Beste melk voor cappuccino: Cappuccino melk

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat is de beste melk voor cappuccino? Is er eigenlijk wel een melksoort die beter is dan ‘echte melk’ voor cappuccino?

Wanneer je een cappuccinootje drinkt, gaat het natuurlijk om het romige schuim van de melk. Hoe vetter deze is, des te lekkerder je kopje cappuccino smaakt.

Als echte cappuccino liefhebber kun je, je cappuccinomelk zelf opkloppen. Tegenwoordig maak je, met een latte macchiato machine echter, een net zo lekkere Kapuziner Kaffee, zoals een echte barista* dat doet.

*Een barista is een koffie kunstenaar.

Gerelateerd: beste cappuccino koffiemachines

In dit artikel beantwoorden we drie vragen.

 • Wat is cappuccinomelk?
 • Wat maakt ze anders dan gewone melk?
 • Welke melk is het meest geschikt voor cappuccino?


Wat is cappuccinomelk?


beste cappuccino melk

Cappuccinomelk is een melksoort die zich, beter dan gewone melk, leent voor het opschuimen van melk.

Melk die speciaal voor cappuccino wordt behandeld, is verrijkt met eiwit, suiker en een stabilisator.

De eiwitten zorgen ervoor dat de schuimbelletjes steviger worden en langer hun vorm behouden. Wanneer je het lepeltje op het schuim kunt leggen, zonder dat het zinkt, weet dan dat je verrijkte cappuccinomelk in je koffie hebt.

De naam cappuccino is afkomstig van Kapuziner Kaffee. Een Oostenrijkse koffiemelange die naar smaak, van de drinker, opgeschuimd wordt met een bepaalde hoeveelheid hete melk. Mede door de Italiaans aandoende benaming en het feit dat cappuccino in Italië enorm veel gedronken wordt, is de cappuccino tot een Italiaanse koffie verworden.

Een originele cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espressokoffie, gestoomde melk en melkschuim.Wat maakt cappuccinomelk anders dan gewone melk?

Laten we eens kijken naar de ingrediënten van cappuccinomelk.

 • Volle melk 71%
 • Magere melk 28%
 • Suiker
 • Melkeiwit
 • Stabilisator (E401)
 • Aroma

Toen dit product nog niet bestond, gebruikten de barista’s 100% volle melk. Het nadeel is dat je dan altijd dagverse melk moet hebben.

De reden waarom er cappuccinomelk in het leven geroepen is, is omdat ze langer houdbaar is dan pure melk. Door de toevoeging van de magere melk, in combinatie met een hittebehandeling, bederft ze namelijk minder snel.


Hoe wordt cappuccinomelk gemaakt?

 • De melk wordt in de fabriek verhit tot boven de 120 ℃. Hierdoor ondergaan de bestanddelen van de melk een verandering, waardoor de versduur verlengd wordt.
 • Met de toevoeging van de eiwitten en de stabilisator, blijft het schuim langer in vorm.
 • Om het melkschuim zoeter te maken, voegt men suiker toe.

Door het proces van het koken en de toevoegingen, met name de suiker, krijg je een heel andere melksmaak.cappuccino melk

Samengevat

Op zich is cappuccinomelk dus gewoon melk. Met dat verschil dat er door allerlei behandelingen en toevoegingen een zoeter smaakje en stevigere consistentie aan is gebracht.

Daarom ook, zul je met kant-en-klare cappuccinomelk een steviger en vooral zoeter schuimresultaat krijgen, dan wanneer je zelf verse melk opklopt.

De prijs van de toegevoegde ingrediënten en het productieproces, zie je ook terug in het bedrag wat je betaalt per liter. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld, betaal je voor een liter cappuccinomelk € 1,59 terwijl je voor een literpak gewone melk € 0,95 betaalt. Goed beschouwd, betaal je voor een beetje eiwitpoeder en suiker dus € 0,64 meer.


Als consument kun je, je afvragen:

is om een perfecte cappuccino te maken, dit wel nodig en hoe deden ze dat vroeger dan, toen er nog niet zoiets als cappuccinomelk bestond? Het antwoord is simpel: met rauwe vette melk.

Aangezien we deze niet meer zo makkelijk kunnen kopen en gewone volle melk, vaak niet het gewenste resultaat geeft, voorziet de markt in cappuccinomelk.
Welke melk is het meest geschikt voor cappuccino?

Gewone volle melk opschuimen, is makkelijker dan je denkt. Tegenwoordig hoeft dat niet meer handmatig. Op bepaalde soorten koffiemachines bevindt zich een stoompijpje, waarmee je in een handomdraai lekkere warme schuimende melk maakt. Heb je die niet, kun je ook een losse melkopschuimer kopen.

De lekkerste cappuccino maak je met een pistonmachine. Een halfautomatische koffiemachine, waarmee je zelf de sterkte en de smaak van je koffie kunt bepalen.

Het zal je niet verrassen dat een echte cappuccino barista zich niet inlaat met kant-en-klare cappuccinomelk, maar alleen gaat voor echte melk.Do’s en dont’s bij een echte cappuccino

Traditioneel gebruik je voor een romige cappuccino volle melk. Hoe voller hoe beter. Het vetgehalte bepaalt immers de stevigheid van het schuim. Daarnaast smaakt volle melk ook veel beter dan magere melk.

Een echte cappuccino maak je niét met lang houdbare melk. Dit schuimt weliswaar beter, maar dat komt omdat deze melk een hittebehandeling heeft gehad, waardoor de eigenschappen veranderd zijn.

Om een perfecte cappuccino gemaakt te hebben, hoeft het lepeltje niét op het schuim te kunnen blijven liggen. Dit is een in Nederland ontstane gewoonte die niets te maken heeft, met de werkelijkheid.

In tegendeel zelfs, want als het lepeltje op de koffie blijft liggen, is dat juist een teken dat het schuim te dik is. Melk en koffie moeten om de beste smaak te verkrijgen, volledig met elkaar vermengd zijn.

professionele melkopschuimer
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen