Als je een espressoliefhebber bent, weet je dat dit krachtige brouwsel overal en altijd goed smaakt. Het probleem is dat het maar al te gemakkelijk is om jezelf in situaties te vinden – thuis, tijdens een uitstapje naar de tandarts of in het midden van je deltavliegen – waar je geen toegang hebt tot een espressomachine.
We kunnen niet echt helpen met de tandarts of het deltavliegen. (En is cafeïne echt wat je nodig hebt voordat je in de tandartsstoel van die sadist gaat zitten?) Maar als je thuis zin hebt in espresso en geen tweede hypotheek wilt afsluiten om een glimmend wonder uit het verre Turijn te kopen, zul je blij zijn te weten dat je kunt leren hoe je espresso kunt maken zonder een espressomachine.
Welke methode je ook kiest – Aeropress, Moka-pot of French press – je zult klaar zijn om te caffeïneïneren zonder de bank te breken.
Sterk, donker en krachtig: Espresso koffie
Sinds een ondernemende Turijnse heer genaamd Angelo Moriondo in 1884 de espressomachine uitvond, hebben veeleisende diepe L-liefhebbers het diepe, duistere en heerlijke brouwsel gekoesterd.
De drie belangrijkste aspecten die je onder de knie moet krijgen als je wilt begrijpen hoe je espresso moet maken, zijn de branding, de maling en de druk die wordt gebruikt om de koffie te zetten. Als je deze drie aspecten eenmaal onder de knie hebt, ben je goed op weg om een geweldige espresso te maken, zelfs als je geen toegang hebt tot glimmende Italiaanse hardware van honderden dollars.
Espresso Branding
Traditioneel gebrand tot een zeer donkere finish, heeft espresso een veel sterkere, krachtigere smaak dan filterkoffie, wat een van de dingen is die je graag doet, toch? Al die smakelijke koffieresten zijn gemakkelijker uit donker gebrande bonen te halen dan hun minder toastige tegenhangers.
Dit komt omdat langer branden resulteert in meer poreuze koffiebonen, waardoor de beschikbare smaakstoffen sneller kunnen worden geëxtraheerd als de bonen eenmaal gemalen zijn.
Espressomaling
Als het eenmaal gebrand is, wordt de espressokoffie gemalen tot een zeer fijn poeder. De fijne koffiemaling vertraagt het binnendringen van water, waardoor de druk die nodig is om het water door het filter te duwen en een goede espresso te creëren, toeneemt. Als de maling echter te fijn is, kan deze het koffiefilter blokkeren en uw koffie verpesten, om nog maar te zwijgen van uw hele dag.
Als u thuis koffiebonen maalt (wat bedoelt u met: moeten we daarheen komen?), kunt u een fijnere, nauwkeurigere maling krijgen met een koffiemolen.
Het is technisch mogelijk om je bonen met de hand te malen tot de superfijne consistentie die nodig is voor espresso, maar het zal een tijdje duren en veel uithoudingsvermogen vergen, en de resultaten zullen niet zo voorspelbaar zijn als met een automatische koffiemolen, al kan je eindigen met een aantal mooie buff biceps.
Espressodruk
Espressomachines werken door het forceren van extreem heet water door fijngemalen koffie met een enorme druk, negen keer de atmosferische druk, of negen bar. Dat is ongeveer 130 pond druk per vierkante inch of ongeveer twee keer de druk in uw gemiddelde vrachtwagenband.
Sterfelijke mensen kunnen dat soort kracht niet met de hand opwekken zonder gespecialiseerde apparatuur, maar u kunt wel het drukproces nabootsen om espresso-achtige koffie te maken.
3 Manieren om espresso te maken zonder een espressomachine
Nu je die mooie bonen tot een fijn poeder hebt vermalen, is het tijd om ze aan het werk te zetten en jezelf goed te laten caffeïneïneren.
Hoe maak je espresso met een AeroPress?
We zijn grote fans van de AeroPress. Het is perfect voor het maken van een dubbele espresso. Voor een enkel shot hoef je alleen maar de hoeveelheid water en koffie te halveren.
Je zult het nodig hebben:
- AeroPress
- Vers gebrande koffiebonen
- Burr-koffiemolen
- Schaal voor het meten van koffie (of een eetlepel)
- Elektrische zwanenhalsketel of kookketel
Als je eenmaal je uitrusting en je bonen hebt, is het tijd om espresso te maken!
- Verwarm 1 kopje water (8 oz of 234 ml) tot 185°F (85°C). De ideale temperatuur voor het zetten van koffie is 96°C, maar dan wel schuw om te koken. Met een AeroPress kunt u echter experimenteren met watertemperaturen tussen 85°C en 96°C tot u uw ideale temperatuur hebt gevonden.
- Maal je bonen fijn tot je 2 eetlepels (1 oz of 28,3 gram) hebt.
- Doe een filter in de AeroPress-drainagedop en spoel deze af met heet water.
- Zet de aftapdop op de AeroPress en plaats deze direct op je koffiemok of -tumbler. Zorg ervoor dat je een stevig kopje kiest, want je zet er druk op.
- Breng uw gemalen koffie naar de AeroPress.
- Zet de gemalen koffie in de AeroPress en zorg ervoor dat de “puck” van de koffie goed vastzit. U kunt een espressotamp gebruiken om dit karwei te klaren, of u kunt elk cilindervormig voorwerp met een vlakke bodem gebruiken dat in uw AeroPress past.
- Meet ½ kopje (4 fl oz of 120 ml) van het verwarmde water. Giet het water in de AeroPress en roer het snel door.
- Wacht 30 seconden na het roeren en dompel dan onder met alleen het gewicht van uw hand. U zult waarschijnlijk een sterke weerstand voelen, maar blijf gestaag duwen. Zodra de plunjer volledig ingedrukt is, haal je de pers uit je beker.
- Breng uw vers gebrouwen espresso over naar uw favoriete kopje en geniet ervan!
Als het tijd is om op te ruimen, verwijder dan gewoon de aftapdop van uw AeroPress, houd hem over uw vuilnisbak of composteerbak en duw de zuiger naar beneden om de grond te laten knallen. Spoel alles af met heet water, en je bent klaar om nog een kopje te maken.
Als je een fan bent van koffie die snel en gemakkelijk is, maar toch lekker smaakt, is er echt geen reden om geen AeroPress te bezitten. Het is een handig en krachtig hulpmiddel om in je koffiearsenaal te hebben en het is behoorlijk vergevingsgezind als je leert hoe je een espresso moet maken of zelfs alleen maar vertakt van druppelende koffie.
Hoe maak je espresso met een Moka-pot?
Een favoriet in Europa en Latijns-Amerika, en met koffieliefhebbers over de hele wereld, is de Moka-pot misschien geen espressomachine, maar het is een wonder van Italiaanse techniek. Het voegt waterdruk, via stoom, toe aan de mix en helpt zo die kenmerkende espressosmaak en -gevoel te simuleren.
Als je je afvraagt hoe je een espresso kunt maken, of in ieder geval het op een na beste ding als de koffieglitterati, dan is een Moka-pot je antwoord.
Je zult het nodig hebben:
- Moka-pot
- Vers gebrande koffiebonen
- Burr-koffiemolen
- Schaal voor het meten van koffie (of een eetlepel)
- Elektrische zwanenhalsketel of kookketel
- Een kleine lepel om te roeren
Als je je spullen en bonen hebt verzameld, is het tijd om je bij team Moka aan te sluiten.
- Meet en maal 4 tot 4½ theelepel (.71-.78 oz. of 20-22 gram) koffie. Net als bij de AeroPress-methode wilt u uw koffie tot een zeer fijne, gietbare suikerstructuur vermalen.
- Voeg voldoende water toe aan de bodem van je Moka-pot om de vullijn te bereiken. Overvul het reservoir niet, want dit kan uw koffie vol water zetten en de smaak negatief beïnvloeden.
- Voeg de gemalen koffie toe aan de filterkorf van de Moka-pot.
- Bevestig de tuit van de Moka-pot.
- Zet de gemonteerde Moka-pot op een stoofpotje op middelhoog vuur. Het water in de onderste kamer kookt tijdens het verwarmen en de druk duwt een stroom koffie door het filter naar de bovenste kamer.
- Luister naar een sissend geluid.
- Kijk naar het hazelnootbruine schuim dat verschijnt enkele seconden voordat de koffie helemaal klaar is. Als de bovenkant van de Moka-pot vol met koffie zit, haal deze dan uit de brander.
- Geef de koffie in de bovenste kamer een snelle roerbeurt met de kleine lepel, en serveer.
Het beheersen van de Moka-pot is evenzeer een kunst als een wetenschap – niet bepaald een verrassing, aangezien de parmantig kleine percolator afkomstig is uit het land van Da Vinci – en je zult waarschijnlijk een paar potten moeten zetten om je koffie precies goed te krijgen.
Dat is echter de helft van het plezier, en als je het proces eenmaal achter de rug hebt, heb je een stijlvolle en klassieke manier om thuis van de espresso-ervaring te genieten.
Hoe maak je espresso met een French press?
Als je een serieuze koffieliefhebber bent, is de kans groot dat je al een French press of Cafetière in je keuken hebt. Dus waarom gebruik je het niet om je favoriete espresso te maken?
Je zou het kunnen zien als een “grote molen” brouwer, maar met een kleine aanpassing en enkele zorgvuldige technieken, kun je leren hoe je espresso kunt maken in je trouwe French press.
Je zult het nodig hebben:
- 8-kops French press
- Vers gebrande koffiebonen
- Burr-koffiemolen
- Schaal voor het meten van koffie (of een eetlepel)
- Elektrische zwanenhalsketel of kookketel
Gewapend met je spullen en je slijpsel kun je vooruitgaan (sorry, we konden het niet laten).
- Maal uw koffie heel fijn, met behulp van zeer donkere gebrande bonen of espressobonen. Je hebt 2 eetlepels (1 oz of 28,3 gram) bonen per 1 kopje water nodig.
- Vul uw waterkoker en verwarm het water tot een kookpunt, en zet het dan 30 seconden opzij voordat u gaat brouwen.
- Voeg de koffiedik toe aan uw French press. U gebruikt dan ongeveer het dubbele van de hoeveelheid koffie die u normaal gesproken voor French presskoffie zou gebruiken. Dit geeft uw brouwsel een sterkere smaak en een donkerder brouwsel, wat doet denken aan espresso.
- Gebruik uw hete waterkoker om een paar druppels water toe te voegen aan de French press en laat het een paar seconden rusten. Zo kan uw koffie tot bloei komen en komen de oliën en aroma’s vrij.
- Voeg de rest van uw water toe aan de French press. Roer het niet – dit zal ervoor zorgen dat de grond uit de suspensie valt en mogelijk de extractie van smakelijke koffiesmaak en -rijkdom verpesten.
- Sluit het deksel – duik nog niet in het water – en laat de koffie ongeveer 4 minuten trekken. Als u de voorkeur geeft aan een sterkere espresso, kunt u deze nog een minuut of twee langer laten trekken. Laat hem echter niet te lang staan, want dit kan leiden tot over-extractie en een bittere, drogende smaak.
- Druk de plunjer op uw French press met langzame, constante en gelijkmatige druk naar beneden. Duik halverwege, en til de plunjer dan naar boven voordat u de pers helemaal naar beneden duwt om de pers af te maken.
- Schenk uw koffie in een dienbladpot. Dit stopt de extractie en helpt de koffiesmaak die u zo hard heeft gewerkt te behouden.
- Serveer uw “French press-o” en geniet!
Omdat het niet echt ontworpen is voor het maken van espresso, is de French press de minst effectieve van de drie opties. Maar als u in de stemming bent voor espresso en geen andere apparatuur bij de hand hebt, is het een makkelijke manier om een zeer sterke koffie te zetten als u eraan denkt om de maling fijn te houden, er tijdig uit te halen en de koffie direct na het zetten te serveren.
Het is niet nodig om een nier te verkopen of de javavaverbinding van uw buurt om te slaan om te genieten van een goede shot Italiaanse koffie. Het maakt niet uit wat uw budget of vaardigheidsniveau is, u kunt leren hoe u espresso kunt maken met alledaagse zetapparatuur en kwaliteitskoffie.
Vergeet niet de drie belangrijkste factoren – roosteren, malen en druk – en je zult in een mum van tijd een echt indrukwekkende “pseudopresso” maken.
Gelukkig Caffeïneren!
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle