Wat is een koffie verkeerd en hoe het maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn


koffie verkeerd

Iedereen kent de term ‘koffie verkeerd’ of café au lait wel, maar er zijn toch wat misverstanden over wat nu precies een ‘koffie verkeerd’ is. Hoe bereid je het en wat zijn de ingrediënten? Dat leggen wij hieronder uit. Ook leggen we uit wat de andere koffiesoorten zijn die er een beetje op lijken, maar toch net weer even anders zijn.


Wat is koffie verkeerd?


wat is koffie verkeerd

Kort gezegd is koffie gemalen koffiebonen gemixt met gekookt water. Bij koffie verkeerd komt hier ook nog een flinke hoeveelheid gewone warme melk bij. Hiermee bedoelen we koemelk en dus geen koffiemelk zoals wij dat in Nederland ook wel kennen. In Nederland is deze koffie erg populair geworden in de loop der jaren. Koffie verkeerd wordt ook wel ‘café au lait’ genoemd. In België gebruiken ze de term ‘Lait Russe’ en in Italië ‘Caffé Latte’. Koffie verkeerd wil zeggen koffie met warme, opgeklopte, schuimige melk. Als je dit mengt ontstaat er een lichtbruine, egale mokkakleur. Een klein laagje melkschuim maakt het compleet. De juiste verhouding is een derde deel koffie en twee derde deel melk. Best veel melk dus.


De term koffie verkeerd is gekomen doordat het in Nederland niet de gewoonte was om koffie met zoveel melk te drinken. Nederlandse ‘normale’ koffie is met een scheutje koffiemelk of zwart al dan niet met of zonder suiker.


Koffie verkeerd in drie stappen maken:


Koffie verkeerd  maken

  1. Verwarm de melk (gebruik volle melk), maar breng het niet aan de kook.
  2. Zet een stevige bak zwarte koffie (geen espresso dus)
  3. Vul een kopje met koffie en schenk dan de warme melk erbij totdat het kopje vol is en houd hierbij rekening met de verhouding één deel koffie en twee delen melk.


Geniet van je koffie verkeerd!


Andere koffiesoorten met koemelk

Er zijn ook andere soorten koffie waarbij koemelk gebruikt wordt, zoals latte macchiato, cappuccino, flat white en cortado. Hieronder de uitleg over deze koffiesoorten.


Wat is Latte macchiato tov Koffie verkeerd?


Wat is een macchiato

Koffie verkeerd wordt wel eens verward met latte macchiato. Deze koffie bevat ook heel veel melk, maar er ontstaat geen egale mokkakleur. Latte macchiato bestaat uit mooie laagjes van melk en espresso koffie. Bij de bereiding van espresso laat men water door een klein beetje koffie lopen onder een hoge druk. Hierdoor wordt het zeer geconcentreerde koffie met een sterke en intense smaak. De laagjes in latte macchiato ontstaan door de manier van bereiden: eerst giet je opgeklopte melk in een kopje, dan voorzichtig de espresso erbij. Dan ontstaan de laagjes als vanzelf. In Italië noemen ze latte macchiato ook wel kinderkoffie, vanwege de grote hoeveelheid melk.


Wat is cappuccino tov Koffie verkeerd?


Wat is cappuccino

Cappuccino is een Italiaanse manier van koffie maken, maar oorspronkelijk komt het uit Wenen. Cappuccino is een deel melkschuim, een deel melk en een deel espresso. Drie gelijke delen wel te verstaan.


Wat is flat white tov Koffie verkeerd?


wat is een flat white

Deze koffie lijkt op cappuccino, alleen deze koffie is iets kleiner en de smaak is sterker. De verhouding is één deel koffie (espresso) en twee delen melk en een heel dun laagje schuim. Een belangrijk detail is ook dat de gestoomde melk van een flat white geen bubbeltjes mag hebben. Flat white wordt veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland. De uitdaging is vooral om een mooie, fluweelzachte melklaag te maken zonder belletjes.


Wat is cortado tov Koffie verkeerd?


Cortado

Dit is een soort espresso waaraan warme melk (koemelk) wordt toegevoegd. Vooral in Spanje, Portugal en Cuba is deze koffie populair. De verhouding is circa dertig tot vijftig procent warme koemelk. Voeg je ook nog een mooi schuimlaagje toe, dan noemt men dan een leche y leche. Cortado is ook bekend onder andere namen, zoals tallat (Catalaans), ebaki (Baskisch), pingo (Portugees), noisette (Frans) en cortadito (Cubaans). Het verschil met koffie verkeerd is dat er geen gewone koffie, maar espresso wordt gebruikt bij een cortado.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen