Saeco Minuto HD8763/21 – Volautomaat espressomachine

Facebook
Twitter
LinkedIn


Eenvoud, compactheid, aangepaste recepten en eenvoudige reiniging zijn de belangrijkste argumenten die door de Philips Saeco Minuto naar voren worden gebracht. Dit model uit de middenklasse heeft een compartiment voor gemalen koffie en een mondstuk voor het opschuimen van melk. Naast de belofte van prestaties biedt de machine ondanks zijn compactheid een interessante ruimte-optimalisatie; waar gaat het eigenlijk om?Saeco Minuto HD8763/21 - Volautomaat espressomachine

Bekijk de dagprijs


Presentatie

De door ons geteste volautomatische machine met molen, die 450 € kost, is de middelste van het Minuto-gamma, dat uit 4 modellen bestaat: een basismodel Pure (399 €), ons model van de dag*,* Classic Milk*, uitgerust met een stoompijpje, een uitgebreidere Automatic Milk Cappuccinatore uitgerust met een automatische melk-“opschuimer” (549 €) en ten slotte een topmodel One Touch met een melkkannetje (689 €).

Het zal u niet verbazen dat deze Minuto niet over dezelfde opties beschikt als de topmodellen. Hij biedt echter wel de gebruikelijke functies, zoals de instelling van de maalfijnheid (5 niveaus), de selectie van de koffie-intensiteit (ook 5 niveaus), 2 toetsen met geheugen voor de geserveerde hoeveelheden en een vak voor gemalen koffie om koffiesmaken af te wisselen of een decaf te bereiden. Het apparaat beschikt over automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma’s, maar helaas niet over een programmeerbare energiebesparingsfunctie. Tot zover de grote lijnen, laten we eens een kijkje nemen in de diepte …


Gebruiksgemak

De afmetingen (42,9 x 33 x 21,5 cm) getuigen van een echte compactheid en zijn vergelijkbaar met die van de onlangs geteste Melitta Solo Caffeo (45,4 x 32,5 x 20 cm). Hoewel we het eens zijn over de compactheid van deze Saeco Philips, zullen we niet zo ver gaan om deze machine te kwalificeren met dezelfde adjectieven die gebruikt worden om de Melitta Caffeo Solo te beschrijven (elegant, robuust en met een mooie afwerking). Het ontwerp van de Minuto staat in feite op een heel ander niveau: de kunststoffen en bepaalde elementen, zoals de verstelbare uitloop, zijn aan de lage kant van het gamma.

De schenktuit is waarschijnlijk het element van de machine dat het minste vertrouwen inboezemt, zowel door de keuze van het goedkope materiaal als door het ontwerp. In tegenstelling tot andere automatische machines is het niet het hele uitloopblok dat op en neer gaat, maar een verlengstuk dat aan de zijkanten moet worden vastgegrepen. Bovendien blijft, zelfs wanneer de uitloop tot het maximum is verlaagd, de uitloop te kort voor espressokopjes (40 ml) en spat de koffieuitloop tegen de wanden van de machine.


Saeco Minuto HD8763/21 ontwerp

Omdat slecht nieuws nooit alleen komt, wordt bij een klein porseleinen kopje, naast de spatten, het kopje door de bijzonder sterke trillingen op het rooster bewogen en komt de koffie ernaast te staan.


Saeco Minuto HD8763/21 2 kopjes

Een ander punt van kritiek op het ontwerp is dat de uitschakelknop zich aan de achterkant bevindt; een onhandige plaats wanneer het apparaat tegen een muur is geplaatst. Wij denken dat de locatie aan de zijkant zinvoller is. Wees voorzichtig, het netsnoer is vrij kort en duidelijk bedoeld voor een stopcontact in de buurt van het apparaat.

Het goede nieuws is dat de Saeco Minuto, ondanks zijn compactheid, de ruimte optimaliseert en een waterreservoir met een comfortabele inhoud (1,8 l) en een groot graantankje (250 g) bovenop de machine heeft.


Saeco Minuto HD8763/21 koffiebonen reservoir

Wees echter voorzichtig wanneer u de tank tot het maximum vult. Ontworpen om lang te zijn – en niet diep zoals bij de meeste andere geteste modellen – met niet al te hoge randen, moet hij voorzichtig naar de gootsteen worden getransporteerd, anders kan er water uitlopen.


