Sage Barista Express review

Facebook
Twitter
LinkedIn

Voor koffieliefhebbers is de Sage Barista Express, de Mercedes onder de huishoudelijke koffieapparaten. Niet alleen zet je met deze handmatige pistonmachine een espresso van topkwaliteit, met zijn klassieke ontwerp dat benadrukt wordt door de luxe uitvoering, met witte led-verlichting, is deze kleine Sage een aanwinst voor elke keuken.


Sage Barista Express review

Bekijk de dagprijs

De Sage espressomachine is, wat een goed keukenmes is voor een kok. Het is een van de meest complete huishoudelijke espressomachines die momenteel verkrijgbaar is. Zo heeft de koffiemolen meerdere standen en is het bonenreservoir luchtdicht af te sluiten. Naast een stoompijpje voor het zelf melk opschuimen, beschikt de Sage ook over een heetwaterpijp. Deze kun je gebruike, om op een snelle manier een kopje voor te verwarmen of voor theewater. Een mooi retro item is de drukmeter op de voorkant van het apparaat.


Sage Barista Express review: perfecte espresso machine voor thuis

Op een schaal van 10, scoort de Sage Barista Express met een 8,7. Daarmee is het de best beoordeelde Sage koffiemachine van dit jaar. Met name vanwege zijn compacte vorm en authentieke design, scoort hij hoog als koffiemachine voor thuis.


Kopen Sage Barista Express koffiemachine

Bij de aanschaf van een Sage Barista Express koffiemachine, heb je de keuze uit twee kleuren: Stainless Steel en Sesame Black. De Blackversie is iets duurder dan de RVS-uitvoering.


zwarte Sage Barista Express review

Bekijk de dagprijs

Sage Barista Express: de ins en outs

Alles begint bij deze pistonmachine met het malen van de koffiebonen. De ingebouwde koffiemolen beschikt over hardstalen conische maalschijven die je kunt instellen met de knop aan de zijkant. Je hebt op deze machine 18 maalstanden om uit te kiezen. Hoe grof of hoe fijn je maalt, hangt af van de soort koffie en de koffiesmaak die je prefereert. Hoe fijner de maling, des te bitterder over het algemeen de koffiesmaak wordt. Maal je daarentegen te grof, krijg je een waterig koffieaftreksel. Het vak voor de koffiebonen, geeft ruimte aan 250 gram bonen.

Gerelateerd: Beste koffiemachine met bonen kopen, review en test


Een specialiteit van deze Sage koffiemachine is de mogelijkheid om te temperatuur van je koffie in te stellen. Dankzij de PID-controller, heb je de keuze uit drie warmtegradaties. Tevens is er bovenop de machine een kopjeswarmer aangebracht. Ook kun je de hoeveelheid koffie die in het espresso kopje komt, van te voren te programmeren. Niet alle espresso kopjes zijn immers even groot.

Voordat gemalen koffie zijn optimale aroma aan het kokende water af kan geven, ben je enkele seconden tot een minuut verder. Om hier ten volle van te kunnen profiteren, is de Sage Barista Express uitgerust met een voorperculatiefunctie. Voordat de machine start met doorlopen, besprenkelt hij eerst de gemalen koffie met een beetje heet water.

Bij aankoop van een Sage Barista Express piston koffiemachine, krijg je een melkkan bijgeleverd. De machine is standaard uitgerust met het Dual Wall Crema Systeem. Hiermee is het zelf melk opschuimen voor elke nitwit een eitje. Een ander heel prettig detail, aan deze machine is dat je het stoompijpje niet na gebruik, steeds met de hand hoeft schoon te maken. Dankzij het ingebouwde Anti Purge systeem, doet hij dat zelf.

De machine beschikt over een RVS thermoblock, wat betekend dat hij zeer snel opwarmt en langdurig zijn warmte behoudt. Om jarenlang de machine neutraal op het gebied van smaak en geur te houden, adviseert Sage om de machine elke 2 tot 3 maanden te ontkalken. Dit kan met een gewone universele snelontkalker.


Wat is een sage espressomachine eigenlijk?

Voor je de Sage Barista Express daadwerkelijk aan gaat schaffen, is het goed om te weten wat een espressomachine nu precies is. Het is niet altijd een pistonmachine, zoals vaak aangenomen wordt. Bij een pistonmachine wordt de druk opgebouwd met behulp van een hefboom, maar bij de meeste machines wordt dat tegenwoordig gedaan met behulp van een pomp. Een espressomachine is een machine waarbij water onder druk door fijngemalen koffie wordt geperst. Zo kun je espresso zetten, maar ook allerlei drankjes die op espresso zijn gebaseerd, zoals een americano en een lungo. Het is dus een ideale machine als je van diverse koffiespecialiteiten houdt.


Hoe is de smaak van een espresso?

Wanneer je een espresso zet met een goede espressomachine, dan gaat het om koffie met een zeer intense smaak. Espresso is een vrij geconcentreerde koffiesoort, maar op de espresso ligt ook crema. Deze crema bestaat uit vetten en suikers en is in principe licht van kleur.


Waarom voor een Sage Barista Express espressomachine kiezen?

Een espresso is echt een koffie voor de koffieliefhebbers. De espressomachine wordt veel gebruikt in koffiebars, maar ook in restaurants en cafés. Een goede espressomachine maakt het mogelijk om de ideale verhoudingen te creëren. Voor het zetten van een espresso heb je wel wat ervaring nodig, maar met de Sage Barista Express kun je het eenvoudig leren. Het is het ideale espresso apparaat om het zetten van een goede espresso onder de knie te krijgen. Verder kun je niet alleen een espresso met een optimale smaak zetten, maar kun je ook eenvoudig melk opschuimen, waardoor je allerlei koffiespecialiteiten kunt maken met dezelfde machine. Fijn, want zo is iedereen in het huishouden of op kantoor tevreden!


De kenmerken van de Sage Barista Express

Wat zijn de kenmerken van de Sage Barista Express? Deze koffiemachine heeft heel veel opties en valt toch nog net in het middenklasse-segment. Ideaal als je een geavanceerde koffiemachine wilt, maar eigenlijk toch nog maar een beginner bent op het gebied van koffiespecialiteiten. Je wilt de mogelijkheden van een barista, zonder dat het al te moeilijk gaat worden. De Sage Barista Express is dan een prima optie.

De Sage Barista Express is er in diverse uitvoeringen, namelijk in zwart en in rvs. Wanneer je net even iets anders wilt, dan ga je voor de zwarte uitvoering. Ga je voor het gemak, dan kies je voor de rvs koffiemachine, omdat deze tenslotte wel heel gemakkelijk schoon te houden is.

De Sage Barista Express beschikt over een geïntegreerde koffiemolen, maar ook over een handig melkreservoir met temperatuurcontrole. De melk heeft bij het opschuimen bij voorkeur de juiste temperatuur. Het groene indicatielampje laat je exact zien wanneer de melk klaar is. Het reservoir voor de koffiebonen heeft een inhoud van 250 gram. Het waterreservoir heeft een inhoud van 2 liter. De versgemalen koffie komt in de filterdrager terecht, zodat het zetten van de koffie automatisch verder gaat. Er zijn 18 verschillende maalinstellingen en je kunt zelf de grootte van het kopje instellen. Verder kun je ook 2 kopjes koffie tegelijk zetten. De temperatuurstabilisatie doet de rest en zorgt voor een optimale smaak. Je kunt ook thee zetten met de Sage Barista Express, want het apparaat heeft eveneens een heetwaterfunctie. De tamper is ingebouwd en doordat dit echt een kwaliteitsmachine is, heeft de Sage Barista Express over het algemeen een zeer lange levensduur. De kenmerken van de Sage Barista nog even op een rij:

 • Geïntegreerde koffiemolen
 • Melkreservoir met temperatuurcontrole
 • Koffiebonenreservoir van 250 gram
 • Waterreservoir van 2 liter
 • 18 verschillende maalinstellingen
 • Instelbare kopgrootte
 • Mogelijkheid om 2 kopjes tegelijk te zetten
 • Temperatuurstabilisatie
 • Heetwaterfunctie
 • Ingebouwde tamper
 • Lange levensduur


Wat zijn de voordelen van de Sage Barista Express?

Nu je hebt gelezen wat de mogelijkheden van de Sage Barista Express allemaal zijn, ben je natuurlijk benieuwd naar de specifieke voordelen van het apparaat. De gebruikers hebben daar zeker een en ander over te vertellen. Sommige gebruikers geven zelfs aan dat je niet weet wat je mist en dat zij nooit meer een ander koffieapparaat zouden kiezen dan de Sage Barista Express.

De voordelen die er echt uit springen zijn onder andere dat de machine van echte topkwaliteit is. Zo kun je erop rekenen dat de koffiemachine lang meegaat. De koffiebonen worden gemalen wanneer jij koffie gaat zetten, zodat de koffie echt vers is. Verder is het fijn dat er zoveel verschillende instellingen zijn, zodat je de koffie echt naar jouw persoonlijke smaak kunt aanpassen. Gebruikers geven aan dat dit een uitstekende keuze is als je voor een echt lekkere espresso of latte gaat. Het is een top apparaat voor thuisgebruik. Het melk opschuimen gaat snel en eenvoudig. De voordelen nog even op een rij:

 • De koffiemachine van Sage gaat lang mee.
 • Echt verse koffie dankzij de geïntegreerde maler.
 • Veel verschillende instellingen voor echt persoonlijke koffie.
 • Volgens gebruikers heeft de koffie een heerlijke smaak.
 • Prima apparaat als het om melk opschuimen gaat.


Wat zijn de nadelen van de Sage Barista Express?

De Sage Barista Express mag dan veel voordelen hebben, gebruikers noemen ook enkele nadelen. Als je naar de prijs-/kwaliteitverhouding kijkt, zijn deze echter verwaarloosbaar. In deze Sage Barista Express review is echter naar alle aspecten gekeken, dus hebben we ook de nadelen even voor je op een rij gezet.

Het duurt wel even voor je koffie klaar is als je deze zet met de Sage Barista Express. Niet iedereen heeft het geduld om te wachten tot het kopje koffie gezet is. Sommige koffiezetapparaten zijn al binnen enkele seconden opgewarmd en je hoeft vaak nog geen minuut te wachten voor jouw kopje koffie echt klaar staat. Moet je vaak opschieten en haasten, dan zijn er snellere koffiemachines dan de Sage Barista Express. Een ander nadeel dat genoemd wordt, is dat het waterreservoir wat aan de kleine kant is, maar dit is uiteraard heel persoonlijk. De nadelen van deze koffiemachine zijn dus verwaarloosbaar. Hieronder de nadelen die gebruikers noemen nog even op een rij:

 • Het duurt enige minuten voor je kopje koffie helemaal klaar is.
 • Het waterreservoir is volgens sommige gebruikers aan de kleine kant.


Wordt jij een echte barista met de Sage Barista Express??

Barista is de Italiaanse term voor barman, maar tegenwoordig wordt deze term vrijwel alleen gebruikt voor iemand die in een koffiebar staat. Een barista kent de kneepjes van het vak en weet precies hoe hij een goede koffie kan zetten. Bovendien kan hij niet alleen een gewone koffie zetten, maar weet hij ook precies hoe je een latte macchiato, een americano of een espresso maakt. Ben jij een echte barista? Dan ben je dol op deze koffiesoorten en wil je die ook het liefste zelf zetten. Maar als echte koffieliefhebber weet je natuurlijk dat koffie wel een perfecte smaak moet hebben. Je moet er dus de juiste middelen voor hebben: een kwalitatief koffieapparaat en de juiste koffiebonen. De Sage Barista Express is een prima machine voor thuisbarista’s. Het is een machine die niet te duur is in de aanschaf, maar toch allerlei opties biedt, zodat je allerlei koffiesoorten kunt uitproberen.


Hoe zet je een espresso?

Voor het zetten van een espresso of een andere koffiesoort waarbij je ook melk gebruikt, moet je wel weten waar je mee bezig bent. Veel mensen kiezen voor een volautomaat, waarbij je zelf dus vrijwel niets meer hoeft te doen. Maar de Sage Barista Express is een halfautomaat. Het is overigens wel een van de makkelijkste modellen, dus als je een beginnende barista bent, is dit een prima keuze. Een goede espresso is vol van smaak, maar niet te bitter. Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar?

Espresso maken doe je uiteraard met behulp van water en koffiebonen, maar dan begint het proces eigenlijk pas. Alles draait om de extractie. De espresso-extractie is het proces waarbij bepaalde stoffen uit de gemalen koffie worden gehaald. Denk daarbij aan suikers, vetten, oliën en zuren, maar ook aan cafeïne. De espresso zet je onder hoge druk. Dit wordt ook wel de drukgraad genoemd. Doorgaans wordt dit met een druk van ongeveer 9 BAR gedaan. Het water wordt hiermee door de gemalen koffie geperst. De juiste druk is hierbij erg belangrijk en echte espresso kun je dan ook alleen zetten met een espressomachine.

Verder is ook de dosering heel belangrijk. Een gram kan al verschil maken. Pas dit dus helemaal naar je eigen smaak aan en kies voor de hoeveelheid die jij lekker vindt voor een goede espresso. De gemalen koffie moet ook aangestampt worden. Dit gebeurt met behulp van een tamper. In de Sage Barista Express zit de tamper standaard ingebouwd.

Na het doseren en aanstampen komt natuurlijk het melk opschuimen. Volgens gebruikers is dat bij deze machine een koud kunstje. Doordat de opschuimkan de temperatuur aangeeft, kan de melk nooit verbranden. Het stoompijpje geeft precies voldoende stoom. Voor een beginneling zal het misschien wat wennen zijn, maar met dit apparaat heb je het melk opschuimen binnen korte tijd onder de knie. Daarna wordt het wellicht tijd om je te specialiseren in latte art?


Hoe zet je een cappuccino?

Een cappuccino is een van de melkspecialiteiten die je met deze machine kunt zetten. Hiervoor dien je het kannetje met melk weer te vullen, zonder dat je te veel melk erin doet. Deze melk zou je dan overhouden en moet je wellicht weggooien. Doe er dan ook precies genoeg melk in voor jouw kopje koffie en schuim de melk op met behulp van het stoompijpje. Bij een cappuccino schuim je de melk vaak wat grover op. Zet de koffie, schenk de melk hier overheen en je cappuccino is klaar. Zorg er bij voorkeur voor dat de koffie wat eerder klaar is dan de net opgeschuimde melk. De melk kun je het beste uitschenken wanneer deze pas opgeschuimd is. Vergeet niet het melkkannetje en de stoompijp grondig schoon te maken na gebruik. Op die manier kan de melk niet aankoeken en blijft je machine lekker schoon.


Hoe zet je een americano?

Een americano is eigenlijk een aangelengde espresso. Je zet dus gewoon een espresso, maar doet hier dezelfde hoeveelheid heet water op en je hebt een americano. Een espresso maak je met 30 ml water. Daar giet je dus ook 30 ml heet water bij om een americano ervan te maken. Sommige mensen vinden de smaak van de americano zo echter nog te sterk. Zij gebruiken 60 ml heet water op 30 ml espresso. Dan is er echter niet langer sprake van een americano, maar van een lungo.


Hoe maak je een lungo?

Na de americano is dit natuurlijk een inkoppertje. Een lungo is echter wat minder sterk dan een americano. Je maakt de lungo dus op dezelfde manier als een americano, maar je gebruikt meer heet water. Zet een espresso met 30 ml water, zoals gebruikelijk is. Giet hier 60 ml heet water bij en je lungo is klaar!


Hoe maak je een latte macchiato?

Voor latte macchiato heb je behoorlijk wat melk nodig. Maar je maakt ook melkschuim, dus zorg ervoor dat de melk altijd ongeveer 2 tot 3 cm onder de rand van de mok of het glas blijft dat jij gebruikt voor je latte. Schuim de melk op en zet vervolgens je espresso. Het melkschuim kan zo even opstijven, zodat de laagjes van je latte macchiato er straks nog mooier uitzien. Schenk de espresso geleidelijk in de melk. Het is belangrijk dat je dit heel gelijkmatig doet, niet te langzaam, maar ook niet te snel. Alleen dan krijg je de mooie laagjes in jouw latte macchiato.


Hoe zet je een caffè latte of koffie verkeerd?

Een caffè latte wordt in Nederland ook wel een koffie verkeerd genoemd. Hierbij ga je dus op dezelfde manier te werk. Voor een caffè latte heb je 1 deel zwarte koffie en 4 delen melk nodig. Zet de koffie zoals jij dat lekker vindt en laat deze eerst in het kopje lopen. Verwarm de melk en schuim deze op. Giet de warme melk hier langzaam bij en zorg ervoor dat het schuim bovenop terechtkomt. Je kunt ook opgestoomde melk gebruiken, zoals bij de Sage Barista de meest logische optie is.


Hoe maak je een flat white?

Bij een flat white gebruik je 60 ml espresso en 120 ml melk. Een flat white lijkt wel op een latte, maar is wat kleiner en sterker van smaak. Zet eerst een dubbele espresso en schuim vervolgens 120 ml melk op. Voeg de warme melk aan de espresso toe en schenk net zo lang door tot je ziet dat het microschuim boven komt. Microschuim hoort niet in een flat white, dus schenk niet te lang door. Zo is je flat white al klaar!


Hoe maak je een cortado?

Bij een cortado heb je een 1:1 verhouding, dus de helft is koffie en de andere helft is melk. Zet een dubbele espresso en schuim ongeveer 60 ml melk op. Giet deze langzaam over je espresso en klaar is de cortado!


Hoe zet je een caffè mocha?

Na al die koffievarianten is er inderdaad nog een bekende variant: de caffè mocha. Hoe zet je een goede caffè mocha? Voor een caffè mocha heb je 1 kopje espresso nodig, 180 ml melk, chocoladesiroop en eigenlijk ook een half lepeltje vanille-extract. Doe de espresso in een hoog glas en voeg hier de chocoladesiroop en het halve lepeltje met vanille-extract aan toe. Schuim vervolgens de melk op en zorg ervoor dat deze op de juiste temperatuur is. Giet de melk over het espressomengsel en je caffè mocha is klaar om op te drinken. Natuurlijk kun je hier altijd ook nog een toefje slagroom op doen.Wat zit er allemaal bij de Sage Barista Express?

Wanneer je deze koffiemachine koopt, zijn er een aantal zaken standaard inbegrepen. De set is heel compleet, zodat je je echt een barista kunt voelen. Er zit een melkkan bij, maar ook 4 handige filtermanden. Bovendien zit er ook een doseerinstrument bij de levering. Dit maakt het een koffieapparaat voor beginners en voor experts op het gebied van koffie. Barista’s in de ruime zin van het woord dus.


Hoe werken filtermanden?

Zoals je hierboven al hebt gelezen, zitten er 4 handige filtermanden bij jouw Sage Barista Express. Maar wat moet je hier precies mee en welke kies je? Er zijn enkelwandige en dubbelwandige filters. Standaard zit er een enkelwandige filtermand in de Sage Barista Express. Voor beginners is een dubbelwandige filtermand wellicht makkelijker. Dan meet de machine zelf de druk en kun je deze eenvoudig handmatig instellen. Ook de temperatuur, de koffiesterkte en het volume kun je zelf instellen.


Hoe werkt de geïntegreerde koffiemolen?

Je kent de ouderwetse koffiemolen vast nog wel. Daarbij moest je zelf aan een hendel draaien om de koffiebonen te vermalen. Dat gaat al veel jaren heel wat gemakkelijker. Er zijn automatische koffiemalers, maar bij diverse apparaten zit de koffiemolen ook gewoon ingebouwd in het koffieapparaat. Bij deze Sage espressomachine is dat ook het geval. De koffiemolen zit in dit geval aan de bovenkant van de machine en is afneembaar, zodat je deze eenvoudig kunt reinigen. Ideaal, want de koffiemolen zit zo lekker ingebouwd, zodat deze geen extra ruimte inneemt en is toch gemakkelijk bij te houden. Je kunt de koffiemolen van de Sage Barista Express instellen op 16 verschillende standen. Zo kun je precies instellen hoe fijngemalen de koffie moet zijn. Wanneer de koffiebonen gemalen zijn, valt dit poeder meteen in de filterhouder, waardoor je er helemaal geen omkijken naar hebt.


Alles over het bedieningspaneel

De Sage Barista Express heeft een zeer uitgebreid bedieningspaneel. Best kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet dus, als je de machine net uitgepakt hebt. Om dat te voorkomen kun je hieronder alvast lezen wat je allemaal kunt verwachten op het bedieningspaneel. Het belangrijkste is natuurlijk de aan- en uitknop. Deze power-knop gebruik je om het apparaat in te schakelen. Je kunt de knop ook gebruiken om het apparaat uit te zetten, maar weet ook dat de koffiemachine na een halfuur automatisch uitschakelt. Als je vergeet om het koffieapparaat uit te zetten, is dat dus geen enkel probleem.

Verder kun je op het bedieningspaneel instellen hoe fijn de koffie gemalen moet worden. Hiervoor gebruik je de knop ‘grind amount’. Vrijwel standaard is de instelling op een kwart, maar je kunt dit helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Kies je voor minder dan een kwart, dan wordt de koffie fijner gemalen, kies je voor meer, dan wordt de koffie grover gemalen.

Verder kun je de hoeveelheid te malen koffie instellen met de knop ‘filter size’. Hier kun je kiezen voor ‘single’ of ‘double’, enkel of dubbel. Het lampje van jouw keuze gaat branden, zodat je precies weet welke instelling je kiest. Kies je voor dubbel, dan gaat de drukmeter aan de slag en meet deze hoe je espresso gezet wordt. De meter moet in principe de ‘Espresso range’ raken om echt een goede espresso te maken.

Met de knop ‘programme’ kun je meer geavanceerde functies instellen. Denk daarbij aan de temperatuur van de machine. Je hoeft dit echter niet handmatig in te stellen, want als je deze knop niet gebruikt, kiest de machine automatisch de juiste temperatuur. Verder zie je hier een lampje met ‘clean me’ staan. Deze gaat branden als je het apparaat grondig moet reinigen. Ook kun je voor ‘hot water/steam’ kiezen. Het indicatielampje zal hierbij eveneens gaan branden, zodat je weet wat het apparaat gaat doen.

Als laatste zitten er nog twee knoppen waarmee je kunt kiezen voor 1 of 2 kopjes espresso. Je kunt dus ook eenvoudig twee kopjes espresso tegelijk zetten.


De werkwijze van de Sage Barista Express

Om de koffie te malen kun je de filterhouder in de maalbeugel doen. Op die manier wordt de machine in werking gesteld en gaat de Barista Express aan de slag om de bonen te malen. Je kunt het knopje inhouden en zo zelf bepalen hoeveel koffie er gemalen gaat worden of de machine zelf zijn werk laten doen. Met de tamper wordt de gemalen koffie aangestampt. Dit kun je automatisch laten doen. Het kan gebeuren dat de koffie een beetje scheef gaat zitten. Om dit te voorkomen, kun je dit klusje ook handmatig doen. Je kunt de tamper uit de machine daarvoor gebruiken, maar een losse tamper kan natuurlijk ook. Voor het aanstampen van de koffie wordt doorgaans een druk van circa 15 kg gebruikt. Bij de machine zit een los doseerinstrument waarmee je de gemalen en aangestampte koffie perfect kunt doseren. Zo zit er nooit te veel in het koffiefilter.

De espresso zetten

Als je de bovenstaande stappen doorlopen hebt, dan kun je de filterhouder in de Barista Express doen en beginnen met extraheren. Wanneer je op de knop drukt voor 1 of 2 kopjes koffie, zal de koffiemachine aan het werk gaan. Je kopje koffie is dan niet meteen klaar, omdat het proces eigenlijk nog moet beginnen. Eerst komt de pre-infusie, waarbij het koffiedik bevochtigd wordt. Dit zorgt voor de volle smaak van een espresso. Daarna zal de espresso langzaam doorlopen.

Hoe kun je de melk opschuimen?


Met de Sage Barista Express kun je allerlei soorten koffie zetten. Dat komt doordat het apparaat is voorzien van een melkopschuimer. Daarmee kun je dus ook koffiespecialiteiten met melk klaarmaken. Met behulp van de melkkan en het stoompijpje is dit zo voor elkaar. Op de melkkan zit een handige temperatuurmeter, zodat de melk niet zomaar aan kan branden. Daarna ga je als volgt te werk:

 • Doe de benodigde hoeveelheid melk in de melkkan. Gebruik niet te veel melk, omdat je dit anders wellicht weg moet gooien.
 • Zorg ervoor dat het stoompijpje in de melk zit en draai de knop aan de zijkant naar ‘stomen’.
 • Geef de machine de tijd om op te warmen, omdat de boilertemperatuur hoger moet zijn om stoom te maken.
 • Je melkschuim is zo klaar!

Een handig foefje van deze machine is dat het je erg gemakkelijk wordt gemaakt om de juiste hoek te vinden voor de melkkan. De zetgroep zorgt voor optimale melkschuim, of je nu een cappuccino of een latte macchiato wilt klaarmaken. Als beginner zal je hier beslist even aan moeten wennen, zoals andere gebruikers ook aangeven. Maar als je het eenmaal door hebt, is het een fluitje van een cent.

Het uiterlijk van de Sage Barista Express

Het uiterlijk is misschien niet het belangrijkste bij een koffiemachine, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Deze Sage Barista Express ziet er gelikt uit en is in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: zwart of rvs. Wat jouw keuze ook is, dit zal zeker een aanwinst zijn voor je keuken. De machine ziet er strak, modern en geavanceerd uit. De behuizing is van kunststof of rvs gemaakt. De binnenkant van de machine is uitsluitend van kunststof gemaakt. Ook kunststof gaat echter lang mee en het is een van de redenen dat dit apparaat betaalbaar is gebleven.

De Sage Barista Express schoonmaken

Het is niet het leukste klusje, maar elk koffieapparaat moet nu eenmaal schoongemaakt worden. Misschien stel je het vaak uit, maar er is een goede reden om een koffiemachine op tijd schoon te maken. Kalkaanslag doet namelijk af aan de smaak van je koffie. Hoe schoner de machine, hoe lekkerder de smaak van je koffie is. Dat is toch beslist een goede reden om je koffiemachine zeer regelmatig te reinigen. Meestal is het gebruikelijk om een koffiemachine minstens eens per maand te reinigen. Dit hangt uiteraard wel af van de frequentie van het gebruik. Het melkkannetje dien je altijd na gebruik te reinigen. Ook de stoompijp moet echt goed schoongehouden worden voor een optimale hygiëne.

Het bonenreservoir schoonmaken

Het bonenreservoir is afneembaar en dat is makkelijk, want zo kun je de bonenmolen eenvoudig reinigen. Je kunt deze gewoon eraf halen en zo kun je gemakkelijk bij het reservoir. Dit kun je reinigen met heet water en een doek of borsteltje. Het is verstandig om het reservoir goed te laten drogen voor je er weer koffiebonen in doet.

Het waterfilter en -reservoir schoonmaken

Ook het waterfilter en -reservoir zijn uitneembaar, zodat je die ook eenvoudig kunt schoonmaken. Dit kun je het beste schoonmaken met een beetje natuurazijn of citroensap. Dit verwijdert kalkaanslag effectief. Laat de azijn of het citroensap een uurtje intrekken om het schoonmaken nog makkelijker te maken.

De lekbak schoonmaken

De lekbak is bij vrijwel alle apparaten eenvoudig te verwijderen, zo ook bij de Sage Barista Express. De lekbak kun je het beste dagelijks of om de dag even omspoelen met heet water. Zo verwijder je koffieresten effectief en blijft het bakje lekker schoon.

De buitenkant van de machine

Ook de buitenkant van de machine mag niet vergeten worden bij een goede schoonmaakbeurt. Het is met name belangrijk om de knoppen regelmatig schoon te maken en te ontsmetten. Tenslotte worden deze vaak door meerdere personen gebruikt en via de vingers blijft er vaak wat vuil achter. Verder kun je de buitenkant van de machine het beste afnemen met een licht vochtige, zachte doek. Een microfiberdoekje is een prima oplossing hiervoor.

Wanneer moet je de Sage Barista Express schoonmaken?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, moet je een koffieapparaat doorgaans eens per maand grondig schoonmaken. De Sage Barista Express geeft zelf aan wanneer dit nodig is. In dat geval gaat het lampje bij ‘Clean me’ branden. Je kunt het apparaat ook ontkalken door deze door te laten lopen met natuurazijn of citroensap met twee delen water. Verder hebben veel koffiebedrijven ook ontkalkingstabletten in hun aanbod. Check altijd eerst even de handleiding voor je op deze manier een koffieapparaat gaat ontkalken.


Hoe gebruiksvriendelijk is de Sage Barista Express voor beginners?

Beginners die nog niet veel ervaring hebben met het zetten van bijvoorbeeld espresso of cappuccino, zullen af en toe wel een duwtje in de rug nodig hebben. Deze machine is echter heel gebruiksvriendelijk en ook beginners zullen wel weg weten met de Sage Barista Express. Verder zijn er ook voldoende filmpjes op Youtube te vinden met een handige tutorial. Zo kun je precies zien hoe een bepaald proces in zijn werk gaat, waarom het belangrijk is voor de smaak van je koffie en hoe je dit het beste kunt aanpakken. De Sage Barista Express is beslist een aanrader voor beginners, omdat de machine niet té geavanceerd is, maar toch wel die extra opties biedt die een kopje koffie net lekkerder kunnen maken.


Wat zeggen gebruikers over de Sage Barista Express?

Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen onder de kopjes met voordelen en nadelen van de Sage Barista Express, zijn de gebruikers over het algemeen gewoon erg tevreden over deze koffiemachine. De prijs-/kwaliteitverhouding is dik in orde. Het is een koffiemachine voor een aantrekkelijke prijs, die toch heel duurzaam is. Dit is een degelijke koffiemachine waar je vele jaren plezier van kunt hebben. Bovendien heeft de machine allerlei opties, waardoor je zowel een gewone espresso kunt zetten als een echte koffiespecialiteit, zoals latte macchiato.

De gebruikers zijn met name te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van de machine. Het is een halfautomaat, waardoor je ook een aantal dingen handmatig kunt doen. Dat geeft je het gevoel van een echte barista. Maar zie je het niet zitten om dit handmatig te doen, dan is er vaak een automatisch alternatief met een standaard instelling. Zo kun je op het gemak vertrouwd raken met de machine en kun je het proces langzaam onder de knie krijgen. De melkopschuimer is ook heel gebruiksvriendelijk en wordt door veel gebruikers echt geprezen. Je kunt de melk heel fijn laten opschuimen, maar ook grover, net welke koffiespecialiteit jij gaat zetten. Je zal wel even aan de melkopschuimer moeten wennen, maar doordat de hoek altijd automatisch goed is, is het een van de makkelijkste machines om melk opschuimen te leren.

Wanneer je erg vaak haast hebt en geen tijd neemt om het kopje koffie te zetten, dan is deze machine een minder goede keuze volgens gebruikers. Het kost namelijk wel wat tijd voor je kopje koffie gezet is. Dit is dus een afweging die je zelf moet maken. Ga je voor de echte koffie-ervaring en wil je de mogelijkheden van een barista hebben? Dan is dit een ideale optie voor je en neem jij ook de tijd om je kopje koffie te zetten. Ben je meer gehaast wanneer jij een kopje koffie zet en ben je geen echte koffiefijnproever? Dan kun je wellicht beter voor een volautomaat kiezen.

Verder geven gebruikers ook aan dat de tamper niet altijd goed zijn werk doet, omdat de koffie soms scheef in het bakje terechtkomt. Dit is echter bij veel halfautomaten het geval. Je kunt het oplossen door dit klusje handmatig te doen. Negen van de tien keer gaat het echter gewoon goed en de meeste gebruikers hebben hier geen op- of aanmerkingen over.

De machine scoort een 8,7 op 10, waarbij ongeveer 75 mensen hun mening hebben gegeven. Dit laat wel zien dat het apparaat bij veel gebruikers gewoon heel goed in de smaak valt.


Wat kost de Sage Barista Express?


Prijzen veranderen en zijn onderhevig aan de markt, maar wanneer je graag een richtprijs wilt hebben voor dit koffiezetapparaat, dan kun je denken aan een prijs van rond de € 600. Voor een koffiezetapparaat met de functies die de Barista Express heeft, is dit zeker niet veel. Het is een espressomachine die eigenlijk wel professioneel genoemd kan worden, maar die perfect is voor thuisgebruik. Juist de prijs maakt deze machine heel aantrekkelijk voor thuisbarista’s. Wanneer je gewoon een goede espresso wilt drinken, dan is de Sage Barista Express een prima keuze.

Is de Sage koffiemachine de beste keuze?

Is de Sage Barista Express dan de beste keuze? Wat de beste keuze is, dat is uiteraard voor iedereen persoonlijk. Na deze review kan echter wel gesteld worden dat dit gewoon een prima koffiemachine is voor iedereen die net wat meer verwacht van zijn of haar kopje koffie. Het is de ideale machine om het vak van barista onder de knie te krijgen.

De Sage Barista Express is een geweldige koffiemachine voor beginners, omdat je eigenlijk binnen de kortste keren kunt leren om een espresso te zetten met dit apparaat. De machine is zeer gebruiksvriendelijk en presteert ook gewoon goed. Bovendien is het fijn dat je veel soorten koffiespecialiteiten kunt realiseren met de Barista Express. Er zijn veel verschillende functies, zoals doseer- en zetmogelijkheden. Verder is het fijn dat de koffiemolen geïntegreerd is. Zo heb je altijd lekker verse koffie en heb je geen onhandige koffiemaler op het aanrecht staan. Het is ook beslist een voordeel dat deze koffiemachine gemakkelijk schoon te houden is en dat je een seintje krijgt als het tijd wordt voor de grote schoonmaak. Deze koffiemachine is bij veel gebruikers mateloos populair en dat is natuurlijk niet voor niets.

De prijs-/kwaliteitverhouding zit bij deze koffiemachine gewoon helemaal goed. De prijs voor deze koffiemachine is heel aantrekkelijk, terwijl je echt waar voor je geld krijgt. De diverse functies maken dit apparaat echt de moeite waard.


Voor thuis of voor op kantoor?

Is dit een ideale machine voor thuis of voor op kantoor? Vooral voor thuisgebruik is de Sage Barista Express een populaire keuze. Het zetten van een espresso of andere koffiesmaak kost dan ook wel even tijd, dus je moet wel even geduld hebben voor je kopje koffie. Dat maakt dit apparaat misschien minder geschikt voor op kantoor. De andere kant is natuurlijk wel dat je zo echt een kwaliteitskoffie kunt zetten op de werkvloer. Dat is fijn voor gasten, maar ook voor je personeel. Goede koffie op het werk draagt namelijk bij aan de productiviteit en zorgt ervoor dat je personeel tevredener is. Win-win!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen