Hoe maak je een espresso zonder espresso machine?

Facebook
Twitter
LinkedIn


espresso maken

Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zijn volledig afhankelijk geweest van morning cup o’joe en zonder dat kunnen we geen enkele taak uitvoeren. En het is niet verwonderlijk, we realiseren ons eigenlijk, dat we verslaafd zijn geweest aan cafeïnevonk, maar daar hebben we geen problemen mee.

Echter, om welke reden dan ook, als we dit bindende fysiologische element elke ochtend missen, voelen we ons als een vis uit het water. En het is volkomen begrijpelijk, want alleen een vleugje koffie kan elke koffieholic volledig ontwaakt maken, meldt nieuw onderzoek.

Het is dus geen wonder dat iedereen van koffie houdt, maar niet iedereen houdt van het prijskaartje van de meerderheid van de chique elektrische machines. Als er een koffieshop is, kun je misschien beter naar beneden trekken, maar je zult moeten wachten tot je je vingers om je eerste kopje koffie heen klemt voordat je naar je werk gaat. En de kosten van dit kopje java is een andere nachtmerrie als je een gewone koffiedrinker bent.

Lang verhaal kort, espresso machines zijn duur en je moet misschien wel over de basiskennis heen springen om ze volledig te kunnen bedienen. Plus, wie weet hoe lang ze nog meegaan.

Maar je hoeft je adem niet in te houden, want je kunt nog steeds espresso-achtige koffie maken – ook wel “bijna” espresso genoemd en het is heel goed mogelijk.

Hier heb ik 3 stap-voor-stap-methoden voor het zetten van espresso opgeschreven, waarvoor je geen dure machine nodig hebt.


1. Franse Persmethode

Volgens het recente onderzoek in 2019 maakt ongeveer 2% met behulp van een Franse pers voor hun koffieconsumptie in het verleden gemeld. Dus, de kans is groot dat je er een in je keuken hebt. Maar als je dat niet hebt, weet je waarschijnlijk niet wat een Franse pers is.

In principe is French Press een thermoskan met een zuiger die door het deksel en het midden van de beker loopt. Het is een van de meest populaire en betaalbare methoden om espresso te brouwen.

Het zal geen gaten in uw portemonnee maken omdat u een French Press kunt kopen voor slechts €25 tot €40, afhankelijk van de grootte die u kiest.


Wat heeft u nodig?

Geloof me of niet, maar alles wat je nodig hebt is gewoon een French Press, samen met verse koffiedik en warm water om heerlijke espresso te brouwen die sterk lijkt op of enigszins overeenkomt met de smaak van uw favoriete espresso tegen slechts een fractie van de kosten. Zo makkelijk is het toch?

En als u wilt, kunt u de smaak ook verbeteren door uw espresso te bedekken met melkschuim of slagroom.


Stap 1: Maal uw koffiebonen

Als u verse espressobonen gebruikt, wil ik graag een misverstand uit de weg ruimen voordat u de bonen maalt. Omdat voor espresso fijngemalen koffie nodig is om een perfect kopje te zetten, maar als je een Franse pers gebruikt, kun je geen fijngemalen koffie gebruiken, omdat die je koffie modderig maakt en de zuiger die fijngemalen koffie niet kan vasthouden.

Het beste is om grof gemalen koffie te gebruiken, zodat uw koffie langer genoeg kan trekken om een sterk brouwsel te maken.

Je hebt 4 eetlepels koffie nodig om 2 perfecte kopjes espresso te zetten.


Stap 2: Kook het water

U kunt de waterkoker gebruiken, die u waarschijnlijk in uw keuken heeft om het water te koken zoals wij dat doen voor het maken van thee. Draai ondertussen wat heet water naar de glasbak van French Press om het warm genoeg te maken, zodat het na het inschenken van heet water niet zal barsten door een plotselinge temperatuursverandering.

Streef altijd naar 200 graden Fahrenheit, omdat dit de beste temperatuur blijkt te zijn voor het zetten van espresso met French Press. En als het water niet heet genoeg is, krijg je een ondermaatse koffie die smaakt naar lauw water met een koffietoets.


Stap 3: Voeg koffiedik toe aan de voorverwarmde French Press.

Je zit al in het midden van het proces. Voeg nu het koffiedik toe aan de voorverwarmde French Press en schenk wat heet water in. Als u de ketel gebruikt om het water te koken, laat het dan 20-25 seconden afkoelen.

Als het hete water het koffiedik aanraakt, voelt u een zeer aangenaam aroma en begint de koffie te bloeien. Dit duidt erop dat de koffiedik is begonnen met het vrijgeven van alle natuurlijke oliën voor een smaakvol kopje. Maar laat ze niet lang genoeg bloeien, anders kan uw espresso de rijke smaak verliezen, daar bent u eigenlijk voor.

Het proces eindigt hier niet, dus haast je niet, want het kost nogal wat tijd, maar uiteindelijk klemt je je vingers over een perfect kopje java en met de eerste slok voel je je misschien als over de maan.


Stap 4: Giet het resterende warme water en roer het door elkaar.

Giet nu het resterende warme water en roer zachtjes met een langwerpige lepel om klonters te voorkomen en start het extractieproces. Roer alstublieft niet energiek, het doel is niet om te laten wervelen in het mengsel.

Vergeet niet dat u het filter nog niet naar beneden heeft laten zakken, want de volgende stap is om de koffie een tijdje te laten trekken.


Stap 5: Zet je brouwsel op stoom

Dit is de essentiële stap en zal de smaak van je brouwsel bepalen, dus wees voorzichtig anders zal het alleen maar leiden tot tijd- en geldverspilling.

Hoe langer je steil bent, hoe sterker je brouwt. Het betekent echter nooit dat je te lang zult moeten stomen voor een meer espressoachtige smaak, in plaats daarvan zal het overmatig worden geëxtraheerd en een zure smaak in je mond achterlaten en te weinig worden geëxtraheerd als de steile tijd te kort is geweest.

In het ideale geval kun je 5 minuten steilen voor de meest wenselijke resultaten, maar ik zou aanraden om een timer te gebruiken (je kunt die gebruiken, die heb je in je telefoon) om de optimale brouwduur te bepalen. Dus, je zou je aankomende brouwsels aanpassen om het beste te passen voor je smaakpapillen.

Nogmaals: druk niet op de zuiger totdat het koffiedik druppelt.


Stap 6: Druk op de zuiger/plunjer

Als de koffie voldoende gedorst is, houdt u het deksel op de stand-by en drukt u de zuiger/plunjer gelijkmatig naar beneden totdat deze de bodem bereikt.

En niet te vergeten, doe het niet in één beweging. Doe het liever zachtjes.

Misschien wilt u experimenteren met een halve duik, een klein beetje naar achteren nemen en het dan helemaal naar beneden storten. Trek hem ten slotte terug zodra je het laagste punt hebt bereikt!


Stap 7: Schenk uw koffie in

Nu zijn jullie allemaal klaar. Laat de espresso niet te lang in de beker liggen om bitterheid te voorkomen. Giet uw espresso gewoon meteen door een koffiefilter om te voorkomen dat het fijne bezinksel tot aan uw brouwsel reikt.

Dat is alles, je hebt net je eerste espresso gemaakt met een Franse pers. Geniet ervan!



2. Moka Pot/Stovetop Methode

Uitgevonden in 1933 door Alfonso Bialetti, dit achtzijdige wonder van Italiaanse makelij, is Moka Express een ander betaalbaar systeem om espressokwaliteit koffie te zetten in het comfort van uw huis. U hoort misschien over Stovetop espresso – ja, dit is een andere naam voor de Moka-potzetmethode.

Volgens een artikel in de New York Times werd Moka Pot in 2016 in 90% van alle keukens in Italië gevonden. En het is niet verrassend vanwege de mogelijkheid om viskeuze en dichte espresso te brouwen zonder elektriciteit of fancy espressomachine. Ik ben ook verbaasd om te zien hoe deze kleine apparatuur zo’n magisch kopje java op een fornuis maakt.

Maar als dit iets nieuws voor je is, dan weet je het waarschijnlijk niet. Technisch gezien is Moka in principe een roestvrijstalen pot met 3 kamers – de basis (boiler) houdt het water vast, de trechtervormige kamer in het midden houdt het koffiedik vast en de bovenste kamer vangt de gezette koffie op.

Verrassend genoeg doet deze methode ook geen pijn in je portemonnee, je hoeft alleen maar te zorgen dat je de volgende essentiële zaken hebt voordat je je espresso met Moka-pot bereidt:



Stap 1: Maal uw koffiebonen

Je hebt ongeveer 20-22 gram koffie nodig om een perfect shot espresso te zetten. In tegenstelling tot French Press moet u de koffiebonen zo fijn mogelijk malen voor de Moka-pot.

De druk die in de onderste kamer wordt opgebouwd door de stoom die door het fornuis wordt opgewekt, zorgt ervoor dat het water gemakkelijk en volledig door het gemalen koffiepoeder wordt geleid, wat resulteert in een smaakvollere en volledig geëxtraheerde espresso.


Stap 2: Water koken

U kunt het water voorverwarmen voordat u het in de onderste kamer van de Moka-pot giet of niet. Uiteindelijk moet je het water op het fornuis verwarmen en zal het snel koken. Dus, het is aan jou welke kant je op wilt.

Het is echter aan te raden om het verse water te gebruiken en de onderste kamer niet te veel te vullen dan de helft, anders wordt de opgebouwde druk niet via het ventiel afgevoerd en kan uw Moka-pot exploderen.

Dus, moet u op deze stap letten!


Stap 3: Voeg koffiedik toe aan de filterkorf

Vul het filterkorfje met koffiedik, schud het licht en schud het voorzichtig om de koffiedik gelijkmatig te laten bezinken of u kunt het met uw vinger waterpas zetten. Maar duw niet te veel, anders gaat het water niet goed door de grond.

Borstel verder het losse afval aan de bovenrand van de koffiemand weg en plaats het in de onderste kamer.


Stap 4: Schroef de pot aan elkaar

Schroef nu de bovenste uitloop samen met de onderste kamer. Niet te vastdraaien! Gebruik warme pads, want de onderste kamer is heet als u voorverwarmd water gebruikt.


Stap 5: Zet de pot op het fornuis

Het is optimaal om middelmatige warmte te gebruiken wanneer u de pot op het fornuis zet. U kunt eenvoudig inschatten of de warmte te hoog of te laag is. Als het te laag is, zal de koffie nauwelijks uit de uitloop lopen en als het te hoog is, zal de koffie snel uit de uitloop komen.

Verhoog of verlaag de warmte dus dienovereenkomstig. Laat het bovenste deksel open en zorg ervoor dat het handvat niet aan hitte wordt blootgesteld, anders kunt u de Moka-pot niet optillen om uw koffie in te schenken.


Stap 6: Verwijder de Moka-pot

Wanneer de bodem tot aan het koken reikt, zal de opgebouwde druk de koffie langzaam en geleidelijk uit het ventiel duwen, je zult een puffend geluid horen en merken dat een rijke stroom geleidelijk aan lichter van kleur wordt.

Verwijder van de warmtebron zodra de stroom kleur verandert in gele honing en sluit vervolgens het deksel.


Stap 7: Schenk uw koffie in

Je weet wanneer het klaar is, giet het nu in kopjes of bekertjes, afhankelijk van de grootte van je Moka-pot. Misschien wilt u uw koffie verdunnen met heet water. Het is allemaal aan jou!

Je hebt dus met succes je eerste espressokoffie gezet met behulp van de Moka-pot/Stovetop-koffiemethode.

Nog iets anders?

Ja, let op de volgende stap als u de levensduur van uw Moka-pot wilt verlengen.


Stap 8: Maak de Moka-pot schoon

Reiniging en verzorging verbeteren de levensduur van uw Moka-pot. Het is zeer eenvoudig te reinigen, u hoeft het alleen maar te wassen met heet zeepwater en dweilen met een zachte doek. Spoel hem grondig af en je kunt hem de volgende keer goed gebruiken.


3. Aeropress Methode

Uitgevonden door Stanford professor Alan Adler, is Aeropress een ongecompliceerd apparaat; gemaakt met een cilinder, een plunjer en een filter aan de onderkant. Het lijkt er meer op, dat het behoort tot het laboratorium van een gekke wetenschapper dan dat het een alledaags keukenapparaat is, nietwaar?

Het is een meer draagbare en lichtgewicht upgrade van een French Press die een zoet en volledig smaakvol kopje brouwt – zo goed dat het een onderdeel is geworden van veel coffeeshops die worden gerund door ambachtelijke branders.

Net als zijn zustermethoden is dit een andere laaggeprijsde techniek om espresso te brouwen zonder het gedoe van pompen en persen.


Wat heeft u nodig?

  • Een Aeropress (de prijs varieert van €15 tot €25)
  • Koffiemolen
  • Koffiedikten
  • Water

Laten we ons zonder verder uitstel verdiepen in het proces van het maken van meer geconcentreerde espresso met een Aeropress.


Stap 1: Maal uw koffiebonen

Je hebt ongeveer 2 eetlepels (ongeveer 23 gram) koffie nodig om met Aeropress een espresso met een rijke smaak te brouwen. Net als bij een Moka-pot, heb je een goede grond nodig, net zo fijn als tafelzout. De grootte van de grond doet er het meest toe of je een machine gebruikt of niet. Dus, moet je er op letten.


Stap 2: Maak Aeropress klaar en zet koffiedik…

Voordat u de Aeropress klaarmaakt om te brouwen, moet u een filter in de onderste korf plaatsen. Verwarm de brouwer voor door het kleine warme water door de filter te gieten om het op te warmen. Dit helpt je om van elke papiersmaak af te komen en je mok op te warmen.

Gooi het spoelwater uit de mok en bevestig het mandje met de onderste kamer en gooi het in uw koffiedik. Schud het buisje een beetje zodat de koffiedik gelijkmatig kan bezinken.

Plaats nu een tweede filter op de bovenkant van het koffiedik en maak het nat met een beetje warm water.


Stap 3: Druk op de plunjer/zuiger

Dit is de eerste keer dat er gedrukt wordt. Duw de zuiger helemaal naar beneden en trek hem terug naar boven. Als het terrein op de puck lijkt, dan betekent dit dat je deze stap op de juiste manier hebt gedaan.


Stap 4: Voeg heet water toe en druk de zuiger in.

Vervolgens moet u het warme water (tussen 200ºF en 208ºF) over de puck van het terrein toevoegen en het vullen tot het niveau dat het beste past bij uw smaak. Als u niet zeker bent, kunt u deze algemene vuistregel volgen; als uw terrein 20-23 gram is, vult u het water tot het niveau “2”, dat op de Aeropress is aangegeven.

In tegenstelling tot de Franse pers hoeft u niet te wachten op de sluipende tijd van het terrein. Dat betekent? Je kunt je espresso natuurlijk sneller zetten.

Druk nu nog eens langzaam op de plunjer totdat je de puck zo goed mogelijk hebt geplet. Maar druk of forceer het niet te hard, anders haal je je espresso uit de muren van je keuken.

Phew, je hebt je espresso met Aeropress gemaakt. Geniet ervan!

Als je nog steeds bij me bent, zijn we klaar met onze methodes om espresso te maken zonder machine. Maar omdat je een beginner bent, is de kans groot dat je de meest voorkomende fouten maakt, die kunnen leiden tot het brouwen van een ongewenst kopje java.

Dus, hier heb ik alle essentiële factoren opgeschreven, je moet je ogen erop richten om het beste kopje espresso te brouwen, dat je ooit hebt gehad.

  • Verse bonen: Behalve het meten en de kwaliteit is ook de versheid van de bonen van groot belang. U kunt ongetwijfeld voorgemalen koffie voor espresso kopen, maar het geeft u niet de rijke smaak en het aroma zoals de versgemalen bonen dat doen. Zorg er dus altijd voor dat u de versgemalen koffie gebruikt voor uw espresso.
  • Optimale druk: Het is het belangrijkste verschil tussen een espresso en gewone koffie. Alles wat onder een druk van minder dan 9 bar wordt onttrokken, is niet echt een espresso. Daarom zijn Moka-pot en Aeropress de meest aanbevolen methode, omdat ze tot op zekere hoogte druk opbouwen om een espresso-achtige drank te brouwen.
  • Optimale temperatuur: Het is een andere belangrijke factor; als uw water niet heet genoeg is, krijgt u een ondergeëxtraheerd schot dat meer een water met een lichte koffiesmaak zal zijn. Als het water daarentegen te heet is, krijgt u een overgeëxtraheerde espresso die bitter smaakt. Het water moet op een optimale temperatuur (195ºF – 208ºF) staan om alle natuurlijke oliën uit de koffie vrij te maken. Zet daarom een heerlijk kopje espresso.


Conclussie

Gebaseerd op methoden, heb ik hierboven uitgelegd, is het niet overdreven dat er veel factoren zijn die je onder je vleugels moet nemen om een kopje espresso in handen te krijgen. Er is dus zeker een leercurve om espresso van grote kwaliteit te brouwen die je smaakpapillen tevreden stelt.

Aan de andere kant zullen al deze gadgets – French Press, Moka pot en Aeropress je niet veel kosten. Het is eerder een eenmalige investering in je favoriete apparaat die je vele jaren kan meegaan. En door je vaardigheden te polijsten, kun je gemakkelijk topkwaliteit espresso maken tegen slechts een fractie van de kosten.

Dus, dames en heren, mijn werk is gedaan hier, ik hoop dat dit artikel alle vragen heeft beantwoord die u heeft over het maken van espresso met een budget.

Wat is het volgende?

Ga uw espresso brouwen, en laat me weten hoe het voor u gaat in de commentaarsectie hieronder.

Gerelateerd: Espresso te zuur? Ontdek hier wat u eraan kunt doen


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen