Bosch Tassimo Vivy 2: een koffiezetapparaat zonder grote pretenties of ambities

Facebook
Twitter
LinkedIn


Omdat voorzichtigheid geboden is, neemt Bosch Tassimo niet al te veel risico’s door zijn eerste Vivy opnieuw uit te brengen. Het zal u niet verbazen dat de Vivy 2 een discrete evolutie is van zijn voorganger.


 • Soort koffie: Filterkoffie
 • Druk: 3,3 bar(s)
 • Afmetingen (B x H x D): 16,9 x 25,1 x 31 cm
 • Automatisch uitschakelen:Nee
 • Automatische koffiestop: Ja
 • Twee koffie’s tegelijk: Nee
 • Waterreservoir: 0,7 L
 • Type capsule: Tassimo
 • Merk: Boschbosch tassimo vivy 2

Bekijk de dagprijs


Presentatie

Met de Vivy 2 is het duidelijk dat Bosch niet probeert een revolutie te ontketenen in haar Tassimo assortiment. Het nieuwe instapkoffiezetapparaat van de Duitse fabrikant, dat op de markt werd gebracht voor 79,90 euro, is nu op bepaalde websites geprijsd voor ongeveer 50 euro. Er zijn geen grote veranderingen, want de Vivy 2 behoudt het “handelsmerk” van Tassimo: een barcodesysteem op de T-Discs-pods dat de machine informeert over de hoeveelheid water die nodig is om de drank in de beste omstandigheden te bereiden. Voor de rest is dit een zeer (te) eenvoudige machine: een waterreservoir van 0,7 liter, de mogelijkheid om slechts één kopje per keer te verkrijgen en een druk van 3,3 bar. Espresso liefhebbers, doe geen moeite.


Gebruiksgemak

De Vivy 2 onderscheidt zich vooral door zijn compactheid. Met afmetingen die zo klein zijn als die van de Vivy, zal deze machine zeker in kleine keukens passen. Met een gewicht van 2,4 kg kan hij zelfs op een plank worden geplaatst.bosch tassimo vivy 2 compact

Net zo afgerond als de Bosch Tassimo Caddy, heeft onze Vivy 2 testmachine een plastic omhulsel van ogenschijnlijk gemiddelde kwaliteit. Er zijn geen chromen onderdelen, in tegenstelling tot bij de Sunyou Caddy, maar dat is niet echt een probleem, want die zijn gevoelig voor vingerafdrukken. In het algemeen is er geen gevoel van broosheid, vooral niet bij het hanteren van het deksel waaronder de T-discs of de bekerhouder zijn geplaatst. De angst dat deze elementen in uw hand blijven steken is weggenomen.bosch tassimo vivy 2 rood

De hoogte van de bekerhouder kan op twee niveaus worden aangepast aan de grootte van de beker, wat goed is om spatten te voorkomen.bosch tassimo vivy 2 bekerhouder

Het afneembare waterreservoir heeft een inhoud van 0,7 liter, wat voldoende is voor 14 korte koffies. Hij is transparant – zodat u het waterpeil in één oogopslag kunt zien – en heeft twee schalen die de maximale capaciteit aangeven, alsmede de hoeveelheid water die nodig is voor het ontkalken. Het feit dat deze zich aan de linkerkant van de machine bevindt, betekent dat er veel ruimte rondom de machine is, waarmee rekening moet worden gehouden door degenen die dit model hebben gekozen vanwege zijn compactheid. Om de veiligheid te verdubbelen en verspilling van capsules te voorkomen wanneer er niet genoeg water in de tank zit, blokkeert de machine, en dit is een zeer goede zaak. Inderdaad, sommige machines aarzelen niet om capsules op te offeren. Dit is het geval met Nespresso machines in het bijzonder, hoewel we weten dat de capsules hun gewicht in goud waard zijn…bosch tassimo vivy 2 waterreservoir

Wij herhalen wat wij altijd hebben gedacht over het T-Disc systeem: het is relatief comfortabel, omdat het de bereiding van dranken automatiseert en de benodigde hoeveelheid water aanpast. Een handmatige afstelmogelijkheid is beschikbaar om de bereidingstijd te verlengen. Om dit te doen, houdt u gewoon de hoofdknop ingedrukt tot het gewenste volume is bereikt. In tegenstelling tot de Nespresso machines is er echter geen reservoir voor gebruikte pods. De gebruiker wordt verzocht elke T-Disc na gebruik te verwijderen.

De drie controlelampjes laten de gebruiker weten dat de drank wordt bereid, dat het waterreservoir moet worden gevuld of dat de machine moet worden ontkalkt.bosch tassimo vivy 2 bediening

Gemakkelijk schoon te maken

Alle demonteerbare onderdelen zijn gemakkelijk te verwijderen en kunnen in de vaatwasmachine. Wij raden echter ten zeerste aan om de accessoires met de hand te wassen om de duurzaamheid ervan te garanderen.

Wij willen echter wijzen op het gedrag van het uitgiftepijpje, dat blijft lekken nadat de koffie is afgegeven. Na de bereiding laat het mondstuk namelijk vele druppels ontsnappen totdat de capsule van zijn plaats wordt geworpen, wat het reinigen van de machine aanzienlijk bemoeilijkt.

Een goed punt is het controlelampje dat rood oplicht wanneer de machine moet worden ontkalkt. Dit is bijzonder zeldzaam bij machines in deze klasse en is zeer nuttig omdat onderhoud van invloed is op de prestaties en de levensduur van een machine.


Bekijk de dagprijs


Snelheid

Tassimo koffiemachines staan bekend om hun snelle voorverwarming. De Vivy 2 heeft voor deze stap 22 seconden nodig en extraheert een lange koffie (110 ml) in 38 seconden. Dit betekent dat het 1 minuut duurt om het eerste kopje te zetten vanaf het moment dat de machine wordt aangezet. Uiteraard verschilt de extractietijd naar gelang van de gekozen drank; de informatie wordt aan de machine verstrekt door de T-Disc.

De snelheid wordt verminderd met de tijd die de Vivy 2 nodig heeft om de tweede kop te maken: 53 seconden. Dat is een lange tijd voor een gebruiksklare koffiemachine. In feite voert de machine tussen elke bereiding een nieuwe voorverwarmingscyclus uit die iets korter is dan de eerste.


Stroomverbruik

In stand-by verbruikt de Vivy 2 0,4 W stroom. Hoewel dit geen enorme hoeveelheid is, is het jammer dat de machine nog steeds energie verbruikt in de ruststand.

Tijdens het voorverwarmen – de meest energieverslindende fase bij het koffiezetten – vonden we een piek van 1.430 W. De meeste machines bereiken in deze fase een vermogen van ongeveer 1.300 W, maar dit verbruik moet worden gezien in relatie tot de vrij snelle voorverwarming (22 s, voor de goede orde).


Geluid

De Vivy 2 is zeer discreet, net als zijn voorgangers. Wij noteerden nauwelijks 50 dB met een licht klikkend geluid tijdens het voorverwarmen en een zeer korte piek van 58 dB wanneer het extractieproces wordt gestart. Het is onwaarschijnlijk dat degenen die ‘s morgens nog slapen, wakker worden.


Bekijk de dagprijs


Beschikbaarheid van capsules

Hoewel deze machine niet over compatibele capsules beschikt, heeft zij toch twee grote voordelen: een grote verscheidenheid aan dranken met verschillende smaken en de beschikbaarheid van capsules in supermarkten. In tegenstelling tot Nespresso capsules is het niet nodig ze via internet of speciaalzaken te bestellen, het enige probleem is dat u het bij T-schijfjes moet houden.


strong>Koffiesoorten en prijzen

Tassimo biedt de gebruiker een ruime keuze aan dranken in de vorm van T-disks: chocolade (samenwerking met Milka), koffie (Grand’Mère, Carte Noire…), thee (Twinings), diverse melkdranken of zelfs Carambar, Oreo, Suchard… In die zin is de Tassimo meer een multi-drink machine dan een koffiemachine.

De prijs van de pods begint bij €0,21 per koffiecapsule (Grand’Mère, verkocht in zakken van 16 T-Discs); dit is goedkoper dan een Nespresso koffiecapsule (vanaf €0,36) en iets duurder dan een Senseo (vanaf €0,15). Het kost iets meer voor melkdranken (€ 0,56 voor een cappuccino of latte macchiatto), waarvoor twee capsules per kopje moeten worden gebruikt, een voor koffie en een voor melk.


Voordelen

 • Kleine voetafdruk.
 • Gemakkelijk te gebruiken.
 • T-Disc systeem met optische barcodelezing voor automatische instelling.
 • Rustig.
 • Ontkalkings detector.
 • Drank catalogus.
 • Capsule beschikbaarheid.


Nadelen

 • Eén kopje per keer.
 • Verbruikt elektriciteit in stand-by.
 • Afgiftepijpje lekt als capsule niet wordt uitgeworpen.
 • Voorverwarmen tussen elke bereiding, zelfs na elkaar.
 • Geen compatibele capsules.


Bekijk de dagprijs


Conclusie


Met de Tassimo Vivy 2 neemt Bosch niet echt risico’s en brengt het een machine uit die gewoon doet wat er van hem gevraagd wordt. Met zijn compactheid, gebruiksgemak en gevarieerd drankenassortiment zal deze machine waarschijnlijk niet al te veel moeite hebben om mensen te overtuigen. Espressoliefhebbers zullen echter op zoek moeten naar een meer specifieke oplossing, zoals een Nespresso of Dolce Gusto model.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen