Severin melkopschuimer SM 9495 Review

Facebook
Twitter
LinkedIn


Severin melkopschuimer SM 9495

Bekijk de dagprijs

Severin is een fabrikant met een uitgebreid aanbod in de sector van emulgatoren of melkopschuimers. Nadat we vandaag reeds de Severin SM 9688 hebben geanalyseerd, gaan we nu hetzelfde doen met de vertegenwoordiger van het middengamma: De Severin SM 9495.

De verschillende nomenclatuur heeft betrekking op de fabricagedatum van het product: in het algemeen zijn de afschuimers van de SM 96-lijn van Severin recenter dan die van de SM 94-reeks.

De Severin SM 9495 is een elektrische opschuimer met een maximumcapaciteit van 180 ml en een vermogen van 500 watt. Hij heeft geen grote afmetingen (er zijn elektrische mixers op de markt met een capaciteit van meer dan 200 en 300 milliliter). Toch is hij functioneel identiek aan andere modellen in hogere gamma’s en prijzen.

Dus als u de enige consument in uw huis bent of de enige gebruiker van de schuimspaan, vinden wij deze Severin SM 9495 een perfecte en voordelige optie.

Net als elke andere elektrische opschuimer kunnen we met de Severin SM 9495 drie basisfuncties uitvoeren: koud opschuimen, warm opschuimen, of alleen de melk verwarmen (zonder op te schuimen) door inductie.

Dit betekent niet dat u uw schuimspaan op het fornuis moet zetten, verre van dat, het is gewoon zo dat wanneer u de stekker in het stopcontact steekt, de basis warmte genereert die door inductie wordt doorgegeven aan de kan waar de melk zich bevindt.

De interne thermostaat regelt het verwarmingsproces en stopt het automatisch wanneer 65º is bereikt, wat de optimale temperatuur is voor het emulgeren van de melk. Boven deze temperatuur bestaat het risico dat de melk kookt.

Het weerhoudt ons er niet van onze Severin SM 9495 te gebruiken voor bijvoorbeeld bonbons of cacaoshakes, om deze op te schuimen en lekkere shakes te maken op de temperatuur die ons het beste bevalt.

Maar omdat onze website over koffiemachines gaat, concentreren wij ons op het interessantste, namelijk het opschuimen van melk door emulsie.

Lees ook beste Severin melkopschuimer kopen

Severin melkopschuimer SM 9495 – Overzicht


Severin melkopschuimer SM 9495 - Overzich

Deze Severin melkopschuimer is een prachtig ontworpen apparaat dat een aantal indrukwekkende kenmerken heeft en dat zelfs de meest fanatieke liefhebbers van diepe L-liefden in staat moet stellen om het perfecte schuim te bereiden naar hun exacte voorkeuren. Het maakt ook gebruik van een speciaal soort verwarmingssysteem om de melk te bereiden die ervoor zorgt dat de melk nooit mag worden verschroeid (meer hierover later).

Met een breedte van slechts 18 cm bij 18,5 cm en een diepte van 25,3 cm heeft de Severin melkopschuimer een zeer compact oppervlak en zou deze zelfs op de meest drukke keukenbladen moeten passen. Hij wordt geleverd met twee gemakkelijk verwisselbare melkopschuimers die ontworpen zijn om de melk te roeren of op te schuimen. Dit maakt de SM 9495 ideaal voor die gelegenheden waarbij u wilt dat het apparaat alleen de melk verwarmt om bijvoorbeeld warme chocolademelk te maken. Het apparaat heeft ook een handig opberggedeelte rond de achterkant van het apparaat dat de ongebruikte melkkop kan opbergen, zodat deze nooit verloren gaat.

Bij het apparaat wordt ook een roestvrijstalen mok geleverd waarin de melk wordt bereid en een handig deksel dat aan de bovenkant vastzit om te voorkomen dat de melk eruit spettert terwijl het apparaat werkt. De mok zelf en de deksel zijn vaatwasmachinebestendig en maken het reinigen van de machine een fluitje van een cent. Dit is een zeer belangrijke overweging, want wie wil er immers een machine gebruiken om koffie te maken die lang duurt om daarna schoon te maken?

Bekijk de dagprijs

Severin SM 9495: Opschuimer met kleine capaciteit

De Severin SM 9495 opschuimer is zeer gemakkelijk te gebruiken. Het heeft in zijn elektrische voet een grote knop of schakelaars om te starten. De draaiende motor binnenin (belast met het roeren van de melk) gaat werken wanneer we erop drukken.

Het reservoir of de melkopschuimer is gemaakt van roestvrij staal en kan worden gedemonteerd of op de elektrische basis worden gemonteerd wanneer we maar willen. De verbinding tussen de basis en het kannetje is 360º, wat betekent dat het geen vaste positie heeft, maar dat we het kunnen bevestigen zoals we willen. En de stalen karaf is trouwens vaatwasmachinebestendig.

Wie bekend is met elektrische afschuimers, weet dat deze twee verwisselbare wieltjes of kroontjes hebben, die met een magneet aan de draaiende motor zijn bevestigd en die dienen om de melk af te schuimen of om de melk tijdens het verwarmen te laten ronddraaien (zonder op te schuimen) zodat ze niet aan de wanden blijft kleven.

In het geval van de Severin SM 9495 bevielen ons, afgezien van deze twee kronen, zeer goed het detail dat in het deksel een klein vakje is aangebracht om ze op te bergen wanneer ze niet worden gebruikt. Een zeer goed idee, want het zijn kleine stukken en dus gemakkelijk te verliezen.

Wat het serveren betreft, is het enige waar we rekening mee moeten houden dat er niet meer melk dan nodig in het kannetje moet. Op de binnenwanden zijn enkele merktekens aangebracht die het maximumniveau aangeven dat we kunnen bereiken.

Het minimum (om de motor te laten werken) is 60 ml, en het maximum is 120 ml als we gaan opschuimen, of 180 ml als we alleen willen verwarmen. De niveaus verschillen in beide gevallen omdat we al weten dat door het opschuimen het volume van de melk aanzienlijk toeneemt.

Tenslotte bekijken we de meer secundaire (maar belangrijke) elementen van de Severin SM 9495, zoals het handvat (zwart, temperatuur isolerend en vrij ergonomisch) en het noodzakelijke plastic deksel dat voorkomt dat er spatten uitspringen wanneer de opschuimer werkt.

Hoe de SM 9495 te gebruiken

Het zal u misschien verbazen dat de Severin melkopschuimer een paar meer opties heeft dan een ‘standaard’ melkopschuimer. Dit geeft u veel meer controle over de kwaliteit van de drank die het zal helpen produceren. Aan de voorzijde van het apparaat bevindt zich een grote drukknop die het apparaat inschakelt. Rondom deze knop zit een draaiknop waarmee u de temperatuur van de melk kunt instellen. Deze varieert van het bereiden van ‘koude’ melk tot 65°C. Met ‘Warm’, 50°C en 60°C ertussen.

Het bereiden van koude melk is een eigenschap die de meeste automatische melkopschuimers gemeen hebben, maar het selecteren van het temperatuurniveau is dat niet. We vonden dit vooral prettig omdat sommige melkopschuimers melk kunnen bereiden die iets te koel is voor onze smaak. Door de temperatuur aan te passen kunt u het perfecte melkschuim bereiden om aan ieders wensen te voldoen.

Rondom de centrale draaiknop vindt u ook een indicatielampje. Dit lampje en een reeks handige piepjes laten u weten wat het apparaat doet en wanneer het een perfect schuim voor uw koffie heeft bereid.

Door het apparaat in te pluggen knippert het indicatielampje en geeft het apparaat eenmalig een pieptoon. Hierdoor wordt het apparaat effectief in de stand-by modus geplaatst en wordt u gewaarschuwd dat het klaar is om te beginnen met werken. Een stevige, afneembare roestvrijstalen mok wordt in de bovenkant van het apparaat gestoken en is de plek waar u de melk inschenkt voor de verwarming. Binnenin de mok zitten twee in reliëf gemaakte max. vullijnaanwijzers. De eerste lijn markeert 350 ml en is de maximale vullijn voor het opschuimen van melk. Overvulling kan ertoe leiden dat de melk met geweld van de bovenkant van het apparaat wordt uitgeworpen (wij raden dit niet aan!). De tweede vullijn is gemarkeerd als 700ml en is de maximale hoeveelheid voor alleen het verwarmen van melk.

Na het vullen van de beker kunt u het bijgeleverde deksel over de bovenkant plaatsen en beginnen met het opschuimen en/of verwarmen door op de aan/uit-knop te drukken. Het apparaat zal twee keer piepen en beginnen met roeren/opschuimen en het verwarmen van uw melk. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt of het opschuimen is voltooid, stopt het apparaat en piept het meerdere malen en knippert het indicatielampje om u te laten weten dat uw melk klaar is. Dan hoeft u alleen nog maar de melkcontainer te verwijderen en te genieten van uw koffie!

Voor het verwarmen van de melk maakt de SM 9495 gebruik van een inductiesysteem, wat in theorie betekent dat u de melk nooit mag verschroeien omdat er nooit direct warmte op wordt aangebracht. Als u echter om wat voor reden dan ook de verwarmingscyclus wilt stoppen, kunt u dit doen door één keer op de aan/uit-knop te drukken. Dit is vooral handig als u de machine voor het eerst gebruikt, omdat u de melk de eerste keer misschien niet altijd precies krijgt zoals u het wilt. Dus, als u merkt dat het er goed genoeg uitziet, kunt u de cyclus onderbreken en uw melk krijgen voordat het ‘over’ is.

Bekijk de dagprijs


Korte beschrijving

Severin SM9495 inductie melkopschuimer met afneembaar melkreservoir voor het opschuimen van ca. 60 tot 120 ml. melk of verwarmen van 60 tot 180 ml melk. De SM9495 verwarmt melk tot 65 graden. De SM9495 heeft verwisselbare wieltjes voor verwarmen en opschuimen van melk, met een geïntegreerde opbergplaats op de deksel.

Let op: deze melkopschuiemr wordt vaak groter bevonden dan verwacht. Dit komt mede door de volgende afmetingen,

Verschil tussen opschuimen en verwarmen van melk

Gebruik het gekartelde wieltje voor het opschuimen van de melk en het gladde wieltje voor het opwarmen.

Bij het aanzetten met het gekartelde wieltje schuim je de melk warm op en houd je de knop 3 seconden ingedrukt dan wordt er koud opgeschuimd


Melkschuim voor verschillenden specialiteiten:

 • Romig zacht melkschuim – cappuccino, Latte Art
 • Stevig melkschuim – latte macchiato, cappuccino
 • Koud melkschuim – frappé, cocktails, ijskoffie, dessert
 • Warme melk – latte, chocolademelk

Severin SM 9495: Belangrijkste kenmerken

 • Elektrische opschuimer met drie functies: melk opschuimen in zijn natuurlijke staat, melk opschuimen op 65º, of melk verwarmen.
 • De maximale capaciteit van de kan is 120 milliliter als we gaan opschuimen, en 180 milliliter als we alleen gaan verwarmen.
 • Roestvrijstalen kan, vaatwasmachinebestendig.
 • 360º connector om de kan gemakkelijk aan de basis te bevestigen.
 • Inclusief twee verwisselbare wieltjes, voor het verwarmen of opschuimen van de melk.
 • Vakje om de wieltjes op te bergen wanneer ze niet worden gebruikt.
 • Aan/uit-schakelaar.
 • Automatische uitschakelfunctie.
 • Ergonomische zwarte handgreep, bestand tegen hoge temperaturen.
 • Plastic deksel om spatten te voorkomen.
 • Antislip pads op de basis.
 • Vermogen: 500 watt.
 • Afmetingen: 15 x 13 x 24 centimeter.
 • Gewicht: ongeveer 1 kilogram.


Voordelen van de Severin SM 9495 melkopschuimer

 • Severin is een firma met veel prestige en ervaring in de sector van de elektrische mixers. Het brede assortiment melkopschuimers is een garantie.
 • Dat hij een specifiek vak heeft om de kleine accessoires op te bergen.
 • Het is zeer praktisch als weinigen thuis zijn, en zuiniger dan andere opschuimers met soortgelijke kenmerken.


Nadelen van de Severin SM 9495 melkopschuimer

 • Het is geen grote opschuimer, slechts 180 ml voor het verwarmen van melk, of 120 ml voor het opschuimen. Als we vaak meer schuim moeten maken, kunnen we misschien beter naar andere grotere elektrische mixers kijken.
 • Het deksel heeft geen rubberen afdichting, zodat het soms niet precies over de mond van de kan past en met de hand moet worden vastgedraaid om te voorkomen dat de melk eruit lekt.
 • De temperatuur kan niet worden ingesteld, hoewel 65° voldoende zou moeten zijn om de meeste gebruikers tevreden te stellen.


Severin SM 9495: Video’s

Hier laten we u een complete gebruikstest van deze elektrische melkmixer zien, samen met een gedetailleerde evaluatie van het resultaat (van het melkschuim):