Solis Scala 166 Koffiemolen review

Facebook
Twitter
LinkedIn


Over het algemeen willen we het liefst zo min mogelijk geld uit hoeven te geven aan een product van een uitstekende kwaliteit. Voor het geval dat je toevallig op zoek bent naar een koffiemolen zou dit wel eens uit kunnen komen. Waarschijnlijk ben je op zoek naar de Solis Scala 166.

Met dit apparaat kan je koffiebonen op de juiste manier malen. Zo behouden ze hun originele aroma en smaak. Dit apparaat is ook nog eens heel eenvoudig in gebruik. Het apparaat is voorzien van een timer en heeft een snelheid van 420 omwentelingen per minuut.

Op zich zou het dus het ideale apparaat moeten zijn voor iedereen die op zoek is naar een goede, betaalbare koffiemolen. Maar is deze koffiemolen echt zo geweldig als hij lijkt te zijn? Dat lees je in dit artikel.


Solis Scala 166 Koffiemolen

Bekijk de dagprijs


Dingen om op te letten bij de aanschaf van een koffiemolen


Je gaat natuurlijk niet zomaar de eerste de beste koffiemolen in huis halen. Als je goede koffie wilt drinken dan mag dat best wel wat geld kosten. Alleen geldt bij de keuze voor een koffiemolen dat het nog niet zo simpel is als het in eerste instantie lijkt.

Ten eerste komt dat omdat er ontzettend veel verschillende koffiemolens op de markt zijn. Daarom is het goed om voor de aankoop van een koffiemolen over te gaan eerst voor jezelf na te gaan wat je er precies van verwacht.

Je kan ervoor kiezen om een koffiemolen te kopen die heel eenvoudig in gebruik is. Of heb je er liever een met een groot aantal extra functies? En weet je wel heel zeker dat je aan de slag wilt gaan met een koffiemolen?

Drink je graag koffie van vers gezette bonen dan kan je ook kiezen voor een volautomatische koffiemachine. Deze zet ook heerlijke koffie van versgemalen bonen. Alleen doet in dit geval de machine dit voor jou. Je hoeft de bonen dus niet zelf te malen.

Mensen die ervoor kiezen met de hand koffie te zetten of die in het bezit zijn van een halfautomatische koffiemachine zullen wel snel de keuze maken voor een koffiemolen. Daarom is het interessant om te kijken wat de Solis Scala 166 precies is en wat hij kan.


Het ontwerp


Als we naar het ontwerp van de Solis Scala 166 kijken kunnen we alleen maar concluderen dat het er indrukwekkend uitziet. Zo op het eerste gezicht ziet het apparaat er prima uit. Het is wel jammer dat de materialen die gebruikt zijn bij deze koffiemolen niet allemaal even duurzaam zijn.

Het glas en chroom zien er prima uit, door het gebruik van plastic heeft het apparaat toch iets goedkoops. Daar staat wel tegenover dat glas breekbaar is. Dat maakt het voor de fabrikant dan ook lastig om te kiezen. Allebei deze materialen hebben elk zowel voor als nadelen.

Een ding is zeker, als we naar het totaalplaatje kijken is er helemaal niets mis met deze koffiemolen.


Bekijk de dagprijs


Maalopties


Bij deze koffiemolen heb je de keuze uit 15 verschillende maalstanden. Het apparaat werkt met conische maalschijven. Met zoveel verschillende maalstanden heb je als gemiddelde koffiezetter meer dan genoeg opties om uit te kiezen.

Deze standen gaan van heel erg grof tot heel erg klein. Je kan zelf kiezen hoeveel koffiebonen je wilt gebruiken. Je kan met deze koffiemolen echter niet meer dan een hoeveelheid koffie voor 10 koppen malen.

Aangezien je het beste de bonen zo kort mogelijk voor het koffiezetten kan malen, om ze op die manier zo lang mogelijk goed te houden, zal deze inhoud over het algemeen echt meer dan genoeg zijn.


Het bonenreservoir


Bij dit model is het bonenreservoir gemaakt van glas. En dan hebben we het niet over gewoon glas. Hier is gebruik gemaakt van een glassoort die antistatisch is. Hierdoor kunnen er geen resten koffie in het reservoir blijven plakken. Heel erg handig!

Het bonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram. Hiermee kan je met gemak 10 kopjes koffie zetten.


De bediening


Wat betreft de bediening van de koffiemolen, deze wijst zichzelf. Er zit namelijk maar een knop op het apparaat. Dit is de knop waarmee je de koffiemolen aan en uitzet. Druk je op start dan begint hij te malen. En druk je op stop dan stopt hij. Precies zoals het hoort dus!

Je kan de maalstand instellen door aan de draaischijf te draaien. Deze vind je onder het bonenreservoir. Ook deze spreekt eigenlijk voor zich. Je kan met de knop aan de zijkant aangeven voor hoeveel koppen koffie je bonen wilt malen.


Bekijk de dagprijs


De gebruiksvriendelijkheid


Omdat dit apparaat zo eenvoudig te bedienen is, kan je vast wel raden dat hij hoog scoort wat betreft de gebruiksvriendelijkheid. Je zit niet te twijfelen door een te groot aantal maalstanden. Ook kan je alles heel eenvoudig instellen. Je hoeft niet moeilijk te doen met allerlei functies en keuzes.

Voor de echte koffieliefhebber is deze koffiemolen misschien iets te makkelijk. Dit komt omdat er geen opties zijn om de koffiemolen echt naar je eigen specifieke wensen af te stellen.


De schoonmaak


Nog een groot voordeel van deze koffiemolen, de schoonmaak ervan is net zo eenvoudig als de bediening. Over het algemeen kan het schoonmaken van de bewegende delen van een koffiemolen een lastig klusje zijn. Dit geldt niet voor dit apparaat.

Dit komt omdat zowel de wetsteen, de maalring en het bonenreservoir uitneembaar zijn. En dat niet alleen. Je kan ze na het schoonmaken ook heel makkelijk weer terugzetten.


Het alternatief


Mocht je deze koffiemolen van Solis toch net een beetje te simpel vinden of is er een andere reden waarom hij niet jouw eerste keuze is? Misschien is dit model dan meer wat voor jou.


Bekijk de dagprijs


Baratza Encore


Bonenmaler / koffiemolen 'Encore' BA485 - Baratza

Mocht je jezelf met de Solis Scala 166 toch nog een beetje beperkt voelen bij het koffiezetten dan kan je ook kiezen voor de Bratza Encore. Deze heeft namelijk hetzelfde gebruiksgemak als de Solis. Alleen vind je op het apparaat van Bratza maar liefst 40 verschillende maalstanden.

Dat is bijna drie keer zoveel als op het model van Solis. Wat de prijs betreft ligt die van Bratza wel een stukje hoger. Toch vallen beide apparaten nog steeds in dezelfde prijscategorie. Ze zijn ook allebei geschikt voor beginners. Voor de fijnproevers onder ons heeft dit model van Bratza veel meer te bieden.


Conclusie


Zie je het wel zitten om je eigen koffiebonen te malen maar doe je daar liever niet al te veel moeite voor? In dat geval is de Solis Scala 166 een prima optie voor jou. Kies je voor deze koffiemolen dan hoef je niet ver na te denken over hoe je het beste je koffiebonen kan malen.


Specs

 • Antislipvoetjes: Ja
 • Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 17 x 28 x 13,5 cm
 • Vermogen: 100 watt
 • Automatisch uitschakelen: Nee
 • Bediening: Draaisysteem
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Gewicht: 1925 g
 • Inhoud: 250 g
 • Instelbare maalgraad: Ja
 • Introductie: 2009
 • Koffie bonen reservoir: 250
 • Koord opslagruimte: Ja
 • Maal niveau aanpasbaar: Ja
 • Materiaal behuizing: ABS
 • Materiaal maalschijven: Edelstaal
 • Materiaal maalschijven: Edelstaal
 • Met maatverdeling: Ja
 • Model: Type 166
 • Product gewicht: 1.6 kg
 • Reparatie type: Carry-in
 • Snoerlengte: 0.8 m
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Toerental: 420 r/minGerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen