Voordelen van Cold Brew Koffie waardoor je het misschien wel gaat proberen

Facebook
Twitter
LinkedIn


Als aspirant thuisbarista en zelfbenoemde koffieleut, bent u al een van de 62 procent van de Belgen die dagelijks genieten van een of andere koffiegebaseerde drank. Veel jongere koffiedrinkers schakelen over op gourmet, waarbij bijna 60 procent de voorkeur geeft aan een gespecialiseerd, gourmetbrouwsel boven een gewone, druppelgebrouwen drank.

Maar wist u dat cold brew koffie snel de favoriete drank aan het worden is van veel jongere koffieliefhebbers, met een verkoop die jaar na jaar exponentieel groeit?


cold brew

Wat is er nu eigenlijk aan de hand met cold brew koffie en heeft het ook echt voordelen?

Koud zetten, ijskoffie, nitrokoffie… allemaal hetzelfde beestje, toch?

Nou, laten we om te beginnen wat verwarring wegnemen. Je wilt immers precies weten wat je bestelt als je je voor het eerst in de wereld van de cold brew coffee begeeft.


Wat is Cold Brew?

Laten we hier duidelijk over zijn, Cold Brew is niet hetzelfde drankje als ijskoffie. Ijskoffie is gewone koffie die geserveerd wordt over ijs, gemengd met melk of puur.

Cold brew wordt gemaakt van koffiebonen die 12 tot 24 uur in koud water geweekt zijn, ongeveer zoals je een oversized theezakje zou gebruiken, maar dan met koffie. Het is de tijd en niet de warmte die de smaak, de cafeïne en de suikers uit de koffiebonen haalt. Het proces van inweken is sympathieker voor de koffieboon, zodat je niet de bittere smaak krijgt die het branden kan veroorzaken.


Oké, maar wat is nitro koffie?

Nitro is gewoon koud gezette koffie die doordrenkt is met stikstofgas (ja, echt). De koffie wordt opgeslagen in een biervat en vervolgens op vat geserveerd. Het idee achter het gebruik van wat in wezen een biertap is om de koffie te serveren, is dat het een romigere, zoetere smaak geeft. Wanneer je een glas gekoelde nitro tapt, krijg je wat lijkt op een portie Guinness, compleet met een schuimige, romige schuimkraag.

Een absoluut essentieel ding om te weten is dat nitro nooit wordt gemengd met melk of ijs – dat zou een enorme no-no zijn en zou zeker leiden tot opgetrokken wenkbrauwen en uitroepen van afschuw in je lokale hipster spunt. Je zou zelfs verbannen kunnen worden.

Het komt er dus op neer dat als je van sterke, zwarte, romige en ijskoude koffie houdt, nitro voor jou de juiste keuze zou kunnen zijn.


New Orleans-stijl Cold Brew

Hetzelfde basisproces wordt gebruikt als voor een standaard Cold Brew, maar er wordt cichorei toegevoegd aan de gemalen koffie, waardoor het brouwsel een zoete smaak krijgt. Melk en suiker of zoetstof worden toegevoegd om het eindresultaat een romige, koude drank te geven compleet met een lekkere sterke cafeïne hit.

Nu je voldoende geïnformeerd bent, laten we eens kijken naar wat Cold Brew (en zijn varianten) zo goed maakt.

Naar verluidt heeft het drinken van cold brew koffie veel voordelen ten opzichte van een stomende mok gloeiend hete Java. Wij prikken even door de hype heen om je het goede, het slechte en het lelijke van cold brew koffie te vertellen.


9 Voordelen van Cold Brew Koffie


Extra cafeïne kick

Dankzij het lange weekproces wordt de verhouding koffie/water van cold brew geschat op ongeveer 1:60. Dit in vergelijking met de gebruikelijke verhouding van druppelkoffie van ongeveer 1,20. Wow! Dat is een hoop cafeïne daar.

Vergeet echter niet dat mensen cold brew koffieconcentraat meestal aanlengen met melk, room of water. Dit proces vermindert de cafeïne concentratie. Ook zijn er verschillende variabelen te overwegen:


  • de koffiebonen die je gebruikt
  • de totale tijd dat je de koffie laat trekken
  • hoeveel melk, room of water je gebruikt om het brouwsel te verdunnen


Een typisch kopje Starbucks cold brew van 16liter geeft je bijvoorbeeld ongeveer 200 mg cafeïne. Een verdunde kop warme Starbucks geeft je echter tussen de 260 en 375 mg cafeïne, afhankelijk van het type bonen en andere variabele factoren zoals eerder genoemd.

Je ziet dus dat, hoewel cold brew koffie zeker cafeïnehoudend is, het niet noodzakelijkerwijs hoeft te betekenen dat het afgewerkte brouwsel je een week lang de kriebels zal geven. Als je jezelf mentaal of fysiek wilt oppeppen, heb je gewoon een kopje cold brew nodig dat is afgestemd op je individuele fysieke gesteldheid.


Assistent bij gewichtsverlies

Dankzij zijn hoge cafeïnegehalte kan cold brew koffie je helpen om gewicht te verliezen.

Hoe? Wel, door na een training een kop cold brew of nitro te drinken, verhoog je je post-energetisch verbruik, oftewel het after-burn effect. Het after-burn effect is de term die wordt gebruikt om het vermogen van het lichaam te beschrijven om calorieën te blijven verbranden na de training.

Gewone koffie heeft dit effect ook, maar stel je eens voor hoeveel meer vet je kunt verbranden door je cafeïnehit te verhogen met een Cold Brew of een nitro. En dat allemaal vanuit je favoriete leunstoel.


Smarticle Deeltjes

De cafeïne in een kopje koffie verhoogt de bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor je cognitieve functies worden gestimuleerd. Onderzoek uitgevoerd door het Human Nutrition Research Center on Aging toont aan dat de bioactieve bestanddelen in koffie cognitieve tekorten kunnen verminderen, en ook de motoriek kunnen verbeteren.

Hoewel deze tests werden uitgevoerd op laboratoriumratten, wordt aangenomen dat bij mensen dezelfde effecten worden waargenomen. En hoe hoger het koffiegehalte van het brouwsel, hoe groter de hersenboost die je krijgt.


Goed voor gevoelige magen

De hitte van de druppelzetmethode kan een bittere smaak geven aan het afgewerkte brouwsel.

De brouwer gebruikt helemaal geen warmte bij het maken van cold brew koffie, dus de smaak is meestal zachter en de koffie is minder zuur. Om deze reden verdragen mensen met een gevoelige maag of die last hebben van zure reflux, koud gezette koffie over het algemeen beter.

Bovendien, als je besluit om je eigen cold brew koffie te maken, kun je je favoriete bonen kiezen, afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak. Aangezien het eindresultaat meestal minder bitter van smaak is, wil je misschien een paar van de meer robuust smakende bonen proberen die je anders links zou laten liggen.


Elixir van het leven

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van een dagelijkse kop koffie goed kan zijn voor je gezondheid en zelfs je leven kan verlengen. Hoe komt dat? Koffie verhoogt de vetverbranding in het lichaam, verhoogt de insulinegevoeligheid en verlaagt het risico op dementie – en het smaakt nog lekker ook. Wat is er niet goed aan?

De meeste van deze studies zijn gebaseerd op het antioxidant gehalte van koffie. Antioxidanten, vooral chlorogeenzuur, zijn de natuurlijke ontstekingsremmers van het lichaam, en koffie bevat ze in overvloed. Hoewel er geen studies zijn die specifiek gericht zijn op koud gezette koffie, wordt het waarschijnlijk geacht dat sommige antioxidanten achterblijven na het weken, samen met oliën en zuren. Daaruit volgt dat cold brew net zo goed voor je zou kunnen zijn als gewone hete Java.

Bovendien bevat koffie meer vrije-radicalen bestrijdende chemicaliën dan andere cafeïnerijke dranken zoals thee. Vrije radicalen veroorzaken bepaalde kankers, dus hoe minder ervan in je lichaam, hoe beter.


Er fit uitzien

Koffie is naar verluidt de beste drank om veroudering tegen te gaan. Dat komt weer door die antioxidanten. Antioxidanten kunnen helpen je huid te beschermen tegen schadelijke chemicaliën in de lucht en tegen de schadelijke UV-stralen van de zon, en helpen je huid soepel, gehydrateerd en jeugdig te houden.


Nitro Koud Bier

Als je op je gewicht let, maar moeite hebt om van je suikergewoonte af te komen, dan is cold brew, vooral nitro, de beste koffiedrank voor jou.

Laten we zeggen dat je meestal twee suikerzakjes toevoegt aan je brouwsel en dat je ook melk of room neemt. Dat komt neer op ongeveer 70 calorieën. Als je elke dag meerdere koppen koffie drinkt, kunnen al die extra calorieën al snel uit de hand lopen.

Nitro wordt geserveerd zonder melk, room of suiker. Dat komt omdat het deze toevoegingen gewoon niet nodig heeft; de stikstofinfusie geeft het eindresultaat een rijke, romige, zoete smaak. Liefhebbers van nitro beweren zelfs dat het een beetje naar melkchocolade smaakt.

Je kunt dus genieten van een romige, zoete koffie met chocoladesmaak, zonder je gewichtsverlies in gevaar te brengen. Vergeet alleen niet de gebakjes te laten staan.


Stemmingsverbetering

Dit is een ander voordeel van cafeïne. Naast het verbeteren van je alertheid en cognitieve functies, is aangetoond dat het stimulerende middel je humeur verbetert.

Bovendien zijn de voordelen van cafeïne voor het humeur en de hersenfunctie vooral gunstig gebleken voor oudere volwassenen en mensen met een slaaptekort.


Super onderhoudsvriendelijk brouwen

Naast de overvloed aan potentiële gezondheidsvoordelen, maakt cold brew ook gebruik van een ongelooflijk beheersbare zetmethode.

Terwijl andere koffiesoorten een uitgebreide, dure uitrusting vereisen, is koud brouwen een zeer “set-and-forget” soort brouwsel. Bovendien kun je met één brouwsel een hele week vooruit, dus je hoeft niet elke dag een nieuw brouwsel te maken.

Wat de benodigdheden betreft, heb je eigenlijk alleen een brouwsel, een pot en een filtratiemethode nodig. Dat kan van alles zijn, van kaasdoek tot een Franse pers. Je kunt zelfs een gewone papieren filter gebruiken, zolang je hem maar goed vastzet.


Cold Brew vs. hete koffie

Je hebt misschien gemerkt dat verschillende van deze voordelen niet specifiek zijn voor koud brouwen. In feite deelt cold brew veel voordelen met je typische hot brew. Er zijn echter enkele voordelen van elk type die exclusief zijn voor die temperatuur bereiding.


Hot Brew

Het belangrijkste voordeel van warm brouwen ten opzichte van koud brouwen is het gehalte aan antioxidanten. Het warme brouwproces extraheert meer van de bioactieve antioxidant chlorogeenzuur.

Bovendien hebben de meeste onderzoeken naar koffie zich uitsluitend gericht op warme brouwsels. Het is dus veel gemakkelijker om te weten dat warme koffie goed is voor je gezondheid dan om te bepalen of je wel of geen effect ondervindt van het drinken van koude koffie.


Cold Brew

Ondanks het gebrek aan medisch onderzoek naar dit brouwsel, zijn er een paar plaatsen waarvan we weten dat bepaalde mensen er baat bij kunnen hebben om voor cold brew te gaan.

Ten eerste is de lagere zuurtegraad perfect voor mensen met maag- en darmproblemen. Ook heeft een van de grootste voordelen van koud brouwen helemaal niets te maken met gezondheidswetenschap. Het heeft te maken met je levensstijl.

Drukke mensen hebben niet altijd de tijd om elke doordeweekse ochtend hun perfecte opkikkertje te brouwen. Met koude brouwsels zet je het mengsel van gemalen koffie en water op zaterdag in je koelkast, filter je het op zondag en kun je de rest van de week aan de slag.

Als je het concentraat eenmaal in je koelkast hebt staan, hoef je het alleen nog maar naar smaak aan te lengen en de deur uit te rennen. Plus, je hoeft niet te wachten tot het afgekoeld is om je in te halen. Bovendien zijn de materialen om koude brouwsels te maken zo toegankelijk als maar zijn kan.

Serieus, je kunt alles wat je nodig hebt zelfs bij de meest afgelegen winkels kopen. En als je het nog wat pittiger wilt maken, heb je alleen een goede molen nodig en hele bonen in plaats van voorgemalen. Het is goedkoper dan een druppelbrouwer, en naar onze mening net zo handig (zo niet handiger).Wat is Cooler dan Cool? Cold Brew

Drinkers van cold brew koffie, inclusief de varianten, kunnen zich verheugen op een langer leven, een scherpere hersenfunctie en een boost voor hun pogingen om gewicht te verliezen. Dit is allemaal te danken aan het weekproces en aan de manier waarop dit brouwsel voor fijnproevers wordt gemaakt.

Misschien wil je eerst een cold brew of nitro proberen in je plaatselijke hipster tent voordat je dit thuis probeert. De smaak is niet voor iedereen. Maar als je mee wilt doen met de in-crowd, is Cold Brew de manier om te gaan. Kerel.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen