Wat is een koffie tamper

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat is een koffie tamper

Het tampen van gemalen koffie is een zeer belangrijke stap bij het maken van espresso. Voor het tampen van koffie moet je een speciaal instrument gebruiken, dat je helpt de beste espressosmaak te krijgen. In dit artikel zullen we eens kijken wat een koffie tamper is.


Waar wordt een koffie tamper voor gebruikt?

Een tamper is een instrument dat een “pil” vormt van gemalen koffiebonen in een portafilter, een speciale hoorn van een koffiezetapparaat die de gemalen koffie vasthoudt. Het tampen wordt uitgevoerd voordat u espresso gaat zetten. Dit proces is ongelooflijk belangrijk en heeft een zeer sterke invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de drank.


Het belang van tampen

Waarom is tampen zo belangrijk? Als de koffie lichtjes wordt getampt, zal het water snel door de losse laag koffie gaan en zal de drank waterig, bijna smaakloos of te zuur zijn. Ook zullen alle smaak- en voedingsstoffen in de koffietablet achterblijven. Als u te hard perst, sijpelt er heel lang water door een dichte koffielaag. Als gevolg daarvan zal er veel cafeïne in de koffie zitten. De smaak van de drank zal zeer bitter en verbrand zijn.Koffie tamper gebruiken

Belangrijkste Types

Tegenwoordig kiest elke barista een tamper die hem het beste uitkomt. Het belangrijkste is om de juiste te kiezen voor jouw specifieke behoeften. Een tamper bestaat uit een werkvlak en een handvat, maar er zijn heel wat verschillende types van dit apparaat:


 • Dual-Head Tamper: Dit gereedschap lijkt op halters met twee platte uiteinden. Het ene uiteinde is iets kleiner dan het andere. Het is handig en zeer geschikt voor de thuisbarista. De uiteinden zijn soms van verschillende grootte. De ene kant van het accessoire werkt als een koffiemalingverdeler, die zorgt voor een goede verdeling en nivellering van de espressomaling in de mand van de portafilter. De andere kant van het gereedschap is een tamper om de maling te consolideren.
 • Gekalibreerde tamper: voor een uitstekende espresso wordt een drukkracht van 30 voet op de gemalen koffie gezet. Deze tamper heeft een ingebouwd mechanisme dat de barista helpt deze drukkracht te regelen. De gekalibreerde tamper is evenwichtig en comfortabel.
 • Conex Tampers: deze vorm maakt het mogelijk de koffielaag bij de wanden te vergroten, waardoor het water gemakkelijker door de filterwand kan. Hij wordt ook gebruikt om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.
 • Platte tamper: Deze vorm van tamper wordt beschouwd als traditioneel en het meest populair. Hij bestaat uit een platte basis en een handvat van verschillende materialen.
 • Puck Stamper: Deze tamper lijkt op een hockey puck. Hij heeft de kleinste greep van alle soorten tampers, zodat de barista hem met duim en wijsvinger kan vasthouden.


Tampers verschillen ook wat betreft het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, en natuurlijk de stijl.


Hoe kies je de perfecte Espresso Tampers?

Er zijn tegenwoordig zo veel tempers op de markt, dat het moeilijk is om een keuze te maken. Waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste gereedschap:


 • Een handig handvat. Voor geperste koffie van hoge kwaliteit moet je moeite doen. Als het handvat van de tamper ongemakkelijk zit, zal het moeilijk zijn om er met de nodige kracht op te drukken. U moet ook een handvat kiezen dat is afgestemd op de grootte van uw hand. De diameter van de stamper moet overeenkomen met de diameter van de mand van de portafilter (0,5-1 mm minder).
 • Het materiaal van de buitenzool: plastic, aluminium, roestvrij staal, hout. Ze voelen verschillend aan, dus je moet uitzoeken wat voor jou werkt.
 • De vorm van een tamper: een plat platform maakt het mogelijk om een uniforme pil te maken. Deze optie is geschikt voor dubbele filters. Een convex platform maakt het mogelijk koffie in het midden te verdichten, waardoor er een verhoging op de zijwanden overblijft. Geschikt voor enkele filters.
 • Maten. Er zijn twee belangrijke parameters – tamper diameter en hoogte. De diameters zijn er in verschillende maten: 51 mm, 53 mm; 57 mm; 58 mm. De hoogte van het platform varieert tussen 7 en 10 mm.espresso tampers

De meest functionele en handige modellen worden beschouwd als die met een stalen platform en een houten handvat. Zij onderscheiden zich door hun lange levensduur en betrouwbaarheid. Om de perfecte tamper te kiezen, moet u rekening houden met bepaalde kenmerken van het koffiezetapparaat:


 • Grootte van het portafilter. Het koffieaccessoire moet iets kleiner zijn dan het smalste van de filterdelen.
 • Het type van de houder: dubbel of enkel. In geval van een dubbele filter moet de voorkeur worden gegeven aan apparaten met een vlak plateau. In het geval van een enkele zijn er geen speciale eisen.


Als u de bovenstaande richtlijnen volgt, zal het niet misgaan.

Ongetwijfeld zult u na het lezen van de Gaggia Brera review in staat zijn een koffiezetapparaat te kiezen, dat voor u het perfecte drankje maakt!


Bonus: Beste koffie tamper op Amazon

Misschien heeft u tijdens het lezen van dit artikel de wens ontwikkeld om de koffiebereiding in barista-stijl uit te proberen. En nu heb je de vraag waar je een tamper kunt kopen die nog niet in een machine is ingebouwd. Speciaal voor u hebben wij de beste tampers geselecteerd.


Conclusie

Tamping is een echte wetenschap voor de barista. Het is niet zo eenvoudig. Vaak is een goedkope plastic tamper al bij de espressomachine meegeleverd. Voor een hoogwaardige koffiebereiding heb je echter een goed, zwaar roestvrijstalen gereedschap nodig met een handig, liefst antislip handvat. Hopelijk bent u na het lezen van deze review in staat om de juiste keuze te maken.

Bent u nog op zoek naar de perfecte koffiemachine? Hier is een lijst van de beste espressomachines om je te helpen een favoriet te kiezen.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen