Saeco Xelsis Suprema SM8889 automatisch koffiezetapparaat met molen: ster van het witte doek

Facebook
Twitter
LinkedIn


U hoeft geen specialist op het gebied van automatische koffiemachines met molen te zijn om de originaliteit van de Saeco Xelsis Suprema op te merken, namelijk het enorme aanraakscherm dat als bedieningspaneel fungeert, waardoor het apparaat gemakkelijker te bedienen zou zijn.Saeco Xelsis Suprema SM8889

Bekijk de dagprijs


Presentatie

De Saeco Xelsis Suprema koffiezetautomaat met molen is het duurste model in de catalogus van de fabrikant. Hij wordt gelanceerd voor €1599 en rechtvaardigt deze prijs door de aanwezigheid van een groot 7,8 inch touchscreen. En dat is alles wat nodig is om de 8 aanpasbare profielen te beheren en een van de 22 aangeboden recepten te kiezen, volledig zwart of melkachtig, want een melkkannetje is inbegrepen. Als deze interface nog niet genoeg was, is het altijd mogelijk om de Suprema te koppelen aan de Amazon Alexa thuisassistent om een koffie te gaan zetten met je stem. Dankzij de Wi-Fi-internetverbinding kan de gebruiker ook gemakkelijk de verschillende verbruiksartikelen aanschaffen die Philips (het moederbedrijf van Saeco) nodig heeft, zoals filterpatronen of ontkalkingstabletten. De rest van de technische fiche is minder verrassend en de Suprema is in staat een druk van 15 bar te ontwikkelen die nodig is voor de bereiding van espresso. Het heeft een waterreservoir van 1,7 liter en een bonenreservoir van 450 gram. Een keramische molen (breekbaarder dan de stalen, maar die niet warm wordt) zorgt voor het malen van de bonen. Natuurlijk zijn ook een kopjeswarmer, een lampje op het uitgiftepijpje en een uitneembare afzuigunit inbegrepen.


Gebruiksgemak

Met uitzondering van enkele basismodellen, zoals de Beko CEG5301X, zijn koffiezetapparaten met molen over het algemeen zware en imposante apparaten. De Saeco Xelsis Suprema SM8889 weegt 11,4 kg en is 26 cm breed en 48 cm diep. U kunt het dus beter niet op een plank zetten en het in het zicht op het werkblad laten staan, vooral omdat de fabrikant niet beknibbeld heeft op kwaliteitsmaterialen.

De voorkant van de machine is volledig gemaakt van geborsteld metaal. Natuurlijk zijn de zijkanten en het rooster van de lekbak van plastic, maar het geheel maakt toch een zeer mooie indruk. Bovendien is de Suprema, met het scherm uit, verrassend sober; hij zal dan ook harmonieus zijn plaats vinden in bijna elke keuken, in tegenstelling tot de Gran Aroma SM6580, die veel minder veelzijdig is met zijn bedrukte pictogrammen.

Een simpele aanraking van het aanraakscherm is genoeg om het beest te wekken. Het display is versierd met het aan/uit-symbool dat u moet aanraken om de visuele interface te ontdekken, bestaande uit twee rijen pictogrammen. Onderaan staan de hoofdcategorieën (drank, instellingen, profielen, enz.) en door op een van de pictogrammen te drukken wordt het bijbehorende menu geopend.

Laten we de drankknop aanraken. Het bovenste gedeelte toont de 21 pictogrammen die betrekking hebben op de door Saeco bereide bereidingen (espresso, dubbele espresso, americano, lange koffie, latte macchiatto, geëmulgeerde melk…). Een pictogram 22 geeft toegang tot een reeks “speciale recepten”, iets meer uitgewerkt, zoals Affogato of Espresso Martini; in dit geval is het aan de gebruiker om de verschillende stappen van het recept (aangegeven door de Suprema) te volgen om zijn dessert of cocktail te verkrijgen.

Voor de basisdranken stelt de gebruiker, na het icoon van de gewenste drank te hebben aangeraakt, de te bereiden hoeveelheid in, de intensiteit, de temperatuur of, indien nodig, de hoeveelheid schuim, het moment om melk toe te voegen (voor of na de koffie) en vele andere parameters. Dankzij het aanraakscherm en de linialen die het weergeeft, verloopt de hele programmering met een moeilijk te bevatten zucht van geluk. De informatie is duidelijk, en als een rubriek niet duidelijk genoeg is, verduidelijkt een lange druk op de instellingsmarkering eventuele veranderingen. Liefhebbers van diepe L kunnen zich een beetje verloren voelen in deze overvloed van instellingen. Saeco vereenvoudigt dit alles met de Coffee Maestro functie. Kies gewoon een “delicato”, “intenso” of “forte” drank en de Suprema zorgt automatisch voor alles; eenvoudiger kan het niet.

U kunt de drank die u zo hebt ingesteld natuurlijk opslaan en later weer terugvinden. Er zij op gewezen dat 8 profielen kunnen worden aangemaakt om de toegang tot deze gepersonaliseerde recepten te vereenvoudigen en dat elk van hen er verscheidene kan “onthouden”. Deze zijn toegankelijk door het aanraken van het speciale (en goed geïdentificeerde) pictogram in de onderste rij.

In deze rij van virtuele toetsen bevindt zich ook de toets “parameter” die de algemene instellingen van de Suprema opent, zoals de hardheid van het water, de keuze van de talen of de verlichting van de leds die zich in de nabijheid van de doseersproeiers bevinden. Nogmaals, er zijn vele opties – en het zou vervelend zijn ze allemaal op te sommen – maar het scherm maakt de verschillende handelingen veel eenvoudiger. Het beste voorbeeld is de verbinding met de wifi thuis. Niet alleen hoeft u niet te jongleren tussen een smartphone en de Suprema om dit met succes te doen – het koffiezetapparaat heeft zijn eigen wifi-ontvanger – maar het virtuele toetsenbord op de Suprema is net zo bruikbaar als dat op een gewone smartphone.

Om het onderhoud van de Suprema te vereenvoudigen, heeft Saeco een tabblad “status” voorzien, waar we op terug zullen komen in het gedeelte “onderhoudsgemak”. Een goed punt is dat het bonenreservoir met een XXL-capaciteit van 450 gram zeer gemakkelijk te vullen is dankzij de opening met een diameter van 20 cm. Dit is ook het geval voor het reservoir, geplaatst aan de linkerkant van de Suprema, die veel gemakkelijker te verwijderen en te vervangen is dan een reservoir geplaatst aan de achterkant, zoals die van de Krups Intuition Preference+.

Nog steeds in de onderste rij kunt u via het tabblad “bonen” de parameters voor de verwerking van de koffie (met name de maling en de bevochtiging) aanpassen aan de categorie (Arabica of andere) en de brandingsgraad van de koffie. Afhankelijk van de door de gebruiker ingevoerde informatie zal de Suprema de meest geschikte parameters kiezen (BeanMaestro-systeem).

Meer anekdotisch, dankzij de “winkel”, toont de Suprema de verbruiksgoederen die nodig zijn voor een goed onderhoud (filterpatroon, ontkalkingsset, enz.). Door het icoon aan te raken, wordt een lijst van webhandelaars getoond met de prijs en de beschikbaarheid van het product; dank u Internet! Gelieve er nota van te nemen dat het niet mogelijk is om rechtstreeks bij Suprema artikelen te bestellen. U moet naar de website van de handelaar gaan en het referentienummer invoeren voordat u de aankoop doet op een beveiligde terminal, smartphone of pc.

Alles zou perfect zijn geweest als Saeco gebruik had gemaakt van Philips’ expertise op het gebied van melkkannen. In plaats van het LatteGo systeem, dat het onderhoud vereenvoudigt dankzij een tweedelige karaf die het melkcircuit blootlegt voor eenvoudige reiniging, geeft Saeco de voorkeur aan de klassieke melkkan en dompelbuismethode, die vaak moeilijk te reinigen is. U zult dus moeten vertrouwen op de Hygiesteam technologie.


Gemakkelijk schoon te maken

Natuurlijk maakt het zeer grote display van de Saeco Xelsis Suprema het gemakkelijk om de machine te onderhouden.

Maar niets houdt u tegen om dit van tevoren te doen door op het “status” icoon te drukken. Vanaf dit tabblad heeft de gebruiker toegang tot de verschillende onderhoudswerkzaamheden: ontkalken, verwijderen van koffiedik, vullen van het waterreservoir, enz. Elke stap wordt gedetailleerd beschreven en in geval van vragen tonen video’s hoe te werk te gaan.

De lekbak is vrij groot, maar de randen zijn hoog genoeg om te voorkomen dat er water op het werkblad terechtkomt wanneer het naar de gootsteen wordt getransporteerd. Er is een schenktuit, maar die is niet erg nuttig. De koffieresidubak kan gemakkelijk uit de behuizing worden genomen, geleegd en op de juiste plaats worden teruggeplaatst.

Goed punt, Saeco geeft toegang tot de afzuigunit. Het bevindt zich aan de rechterzijde van de machine, achter de koffieresidubak, en kan gemakkelijk worden verwijderd dankzij het grote openingsbereik van de deur. De eerste paar keer hadden we wat moeite om het weer op zijn plaats te krijgen, maar al snel hadden we het door.


Snelheid

Door de vele interne systemen (software en hardware) die moeten draaien, is de Saeco Xelsis Suprema SM8889 langzamer dan bijvoorbeeld een heel eenvoudig koffiezetapparaat als de Jura Ena Micro 5.

Hij doet het echter niet zo slecht en de eerste espresso wordt in 1 min. 35 sec. gezet. Deze tijd omvat het aanzetten van de machine, het verwarmen van het water, het reinigen van de spuitmonden, het malen van de bonen en ten slotte het extraheren van de drank. Het duurt nog eens 40 seconden om van je tweede kopje te genieten.


Stroomverbruik

Met 3 espresso’s en 3 lange koffies per dag zal de eigenaar van de Saeco Xelsis Suprema zijn elektriciteitsrekening zien stijgen met 12,3 eurocent per maand.

Het scherm verbruikt nogal wat energie, want onze wattmeter geeft een verbruik van 5,7 watt aan in rusttoestand. Als we de Sage Oracle Touch vergeten, is dit de meest energieverslindende automatische machine met papierversnipperaar in onze vergelijking onder deze omstandigheden.


Geluid

De Saeco Xelsis Suprema is niet erg luidruchtig, maar hij is wel hoorbaar.

Tijdens het spoelen van de sproeiers bereikt het geluidsniveau 57 dB(A), oplopend tot 65 dB(A) tijdens de luidruchtigste fase, d.w.z. het malen van de bonen. Tenslotte is de afzuiging verre van discreet, want het geluidsniveau daalt slechts tot 58 dB(A). Ter vergelijking: een normaal gesprek zonder de stem te belasten wordt geschat op 60 dB(A).Xelsis Suprema SM8889

Bekijk de dagprijsProductspecificaties

 • One touch koffiespecialiteiten: Café Latte | 2x Cappuccino | Café lungo | Cappuccino | Espresso | Espresso macchiato | Latte macchiato | Ristretto
 • Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
 • Afmetingen (HxBxD): 48,7 x 28,7 x 39,6 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Aantal kopjes per keer: 2
 • Inhoud waterreservoir: 1,2 liter inhoud
 • Materiaal maalschijven: Keramiek
 • EAN: 2561561581530
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachines
 • Merk: Philips-Saeco
 • Type:Saeco xelsis
 • Type koffie: Espresso, Gewone koffie, Cappuccino, Latte macchiato, Cafe Latte, Espresso macchiato, Ristretto, 2x Cappuccino
 • Melkopschuimmethode: Automatisch met melkreservoir
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2 kopjes


Voordelen

 • Mooi aanraakscherm, perfect geïntegreerd en bediend.
 • Veel recepten, makkelijk aanpasbaar tot in het kleinste detail.
 • Geschikt voor zowel beginnende als ervaren amateurs.
 • Gemakkelijk te onderhouden.


Nadelen

 • Anekdotische internetverbinding (geen smartphone app op dit moment).
 • Geen makkelijk schoon te maken LatteGo karaf.
 • Een beetje lawaaierig.


Conclusie


Met de Suprema Xelsis SM8889 bewijst Saeco dat een touchscreen op een huishoudelijk apparaat de ideale interface kan zijn. Dit automatische koffiezetapparaat, dat even gebruiksvriendelijk is als vol opties, zal voldoen aan de precieze wensen van de meest veeleisende gebruikers, zonder degenen die gewoon nieuwe manieren willen ontdekken om van hun espresso te genieten, uit te sluiten. Het is waar dat de machine een beetje lawaaierig is en de melk karaf is minder praktisch dan het LatteGo systeem, maar deze kleine gebreken vervagen snel tegenover de talrijke voordelen van deze zeer succesvolle Suprema.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen