Bent u geïnteresseerd in het maken van een investering om espresso te brouwen in het comfort van uw eigen huis? Gefeliciteerd! Wij zijn hier om uw leven een beetje gemakkelijker te maken.
Vandaag vergelijken we twee modellen van een populaire beginners tot middenklasse volautomatische espressomachine. Lees verder voor de complete Impressa krachtmeting tussen de JURA C60 en C65.
Maak kennis met JURA
JURA is een bijna honderd jaar oud Zwitsers bedrijf. Het werd in 1931 opgericht door Leo Henzrioh en startte met een hele reeks huishoudelijke producten. Uiteindelijk besloten ze echter om hun andere producten af te bouwen en hun merk exclusief te wijden aan espresso machines. Zo vertegenwoordigen de producten van JURA al tientallen jaren innovatie van topkwaliteit in de koffiewereld.
Als gevolg van hun toewijding aan technologie, produceert JURA uitsluitend . Hun ontwerpen zijn eenvoudig en slank gebleven, waardoor ze esthetisch. veelzijdig zijn.
Impressa Product Overzicht
Omdat de C60 en C65 modellen beide deel uitmaken van de Jura Impressa line-up, hebben ze eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen. Daarom volgt hier een overzicht van wat u van beide machines kunt verwachten.
Dingen die we leuk vinden:
- De bedieningselementen zijn rechttoe rechtaan en gebruiksvriendelijk, vooral geweldig voor beginners
- De twee verschillende kleuropties zijn beide mooi en gestroomlijnd, geschikt voor een verscheidenheid aan keukens
- Het waterreservoir is vrij groot, waardoor het minder vaak nodig is om bij te vullen
- De kwaliteit van de gemaakte shots is constant
Dingen die we niet doen:
- De plaatsing van de melkschuimdispenser is een beetje onhandig
- De bonencontainer is een beetje klein, vooral in vergelijking met het grote waterreservoir
- De aanpasbaarheid kan een beetje te wensen overlaten voor meer ervaren gebruikers
Gewicht en afmetingen
Hoewel het niet de grootste Jura modellen zijn, hebben zowel de C60 als de C65 een behoorlijke voetafdruk. Ze meten elk 11″x16.1″x13.6″. Ze wegen beide meer dan 20 pond, maar met 22 pond weegt de C65 iets meer dan de 21,2 pond wegende C60.
Het gewichtsverschil is echter te verwaarlozen en verandert niets aan het feit dat dit een van de zwaardere machines op de markt is.
Boilersysteem
Zowel de C60 als de C65 zijn met roestvrij staal beklede, enkelvoudige boilersystemen. Ze zijn beide uitgerust met Thermoblock technologie, wat betekent dat ze vrij snel opwarmen en zich aanpassen.
De plaatsing van de melk- en koffie-aansluitingen elimineert het potentiële nut van een dubbel boilersysteem, waardoor deze keuze een goede is voor deze machine (hoewel een herontwerp van de plaatsing mooi zou zijn).
Pompdruk
Zoals elke espressoliefhebber weet, is een goede pompdruk absoluut essentieel. Zonder pompdruk zullen de brouwsels onvermijdelijk zwak en teleurstellend zijn.
Met zowel de C60 als de C65 kun je deze zorgen uit je hoofd zetten. Dit zijn beide systemen van 15 bar die resultaten van café-kwaliteit kunnen leveren.
Waterreservoir
Een van onze favoriete kenmerken van de Impressa producten (afgezien van de espresso natuurlijk) is het waterreservoir. Het is een grote 64-ounce tank (dat is bijna 2 liter), wat betekent dat je zelden moeite hoeft te doen om hem bij te vullen.
Bovendien is het waterreservoir van de C60 en C65 voorzien van CLARIS- en IWS-technologie:
- CLARIS is een antikalktechnologie die ontworpen is om mineralen te filteren en zo kalkaanslag en mogelijke schade aan het verwarmingselement van de machine te voorkomen.
- Het Intelligent Water System (IWS) is een detectiesysteem dat de machine (en jou) vertelt wanneer het filter van de machine moet worden vervangen.
Het nadeel van deze reusachtige tank is, helaas, de onvermijdelijke voetafdruk. Hoewel het grotere profiel voor sommigen geen probleem is, kan het voor anderen een echte uitdaging vormen. Bovendien, in combinatie met het gewicht van de machine, zult u waarschijnlijk een flink stuk aanrechtruimte moeten opofferen aan dit schatje. Opbergen en weer opbergen is gewoon niet erg haalbaar.
Brouwen
Het Impressa brouwsysteem is erg leuk en eenvoudig. Er zijn 4 zetmogelijkheden: 1 of 2 koffie’s en 1 of 2 espresso’s. Het trekken van de shots wordt geregeld door het PEP (Pulse Extraction Process) systeem, dat ervoor zorgt dat de shots gelijkmatig en precies worden getrokken.
Melkopschuimsysteem
De modellen C60 en C65 hebben beide een Fine Foam Technology (FFT)-systeem. Het enige wat u hoeft te doen is de melk aan te leveren, waarna het systeem de melk door de boiler voert en een microschuim van bijna professionele kwaliteit doseert.
We hebben geen problemen met het schuim zelf, alleen met de manier waarop het wordt afgegeven. In plaats van de uitloop in de buurt van de koffie-uitloop te plaatsen, bevindt deze zich aan de rechterzijde van het paneel. Dit betekent dat u uw kopje tussen de twee moet verplaatsen terwijl u koffie zet. Het is een kleine maar merkbare ontwerpfout.
Toeters en bellen
En dan nu de laatste wetenswaardigheden die je op beide machines kunt verwachten. De C60 en C65 hebben beide een energiebesparingsmodus (ESM). Met deze functie kun je de energie-output van je machine aanpassen gedurende delen van de dag wanneer je machine niet in gebruik is. Machines die zijn uitgerust met ESM kunnen worden geprogrammeerd om tot 40% van de energie-output te besparen.
Tenslotte zijn beide Impressa machines voorzien van kopjeswarmers. Dit helpt om uw kopjes een aangename temperatuur te houden, zodat de koele keramiek niet de temperatuur en het aroma van uw verse brouwsels verpest.
En daar heb je het. Welke machine je ook kiest, je bent in ieder geval op deze punten gedekt.
Jura C60 vs C65 Showdown
Jura C60
Het eerste model van deze vergelijking is de Jura C60. Dit is de originele versie van de machine, met een volledig zwarte gevel met zilveren accenten.
Jura C65
Het tweede, en iets nieuwere model is de Jura C65. De meest in het oog springende verandering is de kleurstelling, aangezien het bedrijf de voornamelijk zilveren look heeft geïntroduceerd.
Verschillen in kenmerken
Uiterlijk
Zoals hierboven vermeld, is het grootste verschil tussen deze twee Impressa modellen eigenlijk hun behuizing. Beide modellen maken gebruik van de kenmerkende zwart/zilveren combinatie die voor alle Jura producten wordt gebruikt.
Het originele model is volledig zwart met enkele kleine zilveren accenten. De C65 daarentegen heeft twee zilveren frontpanelen. Over het geheel genomen hebben beide modellen eenzelfde slanke, moderne esthetiek.
Ingebouwde koffiemolen
Zowel de C60 als de C65 zijn boon-naar-kop brouwers, wat betekent dat ze een bonenreservoir en een ingebouwde molen hebben. De hoppers zijn met 7 ounce iets kleiner dan gemiddeld. Ze zijn voorzien van een deksel om de bonen vers te houden, maar de meeste koffiedrinkers zullen snel genoeg door de bonen heen zijn om zich daar toch geen zorgen over te hoeven maken.
Bovendien hebben zowel de C60 als de C65 roestvrijstalen conische burr molens met 5 maalinstellingen. Hoewel beide modellen vrij stil zijn, is er een klein verschil in de hoek van de braam bij de C65, waardoor deze iets stiller is. De verandering in hoek maakt het malen ook iets preciezer, maar niets merkbaars.
Opmerking: Sommige koffiefanaten veroordelen de keuze voor metalen bramen uit angst voor de gevreesde “warmteoverdracht”, die theoretisch de brouwkwaliteit zou verminderen. Er is echter geen bewijs dat deze vrees bewaarheid wordt, aangezien de meeste machines van hoge kwaliteit niet snel genoeg malen om er een probleem van te maken.
Voor meer informatie over de verschillen tussen roestvrijstalen en keramische molens, zie deze link.
Doelgroep
Is een van de Jura Impressa modellen geschikt voor u? Dit hangt vooral af van waar u zich bevindt op uw espresso reis.
Beide machines zijn superautomatisch, wat betekent dat ze beter zijn voor mensen die de voorkeur geven aan een hands-off ervaring. Als je elke instelling wilt aanpassen en bijstellen, zullen deze machines je een beetje beperkt laten voelen.
Als u echter gewoon elke ochtend een paar consistente standaard espresso’s wilt, zijn deze machines misschien iets voor u. De machines van Jura zijn betrouwbaar, en hoewel deze machines niet veel toeters en bellen hebben, klaren ze zeker de klus.
Dus als u een relatief nieuwe espressoliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar iets liefs en eenvoudigs, zijn deze machines (of hun nieuwere versies) zeker de investering waard.
Op zoek naar de nieuwere modellen?
Zoals je misschien hebt gemerkt toen je aan het winkelen was voor deze modellen, hebben ze onlangs een update gekregen en worden ze langzaam uitgefaseerd. De nieuwe machines heten de D6-modellen en worden aangeduid met de 15215 en 15216 voor respectievelijk de C60 en C65.
Hier is de Jura D6 15215
…en de Jura D6 15216
Deze modellen zijn grotendeels gelijk aan de vorige iteraties met slechts een paar opmerkelijke verschillen. Ten eerste is de melkdispenser verplaatst van het zijpaneel naar rechts naast de koffie-uitloop. Dit maakt het handmatig zetten van speciale dranken nog eenvoudiger.
Deze modellen voegen ook de optie “cappuccino” toe, voor een verbeterde ervaring met één druk op de knop. De molen krijgt ook een upgrade ten opzichte van de Aroma G2, en de machine is met 19 kg iets lichter geworden.
Conclussie
En dat is een wrap op de JURA C60 vs C65 uitsplitsing. In de meeste opzichten zijn dit identieke machines, dus je keuze komt vooral neer op de vraag of je een zwarte of zilveren afwerking wilt. Hoe dan ook, het is een geweldige keuze voor een espressomachine op middenniveau voor espressoliefhebbers.
Als je echter op zoek bent naar een upgrade, kijk dan eens naar de D6 modellen.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle