Philips 3200 Lettego Koffiezetapparaat voor bonen

Facebook
Twitter
LinkedIn


Steeds meer moderne koffiemachines gaan met de bereiding van hun koffie terug naar back to basic. Als je, net als ons, een beetje de ontwikkeling van de high tech snufjes op en aan de volautomatische koffiemachines op de voet volgt, zie je ook dat daar een afnemende tendens in zit. Er zijn er nog wel die het koffiezetten vrijwel volledig automatiseren, kijk maar naar de cupmachines, maar we zien ook steeds meer nieuwe koffieapparaten die ontworpen zijn volgens het principe: ‘more with less’.

De Philips 3200 LatteGo is een goed voorbeeld van het ‘more with less’ idee. Het is een simpele machine, waarvoor weinig technische kennis nodig is. Ideaal voor dié doelgroep die een pure kop koffie, gemaakt van verse bonen, prefereert boven een met water aangevuld concentraat. In 2019 verscheen deze machine op de IFA-beurs in Berlijn, IFA staat voor Internationale FunkAusstellung. Recensenten omschreven deze volautomatische koffiemachine als hét perfecte apparaat voor 50-plussers. Misschien valt daar ook wel wat voor te zeggen. Deze groep heeft koopkracht en stelt, over het algemeen meer dan de jongere generatie, een groot belang in kwaliteitsproducten.

Nu, enkele jaren verder, blijkt dat de LatteGo 3200 ook goed verkocht wordt onder de jongere consument. Niet iedereen heeft immers zin, om eerst een hele technische beschrijving door te werken, voordat hij een simpel kopje bonenkoffie kan zetten.

Het grootste voordeel van deze machine is namelijk dat je er een professionele kop koffie mee zet, zonder eerst een snelcursus voor barista te volgen. Een hogere mate van automatisering van een apparaat, betekent echter ook dat je op andere punten iets inlevert. Ook met de Philips ontkomen we daar niet aan. Hieronder gaan we verder in op de voors en tegens die je tegenkomt, als je besluit een Philips 3200 LatteGo te kopen.philips 3200 lattego review

Bekijk de dagprijs


Gerelateerd: Philips LatteGo koffiemachine kopen, aanbiedingen en review


Philips LatteGo 3200 series EP3246/70 – Espressomachines – Zwart/Zilver
Philips series 3200 EP3246/70

 • 5 drankjes
 • Verbeterde LatteGo melkkaraf
 • Touchpad
 • Krachtige keramische molen
 • Gemalen koffieval
 • 3 jaar garantie


Bekijk de dagprijsPhilips 3200 EP3221/40


Philips 3200 EP3221/40

 • 4 dranken
 • Klassieke melkopschuimer
 • Glossy Black
 • Aanraakdisplay


Bekijk de dagprijs


Philips 3200 LatteGo

More with LessVoordelen

 • Blindelings te bedienen
 • Goede koffie en romig melkschuim
 • Compact apparaat
 • Hoogwaardig design en afwerking


Nadelen

 • Maakt vrij veel lawaai
 • Melkschuim kan soms te stevig uitpakkenphilips 3200 lattego kopen

Bekijk de dagprijs


Productkenmerken van de Philips 3200 LatteGo

Geen onnodige functies, loze zogenaamd professionele eigenschappen of geurtjes.

Een van de opvallendste eigenschappen van dit Philips LatteGo apparaat is dat hij niet zo’n karakteristieke plasticgeur heeft. Je kent het wel: je opent de doos van je nieuwe elektrische apparaat en een typische kunststofwalm slaat je tegemoet. Waar het precies aan ligt, kunnen we je niet vertellen. Het apparaat is wel degelijk volledig van kunststof. Misschien dat het komt door de gebruikte rvs-kleuring, of misschien is het gebruikte materiaal van deze koffiemachine echt hoogwaardig. Bij de meeste koffieapparaten smaken ook de eerste kopjes koffie vaak een beetje ‘chemisch’. Bij dit apparaat is ook dat zeer beslist niet het geval. In dit opzicht, petje af voor Philips.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen espresso klaar

In de prijsklasse, waarin deze Philips 3200 LatteGo zich bevindt, kom je vrijwel nooit een keramische molen met 12 maalstanden tegen. Voor je portemonnee is dat een leuke bijkomstigheid.

Wanneer we kijken naar de DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B bijvoorbeeld, zien we dat deze een vergelijkbaar aantal maalstanden heeft, maar een rvs-kegelmolen en geen hittebestendige keramische. Over het feit of een keramische of metalen maalsysteem beter is, wordt veel geschreven. Wij willen er in dit artikel verder niet op ingaan, omdat niet echt bewezen kan worden welke van de twee systemen nu eigenlijk beter is.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen aroma afdichting

In de officiële benaming wordt door de Philips de ‘LatteGo’ benaming niet gebruikt. Technisch gezien behoort deze koffiemachine echter wel degelijk tot deze categorie. Want kijken we naar een andere ‘Latte Go’ van hetzelfde merk, de Philips 5000 ep5360/10, zien we dat ze over hetzelfde tubeless melksopschuimsysteem beschikken. Zoals ‘tubeless’ al aangeeft, werkt deze manier zonder slangen en bestaat het uit slechts twee, makkelijk schoon te maken, onderdelen. Dit innovatieve systeem geeft net een beetje meer voldoening aan het melk opschuimen en dat is iets wat zich uit in een voortreffelijk macchiato melkschuim.Bekijk de dagprijs


Philips 3200 koffiemachine: bediening en navigatie

Zaken die je meteen opvallen, wanneer je de Philips 3200 ziet, zijn de eenvoudige bediening en navigatiemenu. Het apparaat heeft geen display, maar is voorzien van een overzichtelijke serie tiptoetsen. Per toets zijn ze, afhankelijk van de onderliggende functie, instelbaar in drie standen.


Te bereiden soorten koffie

Een bedieningspaneel, waar alle functies bijeen gegroepeerd zitten, werkt zonder meer het makkelijkst. Je hebt er niets aan, als bepaalde functietoetsen zich aan de zijkant, of de achterkant, van het apparaat bevinden. Ook op dit gebied scoort de Philips 3200 hoog. Alle vijf de soorten koffie bereid je met een druk op de betreffende knop. We noemden ze al eerder:


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen espresso bereiden


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen latte macchiato bereiden

Daarbij zijn al deze koffiedranken, telkens met drie variaties, aan te passen naar je eigen smaak. Zo kun je de koffiesterkte, het vulniveau en het melkschuim aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en afmeting van je kop of mok. Daarbij kun je er net zo makkelijk een kopje thee mee zetten. Niet iedereen houdt immers van koffie. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is eventjes het LatteGo-systeem eruit halen.


Prijs Philips 3200 koffiezetapparaat

Als je dit zo leest, is de volgende logische vraag: wat kost deze Philips 3200 dan eigenlijk? Wanneer we een kijkje op Bol nemen, zien we dat je voor een bedrag dat rond de € 550,- ligt een zwart exemplaar thuisgestuurd krijgt en wil je de luxere rvs/zwarte variant, je daar een kleine € 50,- euro meer voor moet neertellen. Al met al, helemaal geen verkeerd bedrag. Een prijs ook die je kunt vergelijken met eenzelfde koffiemachine van DeLonghi.


Bekijk de dagprijs


Philips LatteGo 3200 versus EP2200/10

In de wereld van koffiemachines hebben diverse fabrikanten de gewoonte, diverse op elkaar gelijkende apparaten, met eveneens dicht bij elkaar liggende modelnummers, onder zéér uiteenlopende prijzen op de markt te brengen. Philips is een van die merken.

Wanneer je die verschillen eens gaat uitzoeken, zit het hem vaak maar in details en niet echt in het complete prestatieplaatje van het apparaat. Het model waar wij het in dit artikel over hebben heet voluit: Philips 3200. Om de een of andere reden wordt deze echter vaak verward met koffiemachines uit de 2200-serie, omdat hij er zoveel op lijkt. De Lattego is echter niet enig in zijn soort. Ook de 3200-serie bevat meerdere typen.


3200 EP3246/703200 EP3243/50EP2231/40EP2220/10
Kleurzwart/zilverwit/zwartglanzend zwartmat zwart
Bedieningtiptoetsentiptoetsentiptoetsentiptoetsen
Behuizingkunststofkunststofkunststofkunststof
Schijfmolenkeramischkeramischkeramischkeramisch
Maalniveaus12121212
Soorten drank5532
Koffiesterkte3 standen3 standen3 standen3 standen
Vulniveaus3333
Melkschuim3 standen3 standen3 standenniet instelbaar
Waterreservoir1,8 lt1,8 lt1,8 lt1,8 lt
SchuimsysteemLatteGo-systemLatteGo-systemLatteGo-systemManueel
Gewicht8 kg8 kg8 kg7,5 kg
Afmeting in cm24,6×37,1×43,324,6×37,1×43,324,6×37,1×43,324,6×37,1×43,3
Prijs*€ 599,-€ 512,-€ 419,-€ 324,-

Om een indruk te geven, wat we bedoelen, hebben we twee modellen uit de Philips 2200-serie en 2 modellen uit de Philips 32-serie, waaronder de EP3246/70, naast elkaar gezet en de verschillen in een overzichtelijk tabelletje weergegeven.

Zoals je ziet, zit er in producteigenschappen van de uitgelichte koffiemachines, bar weinig verschil. Kijk je echter naar de aanschafprijs van het apparaat…


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen drupplaat

Goed beschouwd betaal je dus rustig bijna € 100,- meer voor een koffiemachine vanwege de kleur. Ook is het technische verschil tussen de 2200 en 3200, als je goed kijkt, zo goed als minimaal. Het maakt voor velen niet echt uit, of er nu 4 of 5 koffiespecialiteiten opzitten. Het wel of niet aanwezig zijn van een stoompijpje, speelt daarentegen wél mee in je keuze voor een bepaalde machine.


Gerelateerd: Beste Philips Koffiemachines en koffiezetapparaten

Bekijk de dagprijs


Handleiding Philips 3200 LatteGo

Er zullen maar weinig mensen zijn die na aankoop van de Philips 3200, de handleiding zullen hoeven raadplegen. Door het bedieningsgemak en de overzichtelijkheid van het display, wijst eigenlijk alles zich vanzelf. Het is met recht een koffieapparaat van ‘plug and play’.

Wanneer je echter nog nooit een volautomatisch koffieapparaat hebt schoongemaakt of ontkalkt, is het handig de handleiding nog even onder handbereik te houden. Daarnaast, mocht er zich ooit een foutmelding voordoen, kun je in de handleiding de meest voorkomende errors en hun oplossing terugvinden.


Maalkwaliteiten van de Philips 3200

Over het algemeen zijn keramische schijfmolens stiller in het gebruik dan metalen kegelmolens. Uitzonderingen bevestigen echter de regel en zo is dat ook bij deze ‘more with less’ Philips. Eigenlijk maakt de koffiemolen in het apparaat best wel veel lawaai. Zelfs meer nog, dan de gemiddelde kegelmolen. Het vreemde is dat ook het melkschuimsysteem vrij veel geluid produceert. Meer dan je verwacht van een koffiemachine in deze prijsklasse.

Een ander punt, wat alleen professionals opvalt, is de vrij snelle doorloop van een espresso. Dat zou kunnen betekenen dat de gemalen koffie niet zo stevig aangedrukt wordt, als eigenlijk zou moeten. Een pluspunt is wel dat de koffie gelijkmatig, zonder te spetteren, in het kopje loopt.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen waterreservoir

Wat de koffieuitloop van de Philips 3200 betreft; deze is verstelbaar, tot een hoogte van 15 cm. Hierdoor kunnen er ook mokken en Latte glazen onder.


Espresso test in de Philips 3200

Voor onze test van dit bonen koffiezetapparaat hebben we gekozen voor 100% biologische Robustabonen van Happy Coffee, een Duitse branderij die ook aan de Nederlandse markt levert. De Robusta’s staan bekend om hun stevige consistentie, met een typerende smaak. Voor een minder nadrukkelijke smaak kun je ook kiezen voor een melange van lichtere roasts.

Met name in de wereld van volautomatische koffieapparaten wordt de krachtige Robustaboon steeds belangrijker in koffieblends. Een en ander heeft te maken met de machinale verwerking van de koffie in de volautomaat. De Robustaboon geeft sneller een mooie cremalaag, terwijl de Arabicaboon voor een verfijndere smaak zorgt.

Als we kijken naar het eindresultaat van de espresso, in onze Philips 3200, zien we dat de cremalaag niet zo donker is, dan in een echte volbloed espressomachine. Echter, voor een huis-tuin-en-keuken volautomatische koffiemachine zijn de compactheid en stabiliteit van het uiteindelijke eindproduct, helemaal zo slecht nog niet.


Bekijk de dagprijs


Melkschuim van de LatteGo Philips 3200


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen melkschuimsysteem

Om een goed gefundeerde mening te kunnen geven over alle functies van de Philips 3200 lattego testten we ook het LatteGo-system. Kort samengevat maakt de melkopschuimer lekker schuim, maar helaas niet personaliseerbaar. Naar onze voorkeur is het schuim, voor een cappuccino, iets te warm en te compact. Hierbij schrijven we expliciet ‘onze voorkeur,’ want er zijn genoeg koffiedrinkers die wél van compact en heet melkschuim houden.

Een ander punt, wat ons opviel, is dat deze Philips machine de cappuccino eigenlijk verkeert opbouwt. Normaliter komt bij een cappuccino eerst de koffie en daarna de melk in het kopje. Het is ons niet duidelijk waarom dit bij dit apparaat andersom gebeurt. Op deze manier krijg je meer een Latte, dan een originele cappuccino. Het is geen onoverkomelijke zaak. Zowel de Latte, als de Macchiato die uit de Philips 3200 komen, smaken gewoon goed verder.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen melkschuim bereiden

Het enige minpuntje dat we konden vinden, was het opschuimen van de melk. Je kan de consistentie en de temperatuur van het melkschuim niet aanpassen. Bij de vergelijkbare, we noemden hem al eerder in dit artikel, DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B, kan dit namelijk wél.

Hij staat niet in de lijst van de te maken dranken, maar door de melk alleen op te warmen en niet op te schuimen, of heel lichtjes, kun je ook makkelijk warme melk maken voor chocolade- of anijsmelk.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen melkreservoir

Last but not least is dat je via het pijpje van de melkopschuimer ook gewoon heet water kunt tappen, voor een kop thee. Hiervoor moet je wel de onderdelen voor het melkopschuimer er even uithalen.


Het schoonmaken van de Philips 3200

Een groot pluspunt is dat alle onderdelen die regelmatig afgewassen moeten worden, je ook makkelijk uit en van de machine haalt. Je hoeft nooit achter de machine te gaan rommelen of hem van zijn plaats te halen, omdat je ergens niet bij kunt. Zo is de koffiedikbak eenvoudig via de voorkant te verwijderen en de zetgroep kun je, zowel langs de voor, als de zijkant eraf halen.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen schoonmaken

Ontkalken is bij deze Philips ook niet echt vaak aan de orde, mits je even de moeite ervoor neemt een kalkfilter in het waterreservoir te plaatsen. Hiervoor zijn zogenaamde AquaClean filters te koop. Zeker in gebieden met hard water, gaat je machine met een filter jaren langer mee en smaakt ook je koffie stukken beter.

Het schoonmaken van de Philips 3200 wijst zich eigenlijk als vanzelf. Zet de machine in neutrale stand, verwijder de zetgroep en spoel deze af onder de kraan. Ledig de koffiedikbak, lekbak en drupplaat en spoel ook deze af. Hoe minder zeepmiddelen je gebruikt, hoe puurder de smaak van je koffie. Vergeet ook niet het waterreservoir schoon te spoelen. Veel mensen zien dit over het hoofd, maar het is wel belangrijk. Het beste laat je de onderdelen drogen aan de lucht, voordat je de machine terug in elkaar zet.


Bekijk de dagprijs


Eindconclusie Philips LatteGo 3200

De volautomatische Philips 3200 Lattego mag misschien niet over dezelfde kwaliteiten beschikken, als de DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B. Wanneer we kijken naar prijs-kwaliteitverhouding en wat de Philips dan allemaal wél kan, is de 3200 een hele fijne machine om een hele goede kop koffie mee te zetten.

Philips vertrouwt, met deze machine voornamelijk op zijn hoogwaardige eenvoud. Dat ‘more with less’ straalt het dan ook aan alle kanten uit. Onherroepelijk lever je dan aan de andere kant wat in. Dat zien we dan aan het gemis van extra functionaliteiten, zoals het personaliseren van het melkschuim en het verkeerd ingieten van de cappuccino.


Philips 3200 Koffiezetapparaat bonen keramische molens

Ben je echter op zoek naar een volautomatische koffiemachine, die je dagelijks kunt gebruiken, niet te veel onderhoud en poespas met zich meebrengt en er leuk uitziet, dan heb je hier zonder meer een goede koop aan.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen