DeLonghi La Specialista EC 9335.M review

Facebook
Twitter
LinkedIn

De Delonghi Specialista staat ver af van de volautomaten met molen, maar biedt een andere, veel speelsere aanpak. De barista is niet langer een vulgaire robot, maar de eigenaar van de machine!


Wanneer je op zoek bent naar een nieuw koffiezetapparaat en je hebt al specifieke apparaten op het oog, dan zal je toch de laatste afweging moeten maken. Maar hoe weet je online nu welk koffiezetapparaat je het beste kunt kiezen? Met behulp van een goede review kom je al snel alles te weten over het koffiezetapparaat en zie je ook wat gebruikers ervan vinden. Daarom vind je op deze pagina een DeLonghi La Specialista EC 9335.M review. Zo kom je alles te weten over dit specifieke koffieapparaat van DeLonghi.DeLonghi La Specialista EC9335.M - Pistonmachine

Bekijk de dagprijs


Presentatie

Het ontbreekt de Delonghi Specialista koffiemachine met molen niet aan originaliteit. Terwijl onze huishoudelijke apparaten de neiging hebben ons dagelijks leven te vereenvoudigen met behulp van volautomatische programma’s, nodigt het ons uit om ons leven juist ingewikkelder te maken. Inderdaad, ver van modellen zoals de Delonghi PrimaDonna Class ECAM550.75.MS, die tot de nok toe gevuld is met recepten die met een druk op het scherm verkregen kunnen worden, moet de Specialista getemd, uitgeprobeerd, afgesteld en gewijzigd worden, voordat hij er uiteindelijk in slaagt de nectar perfect te laten vloeien. Gelukkig hebben we alle middelen tot onze beschikking en kunnen we rekenen op een druk van 19 bar, een graantank van 250 gram en een watertank van 2 liter om onze missie te volbrengen.


Gebruiksgemak

De Delonghi Specialista is een prachtig object, volledig gehuld in glanzend en mat metaal. Zoals vaak het geval is bij deze fabrikant, is de afwerking van hoge kwaliteit en kunt u voelen dat de machine is ontworpen om lang mee te gaan. Daardoor weegt hij veel (12 kg) en mag hij niet op een plank worden geplaatst, zelfs niet als hij stevig is bevestigd. In ieder geval is het niet echt zijn plaats, omdat er veel manipulaties nodig zijn voordat u van uw koffie kunt genieten.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - ontwerp

Het oog wordt ook onvermijdelijk getrokken naar de wijzerplaat, die zich precies in het midden van het bovenpaneel bevindt. Deze meter geeft de Specialista nog wat meer charme in de vorm van een retro-touch, die niet aan charme ontbreekt. Om een beetje pietluttig te zijn, de prominente graanpan bovenin de machine is niet goed geïntegreerd in het algemene ontwerp.

Toch wordt het snel vergeten en door deze plaats kan het zonder problemen worden opgevuld. Opgemerkt dient te worden dat dit reservoir slechts plaats biedt aan één soort koffie, in tegenstelling tot het reservoir van de Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM, waarin u van twee verschillende koffiesoorten kunt genieten.

Een goed punt is dat de tank volledig kan worden verwijderd en dat de molen (van metaal) dus zonder al te veel moeite toegankelijk is; een klein pluspunt dat zeer op prijs wordt gesteld voor het onderhoud van de machine. Tenslotte bevindt zich onderaan het graantankje de ring die de fijnheid van de maling regelt (6 niveaus) en dit is een van de punten om goed in het oog te houden bij het gebruik van de Specialista.

Het waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van de machine en kan 2 liter bevatten. Hij kan uit de behuizing worden genomen en gemakkelijk worden vervangen.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - waterreservoir

Naast de machine zelf is het andere essentiële element de filterhouder, die de vorm heeft van een metalen handvat, vergelijkbaar met dat van bistropercolators. Dit element kan een filter voor één of twee kopjes bevatten, afhankelijk van uw behoeften. En als we de kwaliteit van de constructie van de Specialista hebben geprezen, zijn we minder verleid door dit onderdeel. Het systeem voor de bevestiging van de filters heeft namelijk de neiging om na gebruik te verslappen. Het resultaat is dat het niet langer stevig genoeg is om de filters vast te houden wanneer u het handvat op de rand van een bak slaat om het bezinksel uit te werpen. Dan moet je je handen in de opvangbak doen, of erger nog, in de vuilnisbak, en dat is nooit prettig. Een schroefsysteem zou praktischer zijn geweest.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - vergrendelingssysteem van de filter

De Specialista heeft geen automatisch mondstukspoelsysteem. Dus je moet eerst aan deze operatie denken voordat je iets anders doet. Om dit te doen, drukt u gewoon op de knop met het druppelsymbool. Het is in deze fase dat de keuze van het te kiezen recept tussen espresso, koffie of americano wordt gemaakt dankzij de draaiknop die zich rechts op het voorpaneel bevindt. Er zij op gewezen dat de Specialista ook water voor thee verwarmt.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - koffiemolen

Nadat de fijnheid van de maling met de ring is ingesteld, wordt de hoeveelheid te malen koffie gekozen door de eerste draaiknop links op het bedieningspaneel te bedienen. Ook dit is een belangrijke keuze om de ideale drank te verkrijgen. Met een knop kunt u de koffiehoeveelheid wijzigen voor één of twee kopjes. Tenslotte kunt u overgaan tot het eigenlijke malen van de bonen: het proces begint nadat u de filterhouder in de daarvoor bestemde opening hebt geplaatst en deze een kwartslag naar rechts hebt gedraaid. Je moet een paar seconden wachten (afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je wilt) tot het klaar is.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - tamper hendel

Nu is het tijd om de grote, glimmende hendel aan de linkerkant van de Specialista naar je toe te trekken. Dit activeert het Smart Tamping Station, dat het tampen van het koffiepoeder in de filterpan vereenvoudigt. In plaats van de lastige kloptechniek van de barista te moeten leren (die soms peesontsteking veroorzaakt), hoeft u alleen maar de hendel te bedienen en er wordt een gelijkmatige druk van 20 kg op het poeder uitgeoefend om het te verpakken; een klein maar bevredigend gebaar.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - stoompijpje

Wanneer het poeder is samengeperst, kan de filterhouder tenslotte onder de percolatie-eenheid worden geplaatst. Opgelet, het is soms moeilijk om de filterhouder te plaatsen wanneer er te veel koffie in het filter zit; het is jammer dat de hoeveelheden koffie die de Specialista aanbiedt niet ontworpen zijn om dit probleem te voorkomen. Wanneer de filterhouder geplaatst en vergrendeld is, beginnen we met de koffiebereiding door op de toets OK in het midden van het bedieningspaneel te drukken, vrij angstig om te zien of onze instellingen (maalfijnheid en hoeveelheid koffie) ons in staat stellen een ideale percolatie te verkrijgen, gesymboliseerd door de naald van de manometer die in het segment “Optimale zone” van de draaischijf kronkelt. Laten we eerlijk zijn, het is heel zeldzaam dat dit niet het geval is.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - flexibel stoompijpje

De Specialista vraagt nog een laatste inspanning van cappuccinoliefhebbers: het opwarmen en opschuimen van de melk, uiteraard handmatig. Door aan de knop aan de rechterkant van het apparaat te draaien, wordt de voor het proces benodigde stoom geleverd via het mondstuk, dat zich eveneens aan de rechterkant bevindt. Maar het is aan de gebruiker om het melkkannetje te bewegen om het schuim op te wekken (wanneer de stoom zich op het oppervlak van de vloeistof bevindt) of om de melk te verwarmen (wanneer het mondstuk zich op de bodem van het kannetje bevindt). Het is even wennen, maar het gaat snel. En net als met de hefboom actie, is er iets aangenaams aan.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - lekbak

DeLonghi biedt u de mogelijkheid om bepaalde parameters in te stellen, zoals de hardheid van het water of de temperatuur van het drankje. De manipulaties die nodig zijn om deze instellingen te maken zijn niet erg instinctief: in feite moet u gedurende een bepaalde tijd combinaties van toetsen indrukken en verwijzen naar de lichtgevende pictogrammen op het bedieningspaneel, die natuurlijk niet voor dit doel zijn ontworpen. Zo is het een knipperende indicator op de OK-knop die aangeeft dat de Specialista automatisch wordt uitgeschakeld na 3 uur inactiviteit. We hebben al meer gezien.


Gemak van onderhoud

De DeLonghi Specialista is zeer gemakkelijk te onderhouden, vooral omdat er geen afzuigunit is. Daardoor blijft er geen koffiepoeder achter in de hoeken van de machine nadat de koffie is gezet. Dit betekent dat er geen risico bestaat dat het residu gaat schimmelen als gevolg van warmte en vocht, zoals we ontdekten toen we de Jura Ena Micro 5 openden.

Wij raden u echter aan de koffie- en heetwateruitgiftegaten met een doek af te nemen om eventueel achtergebleven koffiedrab te verwijderen. En als het stoompijpje is gebruikt om een cappuccino te maken, is een snelle reiniging – door het even te laten draaien – aan te bevelen. Het is ook een goed idee om de behuizing van de machine eens te controleren; deze lijkt iets sneller vuil te worden dan de andere modellen in onze vergelijking.


DeLonghi La Specialista EC9335.M - koffiemolen uit elkaar

De lekbak is slechts 26 cm lang en 16 cm diep. Dit is een van de kleinste van de machines in onze vergelijking en is daarom zeer gemakkelijk te legen.

Om de zaken wat te vereenvoudigen, hadden wij graag gezien dat het spoelen van het waterdistributiesysteem was geautomatiseerd, of dat de Specialista tenminste had aangegeven dat deze stap vereist is. Dit is des te merkwaardiger omdat het ontkalken door de machine wordt gevraagd en er een programma aan deze bewerking is gewijd.

Laten we eindigen met het schoonmaken van de molen. Dat DeLonghi in dit opzicht risico’s heeft genomen, kunnen wij alleen maar toejuichen, maar het is niet zo gemakkelijk om de operatie uit te voeren. Allereerst moet u eraan denken om alle koffie uit het reservoir te verwijderen. En zelfs als u de machine op zijn kop zet, zit er nog ergens een fragment boon, waardoor de molen niet gemakkelijk kan worden vervangen.


Snelheid

Snelheid van voorbereiding is niet het sterkste punt van de Specialista. Niettemin is de eerste espresso na 62 seconden klaar om gedronken te worden; een tijd die rekening houdt met het opstarten van de machine, het opwarmen van het thermoblok, een handmatige reiniging van het waterdistributiecircuit, het malen van de bonen, het compacteren en het schenken van de drank.

Natuurlijk moet voor de bereiding van een tweede kopje het filter worden gereinigd, wat onvermijdelijk enige tijd in beslag neemt. Zonder ons te haasten, duurde het nog eens 60 seconden voor we ons tweede kopje kregen.

Dit staat ver af van de prestaties van de Jura Ena Micro 1, die slechts 80 seconden nodig heeft om twee espresso’s te maken, maar de aantrekkingskracht van de Specialista ligt niet in zijn snelheid.


Elektriciteitsverbruik

Bevrijd van alle soms energieverslindende elektronische beperkingen, verbruikt de Specialista eigenlijk vrij weinig elektriciteit. Hij heeft slechts 0,043 kWh nodig om 3 espresso’s en 3 longcoffees te maken: in één maand is dat 9,2 cent. Het is een van de meest energie-efficiënte machines in onze vergelijking.

In stand-by verbruikt de Specialista 0,7 watt, wat neerkomt op een extra 0,07 eurocent per maand op de elektriciteitsrekening van het huishouden.


Geluid

Het is de koffie die door de Specialista wordt bereid en niet zijn geluidsniveau dat de gebruiker wakker zal maken. In feite is het relatief stil tijdens het spoelen van het watercircuit (52 dB(A)) of de extractie van de koffie (51 dB(A)). Alleen het malen van de bonen is iets luider, met een geluidsniveau van 66 dB(A). Dit is nog zeer draaglijk, want de operatie duurt niet lang.


Voordelen

 • Interessant en goed geïntegreerd concept, je voelt je snel een barista.
 • Er is geen risico van beschimmelde koffie in de machine.
 • Kwaliteit van de bouw.
 • Heel rustig.
 • Laag energieverbruik.


Nadelen

 • Niet aanbevolen voor ochtendjagers.
 • Moeilijkheid om de molen te vervangen na het schoonmaken.
 • Belangrijke parameters moeilijk te veranderen.


Kenmerken van DeLonghi La Specialista EC 9335.M

De DeLonghi La Specialista EC 9335.M is een pistonmachine, waarmee je niet alleen eenvoudig een espresso, maar ook een gewone koffie of americano kunt zetten. De espressomachine beschikt over een geïntegreerde bonenmaler. Fijn, want zo is je koffie lekker vers en worden de bonen dus pas gemalen op het moment dat het nodig is. Ook een tamper is geïntegreerd, zodat de versgemalen koffie meteen aangestampt wordt. De melk voor jouw favoriete drankje kun je opschuimen met behulp van de handige stoompijp. Deze is helemaal automatisch, zodat je simpelweg kunt instellen hoeveel schuim je wilt. Zet de melkkan met wat melk onder de stoompijp en je melk is binnen no-time opgeschuimd. Het kan overigens ook handmatig. Op een DeLonghi zit normaal gesproken 3 jaar garantie, wat natuurlijk ook fijn is als je een wat duurder apparaat aanschaft.
delonghi la specialista review

Bekijk de dagprijsProductspecificaties

 • Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
 • Melkopschuimer: Ja
 • Type melkopschuimer: Stoompijpje
 • Product hoogte: 44,5 cm
 • Product lengte: 36,9 cm
 • Product breedte: 31,5 cm
 • Gewicht: 16.4 g
 • Inhoud waterreservoir: 0.4 l
 • Instelbare koffiesterkte: Ja
 • Kleur: Roestvrijstaal
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Product gewicht: 13 g
 • Taal handleiding: Universeel
 • Verpakking breedte: 444 mm
 • Verpakking hoogte: 515 mm
 • Verpakking lengte: 424 mm
 • Categorieën: Pistonmachines
 • Merk: De’Longhi
 • Type koffievulling: Koffiebonen
 • Melkopschuimmethode: Stoompijpje
 • Aantal espresso kopjes per zetbeurt: 2 kopjesDeLonghi La Specialista

Bekijk de dagprijsDeLonghi La Specialista EC 9335.M review

Wat zeggen gebruikers nu van de DeLonghi La Specialista EC 9335.M? Uit reviews van dit koffieapparaat komt met name naar voren dat het apparaat gebruiksvriendelijk is. Ook zit er een handige snelstartgids bij, die je op weg helpt bij het eerste gebruik. De machine is verder ook heel stil in gebruik, wat in elk huishouden een voordeel is. Verder kun je er ook gemakkelijk thee mee zetten en kun je dus voor diverse soorten koffie kiezen, waar veel gebruikers erg over te spreken zijn. De melkopschuimer is handig in gebruik en functioneert gewoon naar behoren. Enig nadeel dat door gebruikers wordt genoemd, is dat de tamper de koffie niet altijd goed aandrukt. Na het zetten komt de koffie er echter wel als een vaste plak uit, dus dat is goed en makkelijk schoonhouden.


Het schoonhouden van de DeLonghi

De DeLonghi is een pistonmachine. Deze zal regelmatig schoongemaakt en ontkalkt moeten worden. Het schoonmaken is in principe geen uitgebreide klus. Je neemt het koffieapparaat aan de buitenzijde af en maakt de knoppen goed schoon. Verder is het belangrijk om het lekbakje regelmatig schoon te maken, evenals het bakje waar de koffie in wordt geplet. Voor het ontkalken kun je een natuurlijk middel gebruiken, zoals citroensap of natuurazijn. Hierbij kun je dan 1 deel citroensap of azijn nemen en 2 delen water. Laat de machine doorlopen en het ontkalken gaat vanzelf. Ook zijn er vaak specifieke ontkalkingstabletten verkrijgbaar voor de koffieapparaten van DeLonghi. Kijk dan ook even goed in de handleiding wat hierover geschreven staat. Het schoonhouden van een DeLonghi is eenvoudig en het is belangrijk om dit regelmatig te doen. Kalkaanslag kan de smaak van de koffie beïnvloeden. Wees er dus op tijd bij en ontkalk de machine regelmatig.


delonghi la specialista

Bekijk de dagprijs

Koopadvies voor de DeLonghi La Specialista EC 9335.M

Wat is de conclusie nu van deze DeLonghi La Specialista EC 9335.M review? Is het een verstandige aanschaf? Voor de echte koffieliefhebber zal de DeLonghi La Specialista EC 9335.M beslist een goede keuze zijn. Je kunt er veel verschillende soorten koffie mee zetten en het is een groot voordeel dat de koffie echt vers is. Dankzij de geïntegreerde bonenmaler en tamper doet deze machine echt wat je van een koffiemachine verwacht. Bovendien is de automatische melkopschuimer handig. Zo zet je in een handomdraai allerlei soorten koffie. Qua onderhoud heb je maar weinig omkijken naar deze DeLonghi. Het zal alleen af en toe nodig zijn om deze te ontkalken, maar dat is een klusje dat vrijwel bij elk koffiezetapparaat terugkomt. De DeLonghi La Specialista EC 9335.M is als beste getest door de Consumentenbond en dat pleit beslist voor dit apparaat. De prijs-/kwaliteitverhouding is meer dan in orde.

Bekijk ook de concurrent van de DeLonghi La Specialista namelijk sage barista express


Conclusie


Sinds zijn aankomst op de redactie heeft de Delonghi Specialista ons voor zich gewonnen. De fabrikant is erin geslaagd van de gebruiker een echte speler in het bereidingsproces te maken. Natuurlijk is de Specialista gericht op een niche van diepe L-liefhebbers en zal hij niet geschikt zijn voor iedereen die zijn koffie met een druk op de knop wil laten stromen. Het filter blijft niet op zijn plaats wanneer het koffiedik wordt verwijderd en we hadden graag gezien dat de basisinstellingen zoals koffietemperatuur en waterhardheid gemakkelijker instelbaar waren. Toch werkt de charme en doen wij met veel plezier mee om bijvoorbeeld onze vrienden aan het eind van een maaltijd te verbazen door hen een zelfgemaakte cappuccino aan te bieden.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen