelen textuur die een beetje plat valt.
Melk die te koud is, krijgt een natte, papperige smaak. Als je net ineenkromp, zitten we op dezelfde pagina. Dat deden wij ook. De ideale temperatuur is 140-160 graden Fahrenheit of 60-71 graden Celsius. Het kan wat oefening vergen om het perfecte schuimniveau te bereiken, maar het is geen schande om een thermometer te gebruiken tot het een tweede natuur wordt.
Nu je weet wat microschuim is, voor welke dranken het gebruikt wordt, hoe je melk perfect kunt opstomen met een stoompijpje of een eenvoudig thuisapparaat, en je klaar bent om je latte-schenkkunsten uit te testen, ren je naar de keuken om ze op de proef te stellen.
Nadat je je perfecte latte hebt ingeschonken, zul je misschien merken dat je deze keer je plaatselijke koffieshop een run voor zijn geld kunt geven.
Aanbevolen leestips
Gaggia Classic Pro Review
Als je kijkt naar de Gaggia Classic Pro, dan ben je echt van de espresso. Ontdek of dit de juiste aankoop voor u is.
Gaggia vs Jura: Welk merk heeft de beste automatische machine?
Bent u een koffieliefhebber die leeft om bediend te worden? Dan moet u waarschijnlijk eens kijken naar automatische espressomachines. In dit artikel vergelijken we twee topmerken, Gaggia vs Jura, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw espressobehoeften.