Saeco Minuto HD8763/21 waterreservoir

Het bonenreservoir bevat een regelwiel voor de maalgraad, dat bij de meeste automatische koffiemachines traditioneel in de buurt van de extractiekamer aan de rechterkant is geplaatst. Wij denken dat dit een praktischer keuze is, omdat het gemakkelijker toegankelijk, slimmer en hygiënischer is. Zo hoeft u uw vingers niet in de te malen koffiebonen te dopen.


Saeco Minuto HD8763/21 bonenmaler

Zoals u op de foto hierboven kunt zien, bevat het bonenreservoir ook het compartiment voor gemalen koffie, voor slechts één dosering. Dit voorstel is ook terug te vinden op de Delonghi Autentica Cappuccino en is een pluspunt voor wie het plezier van koffiesmaken wil variëren of gewoon een decaf wil bereiden.

De machine wordt bediend via een 3-kleuren LCD-scherm en knoppen. “Het lijkt wel een oud R25-familiedashboard”: de hartenkreet van een redactielid. De typografie en de illustraties van de tekens op het scherm dateren inderdaad uit een ander tijdperk en verdienen een moderne toets.


Saeco Minuto HD8763/21 bediening

De kleurcodes (geel-groen en rood) zijn zeer informatief en doeltreffend: groen betekent dat er niets te melden valt, geel betekent “in voorbereiding” en rood betekent dat er een probleem is met de machine.

De twee toetsen Expresso en Koffie kunnen worden aangepast door de intensiteit van de koffie en het volume in te stellen. Het volume kan worden aangepast met de Aroma-toets, die 5 intensiteitsniveaus biedt, evenals de selectie van gemalen koffie. Met de Minuto kunt u echter geen verschillende temperaturen instellen. De andere toetsen zijn gewijd aan de bereiding van heet water, de automatische reiniging en de bereiding van melkschuim.

In feite zijn er van de “aanpasbare recepten” die op het technische gegevensblad worden beloofd, geen vooraf opgenomen recepten beschikbaar. Het is gewoon een kwestie van de intensiteit en het volume variëren en ze dan onthouden.

Waarschuwing: het gebruik van het stoompijpje vereist een zekere waakzaamheid. Wanneer een container onder het mondstuk wordt geplaatst, zal de machine opwarmen en starten zonder waarschuwing. De gebruiker kan op dit moment verrast zijn en de melkspatten zullen hem terugbrengen naar de realiteit.


Saeco Minuto HD8763/21 melkopschuimer

Bekijk de dagprijs


Gemak van onderhoud

Nog steeds in het onhandige gedeelte, merk op dat om de opvangbak te verwijderen, eerst de tuit omhoog moet worden gedaan en het stoompijpje op zijn kant moet worden gelegd. Deze wateropvangbak bevat verschillende compartimenten die een obstakel vormen bij het schoonmaken.


Saeco Minuto HD8763/21 schoonmaken

De afgifte-unit kan gemakkelijk worden verwijderd op voorwaarde dat de opvangbak vooraf is losgemaakt, anders kan de servicedeur niet worden geopend. Het wordt bijzonder op prijs gesteld dat de bedrijfsdeur aan de machine bevestigd blijft in plaats van volledig te worden gedemonteerd. Dit vereist echter ruimte aan de rechterkant en is wellicht niet praktisch in alle interieurs. Er zijn vetpakketjes te zien op het oppervlak. Hoewel dit niet in contact staat met de voorbereidingen, versterkt het ons gevoel over het ontwerp: het geeft de indruk van een low-end machine.


Saeco Minuto HD8763/21 reinigen

De automatische reiniging maakt er deel van uit met een speciale “CALC CLEAN” toets aan de voorzijde. Deze toets licht op om de gebruiker erop te wijzen dat het tijd is om de machine te ontkalken. Voor deze bewerking moet de gebruiker echter over de nodige instructies beschikken om de stappen correct te kunnen volgen.


Snelheid

Tussen het starten van de machine, het spoelen en het bereiden van een espresso is de eerste koffie van de ochtend klaar in 1 min 45 s, een tijd die overeenkomt met die van de Panasonic NC-ZA1 en de Melitta Caffeo Varianza en Barista T modellen. Alleen de Melitta Caffeo Solo is op dit moment sneller, met een bereiding van een espresso in 1 minuut 24 seconden.


Stroomverbruik

Het apparaat gaat al na 30 minuten in de standby-stand en heeft, in tegenstelling tot de Melitta Caffeo, geen programmeerbare energiebesparingsfunctie om deze tijd te verkorten. Gedurende deze 30 minuten met het scherm aan, verbruikt het toestel 2 W. U moet de machine echt uitschakelen (met de onhandige knop op de achterkant) om tot een nulverbruik te komen.

Volgens onze metingen, gebaseerd op de bereiding van 3 koffies per dag, zal het gebruik van deze machine een elektrisch verbruik genereren van 0,06 kWh, wat neerkomt op ongeveer 13 cent per maand. Dit is 2 cent meer dan bij de Delonghi, die kan worden geprogrammeerd om na 15 minuten in stand-by te gaan.


Geluid

Het apparaat behoort tot de luidruchtigste apparaten bij het malen van de bonen (73 dB) en het uitschenken van de koffie (70 dB). Ter vergelijking: het werk van de Delonghi Autentica Cappuccinomolen loopt op tot 65 dB en de koffie-extractie werd gemeten op 48 dB.


Productspecificaties

 • Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
 • One touch koffiespecialiteiten: Espresso | Café lungo | Cappuccino
 • Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
 • Aantal programma’s: 5
 • Instelbare maalgraad: Ja
 • Maalniveau aanpasbaar: Ja
 • Verstelbaar watervolume: Ja
 • Aantal bonenreservoirs: 1
 • Aantal kopjes per keer: 2
 • Temperatuur instellingen: Y
 • Kopjeswarmer: Nee
 • Serveert heet water: Ja
 • Afneembaar waterreservoir: Ja
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
 • Koffiebonen reservoir: 250 gram
 • Inclusief melkbeker: Ja
 • Bodem met antislip: Bodem met antislip
 • Druk van de pomp: 15
 • Aanvullende functies: Ingebouwde melkopschuimer, heet water
 • Automatisch uitschakelen: Ja
 • Type bedieningsknoppen: Knoppen
 • Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
 • Verwijderbare sediment reservoir: Ja
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
 • Snoerlengte: 0,8
 • Product hoogte: 33 cm
 • Product lengte: 42,9 cm
 • Product breedte: 21,5 cm
 • Product gewicht: 7,5 gram
 • Merk: Philips
 • Introductie: 2013
 • Model: HD8763/01
 • Mpn: HD8763/01
 • EAN: 8710103693376
 • Kleur: Mat zwart
 • Vermogen: 1850 W
 • Verpakkingsinhoud: HD8763/01 Espressoapparaat, One Touch Melkbeker
 • Gewicht: 9599 g
 • Indicatielampje: Ja
 • Model: HD8763/01
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Verpakking breedte: 471 mm
 • Verpakking hoogte: 297 mm
 • Verpakking lengte: 506 mm
 • Categorieën: Espressomachines
 • Serie: Saeco Minuto
 • Merk: Philips Saeco
 • Type koffie: Espresso, Gewone koffie, Heet water, Cappuccino
 • Type koffievulling: Koffiebonen
 • Melkopschuimmethode: Automatisch met melkreservoir


Bekijk de dagprijs


Voordelen

 • Gemalen koffie luik.
 • Inhoud van de water- en grondtank (14 koeken).
 • Intensiteitscontrole.
 • Compact ontwerp.
 • Snelheid.


Nadelen

 • Low-end plastic ontwerp.
 • Sterke trillingen die de beker op de bekersteun bewegen.
 • Luidruchtig.
 • Geen programmeerbare energiebesparingsfunctie.
 • Geen specifieke vooraf opgenomen recepten.
 • Geen dubbele bonencontainer.


Bekijk de dagprijs


Conclussie

Hoewel deze machine bepaalde voordelen heeft, zoals de snelheid en de integratie van een compartiment voor gemalen koffie, vinden wij het moeilijk om hem aan te bevelen. Het lage plastic ontwerp en de trillingen waardoor de kleine kopjes op hun plaats moeten blijven op het rooster sanctioneren het eindcijfer. De aangeboden functies zijn rudimentair.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen