Dus je houdt van een goede latte, cappuccino of macchiato? Natuurlijk, dat is zo! Ze zijn heerlijk. Maar als u er elke dag een koopt bij uw plaatselijke koffieshop, zijn ze ook duur.
Gelukkig is er een oplossing. Je kunt thuis melk opschuimen en al je favoriete drankjes maken. Je hebt er niet eens een espressomachine voor nodig!
Dus wat is het geheim? Dat willen we hier met je delen. Lees verder voor een stap-voor-stap handleiding over hoe je een melkopschuimer gebruikt. We geven je een paar tips en trucs die je nergens anders zult vinden.
Wat heb je nodig ?
- Melkopschuimer
- 6 tot 16 ounce melk
- Kookpan of magnetron om de melk te verwarmen
- Thermometer (optioneel)
- Opschuimkan (optioneel)
Nu in detail:
Melkopschuimer
Er zijn veel verschillende soorten melkopschuimers. In dit artikel wordt besproken hoe je een elektrische melkopschuimer, een handopschuimer of een handmatige melkopschuimer met zuiger gebruikt. Dus om het te kunnen volgen, heb je een van deze apparaten nodig.
Als je een stoomstaafje op een espressomachine gebruikt, bekijk dan onze aparte gids over het stomen van melk.
170 tot 180 ml melk
De exacte hoeveelheid melk die je nodig hebt, hangt af van het drankje van je keuze. Voor een grote latte is aanzienlijk meer melk nodig dan voor een kleine macchiato. Met minder dan 6 ons melk is het echter lastig opschuimen. Dus als je minder nodig hebt voor je drankje, kun je overwegen een tweede te maken om te delen met een vriend(in),
De melk die het gemakkelijkst op te schuimen is, is 1%, 2% of volle melk wat betreft het type melk. Als je niet-zuivelmelk wilt opschuimen, kun je het beste melk met het label “barista style” zoeken. Deze zijn speciaal samengesteld met de juiste verhouding vetten en eiwitten om melk na te bootsen voor het opschuimen.
Een steelpan of magnetron om de melk te verwarmen
De meeste elektrische melkopschuimers zijn voorzien van een verwarmingselement, in dat geval is deze apparatuur niet nodig. Maar als u een Franse pers of een handmelkopschuimer gebruikt, moet u de melk apart opwarmen. De makkelijkste methode is een magnetron, maar een steelpan op laag vuur is ook voldoende.
Een thermometer (optioneel)
Je hebt niet per se een thermometer nodig, maar het is wel handig om de precieze temperatuur van je melk te weten. Dit kan vooral nuttig zijn als je een beginner bent met melkschuimen, omdat je nog niet intuïtief genoeg weet wanneer je melk perfect is.
Opschuimkan (optioneel)
U hebt geen opschuimkan nodig om melk op te schuimen, maar ze zijn ontworpen om de taak zo gemakkelijk mogelijk te maken
Sommige kruiken hebben een vorm om het opschuimen zo gemakkelijk mogelijk te maken, terwijl andere een schenktuit hebben die is ontworpen om het schenken van schuimkunst te optimaliseren. Ze zijn er ook in verschillende kleuren, wat handig is als u een onderscheid wilt maken tussen de verschillende melken of uw koffiebar een beetje pit wilt geven.
Een melkopschuimer gebruiken
Melk opschuimen is heel eenvoudig en er is niet eens speciaal gereedschap voor nodig. In dit gedeelte zal ik je uitleggen hoe je melk kunt opschuimen met drie verschillende gereedschappen:
- Een elektrische melkopschuimer.
- Een handopschuimer.
- Een handmatige melkopschuimer die in wezen een Franse pers is.
Als je veel melkdranken maakt, vind je het misschien handiger om te investeren in een machine die drankjes voor je kan maken. Bekijk onze gidsen voor de beste latte koffiemachine en de beste cappuccino maker.
Stap 1: Kies een melktemperatuur
Het mooie van melk opschuimen met een apart apparaat, in plaats van met een stoompijpje op een espressomachine, is dat u kunt kiezen of u koude of warme melk wilt opschuimen. De volgende keer dat u op een warme zomerdag naar een verfrissende ijskoffie verlangt, zult u blij zijn dat u in die melkopschuimer hebt geïnvesteerd.
Als u een koude koffiedrank wilt maken, pakt u de melk uit de koelkast en bent u klaar om te gaan.
Proftip: als je koude melk opschuimt, is het een goed idee om je opschuimkannetje ook te koelen. Zo blijft de melk niet alleen lekker koel, maar schuimt de melk ook makkelijker op.
Als je een koffiedrankje maakt met warme melk, moet je net iets harder werken. De ideale temperatuur voor opgeschuimde melk ligt tussen 140 en 155 ℉. Als je je drankje meeneemt om mee te nemen, kun je het iets heter maken, tot 160 à 165 ℉. Het belangrijkste is dat je de melk niet verhit, want dat zou de smaak totaal veranderen.
Om je melk op de juiste temperatuur te krijgen, heb je twee mogelijkheden. De gemakkelijkste methode is de melk in de magnetron te doen, maar je kunt de melk ook in een steelpannetje doen en op een laag vuurtje op je fornuis verwarmen.
Verreweg de meest betrouwbare manier om de juiste temperatuur te bereiken is het gebruik van een thermometer. Als u nog nooit melk hebt opgeschuimd, is dit zeker aan te bevelen. Naarmate u meer ervaring krijgt, zult u leren hoe lang het duurt in uw magnetron en hoe de melk aanvoelt als ze klaar is.
Als algemene richtlijn geldt dat het in de meeste magnetrons ongeveer 30 seconden duurt. Als je je vinger in de melk doopt, moet de juiste temperatuur heet aanvoelen, maar niet pijnlijk.
Pro tip: melk verbrandt bij 180 graden Fahrenheit. Stel dat u uw latte het liefst extra heet drinkt, wat in Noord-Amerika gebruikelijk is, maar niet traditioneel Italiaans. In dat geval mag je je melk best boven de 165 graden verwarmen, zolang je de grens van 180 graden maar niet overschrijdt.
Stap 2: Schuim de melk op
We splitsen deze stap op in drie delen, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt om je melk op te schuimen. Elk apparaat heeft een andere methode, dus laten we ze een voor een doorlopen.
Gebruik een elektrische melkopschuimer
We beginnen met de eenvoudigste methode, een elektrische melkopschuimer. Als je een goede melkopschuimer koopt, zoals onze top keuze, de Breville Milk Cafe, doen deze in feite al het werk voor je. De meeste hebben zelfs ingebouwde verwarmingselementen waarmee je de gewenste melktemperatuur kunt instellen.
In dit geval hoef je alleen maar de melk in de kamer te doen, het deksel erop te doen, de gewenste melktemperatuur in te stellen en op start te drukken. Sommige modellen bieden u ook de mogelijkheid om de melktextuur te kiezen.
Pro tip: voor een latte wil je een verrassend dicht en romig schuim, iets dat lijkt op huisverf. Voor een cappuccino wil je een luchtiger schuim dat je bovenop kunt scheppen.
Gebruik een handopschuimer
Handopschuimers zijn kleine batterij-aangedreven gardeerapparaten, meestal met slechts één snelheidsstand. Om er een te gebruiken, hoef je de garde alleen maar in je melk te steken en hem aan te zetten.
Het is echter niet helemaal waterdicht, want het belangrijkste bij het gebruik is dat je het op de juiste diepte in je melk krijgt. Dit is vooral belangrijk als je latte art wilt maken, omdat je dan een zijdezachte microschuimtextuur nodig hebt. Als je een cappuccino maakt, heb je iets meer ruimte voor fouten.
Als je melkopschuimer op de perfecte diepte is, moet je een gestaag draaiende draaikolk van melk zien.
Als hij te dicht bij het oppervlak zit, krijg je grote bubbels en gespetter. Als hij te diep zit, zie je minimale beweging. Als je eenmaal de draaikolkbeweging te pakken hebt, duurt het maar ongeveer 30 seconden om te voltooien.
Terzijde: melkopschuimers als deze zijn ook fantastisch voor het maken van chocoladedrankjes. Voeg wat cacaopoeder en suiker toe aan je melk voordat je gaat opschuimen voor een makkelijke warme chocolademelk. Ga zo door en voeg wat gebrouwen koffie toe aan die opgeschuimde warme chocolademelk voor een eenvoudige en goedkope mokka.
Proftip: Als je kunst wilt beoefenen, schuim je je melk op in een opschuimkan, zodat het makkelijk te schenken is. Maar als esthetiek geen prioriteit is, heeft een handtool zoals deze het voordeel dat u melk direct in uw mok kunt opschuimen en er vervolgens koffie op kunt gieten. Minder afwas is voor mij altijd een voordeel!
Gebruik een handmatige melkopschuimer
De “moeilijkste” manier om melk op te schuimen is met een Franse pers of een ander systeem met een zuiger, maar “moeilijkste” is een relatief begrip, en wees gerust, het gaat nog steeds moeiteloos. Dit wordt ook wel een manuele melkopschuimer genoemd omdat je het werk met de hand moet doen. Er zijn geen batterijen of stopcontacten nodig.
Om op te schuimen in een manuele melkopschuimer, voegt u gewoon warme of koude melk toe en beweegt u de zuiger snel op en neer.
Hierdoor wordt lucht in de melk gebracht, waardoor deze geleidelijk van vloeibaar in schuim verandert. Hoe langer u dit doet, hoe meer lucht er wordt toegevoegd en hoe schuimiger het wordt. Het duurt ongeveer 20 tot 30 seconden om de juiste consistentie te bereiken.
Het enige wat de manuele opschuimer moeilijker maakt dan de andere, is dat je bicepsuithoudingsvermogen nodig hebt voor 30 seconden snelle zuigeractie.
Proftip: als u voor dit doel een Franse pers koopt, let dan op het materiaal. Een glazen exemplaar is mooi omdat je dan het melkschuim in actie kunt zien. Glas is echter niet zo’n goede isolator, dus het kan zijn dat je de melk na het opschuimen nog een paar seconden in de magnetron moet zetten. U kunt ook kiezen voor een geïsoleerd model, dat uw melk op een hogere temperatuur houdt, maar u zult blind opschuimen.
Stap 3: Schoonmaken
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend. Natuurlijk moet u na alles wat u in de keuken doet, schoonmaken. Maar het is een cruciale stap bij het opschuimen van melk, want opgeschuimde melk kan een nare troep worden. Het verhardt en wordt onhygiënisch en is moeilijk van uw melkopschuimer te schrobben als het opdroogt.
Dus zodra je klaar bent met opschuimen, laat je alles met melk erop in water weken tot je tijd hebt om het goed schoon te maken met zeepwater.
Gerelateerd: Melk opschuimen zonder melkopschuimer
Slotgedachten
Als je elke dag van een lekkere latte wilt genieten zonder dat het je veel geld kost, is het zeker de moeite waard om te leren hoe je een melkopschuimer moet gebruiken. Met het juiste gereedschap en deze handige instructies is perfect melkschuim maken snel, gemakkelijk en goedkoop. Dus waarom zou u het niet eens proberen? Je hebt niets te verliezen en een heleboel heerlijke drankjes te winnen!
FAQs
Maakt melk opschuimen zoeter?
Melk opschuimen maakt niet echt zoeter, net zomin als het verhitten van melk. Maar door melk te verwarmen wordt de smaak wel zoeter. Dat komt omdat de menselijke tong gevoeliger is voor zoet bij hogere temperaturen.
Hoe schuim je melk op zonder melkopschuimer?
Om melk op te schuimen zonder melkopschuimer, kunt u een eenvoudige mason-pot met deksel gebruiken. Doe melk in het potje, breng het in de magnetron op de juiste temperatuur, schroef vervolgens het deksel erop en schud 30 seconden lang krachtig. De melk zal een luchtig schuim worden. Het nadeel van deze methode ten opzichte van een echte melkopschuimer is dat het veel moeilijker is om de melktextuur te controleren.
Kan ik half en half opschuimen?
Ja, je kunt halfvolle melk opschuimen, en het proces is hetzelfde als het opschuimen van gewone melk. Het verschil is dat je een veel rijker en dichter schuim krijgt. Italianen hebben zelfs een traditionele drank met halfvolle melk, de cappuccino breve. Het is nogal verwennerij, dus misschien wil je het niet elke dag, maar het is ontegenzeggelijk heerlijk.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle