Philips L’OR Barista Sublime capsulekoffiezetapparaat: voortdurende verbeteringen als tegenhanger van Nespresso

Facebook
Twitter
LinkedIn


Twee jaar na de lancering van de uitstekende L’OR Barista vernieuwt Philips zijn koffiezetapparaat dat compatibel is met L’OR- en Nespresso-capsules. De Barista Sublime volgt in de voetsporen van een zeer succesvolle eerste serie.


 • Soort koffie: Expresso
 • Druk: 19 bar(s)
 • Afmetingen (B x H x D): 15,7 x 27,6 x 40,2 cm
 • Automatische uitschakeling: Ja
 • Automatische koffiestop: Ja
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 0,8 L
 • Type capsule: Nespresso
 • Merk: PhilipsPhilips L'OR Barista Sublime

Presentatie

Sinds we de door Philips ontworpen L’OR Barista hebben getest, staat dit capsulekoffiezetapparaat brutaal bovenaan in onze koopgids. Twee jaar later brengt de Nederlandse fabrikant zijn koffiemachine op de nieuwste stand met de L’OR Barista Sublime. Hij wordt voor € 99 gelanceerd en is vooral compact en onberispelijk afgewerkt, maar bevat ook enkele verbeteringen, waaronder een nieuw systeem om capsules in te brengen en uit te werpen.


Gebruiksgemak

Het L’OR Barista Sublime koffiezetapparaat heeft dezelfde esthetische codes als zijn voorganger, maar dan in een kleiner formaat. De materialen zijn nog steeds van plastic en de assemblage is nog steeds van goede kwaliteit. Zoals we destijds al aangaven, doen de algemene lijnen van de OR Sublime denken aan die van de kleine Nespresso koffiezetapparaten: het afgeronde waterreservoir is naar de achterkant van de machine verplaatst, de pictogrammen op het bedieningspaneel zijn vergelijkbaar, en de hendel die toegang geeft tot de capsulehouder lijkt op het systeem dat in de Nespresso Citiz is geïntegreerd. Kortom, gebruikers die al vertrouwd zijn met de Nespresso-wereld zullen niet gedesoriënteerd raken.Philips L'OR Barista Sublime vooraanzicht

Philips heeft echter een paar welkome vrijheden genomen, waaronder twee schenktuitjes waarmee u twee kopjes koffie tegelijk kunt schenken. De koffiezetapparaten van de Zwitserse reus bieden deze functie niet. En als we destijds dachten dat de spuitmonden van de eerste L’OR Barista niet nauwkeurig genoeg waren en de neiging hadden willekeurig te schenken, dan is dat bij deze Sublime versie gecorrigeerd. De afgifte is nauwkeurig en valt op natuurlijke wijze in de beker zonder ernaast te druppelen.

De werking van het koffiezetapparaat is vergelijkbaar met die van de Nespresso machines. De capsules worden ingebracht via een hendel die moet worden opgetild om toegang te krijgen tot de capsulehouder. Deze laatste biedt plaats aan twee capsuleformaten zonder dat een adapter nodig is; een kleine capsule kan worden gebruikt voor de bereiding van een enkele ristretto, espresso of lange koffie, terwijl de XXL-capsule dienst doet als “Double Shot” en in staat is een dubbele espresso of twee enkele espresso’s tegelijk te leveren.Philips L'OR Barista Sublime capsule

Net als de eerste Barista kan dit nieuwe koffiezetapparaat automatisch twee verschillende capsuleformaten herkennen: met een enkele capsule kan een enkele espresso worden bereid, terwijl de XXL-capsule een dubbele espresso of twee enkele espresso’s tegelijk kan maken.

Merk tenslotte op dat dit koffiezetapparaat compatibel is met Nespresso capsules, als…Philips L'OR Barista Sublime bediening

Om de capsule uit te werpen, die vervolgens op natuurlijke wijze in de opvangbak valt, moet u uiteraard dezelfde hendel optillen; een mechanisme dat we uit het hoofd kennen van de Nespresso koffiezetapparaten. Opnieuw lijkt Philips enkele verbeteringen te hebben aangebracht: hadden we bedenkingen bij het vermogen van de hendel van de eerste Barista om talrijke manipulaties te weerstaan, de hendel van deze Barista Sublime lijkt ons veel robuuster.

Er zijn nu slechts drie knoppen op het bedieningspaneel (in vergelijking met 4 op het vorige model). De knop om het koffiezetapparaat aan en uit te zetten is verdwenen. Deze wordt geactiveerd wanneer men rechtstreeks op een van de koffieformaten drukt en schakelt automatisch over op stand-by. Met deze drie knoppen kunnen drie verschillende soorten koffie worden bereid: een ristretto (25 ml), een espresso (40 ml) of een long coffee (110 ml).

De lengte van het kopje kan worden aangepast en gebeurt op dezelfde manier als bij de Nespresso koffiemachines: houd gewoon een van de knoppen ingedrukt tot de knop snel knippert. De machine begint koffie te zetten. Druk vervolgens nogmaals op dezelfde toets wanneer het kopje de gewenste hoeveelheid koffie bevat.Philips L'OR Barista Sublime watereservoir

De L’OR Barista Sublime is een compactere versie van zijn voorganger, dus is het logisch dat het waterreservoir ook kleiner is. De capaciteit van 0,8 liter (bijna gelijk aan die van de Nespresso Pixie of Citizie reservoirs) betekent dat grote fans van kleine zwarte koffiesoorten het reservoir vrij regelmatig zullen moeten bijvullen met water. Het is ook vermeldenswaard dat dit koffiezetapparaat de vervelende neiging heeft koffie te zetten ook al is het reservoir niet voldoende gevuld met water.

De aan/uit-knop knippert snel – net als op de Nespresso-machines – maar je moet hem nog steeds zien. Gelukkig begint het brouwproces opnieuw door het reservoir te vullen en opnieuw op een van de knoppen op het bedieningspaneel te drukken, maar waarschijnlijk niet in de beste omstandigheden. In feite wordt een nieuwe bereiding gestart; de machine bewaart niet in het geheugen de aanvankelijk begonnen bereidingcyclus.

De bekerhouder is magnetisch bevestigd aan de voet van het koffiezetapparaat. Afhankelijk van het gebruik van een espressokopje of een mok, is het aan de gebruiker om deze al dan niet onder de uitgiftemondstukken te plaatsen.


Gemak van onderhoud

Tot de demonteerbare onderdelen van de machines behoren het waterreservoir en de bekerhouder, die in drie delen is verdeeld (lekbak, lekbak en opvangbak voor gebruikte capsules). Elk van deze onderdelen kan afzonderlijk worden gewassen, wat het onderhoud vergemakkelijkt.Philips L'OR Barista Sublime onderhoud

De machine geeft aan wanneer het nodig is te ontkalken. Wanneer de toetsen Ristretto en Lungo na het brouwen snel knipperen, is het tijd om een cyclus te starten. De ontkalkingsprocedure duurt maximaal 40 minuten. Alle stappen zijn duidelijk aangegeven in de gebruiksaanwijzing, zodat u niet verdwaalt.

Er zij echter op gewezen dat de verstuivers nog ongeveer tien seconden blijven druppelen na het aftappen, waardoor de lekbak snel vol kan lopen als de gebruiker niet wacht tot het druppelen is voltooid.Philips L'OR Barista Sublime koffie

Snelheid

De L’OR Barista Sublime is net zo snel als zijn voorganger. We vonden een opwarmtijd van slechts 21 seconden. Deze meting komt overeen met het gemiddelde dat bij Nespresso koffiezetapparaten wordt waargenomen.

De extractie van koffie duurt 14 seconden voor een ristretto, 21 seconden voor een espresso en 31 seconden voor een long coffee. Deze machine verwarmt in slechts 2 seconden voor tussen twee bereidingen, zodat de tweede koffie van de ochtend zeer snel kan worden gezet, of het nu een korte of een lange is.

Al deze metingen tonen aan dat deze machine zeer responsief is en precies doet wat haar wordt opgedragen.Stroomverbruik

De L’OR Barista Sublime verbruikt 0,2 W als hij is uitgeschakeld, wat verrassend is omdat we hadden verwacht dat hij geen stroom zou verbruiken.

Tijdens het voorverwarmen – de fase waarin het meeste energie wordt verbruikt – bedraagt het verbruik 1466 W. Dit is een van de hoogste energieverbruiken in onze vergelijking. Afgezien van de Philips Senseo en Dolce Gusto hebben de meeste koffiemachines een stroomverbruik van 1000 W tijdens het voorverwarmen. Gelukkig is dit gebaseerd op de voorverwarmingstijd van 21 seconden, die nog steeds matig is.


Geluid

Tijdens het extractieproces stelden we een geluidsniveau van 51 dB(A) vast. Dit lage geluidsniveau is te danken aan de afwezigheid van een metalen rooster, dat gewoonlijk de neiging heeft te trillen tijdens de stroming. Wij hebben dit fenomeen bij veel Nespresso-machines waargenomen – het geluidsniveau van de Pixie Clip bedraagt 60 dB(A).


Beschikbaarheid van capsules

Het distributiemodel voor capsules verschilt van dat van Nespresso. De L’OR capsules zijn verkrijgbaar in supermarkten en op de online website van de fabrikant.

De gemiddelde prijs voor de kleine capsules bedraagt ongeveer 29 eurocent, terwijl de Nespresso capsules gemiddeld 35 eurocent kosten. Ter gelegenheid van de release van de nieuwe machine heeft L’OR nieuwe XXL-capsules op de markt gebracht met een gemiddelde prijs van 49 cent per stuk. Nespresso heeft tegelijk met zijn Vertuo ook capsules in dit formaat op de markt gebracht, en je moet minstens 45 cent betalen voor een espresso, 50 cent voor een long coffee en 60 cent voor een mok.


Voordelen

 • Compact en goed afgewerkt.
 • Eenvoudig in gebruik en gemakkelijk te onderhouden.
 • Verschillende koffieformaten beschikbaar.
 • Snel voorverwarmen en afzuigen.
 • Stille machine.


Nadelen

 • Knippert wanneer er niet genoeg water is, maar blokkeert het brouwproces niet.
 • Druppelen van de sproeiers na extractie.
 • Aluminium capsules.


Conclusie


Met de Barista Sublime heeft Philips zijn capsulekoffiezetapparaat vernieuwd. Even eenvoudig, snel en efficiënt als altijd, maar deze nieuwe generatie is compacter en beter gemaakt. Deze veelzijdige machine is compatibel met L’OR-capsules, ongeacht hun formaat, en die van Nespresso, en heeft bovendien de verdienste dat hij twee bereidingen tegelijk kan bereiden. Het is jammer dat de capsules van aluminium zijn gemaakt, wat een echte ecologische mislukking is.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen