Microfoam: Wat het is en hoe het te perfectioneren

Facebook
Twitter
LinkedIn


Stel je dit voor: Je hebt een comfortabele stoel gescoord aan het raam van de koffieshop van je keuze. Zittend met je stomend hete latte, extra scheutje espresso toegevoegd, vraag je je af wat dit moment zo perfect maakt?

Is het de romige combinatie van koffie en melk die tot in de perfectie is gestoomd?


Microfoam

Het lichte en luchtige schuimlaagje boven in uw kopje?


En nog belangrijker, hoe kunt u dit moment van perfectie in het comfort van uw eigen huis nabootsen?

Wij geloven dat het geheim in het microschuim zit. We vertellen je wat deze verbazingwekkende uitvinding is en een paar tips over hoe je het thuis kunt maken.


Microschuim – Wat is het?


Kun je het verschil zien tussen een goede kop koffie en een geweldige kop koffie? Het geheim zit hem in de melk. Het schuim. Het microschuim. Eerst en vooral, wat is microschuim eigenlijk? Het is een laagje fijn gestoomde melk, meestal volle melk, gegoten op het oppervlak van je latte, steamer, of cafe au lait.

Het levensdoel van microschuim is om zo weinig mogelijk lucht in de melk te hebben. Kleinere luchtbelletjes zorgen voor een fluweelzacht schuim en een zijdezacht oppervlak.

Dit is de perfecte basis voor die artistieke latte art en stencilwerkjes die je de barista’s soms ziet maken. Als de gestoomde melk met meer lucht wordt opgeschuimd, worden grotere belletjes gevormd, en dit zou eerder worden beschouwd als een vorm van macroschuim dan van microschuim.


Voor welke dranken is microschuimmelk nodig?


Zonder twijfel zijn er de cafe lattes, cafe au laits en cappuccino’s die volgens ons microschuim vereisen. Macroschuim, dat kan worden bereikt met een eenvoudige handmatige melkopschuimer, wordt echter ook gebruikt voor cappuccino’s.

Als je geen fan bent van koffie, maar niet zonder de smaak van melk kunt, zijn steamers – melk gestoomd tot de belichaming van perfectie met de toegevoegde smaak van je keuze – een drankje dat je zoektocht naar meer zou kunnen beëindigen.

Je kunt een stoomdrankje ook maken met een handopschuimer, maar uiteindelijk komt het neer op een kwestie van voorkeur en de mate van zijdezachtheid die je van je melk wilt.


Hoe maak je microschuim met een stoomstaafje?


Succesvol microschuim maken met een stoomstaafje begint met krachtige stoom. Van daaruit heb je hitte nodig om honderdduizenden kleine belletjes te creëren. Ze zullen niet alleen de delicate smaken en toetsen van de espresso opvangen, maar ook de zoetheid van de melk vrijgeven. Terwijl u nipt aan uw vers ingeschonken kopje koffie, spatten de belletjes op uw tong uiteen en ontstaat de perfecte harmonie van espresso en zoete, romige melk.