Jura ENA 8 kopen, review en specificaties

Ben je op zoek naar een veelzijdige koffieautomaat? In deze review over de Jura ENA 8 lees je meer over deze volautomaat, waarmee je heerlijke, smaakvolle koffie zet. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van dit koffieapparaat en welke versies zijn er eigenlijk? Wat zijn de plus- en minpunten van de Jura ENA 8 en hoe is de prijs-/kwaliteitverhouding? Je leest het in dit artikel.

Jura Ena 8 Touch Metropolitan Black

Bekijk de dagprijs

Wat zijn de kenmerken van de Jura ENA 8?

Een koffiemachine van nu is niet te vergelijken met een koffiezetapparaat van vroeger. Waar het apparaat voorheen vooral functioneel was, is het nu een vernuftig ontwerp met allerlei snufjes om verschillende soorten koffie te kunnen zetten. Je kunt voor allerlei verschillende soorten koffie kiezen, perfect dus voor de echte koffieliefhebber. Bovendien zien de moderne koffiemachines er echt gelikt uit.

Een modern en compact apparaat

Bij de ENA 8 kun je rekenen op een modern apparaat van 27,1 cm breed, 32,3 cm hoog en 44,5 cm diep. Het is dan ook een lekker compact koffieapparaat wat zowel in een ruime als in een kleinere keuken past. De ENA 8 is verkrijgbaar in 3 kleuren, namelijk wit, zwart en rood. Het waterreservoir is vormgegeven als een ronde koker, wat elegant staat, maar ook praktisch is.

Gerelateerd: Beste JURA koffiemachines kopen in 2021

Eenvoudig te bedienen

Dankzij het losse waterreservoir en de duidelijke display is dit koffieapparaat eenvoudig te bedienen. Op het display staat precies weergegeven welke keuzes je hebt, zodat je precies weet welke knop je in moet drukken om jouw favoriete koffie te zetten. Via deze knoppen kun je ook instellen of en hoeveel melk je in de koffie wilt en hoe sterk de koffie zelf moet zijn. Een echte pré van dit apparaat is dat het een slim apparaat is. Je kunt die dus ook eenvoudig bedienen via de app op je telefoon. Kies voor Smart Connect en maak zo verbinding via Bluetooth. Natuurlijk moet je dan wel zorgen dat er altijd een kopje klaar staat onder het koffieapparaat.

Jura Ena 8 Sunset Red

Bekijk de dagprijs

Technologieën in de Jura ENA 8

Koffiemachines zijn allang niet meer simpel. De ENA 8 van Jura beschikt over de modernste technologieën. Zo kun je bijvoorbeeld de koffie laten pulseren met behulp van een bijzonder extractieproces. De zetgroep en koffiemolen zijn in elke koffiemachine belangrijk. Doordat Jura geavanceerde technologieën heeft verwerkt in dit bijzondere compacte koffieapparaat, kun je echt rekenen op kwaliteitskoffie. De koffiemolen is een Aroma G3. Zo wordt het aroma optimaal behouden en kun je toch snel een kop koffie zetten. Het extractieproces gaat in pulserende bewegingen, zodat de koffiebonen en het water beter contact maken. Op die manier is de smaak van de koffie vol en aangenaam. Dit extractieproces wordt ook wel PEP genoemd, voor Pulse Extraction Proces. Verder maakt de Jura gebruik van het Intelligent Pre Brew Aroma System, ook wel afgekort tot IPBAS. Het water wordt langzaam over de gemalen koffie gegoten, wat de smaak van de koffie ook weer ten goede komt. Doordat de bonen gaan uitzetten, komt er meer smaak vrij en geniet je echt van een smakelijk kopje koffie.

De belangrijkste technische gegevens van de Jura ENA 8

Dat de Jura ENA 8 technisch een topper is, heb je inmiddels al wel begrepen. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste technische gegevens.

Instellingen en programmeerfuncties

 • Programmeerbare en instelbare waterhoeveelheid voor koffie
 • Programmeerbare en instelbare koffiesterkte (Niveaus) 10
 • Bereidingstemperatuur instelbaar (Niveaus) 3
 • Heetwatertemperatuur instelbaar (Niveaus) 3
 • Instelbare uitschakeltijd

Techniek en afmetingen

 • In hoogte verstelbare combi-uitlopen 55 - 138 mm
 • verstelbare koffie-, cappuccino-, heetwateruitloop 55 - 138 mm
 • Capaciteit waterreservoir 1,1 l
 • Inhoud bovenlader 125 g
 • Bak voor koffiedik (max. porties) 10
 • Lengte kabel 1,1 m
 • Spanning en vermogen 230 V ~ / 1450 W
 • Stroom 10 amp
 • Verbruik in stand-by 0 W
 • Gewicht 9,4 kg
 • Breedte 27,1 cm
 • Hoogte 32,3 cm
 • Diepte 44,5 cm
Jura Ena 8 Full Metropolian All Black Special Edition

Bekijk de dagprijs

Soorten drankjes die je kunt maken met de ENA 8

 • Espresso
 • Koffie
 • Cappuccino
 • Caffè Barista
 • Espresso doppio
 • Espresso macchiato / Macchiato
 • Cortado
 • Latte macchiato
 • Flat white
 • Melkschuimportie
 • Heet water

Het schoonmaken van de Jura ENA 8

De zetgroep zit geïntegreerd in de Jura ENA 8, maar dit is geen enkel probleem voor het schoonmaken. De machine zuigt zichzelf namelijk droog. Daarnaast zit er een systeem in waardoor het koffieapparaat automatisch wordt schoongemaakt. De koffiemachine geeft dan een melding dat het tijd is voor de automatische schoonmaakbeurt. Eigenlijk gaat het dus helemaal vanzelf. Het ontkalken van de Jura ENA 8 gaat als volgt. Je hoeft niet op te letten wanneer het weer tijd is om de machine te ontkalken, omdat de ENA 8 dat helemaal zelf aangeeft. Je kunt de waterhardheid eenvoudig instellen. Voor het ontkalken heb je wel ontkalkingstabletten nodig, maar als je die hebt, is het ontkalken een fluitje van een cent. Het programma gaat namelijk helemaal vanzelf. Heb je een waterreservoir met filter genomen? Dan hoef je zelfs helemaal niet meer te ontkalken.

Het reinigen van de melkuitloop

Het is belangrijk om de melkuitloop wel apart te reinigen. Dit moet je dagelijks doen, om te voorkomen dat zich hier bacteriën op gaan hopen. De melkuitloop kun je eenvoudig reinigen met de beker die bij het koffieapparaat wordt geleverd. In het instructieboekje zie je ook een stukje over melkspoeling. Hiermee wordt niet de melkreiniging bedoeld. Melkspoeling gebeurt wanneer jij voor een koffiesoort kiest waar melk bij gebruikt wordt, bijvoorbeeld cappuccino. Melkreiniging is om de melkuitloop schoon te maken. Natuurlijk hoef je dit niet te doen wanneer jij nooit voor koffie met melk kiest en de melkuitloop dus schoon blijft. De reiniging duurt overigens maar een minuut of 2 en gaat ook weer helemaal automatisch. Het enige wat jij hoeft te doen, is op de knop te drukken.

Het waterreservoir onderhouden

Het waterreservoir verdient specifieke aandacht. Tenslotte wil jij straks geen kalk in je kopje koffie tegenkomen. In de ene regio is het water harder dan in de andere regio. In Zuid-Holland wordt bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van duinwater, waardoor het water zachter is dan bijvoorbeeld in Noord-Brabant. Woon jij in een regio waar het water bekend staat als hard, dan zal je een koffieapparaat en met name het waterreservoir vaker moeten ontkalken. Je kunt dit ook voorkomen door een waterreservoir met waterfilter te gebruiken. Een waterfilter wordt bij een Jura koffieapparaat in principe standaard meegeleverd. Mocht de waterfilter er niet bij zitten, dan kun je deze ook los aanschaffen. Je zal het waterfilter af en toe ook moeten vervangen. Een waterfilter is beslist aan te raden, omdat je zo niet meer zelf hoeft te ontkalken. Kies je toch niet voor een waterfilter, dan zal je regelmatig het waterreservoir moeten ontkalken. Je kunt een koffiemachine bijvoorbeeld ontkalken met een combinatie van natuurazijn en water of met een combinatie van citroensap en water. Volg wel altijd de instructies zoals beschreven in het bijgeleverde instructieboekje.

Het schoonhouden van de Jura ENA 8: de conclusie

De machine maakt zichzelf dus eigenlijk schoon, waardoor je er vrijwel geen onderhoud aan hebt. Een intensieve reiniging is regelmatig nodig. Dat vraagt de machine niet voor niets van je. Door het koffieapparaat goed schoon te houden, houd je de smaak ook puur. Kies altijd voor de reinigingstabletten van het merk van jouw koffieapparaat. Er zijn vele tabletten voor in omloop, maar het is altijd beter om voor de specifieke tabletten van jouw eigen merk te kiezen. Zo behoud je een eventuele garantie en wordt het koffieapparaat optimaal schoon. Bij een nieuw koffieapparaat van Jura worden er standaard al 2 reinigingstabletten meegeleverd.

Gerelateerd: Jura Reinigingstabletten voor uw koffiemachine

De verschillende soorten koffie die je met de Jura ENA 8 kunt zetten

Je kunt veel verschillende soorten koffie maken met de Jura ENA 8, zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen. Hieronder volgt een korte uitleg bij elke koffiesoort, zodat je nu alvast kunt bepalen welk kopje koffie jij straks gaat zetten met je nieuwe Jura ENA 8.

Ristretto

Wat is ristretto? Ristretto is een Italiaanse koffiesoort, zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden. Deze koffie is nog sterker dan espresso. Waar je bij espresso zo’n 30 ml water op dezelfde hoeveelheid koffiepoeder gebruikt, gebruik je bij ristretto maar zo’n 15 ml water. Het is dus een sterke koffie voor de echte liefhebber.

Espresso

Ook espresso is een geliefde Italiaanse koffie. Hierboven werd al een tipje van de sluier opgelicht. Deze koffie is minder sterk dan ristretto en wordt dus gezet met 30 ml water.

Standaard koffie

Een standaard kopje koffie is de koffie zoals je die in Nederland gewend bent. Het is gewone zwarte koffie, voor de nuchtere Nederlander. Natuurlijk kun je hier indien gewenst gewoon melk en suiker aan toevoegen.

Espresso macchiato

Macchiato staat in het Italiaans eigenlijk voor bevlekt. De koffie is niet meer puur, maar wordt bevlekt door een klein wolkje melk. Je zet dus eigenlijk een espresso, maar met een klein beetje melk, zodat de koffie niet meer zo sterk is.

Latte macchiato

Een latte macchiato is dus ook een beetje ‘bevlekt’. Hier is het effect echter andersom. Je kopje bevat meer melk en minder koffie. De koffie vormt dus als het ware een ‘vlek’ in de melk. Deze koffie ken je zeker al van de plaatjes, doordat de koppen vaak opgebouwd worden uit diverse lagen melk en koffie. Dit ziet er meteen feestelijk uit.

Cappuccino

Cappuccino is wederom een Italiaanse benaming voor de koffie, maar het zal je verbazen dat deze koffie origineel uit Wenen komt. De koffie bestaat uit evenredige delen melk, melkschuim en koffie. Het is een uitgebalanceerde koffie die bij veel koffiedrinkers in de smaak valt.

Flat white

Flat white is wellicht een wat minder bekende koffie in dit rijtje. De flat white is eigenlijk ook een variatie op de espresso. Hierbij wordt geen gewone melk gebruikt, maar gestoomde of opgeschuimde melk. Daardoor krijgt dit kopje koffie een heel lichte kleur. Ook de smaak is zacht en aangenaam. Dit is een prima koffie voor startende koffiedrinkers.

De prijs/kwaliteitverhouding van de Jura ENA 8

Jura Ena 8 Nordic White

Bekijk de dagprijs

De meeste koffieapparaten kosten aardig wat geld, bijvoorbeeld in verhouding met een waterkoker. Het is echter wel zo dat koffieapparaten veel meer mogelijkheden hebben. Met de Jura ENA 8 beschik je over een krachtpatser die veel mogelijkheden biedt. Je kunt veel verschillende soorten koffie zetten en de machine is helemaal gericht op jouw gemak. Dat blijkt wel uit het feit dat deze koffiemachine ook vanaf een afstandje bediend kan worden met behulp van een handige app. Bovendien is het beslist een voordeel dat je heel veel verschillende soorten koffie hiermee kunt zetten. Dit maakt het een ideaal koffieapparaat voor thuis, maar ook voor een kleinschalig kantoor. Verder hoef je je niet druk te maken over het onderhoud van de Jura ENA 8. Deze machine doet eigenlijk alles zelf en dat is in deze tegenwoordige tijd, waarin iedereen het immers druk heeft, erg handig. Met de prijs/kwaliteitverhouding van de Jura ENA 8 zit het dan ook wel goed.

De nieuwe versie: Jura ENA 8 Touch

Heb jij wat extra euro’s over voor een koffiezetter met de nieuwste snufjes? De Jura ENA 8 touch beschikt over AI (Artificial Intelligence). Dat houdt in dat deze leert en na enige tijd precies weet wat jouw voorkeuren zijn wat betreft koffie en welke drankjes jij prefereert op bepaalde tijdstippen of dagen. Dat is mogelijk omdat de machine jouw vingertoppen herkent en bijhoudt wat jij in het algemeen bestelt. Na een relatief korte periode hoef je derhalve alleen maar te bevestigen wat de Jura Touch voorstelt. Uiteraard kan je ook een andere keuze maken indien je niet te voorspelbaar wilt overkomen.

Compact

De Jura ENA 8 Touch is een echte eenkopsmachine met de volgende afmetingen: 27 x 32 x 44. Het is dus niet moeilijk om voor dit apparaat een (ere)plaatsje te vinden in je keuken. De algemene technologie van de Touch is vergelijkbaar met die van zijn ‘dommere’ broertje. Het omhulsel van de machine is van 3 mm dik massief aluminium en dat is uniek in de wereld van de espressomachines. De klasse herken je in het ontwerp dat mooie lijnen combineert met een stoer uiterlijk.

Drankjes

Ook met de Jura ENA 8 Touch kan je dezelfde drankjes maken als met het eerdere model. Verder is er een optie om heet water te tappen voor onder andere thee. Melkschuimen kan de Jura ENA 8 Touch uiteraard ook.

De pluspunten van de ENA 8 Touch

De Touch is duurder dan de oudere versie, maar dat scheelt ook weer niet echt enorm veel. Je krijgt voor die extra euro’s een machine die de modernste techniek bevat en er stijlvol uitziet. Deze machine zet ook gewoon erg lekkere koffie en daar draait het immers in de eerste plaats om. De machine is compact en past in ieder interieur. Het is eenvoudig om het apparaat in te stellen en de AI functie maakt het allemaal nog makkelijker.

De minpunten van de ENA 8 Touch

De Jura Ena 8 Touch is een machine die echt is bedoeld voor één persoon. Dat merk je aan het feit dat je ook geen twee kopje tegelijk kan zetten. Ook andere zaken zoals een koffielade met een relatief beperkte inhoud en een waterreservoir met minder capaciteit bevestigen die indruk. Dit is geen apparaat dat voor veel gebruik is gemaakt.

Smaken verschillen

Ook bij de echte koffieliefhebbers verschillen de smaken, dat komt uiteraard naar voren in het drankje dat favoriet is. Toch is het vaak meer de koffieboon die echt bepaalt hoe een kop koffie smaakt. In principe zijn er twee verschillende hoofdsoorten: Arabica en Robusta.

Arabica

De arabica heeft volgens de kenners een mildere en meer verfijnde smaak. De bonen worden niet alleen in het Midden-Oosten verbouwd maar komen daar in origine wel vandaan. Deze bonen bevatten minder cafeïne. Ze zijn echter wel duurder omdat de oogsten vaker mislukken. De plant is minder robuust dan de concurrent in de koffiewereld.

Robusta

Deze robusta is inderdaad robuuster dan de Arabica en de bonen bevatten ook beduidend meer cafeïne. Die zorgt voor de bittere smaak die koffieliefhebbers over de hele wereld goed kennen. Robusta koffie komt vooral uit Brazilië maar ook het verre oosten levert een deel ervan. De oogsten zijn in het algemeen overvloedig. Voor de toekomst ziet het er minder goed uit omdat grote gebieden door de klimaatverandering minder geschikt worden voor koffieplantages.

Melanges

Het is maar zelden dat koffiebonen ongemengd op de markt komen. De meeste verpakte koffiebonen bevatten een mix van beide soorten. Hierdoor wordt de bitterheid van de Robusta gecompenseerd met de mildheid van de Arabica.

Branden en malen

Het branden van de koffiebonen heeft ook een grote invloed op de smaak. Hoe donkerder de koffie wordt gebrand hoe pittiger de smaak zal worden. Dark roast zorgt vorige bijna zwarte bonen. Tenslotte is ook de wijze waarop de bonen worden gemalen, grof, medium of fijn, nog van invloed voor de fijnproever wat smaak betreft.

Fairtrade koffiebonen

In deze tijd is er meer aandacht voor eerlijke handel dan ook. Je kunt dan ook voor fairtrade koffiebonen kiezen. Een voorbeeld hiervan zijn de koffiebonen van het merk Moyee. Dit label biedt verschillende soorten koffiebonen aan, zoals Single Blend, Triple Blend en Dark Roast. Je kunt dus altijd die koffiebonen vinden die passen bij jouw favoriete koffie. De koffiebonen van het merk zijn 100% Arabica, maar wat nog belangrijker is, je weet zeker dat de koffieboer ook een eerlijk aandeel krijgt van de prijs die jij voor deze koffie betaalt. Moyee is een vernieuwend bedrijf met hoge standaarden. De koffiebonen worden niet alleen ter plaatse geteeld, maar ook het brandingsproces vindt plaats op locatie, waardoor de lokale mensen optimaal profiteren van de handel. Moyee gaat voor een betere wereld. Jij ook?

Hoe lang gaat de Jura ENA 8 mee?

Hoe lang gaat de Jura ENA 8 mee? Natuurlijk is het onmogelijk om het exacte aantal jaar te noemen dat de Jura ENA 8 meegaat. Het is echter wel een kwaliteitsmachine en wanneer je het koffieapparaat goed onderhoudt, kun je hier zeker vele jaren plezier van hebben. Een goede koffiemachine gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Het is dus een investering voor de lange termijn.

Weetjes voor de echte koffieliefhebber

Misschien ben jij een echte koffieliefhebber en denk je dat er nog niets is wat jij nog niet wist over koffie. Maar wellicht staan hieronder een aantal feitjes die ook voor jou nieuw zijn. Een paar weetjes over koffie op een rij:

 • Een koffieboon is eigenlijk helemaal geen boon, maar een pitje uit de koffiebes. Meestal zitten er in één bes twee koffiebonen.
 • Er zijn maar liefst 60 verschillende soorten koffie over de hele wereld.
 • Krijg jij liever niet te veel cafeïne binnen? Weet dan dat in Arabica koffie zo’n 50% minder cafeïne zit dan in Robusta koffie. In espresso zit overigens ook weer minder cafeïne dan in gewone filterkoffie.
 • Koffie wordt uitsluitend geoogst in landen die aan de evenaar liggen.
 • Van koffiepulp kan ook droge witte wijn gemaakt worden. Het is echter een tijdrovend en dus duur proces, waardoor het niet echt gebruikelijk is.
 • Koffiedrinkers hebben volgens via diverse wetenschappelijke onderzoeken 65% minder kans op Alzheimer.
 • Koffiebonen zijn in eerste instantie groen en verkleuren langzaam van geel naar rood.
 • Wist je dat er ook groene koffie bestaat? Dit is eigenlijk geen echte koffie, maar eerder thee. De koffiebonen zijn nog ongebrand, waardoor er veel meer antioxidanten in zitten.
 • Ethiopië is het land waar voor het eerst koffie ontdekt werd. Ook vandaag de dag vind je hier nog veel koffieplantages.
 • Hoe langer de koffieboon wordt gebrand, hoe bitterder de smaak van de koffie.

Optimaal genieten van een kop koffie

Misschien wist je het al, maar als je echt optimaal wilt genieten van je kopje koffie, kun je het beste eerst een glas water drinken. Zo worden je smaakpapillen geopend en gereinigd, zodat de smaak van de koffie nog intenser tot je doordrinkt. Een aanrader. De koffie die je zet met de koffiemachine van Jura zal je beslist bevallen en je kunt voor elk moment een speciale koffie kiezen. Heerlijk om af te kunnen wisselen.

Andere jura koffiemachines: