Welke volautomatische koffiemachine? 7 tips voor de aankoop

Facebook
Twitter
LinkedIn
welke koffieautomaat

Hoewel de filterkoffiemachine nog steeds het meest gebruikte apparaat is onder Duitsers, worden volautomatische koffiemachines steeds populairder. Het gemak van een snelle, versgemalen koffie of zelfs een cappuccino brengt veel mensen op het idee er een aan te schaffen. Maar als u eenmaal de knoop hebt doorgehakt, wordt u geconfronteerd met een enorme keuze aan merken, prijzen en functies. In dit artikel geven wij u de beste tips om u te helpen een betere beslissing te nemen.

(Als u al een machine hebt, maar uw koffie-ervaring wilt verbeteren, vindt u hier 5 tips voor betere koffie uit volautomaten).

welke koffieautomaat

Oriëntatie: Wat moet de volautomatische koffiemachine kunnen?

Koffie, espresso, cappuccino, chocolade of alles tegelijk? Het uitgangspunt mag niet worden onderschat.

 • Als u alleen koffie drinkt, let dan vooral op punt 7.
 • Als u alleen espresso drinkt, is een volautomatische machine zelden de juiste keuze. Een echte, romige espresso krijg je alleen met een portafilter/espressomachine.
 • Als u voornamelijk cappuccino drinkt, is punt 4 bijzonder interessant voor u.
 • Indien de combinatie en/of de hoeveelheid en snelheid voor u belangrijk zijn, let dan vooral op het volgende punt 2.

De kwaliteit van volautomatische koffiemachines

Het wordt steeds gemakkelijker en goedkoper om in de wereld van de volautomatische koffiemachines te stappen. Het spijt ons zeer, maar helaas verandert er weinig in de prijs/kwaliteitsverhouding. Met machines die minder dan €300 kosten, moet je niet verwachten dat je op de lange termijn fatsoenlijke koffiedranken krijgt.

In principe is het goed te beseffen dat een volautomatische koffiemachine verschillende technische componenten combineert: een koffiemolen, een zeteenheid, watertoevoer, reinigingsprogramma, enz.

In principe is er een eenvoudige regel: normaliter wordt de prijs verdeeld naar gelang van de kwaliteit van deze onderdelen. Je moet je dus goed informeren en de kwaliteit van de onderdelen afwegen, of helaas het enige dat helpt is: hoe hoger de prijs, hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen. Onze tip: Een paar euro meer is meestal een lonende investering, want de kosten die tijdens het gebruik ontstaan, worden meestal onderschat:

 • Reparaties (na de garantieperiode) zijn over het algemeen relatief duur.
 • Een goede molen kan lang meegaan en is belangrijk voor de smaak van de koffie.
 • Een goed reinigingsprogramma verlengt de levensduur van de machine enorm.

Extra tip: Veel fabrikanten van machines geven een output in “koffie per dag” aan. De realiteit is echter dat de meeste mensen koffie drinken op piekmomenten (bv. na de lunch). De “koffie per dag”-opbrengst kan echter niet worden overgebracht naar b.v. een uur en moet eigenlijk altijd aanzienlijk hoger zijn dan wat u werkelijk nodig hebt.

Als u meer dan 10-20 koffie per dag nodig hebt (bijv. in kantoren), moet u altijd voor de “professionele versies” van de fabrikanten kiezen of ons om advies vragen om de juiste machine te vinden.

Welke fabrikant van volautomatische koffiemachines is de beste?

Er zijn thans talloze fabrikanten van volautomatische koffiemachines. Onze mening is: het merk is niet de beste gids. De meeste merken hebben diverse modellen in verschillende prijsklassen en kwaliteiten met verschillende sterke en zwakke punten. De tips in dit artikel zijn belangrijker.

De realiteit: cappuccino en melkschuim met het volautomatische koffiezetapparaat
Je moet één ding beseffen: Melk is een van de meest bederfelijke en bacteriegevoelige voedingsmiddelen waar je dagelijks mee te maken hebt. Hier is dus realiteit 1: als u op lange termijn goed melkschuim wilt hebben, moet u bereid zijn het melksysteem voortdurend en regelmatig te reinigen.

Werkelijkheid 2: Een volautomatisch melkschuimsysteem in een in de handel verkrijgbare machine zal niet gedurende verscheidene jaren constant functioneren zonder dat de prestaties afnemen.

Voor degenen voor wie melkschuim bijzonder belangrijk is, moet de kwaliteit van het melkschuimbestanddeel nauwgezet in het oog worden gehouden en moet aan de juiste verwachtingen worden voldaan.

Vaak onderschat: schoonmaken en onderhoud

De netheid en hygiëne van uw volautomatische koffiemachine is uiterst belangrijk, omdat het een aanzienlijke invloed heeft op:

 • De kwaliteit en smaak van de koffiedranken
 • Fouten en defecten van de machine
 • Duurzaamheid van de machine

Bij de keuze van een machine moet u dus altijd kijken naar de reinigingsmogelijkheden. Is er een goed reinigingsprogramma, ook voor het melksysteem? Is het interieur gemakkelijk te bereiken en schoon te maken? Hoe gemakkelijk is het om de zetgroep (het gedeelte waar koffie en heet water samenkomen) schoon te maken? Zijn er reinigingstabletten of -hulpmiddelen, hoeveel kosten ze, hoe vaak heb ik ze nodig?

De grondbeginselen van waterfilters in volautomatische machines

 • Koffiedranken smaken meestal beter
 • De koffiemachine gaat veel langer mee en vertoont minder defecten (minder verkalking)
 • Tegenwoordig hebben veel volautomatische koffiezetapparaten een ingebouwd waterfilter.
 • Let op: Deze moet regelmatig worden vervangen. Veel mensen negeren of vergeten dit. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid vanwege de materialen in het filter.
 • Hou rekening met de kosten bij aankoop
 • Alternatieven
 • Het is beter helemaal niet te filteren dan het filter te lang te gebruiken.
 • Gebruik voorgefilterd water, bijvoorbeeld een Britta filterkan
 • Gebruik water in flessen

Alternatieven voor volautomatische koffiezetapparaten

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om koffie te zetten en het zou onmogelijk zijn om ze hier allemaal te vergelijken. Wij hebben echter gemerkt dat veel kopers van volautomatische koffiemachines hoofdzakelijk “gewone” koffie drinken en hopen met een volautomatische machine de smaak en de kwaliteit te kunnen verbeteren. Als dit voor u het geval is, raden wij u altijd aan de aankoop af te wegen tegen eenvoudige en onderschatte alternatieven. Hier hebben wij een overzicht gemaakt. Wij willen vooral de aandacht vestigen op het thema van de handgemaakte filterkoffie, net als in grootmoeders tijd. Dit wordt vaak onderschat.

Laten we een vergelijking maken:

 • Een goede koffiemolen voor beginners kost 129€ (hij is zeker beter dan de meeste molens die in volautomaten worden gebruikt).
 • Een Japanse set glazen kannen met keramisch filter kost 52,80€.
 • Een waterkoker is meestal toch wel beschikbaar, maar laten we zeggen 50€.
 • Laten we een aparte melkopschuimer toevoegen voor 50€.

Uiteindelijk hebben we net geen 280€. De voorbereiding duurt wat langer, maar het is ook leuk. Reiniging, koffiekwaliteit en houdbaarheid zijn bij koffie uit een handfilter minstens zo goed als bij koffie uit een volautomatische machine. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen wensen en criteria, maar voor velen is het een alternatief om te overwegen.

Extra tip: De juiste koffie voor volautomaten

Het maakt niet uit hoe goed uw koffiezetapparaat is, als u er koffiebonen van lage kwaliteit in doet, krijgt u geen geweldige koffie aan de onderkant. Daarom raden wij aan koffie van hoge kwaliteit rechtstreeks bij een kleine branderij te kopen.

Als je niet toevallig een branderij om de hoek hebt, dan zijn wij er bij CoffeeLabs. U kunt de beste koffie gemakkelijk en veilig vers uit onze branderij bestellen – wij willen graag dat u onze koffiesoorten probeert!

Advies over volautomatische koffiemachines

Achter CoffeeLabs staan echte mensen die uit liefde voor goede producten een missie nastreven: het verspreiden van betere, duurzamere en gezondere koffie. Wij geven u graag advies over alle vragen over kwaliteitskoffie en de bereiding ervan.

Let op: Wij zijn geen hotline of verkopen of verdienen geld aan volautomatische koffiemachines. Dus het zou leuk zijn als je ook geïnteresseerd bent in onze koffie 🙂

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen