Bosch Tassimo Suny: het apparaat voor warme en gevarieerde dranken

Facebook
Twitter
LinkedIn


Deze Suny met zijn aangename zonnige naam bevindt zich in het midden van het assortiment Tassimo pod-machines van Bosch en belooft snel te zijn en een “intelligente” startfunctie te hebben. Natuurlijk is hij voorzien van het kenmerkende Tassimo T-Discs systeem, met pods met streepjescode.Bosch Tassimo Suny

Bekijk de dagprijsProductspecificaties

 • Soort koffie: Filterkoffie
 • Druk: 3,3 bar(s)
 • Afmetingen (B x H x D): 17 x 25 x 31 cm
 • Automatische uitschakeling: Ja
 • Automatische koffiestop: Ja
 • Twee koffie’s tegelijk: Nee
 • Waterreservoir: 0,8 L
 • Type capsule: Tassimo
 • Merk: BoschPresentatie

Het is geen verrassing dat de Suny het “handelsmerk” van Tassimo behoudt: een systeem van streepjescodes op de T-Discs peulen, die de machine informeren over de hoeveelheid water die nodig is om de drank in de beste omstandigheden te bereiden. De Tassimo is in feite een multi-drink machine, waarmee niet alleen koffie kan worden bereid, maar ook thee, melkdranken, chocolade, enz. Met dit model met een zoete zomernaam zet de fabrikant in op een nieuw design en een Smart Start-functie: de machine start wanneer de beker tegen de bodem van de bekerhouder wordt gedrukt. Onder de genoemde voordelen vermelden wij ook het lage energieverbruik. Hij wordt gelanceerd voor € 99 en bevindt zich in het midden van het Tassimo-gamma; de Joy krijgt een groot reservoir en de mogelijkheid om de grootte van de drankjes te kiezen; de Charmy heeft een keuzeschakelaar voor de intensiteit en een waterfiltratiesysteem. Dus, zal deze Suny in staat zijn om uw ontbijt op te fleuren?


Gebruiksgemak

Hoewel niet zo compact als sommige van de machines die we al hebben getest, zoals de Nespresso Inissia of de Senseo Up, is de Suny toch een compact model dat gemakkelijk in een keuken past – hij is slechts 17 cm breed. Om de integratie in elke keuken te vergemakkelijken, biedt Bosch deze machine aan in verschillende kleuren (rood, zwart, blauw en wit).Bosch Tassimo Suny profiel

Het is jammer dat het omhulsel helemaal van plastic is, met een gemiddelde waargenomen kwaliteit; zelfs op het chroom uitziende deel van het deksel. Er is echter geen indruk van broosheid, vooral niet bij het hanteren van het deksel waaronder de T-discs zijn geplaatst, of bij het hanteren van de bekerhouder. Je hoeft niet bang te zijn dat deze onderdelen vast komen te zitten in je hand.

De bekerhouder kan in hoogte worden versteld om de grootte van de beker aan te passen, wat geweldig is omdat het spatten voorkomt. Er zijn twee niveaus, voor mokken of kleine kopjes.


De tank bevindt zich aan de achterkant van de machine, wat een overweging is als u hem in een nis wilt installeren. Het is een vlakke tank van 0,8 liter, een comfortabele capaciteit aangezien u hiermee ongeveer 15 espresso’s achter elkaar kunt zetten. De tank is voorzien van een kleine handgreep en kan worden verwijderd en geplaatst door hem omhoog te trekken, waardoor hij rechtop kan worden gehouden; dit is praktischer dan bij de Vivy, waar hij moest worden gekanteld.Bosch Tassimo Suny waterreservoir

Zoals we bij de Vivy hebben gemerkt, is hij niet alleen gemakkelijk in het gebruik, maar Tassimo levert ook een duidelijk geïllustreerde snelstartgids.

Het T-Discs systeem is comfortabel. Het automatiseert de bereiding van dranken door automatisch de benodigde hoeveelheid water aan te passen. Door de manier waarop de T-schijven werken, biedt de Suny niet de mogelijkheid om de grootte van een drank aan te passen (elke keer anders). Het is echter mogelijk om een drankje handmatig te verlengen indien gewenst. Daartoe drukt u aan het einde van het bereidingsproces gewoon op de Smart Start-knop – waarop de indicatielampjes branden – en laat u die los wanneer de juiste hoeveelheid is bereikt.
Bosch Tassimo Suny verlengde drinklengte

Aan de zijkant van de machine bevinden zich drie controlelampjes die de gebruiker aangeven dat de drank wordt bereid, dat de tank moet worden gevuld en dat de machine moet worden ontkalkt. Dit laatste is echt nuttig omdat onderhoud van invloed is op de prestaties en de levensduur van een machine.Bosch Tassimo Suny controlelampjes

Opgelet, voor de vaste klanten van Nespresso is er bijvoorbeeld geen reservoir voor gebruikte pods. Elke T-Disc moet na gebruik worden verwijderd en weggegooid.

Het sleutelwoord bij het ontwerp van Tassimo machines is automatisering. Alles is zo gedaan dat de gebruiker niets hoeft te doen: het barcodesysteem op de T-schijven en de bereiding met een druk op de knop. Het Smart Start-systeem is daar ook op afgestemd. Hij start de machine onmiddellijk door op de rechterkant te drukken – daar waar de indicators zich bevinden – of door eenvoudig op het kopje aan de onderkant van de bekerhouder te drukken. Als de Suny in stand-by staat en een T-Disc wordt geplaatst, wordt de bereiding van de drank onmiddellijk gestart, zonder te wachten. Om van deze functie gebruik te kunnen maken, mag de machine niet volledig uitgeschakeld zijn.Bosch Tassimo Suny uit aan knop

Het gedrag van de Suny aan het eind van de tank is voorbeeldig. De tank is voorzien van een kleine vlotter die de gebruiker aangeeft hoeveel water er minimaal nodig is om een drank te bereiden. Als er geen water beschikbaar is, gaat het lampje op het voorpaneel branden en kan de drank niet worden bereid, waardoor verspilling van capsules wordt voorkomen.Bosch Tassimo Suny reservoir fles

We hebben weinig te klagen met deze Suny, die het begrip automatisering tot zijn logische conclusie brengt. Misschien zullen gehaaste koppels ‘s morgens het jammer vinden dat het slechts één kopje per keer bereidt, in tegenstelling tot de Senseo-apparaten.Bekijk de dagprijs


Gemak van onderhoud

Onderhoudsgemak is ook een van de sterke punten van de Suny. Zoals gezegd, gaat er een lampje branden wanneer het tijd is om de machine te ontkalken. Het enige wat u hoeft te doen is de tank te vullen, wat speciaal product toe te voegen en de gele “service” schijf te installeren die zich aan de linkerkant van de machine bevindt in plaats van de T-schijf. Makkelijk en slim.


Voor de rest is schoonmaken heel eenvoudig: de bekerhouder is afneembaar en kan worden gedemonteerd, evenals de T-schijfhouder die kan worden verwijderd om te worden gewassen.

Wij zijn vooral te spreken over de automatische stoomreiniging van de uitloop na elke drankbereiding, die hygiënisch is. Terwijl de meeste automatische machines met een molen dit bieden, is het zeldzaam voor pod machines.


Snel

Tassimo belooft dat de Suny werkt zonder voorverwarmen. In werkelijkheid is er een voorverwarmingsproces, maar de gebruiker hoeft zich daar geen zorgen over te maken omdat hij de T-schijf inbrengt en met de bereiding begint. De Suny gaat dan over tot voorverwarming en extractie.

Aan de andere kant willen we Bosch graag prijzen voor de zeer snelle voorverwarmingstijd – slechts 20 seconden, waarmee het een van de snelste in onze vergelijking is, na de Starbucks Verismo (14 seconden) en de Malongo Ek’Oh (15 seconden).

De extractietijd hangt af van de gekozen drank en dus van de informatie die de T-Disc aan de machine verstrekt. In het geval van een klassieke espresso is dat slechts 23 seconden. Als u door wilt gaan met de bereiding van een tweede kopje, moet u er rekening mee houden dat het apparaat een paar seconden nodig heeft om het mondstuk te spoelen en vervolgens opnieuw een voorverwarmingsproces start voordat het kan worden opgezogen – wat niet het geval is met bijvoorbeeld de Senseo, die in staat is direct een tweede kopje te maken zonder het voorverwarmingsproces opnieuw te doorlopen.


Stroomverbruik

Zoals beloofd, is het stroomverbruik matig. Als de Suny volledig is uitgeschakeld, verbruikt hij geen stroom. In stand-by verbruikt hij minder dan 1 W (0,3 W) – maar u moet hem wel in deze stand laten staan om te kunnen profiteren van de Smart Start. Wat de voorverwarming betreft, met een piek van 1350 W, wordt het verbruik binnen de perken gehouden.


Geluid

We waarderen de discretie van de Suny. Wij noteerden nauwelijks 50 dB met een licht klikkend geluid tijdens het voorverwarmen en een zeer snelle piek van 55 dB bij het starten van de afzuiging, voornamelijk te wijten aan de trillingen van de machine op de tafel. Over het algemeen is het rustig, wat we prettig vonden.


Beschikbaarheid van capsules

Een van de sterke punten van Tassimo is de grote verscheidenheid aan dranken die kunnen worden bereid. Tassimo is meer dan een koffiezetapparaat, het is een multi-drink machine. Hoewel de koffie die ermee wordt gezet minder aantrekkelijk is dan die van andere machines op de markt, biedt hij interessante veelzijdigheid voor gezinnen of mensen die van afwisseling houden.

Tassimo biedt geen compatibele pods aan die door grote merken worden verkocht. T-discs zijn echter vrij gemakkelijk te vinden in supermarkten of op internet.Koffiesoorten en prijzen

Tassimo biedt de gebruiker een ruime keuze aan dranken in de vorm van T-disks: chocolade (samenwerking met Milka), koffie (Grand-Mère, Carte Noire…), thee (Twinings), diverse melkdranken of zelfs Carambar, Oréo, Suchard… In die zin is de Tassimo meer een multi-drink machine dan een koffiemachine.

De prijs van de pods begint bij €0,21 per koffiecapsule (Grand Mère wordt verkocht in zakken van 16 T-Discs), wat goedkoper is dan voor de bereiding van een Nespresso koffie (vanaf €0,36) en iets duurder dan Senseo (vanaf €0,15). Melkdranken zijn iets duurder (€ 0,56 voor een cappuccino of latte macchiatto) en vereisen twee capsules per kopje, een voor koffie en een voor melk.Bekijk de dagprijs


Voordelen

 • Compacte machine.
 • Zeer gemakkelijk en geautomatiseerd onderhoud.
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken.
 • Grote verscheidenheid aan drankjes.
 • Stoomreiniging van de uitloop na elke bereiding.
 • Snelle bereidingstijd.
 • Stille werking.


Nadelen

 • Volledig plastic omhulsel met gemiddelde kwaliteit.
 • Standby-stand vereist om te profiteren van Smart Start (laag stroomverbruik).


Conclusie


Ja, de Tassimo Suny zal in staat blijken om de dag op te fleuren van diegenen die genieten van een verscheidenheid aan warme dranken. Hij is veelzijdig, zeer gebruiksvriendelijk, stil en gemakkelijk te onderhouden. Er is niet veel om over te klagen als een multi-drink machine. Aangezien de koffie die ermee wordt bereid echter niet de meest populaire is, raden wij espressoliefhebbers aan uit te kijken naar een meer specifieke machine, zoals bijvoorbeeld een Nespresso- of Malongo-model.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen