De Jura Impressa A9 Review: De perfecte machine voor luie koffieliefhebbers

Facebook
Twitter
LinkedIn


De Jura A9 automatische koffie-espressomachine slaagt erin een volledige barista in een behuizing te proppen die ruwweg de grootte heeft van een Keurig machine. Nou ja, ze hebben niet echt een levende barista in de machine gestopt, maar met een enorm scala aan drankjes die met één simpele aanraking beschikbaar zijn, is het zo goed als! De vraag is dus eenvoudig: is de Jura A9 een miniatuurkoffiehuis dat het waard is om in uw keuken te hebben?

SAMENVATTING: De Jura A9 volautomatische espressomachine


jura a9 impressa

  • Compact ontwerp
  • Zetten met één druk op de knop
  • Touch screen kan beter worden geïmplementeerd


De snelste manier om van het perfecte kopje koffie te genieten is via het kleurenscherm met touch technologie. De compacte A9 biedt uitstekend gebruiksgemak en unieke koffiespecialiteiten.


Bekijk de dagprijs


Jura A9 Review

Jura’s Zwitserse design en engineering heeft altijd machines voortgebracht die indruk maken, en de A9 is er daar één van. Deze machine valt tussen de eenvoudige, alleen koffiezetten A1 en de meer uitgebreide en veelzijdige Giga 5. Een kleinere, meer eenvoudige versie van de E8, de A9 is een uitstekende keuze voor iemand die niet veel koffie zet in een keer, maar toch graag de mogelijkheid heeft om verschillende brouwstijlen en recepten te proberen. Lees verder om de plus- en minpunten van de A9 te leren kennen.


de Jura A9

Ontwerp


De Jura A9 verbergt veel technologie in een kleine verpakking. Met slechts 24 cm smal, 34 cm hoog en 43 cm diep is de machine ronduit compact voor een volautomatische espressomachine.

De voorkant is afgewerkt in glanzend pianozwart, terwijl de zijkanten van geborsteld aluminium zijn. Als je een opgeknapt model koopt, vind je misschien een A9 met glazen zijkanten.

In plaats van knoppen vertrouwt de Jura A9 op een merkwaardig geplaatst touchscreen. Het scherm bevindt zich aan de bovenkant van de machine en is recht omhoog gericht, wat het voor kleinere mensen moeilijk kan maken om het te lezen en te zien. In een tijdperk waarin aanraakschermen alomtegenwoordig zijn, reageert dit scherm bovendien bijna komisch genoeg niet. Op basis van dit scherm is het gemakkelijk te begrijpen waarom de duurdere E8 van Jura afziet van een touchscreen ten gunste van harde knoppen langs de omtrek van het TFT-LCD scherm.

Een handige functie is dat het scherm de gebruiker in staat stelt om vier drankjes aan het beginscherm vast te zetten. Op die manier hoef je niet door verschillende pagina’s met opties te vegen voordat je bij je favoriete drankje bent.


Brouwsysteem


De Jura A9 is klein – en heeft een capaciteit die daar bij past. De hopper voor hele bonen bevat slechts 125 g bonenreservoir en het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,1 liter. Dit is geen probleem als deze machine één of twee personen bedient, maar als u van plan bent een machine te kopen voor een kantoor of een huis vol met deep L-liefhebbers, moet u er rekening mee houden dat u de bonen en het waterreservoir regelmatig moet vullen. Het afvalreservoir kan 9 glazen koffiedik bevatten, wat betekent dat u het ook vaak zult moeten legen. Ondanks zijn grootte is de A9 nog steeds een Jura, met de kenmerkende innovatie van het merk en de hardware van grotere Jura eenheden.Gele mok met koffie

De Jura A9 is een boon-naar-glas apparaat en bevat een ingebouwde stalen conische bramenmaler. De molen is de Aroma G3 van Jura, dezelfde als die in de uitstekende Jura E8. Hoewel keramische molens vaak als superieur aan stalen worden beschouwd, is het onderscheid tussen de twee minder uitgesproken dan menigeen zou vermoeden. Stalen molens hebben een kortere levensduur, maar zijn nog steeds in staat om uitstekende resultaten te leveren.

Een verschil tussen de maler van de E8 en die van de A9 is dat de maler van de grotere E8 slechts tussen 6 verschillende standen kan worden ingesteld, terwijl de A9 een traploos bereik heeft. Het is moeilijk te zeggen wat een betere instelling is – de instellingen van de E8 zullen gemakkelijker te herhalen zijn terwijl de A9 een meer korrelige controle biedt. Hoe dan ook, de maalgraadinstelling op volautomatische espressomachines wordt meestal beschouwd als “instellen en vergeten”, en niet als een functie die u vaak zult bijstellen.

Net als de E8 maakt de Jura A9 gebruik van Jura’s gepatenteerde Intelligent Pre-Brew Aroma System (IPBAS) en hun pulsextractieproces (PEP). Het IPBAS is een pre-infusiesysteem dat de gemalen koffie zachtjes in heet water drenkt voordat het koffiezetproces onder druk wordt gestart.JuraA9 bovenaanzicht

Het doel [van pre-infusie] is om de gemalen koffie gelijkmatig te verzadigen, zodat er over het hele bed evenveel water stroomt als de extractie begint.

Eenmaal blootgesteld aan heet water zwelt de gemalen koffie op en komt er CO2 vrij, waardoor een meer gelijkmatige en grondige extractie mogelijk wordt. In tegenstelling tot eenvoudiger pre-infusiesystemen past dit systeem de kwaliteit van het hete water aan op basis van de hoeveelheid koffie die u zet.

Na de pre-infusie brengt het pulsextractieproces het water onder druk in pulsen naar de gemalen koffie. Door het water te pulseren in plaats van het in een gestage stoom af te geven, kan de machine over een langere periode extraheren, waardoor een smaakvollere espresso of ristretto ontstaat.

Snellere espresso’s hebben over het algemeen een lichtere body en een hogere zuurgraad. Langzamere espresso’s hebben over het algemeen een zwaardere body en meer zoetheid.

Het verwarmingselement is een thermoblok met één eenheid, wat betekent dat er een kleine vertraging optreedt bij het omschakelen tussen het zetten van espresso en het stomen van melk. Het zou mooi zijn om dubbele verwarmingseenheden te zien, maar zelfs de duurdere Jura E8 gebruikt een enkel thermoblok.


Koffiekwaliteit en veelzijdigheid


Hoewel de aanpasbaarheid van de A9 niet het niveau van de Jura Giga 5 en Z6 haalt, is het nog steeds een brouwer van hoge kwaliteit. Dit model is in staat om espresso, ristretto, filterkoffie, latte machiattos, cappuccino’s en doppio versies van de bovengenoemde dranken te maken. Behalve koffiedranken kan de machine ook heet water en opgeschuimde melk leveren.

De gebruiker kan het volume en de sterkte van elke drank programmeren. Vreemd genoeg is er geen temperatuurregeling in de programmering – een functie die zowel in de duurdere E8 als in de goedkopere ENA Micro 90 aanwezig is.

Een frustrerend element van de interface van de A9 is de keuzeschakelaar voor de sterkte. Nadat u uw drank hebt gekozen, hebt u slechts een paar seconden om de sterkte van uw drank te wijzigen. Bij andere Jura modellen kun je eerst de sterkte kiezen en dan pas je drank, waardoor je veel meer tijd hebt om je keuze te maken.Jura A9 bedieningspaneel

Dat gezegd hebbende, als je eenmaal je go-to instellingen kent en het gevoel van de machine te pakken hebt, zou dit niet zo’n probleem moeten zijn.

We hebben al gezegd dat de A9 een beperkte hopper- en reservoircapaciteit heeft, en dat geldt ook voor de zetcapaciteit. De A9 kan slechts 10 gram koffie per keer zetten. Deze beperking is echter niet bijzonder bezwaarlijk, want de Jura A9 heeft een functie waarmee u de machine kunt opdragen twee van de door u geselecteerde koffiedranken te zetten. Het apparaat maalt en zet uw selectie twee keer – een duidelijke verbetering ten opzichte van de Jura modellen van vroeger, die eenvoudigweg de hoeveelheid koffie en water verdubbelden die in een enkele zetcyclus werden gebruikt.

Een dubbele portafilter kan tussen de 18 en 25 gram koffie bevatten, dus de 2x 10 gram van de A9 is voor de meeste mensen ruim voldoende!

De dubbele espresso-uitloop betekent dat je bij het bereiden van dubbele kopjes gewoon één kopje onder elk kopje kunt zetten, waardoor het zetten voor twee supergemakkelijk wordt. Als u echter melkdranken zet, zult u er één tegelijk moeten zetten omdat het opschuimen één voor één gaat.Jura A9 glas

Jura noemt de melkopschuimer op deze machine “fijnschuimtechnologie”, wat een van de twee soorten opschuimers is die beschikbaar zijn op hun producten. De opschuimer voor fijn schuim is niet instelbaar; hij geeft alleen melk af met een gemiddelde schuimlaag. Dat betekent dat als u alleen gestoomde melk of alleen schuim wilt, deze machine u die flexibiliteit niet kan bieden. De instelbare melkopschuimer van Jura, de Professional fijnschuimer, is niet compatibel met de Jura A9.

Net als alle Jura machines gebruikt de A9 een slang om melk uit een reservoir op te zuigen en rechtstreeks in uw kopje te doen. Jura verkoopt u graag een geïsoleerde karaf of zelfs een gekoelde karaf, maar de melkdispenser werkt net zo goed met de slang die rechtstreeks in uw melkcontainer wordt gestoken.

Als u niet kiest voor een geïsoleerde of gekoelde karaf voor uw melk, moet u deze na gebruik onmiddellijk terugzetten in de koelkast!

Als u graag ‘s avonds af en toe een kopje decaf zet, bent u met de A9 ook aan het juiste adres. Dankzij een omloopgoot voor gemalen koffie bovenop kunnen gebruikers een tweede soort koffie zetten zonder hun dagelijkse bonen te hoeven verwijderen.


Reiniging en onderhoud


Jura blinkt consequent uit in het bouwen van machines met geautomatiseerde reinigings- en onderhoudscycli van topkwaliteit. De A9 zorgt goed voor zichzelf door automatisch spoelcycli uit te voeren, reinigingscycli te vragen en ontkalking te plannen op basis van de hardheid van uw water.

De Jura A9 heeft een handmatige plastic kalender die boven op het filter in het waterreservoir zit, zodat u kunt bijhouden wanneer het filter moet worden vervangen. Natuurlijk, het werkt, maar we hadden op meer gehoopt, gezien het feit dat andere Jura’s zoals de E8 automatische waarschuwingen hebben om je eraan te herinneren het filter te vervangen.

Hoewel de melkopschuimer een automatische spoelcyclus heeft na het maken van melkdranken, raden we toch aan om de melkopschuimer regelmatig te demonteren en te reinigen. Meerdere gebruikers hebben melding gemaakt van onregelmatig schuim als ze hun melkopschuimer niet regelmatig reinigden. Dit is geen tijdrovende klus, dus zorg ervoor dat je de melkopschuimer regelmatig schoonmaakt en er zal geen probleem zijn.


Waar voor je geld


De Jura A9 biedt de meeste functies van een grotere volautomatische espressomachine, maar dan zonder het gewicht en de omvang. Hoewel hij niet zo duur is als sommige van de grotere Jura’s, is de prijsdaling niet zo groot als we zouden hopen. Als de Jura A9 alle functies van zijn grotere broer, de E8, zou hebben, dan zou het heel duidelijk een koopje zijn.Jura A9

Op dit moment mist de A9 echter de mogelijkheid om het melkschuim aan te passen, filtervervangingswaarschuwingen, temperatuurregeling en een ondermaats touchscreen. Zelfs met deze problemen is de A9 nog steeds een geweldige machine, maar hij biedt niet de waarde die hij zou kunnen hebben als een aantal van deze problemen waren opgelost.


Koop de Jura A9 niet als…


espresso maken met een volautomatische machine

U meer maatwerk wilt – Met de Jura A9 kunt u uw drankjes aanpassen, maar niet zo veel als bij sommige van zijn grotere soortgenoten. Als u wilt kunnen kiezen hoeveel schuim uw cappuccino heeft, of een hogere temperatuur voor uw lattes wilt kiezen, dan is de Jura E8 een goede keuze. Lees onze volledige review hier.

Je wilt een budgetoptie – De Jura A9 is een geweldige, compacte, volautomatische espressomachine. Maar als je vooral een superautomaat wilt en de grootte is niet zo belangrijk, dan zijn er zeker goedkopere modellen te vinden. De Gaggia Brera biedt de meeste functies die de A9 heeft, maar voor aanzienlijk minder geld. De Brera heeft geen éénknopsbediening voor het maken van drankjes, u zult uw eigen melk moeten opschuimen met de panarello-achtige staaf. In sommige gevallen kan dit een voordeel zijn, omdat u zo meer controle over uw melk hebt.

U wilt een meer eenvoudige espressomachine – Als u houdt van het klassieke Zwitserse ontwerp van Jura, maar niet van plan bent dranken op basis van melk te maken of al een aparte melkopschuimer hebt, hoeft u zich geen zorgen te maken: er is een optie voor u. Zowel de Jura Ena Micro 1 als de Jura A1 zetten uitstekende espresso en beschikken niet over een melkopschuimsysteem. De Ena Micro 1 is uit productie genomen, maar u kunt hier nog steeds lezen waarom we hem een goede beoordeling geven en hem misschien online bij een andere verkoper kopen. De A1 is echter nog steeds heel goed verkrijgbaar. Lees hier wat we erover te zeggen hebben.


Conclusie over de Jura A9


De Jura A9 is compact, veelzijdig en in staat om een verscheidenheid aan dranken te maken. Het is een goede espressomachine met een paar knagende tekortkomingen. In het kleine frame zitten de maler en het brouwsysteem van een veel grotere machine, maar het ontbreekt aan een aantal aanpassingen die je voor deze prijs zou verwachten.Jura A9 vooraanzicht

Ook al is de aanpasbaarheid geen spelbreker, het aanraakscherm is teleurstellend. Tien jaar geleden konden bedrijven nog wegkomen met een ondermaats aanraakscherm, maar de technologie is nu volwassen en in een high-end machine verwachten mensen beter. Bekijk onze volledige round-up review om onze mening over een groot aantal andere Jura’s te lezen.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen