Wilt u echt van uw cafeïneverslaving genieten en uw koffieset naar een hoger niveau tillen? Dan is een espressomachine een goede keuze. Maar als dit je eerste rodeo is en je geen tijd hebt om te investeren in een serieuze leercurve, is het misschien moeilijk om een machine te vinden die aan je behoeften voldoet. Dat is waar de Gaggia Brera om de hoek komt kijken.
Dit is een van de meest populaire, superautomatische espressomachines uit het middensegment. Lees verder om te zien waar alle hype over gaat en of dit de juiste machine is om je espresso reis te beginnen.
Waarom een superautomatische espressomachine kopen?
Laten we beginnen met de basis, zullen we? Voordat u verder gaat, moet u nagaan waarom u in de eerste plaats dit type machine zou kopen.
De Gaggia Brera is een superautomatische espressomachine. Dat betekent dat hij over een aantal functies beschikt die verder gaan dan de basisfuncties voor het trekken van een shot, die voorgeprogrammeerd zijn om voor u te worden gedaan met minimale tot geen invoer. De doelgroep voor dit type machine bestaat uit mensen die geïnteresseerd zijn in het zetten van speciale koffie en al enige ervaring hebben met koffie, maar die niet graag zelf aan de slag gaan met het zetten van hun espresso.
Gaggia leren kennen
Laten we nu eens kijken naar het merk achter de machine: Gaggia. Dit Italiaanse bedrijf voor kleine apparaten werd opgericht in 1947, 9 jaar nadat Achielle Gaggia patent had aangevraagd op zijn unieke, innovatieve espressomachine.
Leuk weetje: Achille Gaggia was de eerste die de door een barista bediende veer-zuigerhendel introduceerde. Niet alleen verbeterde deze innovatie de drukregeling voor espressomachines, maar het resultaat van de introductie ervan was de mogelijkheid om crema te produceren. Zo begon de hype rond het dunne bruine schuim, omdat het aangaf dat de gebruikte machine over deze eigenschap beschikte en een trek van hogere kwaliteit produceerde.
Het bedrijf begon met commerciële machines, maar schakelde al snel over op machines voor thuisgebruik. De commerciële achtergrond heeft hun machines echter een grote basis voor kwaliteitsvakmanschap gegeven.
Gaggia werd uiteindelijk opgevolgd door een ander Italiaans bedrijf, Saeco, en later door Philips (een Nederlandse fabrikant). De belangrijkste verandering die met deze verschuivingen gepaard ging, waren een paar Saeco-ontwerpen en nieuwe, roestvrijstalen ketels (in plaats van aluminium).
Gaggia Brera Review
Gaggia Brera Volautomatische Espressomachine
Overzicht
Nu je wat achtergrondinformatie hebt, kunnen we overgaan tot de kern van de zaak: de eigenlijke review. Hier volgt een blik op de machine zelf:
De Gaggia Brera wordt beschouwd als een espressomachine op instapniveau. Hij is heerlijk gebruiksvriendelijk en zal je goed van dienst zijn als een go-to of een opstapje naar meer complexe brouwers. Over het algemeen is hij eenvoudig en rechttoe rechtaan, met een strakke, slanke look.
Enkele hoogtepunten van deze machine zijn de programmeerbare espressobereiding, het LED-scherm, de snelle stoomtechnologie, de bean-to-cup-technologie en de compatibiliteit met waterfilters.
De Voordelen:
- Compact, gestroomlijnd en functioneel ontwerp
- Ingebouwde keramische burr molen, perfect voor mensen met een minimale uitrusting
- Afneembare onderdelen voor eenvoudig schoonmaken
- Respectabel programmeerbaarheidsbereik voor een super-auto
- Concurrerende prijs voor dit type machine
De nadelen:
- Veelvoorkomende plastic onderdelen verminderen niet alleen de prijs maar ook de levensduur
- Pannarello stoomstaaf kan een beetje zwak zijn
- Waterreservoir is wat aan de kleine kant
- De molen kan voor sommigen te luidruchtig zijn (63-72 dB voor respectievelijk zetten en malen)
Bekijk hieronder de Gaggia in actie, daarna gaan we in op de kenmerken en de review.
Eigenschappen om op te merken
Basis specificaties
De Gaggia Brera meet 12,4″H x 10″B x 17,5″D, dus hij ziet er van voren vrij slank uit met een beetje troep in de koffer – niets om echt over te klagen dus. De hoogte van de kopjes varieert van 3,1 tot 4,5 inch.
Enkele andere basisfuncties en kenmerken zijn de automatische uitschakeling, programmeerbare klok / timer, “Ontkalking Nodig” indicator, laag water waarschuwing, en digitale display.
Gaggia Brera RI9305/01 – Espressomachine – Zilver
Constructie en garantie
Voor deze prijs, die relatief laag is voor een superautomatische machine, mag je verwachten dat er wat plastic onderdelen zijn. Hier volgt een lijst van de verschillende onderdelen van de machine en het materiaal dat Gaggia ervoor heeft gebruikt:
- kopjeswarmer en lekbak: plastic
- lekbakdeksel: roestvrij staal
- bonencontainer: plastic
- reservoir voor gemalen koffie: plastic
- behuizing: roestvrij staal & plastic
- stoomstaaf: roestvrij staal over plastic
- waterreservoir: plastic
- zeteenheid: plastic
- ketel: roestvrij staal bekleed aluminium
Zoals u kunt zien, zijn er zeker een paar gezonde roestvrijstalen onderdelen (vetgedrukt). Maar het merendeel is toch van plastic. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je brouwsel verschrikkelijk zal zijn, het betekent alleen dat de machine niet zo lang mee zal gaan als andere die veel dichter bij volledig roestvrij staal staan.
Gelukkig heeft deze machine wel een garantie van 1 jaar. Dus als er iets misgaat voordat het zover is, zal Gaggia het waarschijnlijk voor je oplossen.
Over het geheel genomen is deze constructie niet bijzonder duurzaam, maar ook niet slecht. Het is een prima machine als opstapje voor beginners, zodat je de kneepjes van het vak kunt leren voordat je begint met een semi-auto of een meer geavanceerde superauto.
Malen van bonen tot kopjes
Een van de meest opvallende kenmerken van deze machine is de molen. De Brera heeft een vlakke keramische bonenmaler met een luchtdichte bonencontainer van 8 oz. Hij heeft 5 standen, wat ruim voldoende is voor espresso experimenten. (Afzonderlijke molens hebben meer standen om een breder scala aan brouwstijlen aan te kunnen).
Een andere interessante en handige functie is het “slimme systeem”, dat de maalgraad en -tijd aanpast aan de branding van je bonen. Je hoeft alleen maar aan te geven waarmee je brouwt en het systeem springt er op in. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je machine per ongeluk verstopt raakt.
En omdat de hopper luchtdicht is, kun je je bonen erin bewaren zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze bederven. Het is zelfs UV-bestendig, dus u weet dat Gaggia dit onderwerp serieus neemt. En als u besluit af en toe voorgemalen bonen te willen gebruiken, kunt u de geïntegreerde bypass-doseerder gebruiken zonder dat u iets mist.
Brouwen en programmeerbaarheid
We hebben de molen al besproken, dus je weet dat je een lekker, vers brouwsel krijgt. Laten we het nu eens hebben over hoe dit ding brouwt en wat je allemaal kunt veranderen.
Ten eerste is er de sterkte van het brouwsel, die wordt geregeld door de Optiaroma-technologie van Gaggia, en je kunt kiezen tussen een licht, medium of sterk brouwsel. Naast de sterkte kunt u ook het volume kiezen en kiezen tussen espresso en Lungo. De machine slaat uw voorkeuren op, wat een leuke bijkomstigheid is.
Pre-Infusie functie
Een andere brouwgerelateerde functie is de pre-infusietechnologie. Deze functie weekt de gemalen koffie in de interne portafilter na het tampen en voor het trekken van de shots. Door de gemalen koffie voor te bevochtigen, zorgt de machine voor een volledige en gelijkmatige verzadiging en extractie.
Deze stap is vooral belangrijk omdat u de gemalen koffie niet zelf vooraf kunt bevochtigen. En omdat espressomachines een fijne maling vereisen, kan volledige verzadiging zonder voor-infusie moeilijk zijn.
Om precies te weten hoe het werkt: de pre-infusiefunctie begint de verzadiging bij een lagere druk en bouwt die langzaam op tot de standaardhoeveelheid van 15 bar voor het zetten van espresso is bereikt.
Water werkt
Nu we hebben besproken hoe het apparaat zet, gaan we kijken hoe het water achter het brouwen wordt verwerkt. De meeste espressofabrikanten hebben standaard een soort waterfilter om onzuiverheden te verwijderen, of adviseren hun klanten in ieder geval een filter te gebruiken. Het is belangrijk dat u uw water filtert voordat u ermee gaat brouwen, omdat dit kalkaanslag helpt voorkomen en de smaak van uw brouwsel verbetert.
Gaggia raadt het Mavea Intenza waterfilter aan voor de Brera. Deze filters maken gebruik van kleine capsules die in de watertanks worden geplaatst en zorgen voor een vierfasige filtratie, waardoor het water echt schoon wordt. Ze moeten wel regelmatig vervangen worden, maar ze zijn niet al te moeilijk te vinden.
Wat betreft het waterreservoir zelf, hebben we al gezegd dat het een beetje aan de kleine kant is vergeleken met andere espressomachines. Met 40 ounce is hij het meest geschikt voor één persoon. Je kunt er 4-6 shots uithalen voordat je moet bijvullen. Als je met meer mensen bent, zal die hoeveelheid niet langer dan een paar dagen meegaan.
Voordat u het koopt…
Half vs. Super Automatisch
We hebben het in het begin al een beetje gehad over hoe superautomatische machines zoals de Brera verschillen van hun halfautomatische tegenhangers. Maar voor het geval je nog steeds niet zeker bent welk type voor jou geschikt is, volgt hier wat meer informatie:
Half-Automatisch
We hebben al eerder vermeld dat Achille Gaggia verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de veer-zuigerhendel. Innovaties na deze ontwikkeling, voornamelijk die van het gemotoriseerde pompmechanisme door Ernesto Valente in 1961, hebben geleid tot het ontstaan van de halfautomatische machine.
Met dit ontwerp heeft de barista nog steeds controle over de timing van de shots, maar hoeft hij niet meer handmatig te pompen om druk op te bouwen. Het resultaat is een gelijkmatigere trek die nog steeds zeer aanpasbaar is omdat de barista kan kiezen wanneer hij het shot wil starten en stoppen.
Bovendien laten semi-automatische machines meestal temperatuurregeling toe en vereisen ze manueel stoppen en malen. Ze genieten de voorkeur in commerciële omgevingen, maar zijn ook populair bij thuisbarista’s die op zijn minst wat espresso kunnen zetten.
Super-Automatisch
Aan de andere kant hebben we de super-automaten. In tegenstelling tot semi-automaten, nemen deze veel van het giswerk van je bord en automatiseren het meeste (zo niet alles) van het brouwen. Dit label wordt soms door elkaar gebruikt met de term “volautomatisch”.
Auto-tamping en vooraf ingestelde maten en tijden zijn vrij standaard op deze machines. Andere machines, zoals de Brera, malen de bonen voor je. Weer andere machines kunnen zelfs automatisch je melk stomen en opschuimen, en die misschien zelfs rechtstreeks in je kopje gieten. (Maar met deze functionaliteit krijg je helaas geen latte art).
Om dezelfde mate van aanpasbaarheid te krijgen als een halfautomaat, moet je over het algemeen een flink stuk meer investeren in deze machines. Maar zelfs instapmodellen zoals de Brera zijn ideaal voor mensen die net hun eerste stappen in de koffiewereld zetten.
Gebruiksgemak
In het verlengde van dat laatste hoofdstuk moet je nagaan hoe eenvoudig je espressomachine moet zijn om te passen bij je levensstijl en ervaringsniveau.
Zoals we al zeiden, kunnen semi-automatische machines meer mogelijkheden bieden om te experimenteren, maar ze zijn ook moeilijker te doorgronden, vooral voor beginners. Laten we daarom eens kijken naar de gebruiksvriendelijke functies van de Brera.
Brouwen
Deze espressomachine wordt bediend met een vrij standaard combinatie van druktoetsen en LED-display. De pictogrammen zijn intuïtief, dus zelfs als je geen flauw idee hebt, zou je alles moeten kunnen uitvogelen.
U kunt ook uw zetvoorkeuren programmeren en opslaan als u meer van het routine-type bent. Je kunt ook elke keer iets anders instellen, of je gewoon houden aan de opties die ze al voor je hebben.
Opschuimen
Een zorg die veel beginnende en onervaren barista’s hebben, is hoe ze melk moeten opschuimen. Maar met deze machine is dat heel eenvoudig. Het Pannarello-opschuimstaafje is wendbaar genoeg om een mooie reeks recipiënten aan te kunnen.
De aanzuigopening zuigt eenvoudig lucht aan en blaast die in de melk om een mooi, zijdezacht melkschuim te creëren. Het enige wat u hoeft te doen is het bakje vasthouden. Het is niet de meest geavanceerde stoomstaaf die er is, maar het zal zeker doen de truc.
Reinigen
Laten we het tot slot hebben over het minst favoriete onderdeel van iedereen die een apparaat bezit: schoonmaken. Gelukkig heeft Gaggia het ons niet al te moeilijk gemaakt. Deze machine heeft niet veel spleten die vuil kunnen worden, dankzij de slanke, eenvoudige constructie.
Wat het dagelijkse onderhoud betreft, is de lekbak verwijderbaar en vrij eenvoudig met de hand af te wassen. De machine zelf heeft een zelfreinigingscyclus die wordt uitgevoerd telkens als u de machine aan- of uitzet.
Daarnaast moet u de machine ongeveer elke maand ontkalken om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Dit kan iets minder vaak als u uw waterfilter goed bijhoudt. Om dit te doen, kunt u Gaggia’s ontkalkingsoplossing kopen of het gebruikelijke mengsel van azijn en water gebruiken.
Type molen
De Gaggia Brera heeft een keramische, vlakke braammaler. Maar als je nieuw bent in de wereld van espressomachines, klinkt dat waarschijnlijk als wartaal. Dus laten we het even uitleggen:
“Braam”
We beginnen met het element dat het meeste verschil maakt in de kwaliteit van je maling. Braammalers zijn standaard aanwezig op vrijwel elke respectabele superautomatische machine, en zo zien we het graag.
Braammalers hebben de neiging een veel consistentere maling te geven dan hun tegenhangers die met messen werken. In plaats van helikopterachtige messen die je bonen lukraak in stukjes snijden, hebben braammalers tandachtige mechanismen die ronddraaien en de bonen ertussen malen.
“Plat”
Platte molens zijn over het algemeen iets wat je meer ziet op commerciële apparatuur, maar de keuze is niet zo verrassend gezien de commerciële achtergrond van Gaggia. Hoewel de koffiegemeenschap verdeeld is over de vraag of conisch of plat beter is, zijn er een paar dingen die je van een platte maler mag verwachten.
Terwijl conische burr-molens bestaan uit twee concentrische cirkels, bestaan platte molens uit twee horizontale ringen/schijven die meer op tanden lijken. Helaas staan ze erom bekend meer problemen te hebben met verstopping, warmteoverdracht en statische elektriciteit bij het malen in grote hoeveelheden. Maar dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn, dus daar zou je niet veel van moeten merken.
Sommigen beweren dat deze molens een gelijkmatiger maling geven dan hun conische tegenhangers, maar dat is aan jou om te bepalen.
“Keramisch”
Deze keuze is nog minder gebruikelijk op super automatische espresso machines. Hoewel keramische molens vaak als de betere optie worden gezien in tegenstelling tot roestvrij staal, kiezen veel superautomaten voor het laatste. De reden hiervoor is dat keramische molens langer scherp blijven en de warmteoverdracht wordt geëlimineerd, terwijl metalen molens minder snel zullen breken.
Lees het artikel over het verschil tussen keramische en roestvrijstalen slijpmachines om het volledige overzicht te lezen.
Alternatieven
Nog een Super-Auto: De’Longhi ESAM3300 Magnifica
Een andere potentiële kandidaat voor de nieuwere thuisbarista’s in de middenklasse van de prijsklasse is de De’Longhi Magnifica. Net als Gaggia heeft De’Longhi een uitstekende, langdurige reputatie op het gebied van kwaliteit in de koffiegemeenschap.
Net als de Brera heeft de Magnifica een ingebouwde burr molen, maar hij gaat nog een stapje verder op een paar andere gebieden. Deze machine heeft een dubbele boiler, een gespecialiseerd cappuccinosysteem en een waterreservoir van 60 oz. Echter, zelfs met al deze automatische functies, heb je nog steeds een handmatige stoomstaaf, die leuk is voor mensen die willen een beetje meer betrokken voelen (maar niet semi-auto niveau betrokken).
Het enige nadeel van deze machine dat je bij de Brera niet zult vinden, is dat hij de neiging heeft beter te werken met medium tot medium donker gebraad dan met echt donker gebraad. Voor sommigen is dat niet zo’n probleem, maar veel mensen geven de voorkeur aan donkerder brandingen voor hun espresso. Het is dus iets om op te letten.
Een halfautomaat: Gaggia Classic Pro
Als je hebt besloten dat je bij Gaggia wilt blijven, maar een halfautomaat wilt voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de Brera, dan moet je kijken naar de Classic Pro (ook bekend als de New Classic).
Deze machine is 100% van Italiaanse makelij en wordt geleverd met een vernieuwde stoomstaaf in commerciële stijl. Het is al jaren een van de instapfavorieten van de fans en de update van 2019 heeft het gewoon stiller en een beetje meer gestroomlijnd gemaakt zonder de dingen te veranderen waar consumenten van houden.
Het wordt geleverd met een plastic tamper, een single en double shot commerciële mand, en een onder druk staande double shot mand en twee-weg pin samen met een beetje steiler van een leercurve in vergelijking met de Brera. Deze machine zou echter nog steeds vrij toegankelijk moeten zijn voor beginnende thuisbarista’s.
Een andere populaire keuze in deze categorie is de Barista Express van Breville.
Conclusie
Over het geheel genomen vinden wij de Gaggia Brera een uitstekende keuze voor een beginnende barista die espresso wil proberen. Het espressogedeelte van de koffiescene kan een beetje intimiderend zijn, dus we waarderen het dat Gaggia een poging heeft gedaan om het met de Brera een beetje toegankelijker te maken.
FAQ’s
Hoe ontkalk ik een Gaggia Brera machine?
Om een Gaggia Brera machine te ontkalken, moet u de lekbak en de baggerlade legen. Voeg een ontkalkingsoplossing toe aan het waterreservoir en vul dit met vers water. Plaats vervolgens lege kopjes onder de twee uitlooppijpjes en activeer de stand-by modus door tegelijkertijd op de kleine en grote koffieknoppen te drukken om het proces in gang te zetten. U moet de keuzeknop zo draaien dat deze overeenkomt met de symbolen die op het display beginnen te knipperen en het waterreservoir op een bepaald moment bijvullen. Wanneer het ontkalkingssymbool verdwijnt, betekent dit dat de machine het proces heeft voltooid.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle