De Philips Senseo ontkalken: zo doet u dat met citroenzuur & co.

Brandt het lampje naast het CALC-logo op uw Philips Senseo al een paar dagen? Dit is een teken dat u de machine moet ontkalken. Door regelmatig te ontkalken blijft de kwaliteit van het koffiearoma stabiel en het schuim stevig en vol. Hier leest u hoe u uw Senseo kunt ontkalken met professionele ontkalkers en welke huismiddeltjes u ook kunt gebruiken.

Philips Senseo ontkalken

Uw Senseo ontkalken: zo gebruikt u de speciale Philips Senseo-ontkalker

Er is nu een hele reeks Senseo-koffiepadmachines, die qua grootte en functie enigszins van elkaar verschillen. De ontkalkingsprocedure voor deze machines kan enigszins afwijken van de stapsgewijze instructies voor de originele Senseo. Raadpleeg in geval van twijfel de gebruiksaanwijzing om precies te weten op welke knoppen u moet drukken om te ontkalken.

Philips raadt aan te ontkalken met een speciaal ontwikkelde Senseo-ontkalker. Dit wordt verondersteld precies op de machine te zijn afgestemd. U kunt de ontkalker rechtstreeks bij de fabrikant bestellen of kopen bij een gespecialiseerde handelaar. Proefpakketten zijn vaak inbegrepen bij de aankoop van de machine.

Zo ontkalkt u stap voor stap uw Philips Senseo:

 1. Meng de voorgeportioneerde 50 gram ontkalker in een kopje met een liter water. Roer grondig tot de ontkalker volledig is opgelost. Als alternatief kunt u de Senseo vloeibare ontkalker gebruiken. Volg de instructies op de verpakking voor de hoeveelheid.
 2. Giet het mengsel in het waterreservoir van de Senseo en plaats het terug.
 3. Plaats een bak met een inhoud van ten minste 1,5 liter onder de koffie-uitloop.
 4. Druk op de aan/uit-knop. Het knippert zolang het mengsel verwarmd wordt. Wacht tot de toets continu brandt.
 5. Plaats de kleinere padhouder, ontworpen voor één koffiepad, in de Senseo en plaats een gebruikte pad. Dit werkt als een filter om kalkresten op te vangen.
 6. Nu moet u op een specifieke knop drukken of op een combinatie van knoppen, afhankelijk van het model.
 7. Senseo Original, New Generation en Quadrante: knop met de twee kopjes
 8. Senseo Twist, Switch Viva Café, Cappuccino Select en Up: knop met één kopje en knop met twee kopjes tegelijk gedurende enkele seconden
 9. Senseo Latte Select: knop Clean/Calc Clean
 10. Senseo Latte Duo: Berekeningsknop
 11. Laat het apparaat weer opwarmen tot het niet meer knippert en druk opnieuw op de betreffende knop(pen).
 12. Herhaal de stappen 4 tot 7 totdat het waterreservoir leeg is.
 13. Bereid een tweede ontkalkingsmengsel en herhaal de stappen 1 tot en met 8.
 14. Spoel het waterreservoir met schoon water en vul het vervolgens tot aan de MAX-markering.
 15. Zet de container terug in de machine.
 16. Herhaal de stappen 3 tot en met 8, maar u hoeft voor deze spoeling geen nieuwe, gebruikte pad te gebruiken.
 17. U moet de machine ook twee keer spoelen. Hierdoor worden alle resten ontkalkingsmiddel volledig uitgewassen.
 18. Maak de padhouder schoon met heet water en een beetje afwasmiddel.

Philips Senseo: Zo ontkalkt u de machine met huismiddeltjes

Als u uw Senseo wilt ontkalken met een van de volgende huismiddeltjes, is de procedure in principe identiek aan het ontkalken met het door Philips aanbevolen professionele middel. Volg gewoon de stapsgewijze instructies in het gedeelte 'Uw Senseo ontkalken: hoe gebruikt u de speciale Philips Senseo-ontkalker' om uw Senseo te ontkalken met citroenzuur en dergelijke.

Citroenzuur

In de handel verkrijgbaar citroenzuurpoeder is het meest geschikte huismiddeltje om uw Senseo te ontkalken. Dit komt omdat de speciale Senseo-ontkalker ook op citroenzuur is gebaseerd. Citroenzuur kan problemen veroorzaken bij veel andere koffiemachines, maar dit geldt niet voor de Senseo. Weeg 50 gram van het poeder af en voeg het toe aan een liter water. Roer het poeder met de lepel tot het volledig is opgelost.

citroenzuur ontkalken

Baking soda of bakpoeder

Hoewel zuiveringszout en bakpoeder lichtjes van elkaar verschillen, kunt u ze even goed gebruiken om uw Senseo-koffiezetapparaat te ontkalken. Voeg gewoon drie theelepels toe aan een liter water. U kunt ook 30 milliliter melkzuur aan dit mengsel toevoegen voor een nog beter resultaat.

Aspirine of reinigingsmiddel voor kunstgebitten

Heb je geen van de hierboven genoemde huismiddeltjes bij de hand? Dan kunt u ook aspirine of gebitsreiniger gebruiken. Beide stoffen bevatten citroenzuur. Deze remedies zijn voldoende voor lichtere verkalkingen. Los twee tabletten op in een liter water.

Azijn en Co: Ongeschikte huismiddeltjes voor het ontkalken van de Senseo pad machine

Senseo-fabrikant Philips waarschuwt uitdrukkelijk voor het gebruik van ontkalkingsmiddelen op basis van minerale zuren om de koffiepadmachine te ontkalken. Hiertoe behoren zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur en azijnzuur, dat vaak wordt gebruikt voor het ontkalken. Azijn laat een sterke geur achter die moeilijk uit de machine te verwijderen is. Bovendien zou de azijn het binnenwerk van uw Senseo kunnen beschadigen. Als dit leidt tot storingen of defecten aan de koffiemachine, kunt u geen aanspraak maken op de garantie.

FAQ: Veel gestelde vragen over het ontkalken van Senseo machines.

Waarom is het ontkalken van de Senseo koffiemachine zo belangrijk?

Het regelmatig ontkalken van de Senseo is om verschillende redenen aan te raden.

 • Smaak van de koffie: Kalkdeeltjes kunnen in de hete drank terechtkomen, waardoor deze een gemineraliseerde smaak krijgt.
 • Beter crèmelaagje: Het crèmelaagje, d.w.z. het schuimige topje van de koffie, verliest aan kracht doordat kalkvorming de waterdoorstroming en de druk van de machine vermindert.
 • Juiste temperatuur: Door kalkafzetting heeft het water geen direct contact meer met de zijwanden van de boiler. Het wordt dus niet voldoende verhit.
 • Minder koffie: De hoeveelheid koffie die per zetbeurt door de machine gaat, kan afnemen door te veel kalkaanslag.
 • Luidheid: De verminderde watertoevoer betekent dat de pomp harder moet werken. Dit kan het brouwen van de koffie erg luid maken.
 • Langere levensduur machine: Ontkalken verlengt de levensduur van de Senseo machine.

Waarom gaat het lampje niet uit na het ontkalken van de Senseo?

Soms blijft het rode controlelampje branden, ook al is het ontkalken voltooid. Heeft u het ontkalkingsproces volgens de instructies uitgevoerd? Volgens Philips zou het dan moeten helpen om het apparaat minstens tien seconden van het stroomnet los te koppelen en weer aan te zetten.

Het indicatielampje brandt nu nog? Zeer hard water en een lange periode van gebruik zonder ontkalken kunnen de oorzaak zijn. In dat geval zijn de kalkresten in uw machine waarschijnlijk niet volledig verwijderd. Voer een derde ontkalking uit, anders kunt u contact opnemen met het Philips Service Centre.

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

De meeste Senseo-machines hebben het bovenvermelde signaallampje, waarop CALC staat aangegeven. Dit gaat branden na gemiddeld 400 koffiecycli. Dit is het moment waarop u de machine moet ontkalken. Voor machines zonder deze waarschuwing adviseert Philips om bij normaal gebruik ten minste om de drie maanden te ontkalken.

Als uw leidingwater echter relatief hard is, kan het nodig zijn om de twee maanden te ontkalken. Vraag bij twijfel aan uw waterleidingbedrijf of uw leidingwater hard, gemiddeld of zacht is.

Hoe kan ik voorkomen dat de koffiemachine zo snel verkalkt?

Kalk is een bestanddeel van drinkwater en is daarom altijd een probleem voor toestellen - vooral bij hard water. In principe zijn er echter manieren om het kalkgehalte te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met een waterontharder. Een dergelijk apparaat is echter duur, en het permanent ontharden van water is eigenlijk helemaal niet aan te bevelen. De belangrijkste hardheidsmineralen zijn immers calcium en magnesium. Beide stoffen zijn goed voor het lichaam. Hard drinkwater draagt dus bij tot de aanvoer van deze mineralen.

Een waterfilter zou echter een alternatief kunnen zijn. Als u het water eerst door een waterfilter giet en vervolgens in het waterreservoir van uw Philips Senseo, vermindert u de kans op kalkaanslag enigszins. Een dergelijk product biedt echter geen echte garantie. Ontkalken is doeltreffender en op lange termijn goedkoper, vooral omdat u de filters regelmatig moet vervangen.

De Philips Senseo ontkalken: snel en eenvoudig

U moet het ontkalken van uw koffiezetapparaat niet te lang uitstellen. Enerzijds zal de smaak aanzienlijk worden aangetast, anderzijds kan het toestel worden beschadigd. Dit leidt dan weer tot hoge reparatiekosten of de aankoop van een nieuwe koffiepadmachine. Het hele proces neemt misschien tien minuten in beslag, en tijdens de cyclus kunt u zich zelfs aan andere taken wijden.